« Върни се назад Публикувано на 05.12.2022 / 17:04

ОПГ “КЪРДЖАЛИ” – БРУТАЛНИ ЗАПЛАХИ ЗА УБИЙСТВА, ВЗРИВОВЕ И МАЩАБНО ПРАНЕ НА ПАРИ

На вниманието на МВР и Прокуратурата! Докога селски мутри ще тормозят бизнеса и народа в провинцията?!

Беззаконието лека по лека взима надмощие в много български провинциални градове. За съжаление мнозина продължават да си мислят, че живеят през 90-те години на миналия век и използват същата престъпна методика, с която най-първосигналните мутри навремето тормозиха народа.

Именно такъв е случаят с ОПГ “Кърджали”. Група от повярва ли си локални мутри са подложили на невиждан тормоз половината град и почти всички свои конкуренти в бизнеса. Само през последната година сигналите срещу тях са десетки, като освен пране пари в особено големи размери, в тях се съдържат данни и свидетелства за заплахи със саморазправа, убийство дори и взривяване с бомби, пишат онлайн медии.

За какво става въпрос?

Централна фигура в тази неприкрита организирана престъпна група е лицето Тенчо Тенев. Официално същият се представя за голям строителен предприемач в града, като на всички обаче е перфектно ясно, че Тенев “гради” строителния си бизнес единствено благодарение на тясното си взаимодействие и схеми с главния архитект на Кърджали Делин Запартов.

Тенчо Тенев

Нека припомним, че Делин Запартов не толкова отдавна беше арестуван с обвинение за взимане на подкуп в особено големи размери.

Според информация в медиите тогава, главният архитект на Кърджали буквално е изнудвал бизнесмени от региона, за да им свърши работа, която по принцип е длъжен да свърши по закон. Всъщност в Кърджали всички перфектно знаят, че именно Тенчо Тенев и неговата фирма “ТЕ – Строй 2011” ООД са основното острие на главния архитект, чрез което той насилствено налага схемите си. Тук трябва да отбележим и факта, че през последните години Тенчо Тенев демонстрира изключително луксозен начин на живот, а със съпругата му не пропускат шанс да покажат баровския си лайфстайл в социалните мрежи. Всичко това едва ли е толкова странно предвид факта, че всички апетитни парцели е центъра на Кърджали отдавна са под контрола на Тенчо, който върти тези свои “игрички” съвместно със своя Санчо Панс – Енчо Сладунов Огнянов. Последният е собственик на фирма “ПРИНЦЕС КАРИН – ЕГ” ООД.

 

Енчо Сладунов Огнянов с жена си

Друга важна фигура в тази бандитска структура е лицето Гюнай. Както сами може да прецените от снимката на Гюнай, последният не е академичен работник, а физиономията ми не говори за човещина и смисъл.

Гюнай

Според информация на медията ни, за да осигури спокойно функциониране на престъпните си схеми Тенчо Тенев поддържа изключително близки, неформални контакти, както с главни съдии от региони, така и с ръководителите на областното звено на МВР. Многократно свидетели са засичали, как Тенчо шумно пие ракия в компанията на емблематични лица от правораздавателната система от региона на Кърджали.

Наши източници пък твърдят, че една от незаконните схемите, които през последните години всичките тези лица активно експлоатират, е свързана с мащабно пране на пари.

Как се случва това?

Главният архитект урежда на Тенчо Тенев апетитно място в града, формално Тенев печели търг и изпълнява всички официални процедури, после пък строи и публично продава на €300 кв. м., като истинската цена обаче е €1300 кв. м. Сами може да прецените с какви огромни суми е уверен бюджета, както и обема на саковите с кеш, които редовно се съхраняват в офисите на строителната фирма на този толкова “умен” бизнесмен. Нещо повече! Компанията на Тенчо Тенев многократно е печелила и обществени поръчки, като например подмяната на тръбите в града. Сами може да прецените за какви милиони говорим тук.

Друг фрапантен случай пък е свързан със санирането на блокове, при които Тенев не само не завършва поетата като ангажимент работа, но и впоследствие се “оттървава” от използваната фирма, продавайки я на случаен циганин и ощетявайки държавата и общината с милиони.

Случаят “Кърджали” не е единственият такъв случай в България, но пък е шокиращ с наглостта и безочието на действие на въпросните лица. Срещу тях, както вече споменахме по-горе, освен сигнали за изнудване и пране на пари, има и сигнали за заплахи за убийство и физически тормоз. И ако първите нарушения не налагат спешната реакция от страна на МВР и Прокуратурата, то вторите касаещи човешки живот задължително изискват реакция от всички правоохранителни компетентни органи. В крайна сметка, нали България се води за демократична държава, а не за феодално Княжество.

www.big5.bg

«