« Върни се назад Публикувано на 26.01.2023 / 15:00

ОПЕРАЦИОННИТЕ В ДЕТСКА ХИРУРГИЯ НА ОКРЪЖНА БОЛНИЦА ВАРНА – НА СВЕТОВНО НИВО! БРАВО, Д-Р КРАСИМИР ПЕТРОВ! НАПУК НА ДУШМАНИТЕ, ТИ ПОКАЗА, ЧЕ КОЙТО ГО МОЖЕ, МОЖЕ!

Операционните в Детска хирургия на Окръжна болница Варна вече са на световно ново

Приключи ремонтът на операционната зала в отделението по детска хирургия на МБАЛ „Света Анна – Варна“. Средствата за реализацията му  – около 100 000 лв., бяха осигурени от Община Варна и от дарители – корпоративни и физически лица.

През 2022 година Общински съвет – Варна, отчитайки факта, че секторът поема тежки и планови хирургични случаи на деца от 0 до 18 г. от цяла Източна България, гласува целеви средства да ремонта на операционната зала на отделението в размер на 60 000 лв.

Годишно през отделението преминават средно около 1000 деца, между 500 и 600 от тях – с оперативни интервенции. Единствените отделения с подобен профил са в София и Пловдив.

Преобразяването на отделението по детска хирургия в МБАЛ „Света Анна – Варна“ започна през 2018 година, когато бяха ремонтирани стаите – болнични и служебни, и общите части.

Водено  от желанието да модернизира спешната болница на българския Североизток, екипът на д-р Красимир Петров, с подкрепата на Община Варна и на държавата, успя в последните по-малко от 6 години да ремонтира /и на пук на мераклиите да направят преврат в Окръжна болница/ реновира и модернизира всички клиники и отделения в МБАЛ „Света Анна – Варна“ – от фасадите до санитарните помещения, разчисти територията на комплекса от стари и опасни сгради и успя да стартира преобразяването и на парковата зона.

Финансовото положение на болницата, както на повечето лечебни заведения в страната, е тежко след COVID и последвалия хаос, призна директорът на “Света Анна” д-р Красимир Петров. Той не скри, че очаква след трите отказа на МЗ, на общото събрание през февруари да получи разрешение за теглене на кредит, с който показателите на болницата да бъдат стабилизирани.

Година преди 145-ия рожден ден на МБАЛ „Света Анна“, който е догодина – през 2024 г., ръководството на лечебното заведение стартира инициатива по събирането нисторията на лечебното заведение. Данните и фактите, които ще бъдат установявани със съдействието на  историци, ще се превърнат във фундамент на експозицицията в бъдещия Музей на МБАЛ „Света Анна – Варна“, за който има готов идеен проект и предстои осигуряването на средства за създаването му.

“Срамно е, че не се интересуваме кой е създал това, което сме заварили и ползваме. Когато не оценяваме какво имаме ч се осъждаме на вечно недоволство”. Така д-р Красимир Петров обясни идеята си да събере (с помощта и на експерти) подробната история на болница “Света Анна – Варна”.

Браво, д-р Красимир Петров!

Напук на душманите, ти вървиш по своя път и показа, че който го може, може!

Варна е достойна с личности като теб!

Afera.bg

«