« Върни се назад Публикувано на 06.11.2022 / 9:06

ОРЪЖИЕТО КАТО АТЛАНТИЧЕСКА ЦЕННОСТ!

„Атлантическите“ партии у нас имат умопомрачителната потребност непрестанно да се заявяват като правоверни атлантици. Байдън и Зеленски изискват от тях всеки ден да демонстрират своята вярност към „ценностите на атлантизма“. В действителност обаче нито Байдън, нито Зеленски, нито голямата част от нашите медии се интересуват от ценности на нашия политическия естаблишмънт. Важното е да се изпраща оръжие. Какво и да е. И после да се купува ново. За милиарди долари. И понеже не могат да го кажат директно, прибягват до политическата стратегията на „ценностите“.

Вместо да кажат: “Уважаеми ГЕРБ, ПП, ДПС, ДБ, БВ, изпратете оръжие, иначе ще оттеглим нашето благоволение“ или „имаме инструменти да действаме“, както предеседателката на ЕК заплаши италианците преди 1 месец, те казват: „Уважаеми ГЕРБ, ПП, ДПС, ДБ, БВ, покажете безпрекословната си вяра в благородните ценности на атлантизма… и пратете оръжие“.

Но атлантизмът не е политическа култура, а набор от интереси, които подкрепят един военен съюз, който продължава да съществува независимо дали в Белия дом седи Тръмп или Байдън, които имат диаметрално противоположни политически ценности, или кой е министър-председател на България. Така че атлантизмът не може да бъде пакет от ценности, а е смесица от интереси. Би било добре, където и когато е възможно, да не се експлоатират „ценностите“ по такъв вулгарен начин.

Благородните ценности са тези на мира. Мирът и  разумът ще ни спасят, а не атлантизма.

Владислав Наков

«