« Върни се назад Публикувано на 22.12.2022 / 11:31

КАК САЩ ЩЕ ИЗПОЛЗВАТ УКРАЙНА СРЕЩУ РУСИЯ

Ако оставим настрана помпозността, театралната романтика и реторика, посещението на Зеленски във Вашингтон наистина може да бъде крайъгълен камък за архитектурата на “европейската сигурност“. В неотдавнашна статия на Хенри Кисинджър имаше една нова теза – неутралният статут на Украйна вече не може да бъде предмет на преговори, тъй като темата е загубила своята актуалност. Украйна изгражда мощни и боеспособни въоръжени сили, в което Западът, преди всичко САЩ, ѝ помага активно, така че формалният статут – членство или не в НАТО – вече няма значение. Това е де факто военен съюзник на Америка, и освен че има уникален практически опит от пряка широкомащабна конфронтация с Русия, можете да добавите – и мотивирани да го продължат.

Развивайки тази идея, разумно е да се предположи, че за САЩ е още по-удобно Украйна да остане извън НАТО, тъй като това разширява пространството за военно-политически действия. Няма формални задължения, нивото и мащабът на подкрепата може да варира в зависимост от ситуацията, а степента на лоялност на Киев към Вашингтон като основен носител на военно-политическия ресурс най-вероятно ще надхвърли дори тази, която показват от Варшава или балтийските столици. Както и степента на зависимост от външни инжекции. Украйна, най-вероятно, подобно на Полша и балтийските държави, ще изпитва нарастващо недоверие към континентална Западна Европа, тъй като Киев ще тълкува неизбежните вътрешноевропейски противоречия като желание за сключване на мир с Русия.

За САЩ такъв „сухопътен непотопяем самолетоносач“ е много полезен. Такъв обучен и лоялен сателит, от една страна, близък до Русия, от друга – непрекъснато указващ на Европа за чия сметка все още живеят в мир, а не под руски бомби, отваря много възможности. Териториалната конфигурация на Украйна в този контекст е безпринципна за Вашингтон. Нещо повече, запазването на част от международно признатата украинска територия под руски контрол циментира конфликта и оставя на Ландскнехта(нем. Landsknecht — държава – слуга) причина да продължи да се бие. Ето защо трябва да бъде екипиран и подготвен, но не е необходимо да се изпълняват всичките му желания. Що се отнася до подготовката, изключително важно е да се увеличи собственият потенциал на Украйна, така че всички следващи етапи на конфронтацията да могат да продължат без прякото участие на американски и натовски части в конфликта. Това е много важен момент.

Схемата по принцип е доста рационална. Няма гаранция, че ще проработи, Русия има способността да го предотврати, но рискове за Съединените щати са минимални. Що се отнася до прословутата система за европейска сигурност, чиято реформа беше ключовото искане на Русия преди година, ако тя отново се появи на дневен ред, то ще бъде при съвсем други обстоятелства. И предишните подходи и искания вече няма да играят никаква роля.

Фьодор Лукянов

«