« Върни се назад Публикувано на 17.12.2022 / 9:17

МИМЕТИЧНОСТ ПО БЪЛГАРСКИ. БЪЛГАРСКИ ПАРАДОКС

Миметичност по български.

Академик Николай Денков е български физикохимик и университетски преподавател, професор в Софийския университет, доктор на химическите науки. Автор на над 130 научни публикации и ръководител на над 40 международни научни и научно-приложни проекти с външно финансиране. Той е в първите от някакво топдесет на световни учени по световни класации.

Един от най-слабите министри на образованието в България и подставено лице на Кирил и Асен за премиер. Знае, че няма да стане такъв, но се връзва в играта, което е обидно за цялата му научна кариера. Нещо повече. Той е един от създателите на Кирил и Асен, знае много добре какво представляват сами по себе си, но въпреки това стои лоялно в тази шмекерия, без да му се изпотят очилата.

Денков прилича на нещо средно на Иван Бърнев в роля и чешки научен работник от соца. Някаква неопределена почтеност, завеяна симпатичност и шмекерия в едно като излъчване. Денков знае много добре, че Кирил е неадекватен, а Асен е провициален маниак. Видял е отвътре, че и двамата не могат да управляват нищо, камо ли държавата.

Кирил Петков като премиер беше наредил на един свой служител да свика Венецианската комисия пред целия Министерски съвет, а Асен Василев сбърка пет пъти прогнозата за бюджета и всъщност никога не предложи свой адекватен такъв.

Искам да кажа, че Денков си дава сметка с какви идиоти има вземане-даване още от „Харвардските им лекции“ в СУ, но по някаква лична, парична или друга причини е в техния екип, че и зиц-председател, Фунт.

Такъв за Борисов е и проф. Габровски. Кочкоджамити уважаван професор по медицина, светило на международно ниво, на когото Бойчето по анцуг от Банкя му се обадил в събота, за да му каже, че в неделя ще се вдигне за премиер на България. И проф. Габровски го прави, без да му мигне окото.

Играе цялата игра, въпреки че знае, че това няма да стане, а и няма защо да става. Както и другото на Кирил и Асен с Денков. Аз съм в недоумение за този механизъм на самоунижението. Как световен учен позволява на Кирил Петков и Асен Василев, които са очевидни мошеници от ниска проба, да го употребяват като мъпет по кулоарите на Народното събрание и как един изключителен лекар и очевидно интелигентен и политически грамотен (за разлика от Денков) човек като Габровски, позволява на Борисов да го използва за същото, че и го играе като да изглежда наистина.

Мисля, че политическият бяс е особено пагубен за българите и поради тази причина демокрацията е невъзможна, защото никой в нея не си знае мястото. А по-интелигентните са и по-неадекватни в политиката, която хем ги влече, хем не им стиска да вземат властта от собствено име и със собствени сили, без лицемерно да използват хора, които презират вътрешно.

България живее в перманентен абсурд, защото онова, което се вижда, никога не е онова, което се казва, а най-малкото онова, което значи. Това е непрекъснат паноптикум, който се върти и размества всеки път, в който се опиташ да се вгледаш отблизо.

И сега за миметизма – най-общо това е подражание, огледално и немощно сблъскване между същото със същото. Което показва, че няма кой знае какъв разлом между политическите сили и че общо правителство с изключение на „Възраждане“ би било най-адекватното, логично и разумно действие в този момент. Не казвам, че е добре, а че е логично. Няма да е сега, ще е след три или дванадесет месеца, което е все едно, ако изключим загубата на време.

П.С. Сега видях академик Денков, който говори срещу жаждата за корупция. Бих го посъветвал да остави тази опорка, защото най-слабата му част в неговата академична кариера са парите. Мисля, че и заради тях е с идиоти като Кирил и Асен без да му мигне окото.

Български парадокс.

Гледам по „Панорама“ Кулябин. Много добър руски театрален режисьор, банален либерал, антипутинист и прочие. Направил е „Нора“ на Ибсен в Народния театър. Познавачи, които са гледали „Нора“, казват, че е много добър и модерен театър, който счупва българските граници и отваря сцената за друго ниво на развитието на това изкуство.

Знаете ли кой покани Кулябин тук? Сегашният директор Васил Василев, който е охулван в момента от всички умни и красиви, които въобще не обръщаха внимание на Народния театър допреди година, защото по принцип не се интересуват от изкуство, ако не е АББА или Анди Уорхол:).

Сегашният директор само за половин година успя да привлече на българска сцена всякакви световни руски имена, които са избягали заради войната в Украйна. Меки глуповати интелектуалци в собствен нарцистичен сос, изморителна гледка:).

Васил Василев директор на Народният театър превърна сцената му в истинско театрално събитие (не по моя вкус с тези антипутинстки либерали, но това няма никакво значение) и точно онези, които трябваше да го подкрепят, тръгнаха да го свалят в защита на Сашо Морфов, който поставя в Русия от 20 години и се е срастнал с путинисткия режим (което много ми харесва), защото там изкуството е държавна политика.

Умните и красивите са неинтелигентни хора, които работят срещу собствения си интерес. От глупост, нарцисизъм и липса на всякакъв усет към културата. Всъщност от дълбока вулгарност.

Тези хора, които имат най-големите претенции нямат никакъв усет за културата и това е едно от най-удивителните неща, които разбрах за тях след дългогодишен опит.

Явор Дачков

«