« Върни се назад Публикувано на 29.11.2022 / 21:00

НА КАКВО Е МИНИСТЪР ЯВОР ГЕЧЕВ И ИМА ЛИ ХАБЕР, ЧЕ ИМА И БРАНШОВИ ОРГАНИЗАЦИИ В ОБЛАСТТА НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО

На какво е министър Явор Гечев и знае ли, че има и браншови организации в областта на земеделието?

Земеделци все по-често искат оставката на министъра.

Напоследък министърът на земеделието Явор Гечев се хвали с два документа – проект на Закона за браншовите организации и Стратегически план за българското земеделие. Експерти от земеделския бранш обаче, коментират, че гръмките документи и планове на Гечев са инициативи за пред медиите и имитация на дейност. На практика Гечев е министър на всичко друго, но не и на земеделието.

Стратегическият план стана повод за протест и искане на оставки

Именно т.нар. Стратегически план, който на всичко отгоре е изпратен и в Европейската комисия, се оказва, че не е съгласуват с всички представители на браншовите организации в сектор земеделие, а явно само с удобните и съгласните с Явор Гечев. Това е повод на 1 декември земеделски производители да блокират движението на автомагистрала „Струма“. Протестът се организира от Съюза на животновъдите в България, според които в Земеделското ведомство цари пълно своеволие от страна на министър Явор Гечев.

От бранша настояват Стратегическият план за българското земеделие да бъде върнат за преработка. Да не се изваждат работещи мерки за подпомагане и да се допълнят нови, от които стопаните да могат да се възползват.

„Писна ни от схемаджийски неща. Милиони левове отиват за хъбове, семинари, дивечови ниви, но не и за земеделие. Защо спират мярката за поддържане на затревени площи с висока природна стойност? С 35% падат ставките за млечни крави под селекция, а инфлацията е с 45% нагоре. Плащанията за автохтонни говеда също са намалени – с 60-70%, защо“, казва пред специализирания сайт „Агри.бг“ Иван Чалъков – председател на Съюза на животновъдите.

Недоволните земеделци вече са изпратили писмо до президента Румен Радев с искане Министерството на земеделието в лицето на министър Явор Гечев незабавно да освободи от длъжност трима директори на дирекции и един съветник, а ако Гечев не предприеме своевременни действия, лично да си подаде оставката, настояват още организаторите на протеста.

Творят се закони без съгласуване в Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество към Министерството на земеделието

Недоволство към Гечев има и от страна на Федерацията на независимите синдикати от земеделието. Те пък са недоволни, че подготвеният от Гечев проект на Закон за браншовите организации на производители и преработватели на земеделска продукция не е разглеждан на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество (ОСТС) към Министерството на земеделието.

„Законопроектът нарушава конституционния принцип на свободата на сдружаване, като един от основните принципи на съвременната демократична правова държава. Ограничителните разпоредби на чл. 7 и следващите подчиняват устройството, управлението и целите на браншовите организации на волята на законодателната власт и ги превръщат в удобни за властта квазиструктури на гражданското общество. Такъв подход е в противоречие с Конституцията, международните актове, по които България е страна и Закона за юридическите лица с нестопанска цел (ЗЮЛНЦ)“, отбелязват от Федерацията на синдикатите от земеделието.

Те смятат още, че не е посочено мястото на този закон в правната система и връзката му с другите закони, които регламентират въпроси на юридическите лица с нестопанска цел. Липсва и финансова обосновка, както и други изисквания съгласно Закона за нормативните актове.

Явор Гечев обаче обяви че вече е назрял моментът да има Закон за браншовите организации в земеделието. И както каза миналата седмица по време на агросеминар – „за да знае с кого седи на една маса“.

А познава ли Гечев браншовите организации в земеделието?

Според земеделци от различни браншове Явор Гечев така и не е научил за месеците, през които е министър на земеделието, кои са браншовите организации, които зависят от работата на повереното му ведомство. Може би е по-добре наистина да се запознае с всички тях – така ще знае „с кого седи на една маса“, вместо първо да им пише несъгласуван закон, че да ги опознае постфактум. Пример, че не познава земеделските браншови организации (а може би не му е и удобно да ги познава, защото е по-лесно) е една дискусия, която организира Министерството на земеделието на 18 декември, на която министерството си беше поканило само тези организации, които му бяха сигурни за подписване на споменатото по-горе Споразумение, срещу което ще се протестира на 1 декември.

„Министерство на земеделието унищожава лозаро-винарския бранш“

Нека напомним, че в началото на месеца лозарите протестираха под прозорците на Гечев заради “липсата на каквато и да е прозрачност и систематичност в работата на Министерство на земеделието, липсата на политики и цялостна визия за оцеляването и развитието на българското лозарство”.

БСП дори използва случая (Гечев няма благословията на Нинова да стане служебен министър) и пусна съобщение с гръмкото заглавие „Министерство на земеделието унищожава лозаро-винарския бранш“.

„Завръщането на Явор Гечев в Министерство на земеделието, вече като министър, внася хаос, несигурност и липса на прозрачност в лозаро-винарския бранш. Опитите му да напише стратегия и да управлява сектора по негово усмотрение, докато беше заместник-министър на земеделието в предходното служебно правителство, доведоха до пълен разрив в комуникацията администрация – представители на лозаро-винарския сектор“, пишат съпартийците му.

„С връщането на Явор Гечев като министър на земеделието и възстановяването на Красимир Коев като директор на Изпълнителна агенция по лозата и виното, всичко бързо се върна както е било, а именно неясно и тревожно, без положителна перспектива за лозаро-винарския сектор“, смятат още от ръководството на БСП.

Факт е, че Лозарският регистър се поддържа от Изпълнителна агенция по лозата и виното и не само че не е публичен, но вероятно и никога няма да стигне и до дигитализация. Анализ на лозаро-винарски продукти в лабораторията пък е възможен само на теория, а Законът за виното и спиртните напитки не вменява контролни функции на ИАЛВ, т.е. ефект никакъв. А финансовата помощ – символична или липсваща.

„За съжаление до момента няма никаква реакция и действия от министър Гечев, нито сега, нито по време на предишния служебен кабинет на президента Радев, когато Гечев бе ресорен зам- министър във ведомството“, споделят лозари.

Хвърлянето на прах в очите на хората от сектора няма по никакъв начин да подобри положението им, а напротив – ще става все по зле, до момента в който ръководството на МЗХ в лицето на министъра престане да мисли само за прибиране на комисионни от уговорени обществени поръчки, а влезе в законовите си функции – а именно грижата за земеделските стопани.

(Още по темата виж в публикацията на АФЕРА – https://afera.bg/%D0%9D%D0%A3%D0%9B%D0%95%D0%92%D0%98-%D0%9C%D0%95%D0%A0%D0%9A%D0%98-%D0%98-%D0%94%D0%95%D0%99%D0%A1%D0%A2%D0%92%D0%98%D0%AF-%D0%9E%D0%A2-%D0%A1%D0%A2%D0%A0%D0%90%D0%9D%D0%90-%D0%9D%D0%90-%D0%9C%D0%98/)

Нагласени обществени поръчки: Явор Гечев, роднини и СИК

Източници от министерство на земеделието /МЗ/ алармират, че във ведомството се е върнала старата схема за разпределяне не обществени поръчки под масата. Според тях министър Явор Гечев няма как да не е наясно какво се случва в повереното му ведомство. Затова всички се питат дали той има пръст в далаверите.

Източници на медията от Земеделското ведомство твърдят, че в задкулисните договорки са се включили видни гербаджии, силови босове от миналото, както и величия от социалистическото минало. Чиновниците негодуват, тъй като били принудени не само да си затварят очите за нередностите, но и да погазват правила и закони. Както вече писа АФЕРА: (https://afera.bg/%D0%9A%D0%9E%D0%A0%D0%A3%D0%9F%D0%A6%D0%98%D0%9E%D0%9D%D0%9D%D0%98-%D0%A1%D0%9A%D0%90%D0%9D%D0%94%D0%90%D0%9B%D0%98-%D0%A2%D0%A0%D0%95%D0%A1%D0%90%D0%A2-%D0%9C%D0%98%D0%9D%D0%98%D0%A1%D0%A2%D0%95/), основен “съучастник” на Гечев в схемите е приятелят му – зам.шефът на фонд “Земеделие” – Георги Динев. Именно чрез Динев биват уреждани за изплащане срещу процент на “наши” хора огромни финансови средства от Фонда – както текущи  плащания, така и отдавна отписани задължения. Партньорството  между двамата датира още от преди поне десет години, когато сикаджията старателно отглежда и подхранва през годините своя млад възпитаник, а той пък от своя страна не отказва нито една услуга на “Боса”.

Освен ежемесечните финансови инжекции, като бонус на Гечев бива поверено управлението на най-големия завод в град Ямбол  – “Ямболен” АД – гордостта на града, чийто собственик е въпросния сикаджия. Тъстът на Гечев пък от своя страна става директор на завода, под чиято шапка има още редица предприятия, както и наскоро новопостроен соларен парк за 15 млн. лв.

С този солиден гръб Гечев добива смелост и след като заема поста Министър разгръща потенциала си на национално ниво. Въпреки, че приноса му като принципал на земеделието е нулев, много скоро след встъпването му в длъжност директори на подопечни агенции започват да се жалват, че са привиквани от Гечев и са натискани относно обществени поръчки, назначения на “наши” хора и други корупционни практики, с документи с които в конкретика предстои да запознаем цялото българско общество.

Връщане на кадри на ГЕРБ и на Гергов в Министерството на земеделието

Вече няколко пъти Явор Гечев скандализира не само земеделците, но и своите съпартийци с връщането на видимо провалени кадри на ГЕРБ в Земеделското ведомство. На последния пленум на БСП през октомври назначенията на Гечев станаха повод за скандал.

„Свиньо дебела“, се провикнал млад социалист по време на пленума, като мнозина смятат, че репликата се отнася за Гечев, а други пък за Георги Гергов. Явор Гечев от години е известен като протеже на пловдивския олигарх. А поводът за „свиньо дебела“ са уволнения на социалисти и замяната им с кадри на ГЕРБ. Публична тайна е, че първата работа на Гечев като служебен министър беше да смени почти целия управленски състав на фонд „Земеделие”, който ежегодно изплаща около 3 млрд. лв. по различни европейски програми. На мястото на уволнените социалисти той веднага нареди протежета на своя ментор Георги Гергов. За изпълнителен директор на фонда беше поставен  пловдивския кадър Георги Тахов, който преди това е оглавявал НАП в града на олигарха.

Гечев скандално върна и видна ГЕРБ-аджийка: Гинка Катева, която до началото на февруари т.г. беше директор на Областна дирекция „Земеделие“ в Силистра, е възстановена на тази длъжност по решение на Гечев. Нека припомним, че Катева заемаше длъжността от 28 април 2020 г. до 4 февруари т.г. След това постът беше зает от Радко Славов, който разкри нарушения в провеждането на тръжната сесия за земи от държавния поземлен фонд за 2021 – 2022 г. Тя бе организирана именно от Гинка Катева. Става дума за терени в землището на селата Полковник Чолаково и Светослав. След проведения търг земите са придобити с 10-годишни арендни договори от Тодор Тодоров – бивш депутат и областен координатор на ГЕРБ в Силистра.

Някои въпроси останаха без отговор

АФЕРА публикува още веднъж въпросите на група земеделци към Явор Гечев, които така и не получиха отговор досега:

– При огромно финансиране от ЕС и държавния бюджет средствата, отпуснати за земеделие не достигат реално до нас, работещите земеделските производители и се стига дотам, че производство на плодове и зеленчуци е почти ликвидирано, за да се толерира вноса на нискокачествени земеделски продукти от различни страни. Видно е, че няма контрол в тази насока и се цели унищожаване на българското земеделие. И това е не без участието на определен кръг от близки на министъра хора, в това число и майката на министъра в управата на най- голямото тържище на плодове и зеленчуци в България в с. Първенец, до гр. Пловдив, Стойна Гечева.

– Как се разпределят тези евросубсидии и при кого отиват, има ли контрол от страна на държавните органи в лицето на Министерството за разходването по предназначение. Ясно е за всички нас земеделците, че тези средства се разпределят между властимащите и определен кръг хора, близки до тях с политическа принадлежност.

– Участвал ли е министър Гечев в проекти, съвместно с близки до него служители на ДФЗ и Министерството, оказвал ли е натиск за реализирането им, включително и сега.

-Използвал ли е министъра служебното си положение за толериране на определени търговци, внасящи плодове и зеленчуци срещу съответни облаги.

-Оказвал ли е министъра натиск за преждевременно сключване по негово време на неизгодни за държавата и Европа договори за наем на сгради, включително тази на ДФЗ Пловдив за двойно по- висок наем и паркинга на служебните им автомобили, и с кои лица са сключени тези договори и връзката между министъра и тях. И то при наличието на достатъчно свободен сграден държавен и общински фонд. На каква база са определени тези нови цени?

-Кога ще се преустанови износа на качественото българско зърно в замяна на радио активно зърно от Украйна и некачествено брашно и за всичко това пак е ощетен българския народ.

-Кога ще бъде преустановената поголовна незаконната сеч на горите, която доведе и до трагедията на хората в Карловско.

И казваме, че за тези  щети и разруха, нанесени на земеделието и хората в страната, крайно време е виновните за това да понесат своята отговорност.

Afera.bg

 

«