« Върни се назад Публикувано на 11.01.2023 / 18:56

МИРИШЕ НА ДАЛАВЕРА ВЪВ ВОЕННОТО МИНИСТЕРСТВО НА АВЕРА НА РУМЕН РАДЕВ: КУПУВАТ ИЗТРЕБИТЕЛИ ЗАМЕСТИТЕЛИ НА F16 И 3D РАДАРИ ПОЗНАЙТЕ ТОЧНО ОТ КОГО! ОТ ЛЮБИМАТА НА РАДЕВ ШВЕДСКА ФИРМА „SAAB“!

Както вече е известно България закупи 8 американски изтребителя F-16 за 2,2 милиарда лева, платени авансово от българската държава. В края на миналата година парламента реши да бъдат закупени още 8 американски изтребителя F-16 за 1,3 млрд. долара, естествено и те на „зелено“, щото ние българите, както е известно сме си дащни, особено когато стане дума за САЩ.

И понеже тия американски F-16, докато дойдат готови в България, я камилата, я камиларя, се налага сега да взимаме под наем заместители – изтребители.

Както е известно в САЩ са и наши пилоти, които се обучават да управляват американските F-16.

АФЕРА разкри, че върви вече процедура, по която заместителите на американските изтребители ще дойдат – а познайте от първия път от кого! – от любимата на Румен Радев шведска фирма „SAAB“. Същата „SAAB“ чиито изтребители „Грипен“ той пламенно защитаваше.

Поръчката няма да мине през разрешение от парламента, тъй като тя няма да надвиши 100 милиона и това естествено развързва ръцете на Министерството на отбраната, оглавявано от авера на Румен и много близко стоящия от години до него – Димитър Стоянов. Това, на което залагат от МО е ниската цена, която предлага „SAAB“, но в случая критерия за ниска цена е пагубен и ще се хвърлят едни пари на вятъра, тъй като става дума за различен тип изтребители – американските и шведските, както и за куп несъответстващи  инфраструктурни и технически параметри. Да не говорим, че иначе нашите пилоти ги обучават за американски изтребители, пък тука им тропосват шведски заместители.

Популистски може и да звучи приятно за ухото „най-ниска цена“ като критерий, но в случая – това е или мирис на откровена далавера, или некадърност.

Аналогична е и ситуацията със закупуването на 3D радари за Военно-въздушните ни сили, като търгът за тях отново е в ръцете на Министерството на отбраната под ръководството на Димитър Стоянов и според информация на АФЕРА – 3D радари ще бъдат закупени – познайте пак от първия път от кого! – пак от любимата шведска фирма на Румен Радев – „SAAB“!

Тук пак сиромахомилската популистки се залага на „най-ниската цена“, за сметка на качеството. И при положение, че купища държави – като Чехия, Словакия, Канада, Полша, Румъния и др. купуват от най-добрите в бранша – Израел и Франция. А го правят, защото не купуват радари да им служат девет седмици и половина, а с мисълта за дългосрочност, качество и мисъл за нови технологии.

Нашите „корифеи“ на военно-въздушната мисъл обаче, в лицето на Румен Радев и авера му Димитър Стоянов, известен като Митю СМС-а, са зациклили на шведската „SAAB“.

А защо са зациклили точно там и защо ще обслужат шведската фирма, финтирайки иначе законово и парламента, се сетете сами.

Afera.bg

«