« Върни се назад Публикувано на 20.12.2022 / 10:12

МИНЕКОВ И ПРИЯТЕЛИ ПРИБРАЛИ 50 БОНА БОНУСИ ПРЕЗ ОКТОМВРИ!

За това ли министърът на културата иска увеличение на бюджета?

Министърът на културата проф. Велислав Минеков и членовете на политическия му кабинет са си дали допълнително материално стимулиране (ДМС) за месец октомври в размер на 50 000 лева, научи BIG5 от свои достоверни източници в Министерството.

Министър Минеков, заместник-министрите Борислава Танева и Пламен Славов, както съветниците им са взели допълнително 2 заплати и половина на фона на постоянното говорене от страна на Минеков, че иска да се увеличи бюджетът за култура. Не е ясно на какво основание управляващите културата „са се наградили“ така щедро само за месец.

Още в края на лятото стана ясно, че настоящият бюджет за култура не се използва и вероятно ще останат неусвоени средства от предвидените за капиталови разходи. И вместо да прояви елементарно творчество къде да бъдат инвестирани бюджетните излишъци, скулпторът, оглавяващ ведомството, ги  раздава на себе си и близкото си обкръжение.

Въпреки бюджетния излишък служебният министър на културата обяви, че отново ще поиска парите за сектора да нараснат с 0,2% от БВП през следващата година.

Нека припомним, че когато Минеков представяше екипа си и приоритетите си, той обясни, че от заделените за тази година 55 млн. лева за капиталови разходи, към 30 юли са изразходвани „0 процента“. „Числата са смущаващи. И това, което ме притеснява е, че голяма част от този бюджет – милиони, няма да бъдат използвани до края на годината. Ние отново ще настояваме за стъпката от 0.2 процента“.

И вместо да реализира дейност, раздава пари за лично харчене.

Нека напомним още, че в края на минали месец стана ясно, че заместничката на Минеков – Борислава Танева, е финансирала проект на сина си с десетки хиляди лева държавни пари по програма на национален фонд „Култура“ в „конкурс“ – майки и деца.

Майката, финансирала проекта на детето, е била лично упълномощена от Минеков да председателства вместо него Управителния съвет на Национален фонд култура (НФК), който е провел „конкурс“, за да разпредели повече от 12 000 000 лева държавни пари. Проектът на сина ѝ Алекс Атанасов е финансиран с 31 517.40 лв. става ясно от публично публикувани „резултати“.

Иначе министърът – протестър много обича да говори за разрухата, която е наследил. Видимо, обаче, работи само за себе си. Е, и за Украйна, разбира се – нали обеща преди дни в Брюксел България да участва в реставрирането на културни паметници.

www.big5.bg

 

«