« Върни се назад Публикувано на 25.10.2022 / 16:02

КАК КИРИЛ И АСЕН ЗЛОУПОТРЕБИХА С „КАПИТАН АНДРЕЕВО“, ИЗПУСНАХА САНИТАРНИЯ КОНТРОЛ И СЪЗДАДОХА ХАОС НА ГРАНИЦАТА

Санитарният контрол на граничния контролно-пропускателен пункт “Капитан Андреево – Капъкуле” се превърна в една от основните опорки на “Продължаваме промяната” в предизборната кампания. Почти във всяко интервю на Кирил Петков, Асен Василев и останалите активисти на “Промяната” се споменават следните изрази: “Спряхме мафиотските схеми на “Капитан Андреево”, върнахме държавата на “Капитан Андреево”, спряхме отровите в храните за нашите деца, които минаваха през “Капитан Андреево”.

За изборите “Промяната” дори направи пропаганден филм за “Капитан Андреево”, който се радва на изключителна популярност в социалните мрежи.

Този казус е много показателен за начина, по който “Продължаваме промяната” действат в политиката и в управлението. Фокусират се върху някакъв проблем, който започват да експлоатират с рекламна цел, започват да го раздуват и украсяват със собствени интерпретации, които нямат много общо с истината, повтарят създадената от тях интерпретация на проблема до втръсване и чрез масирано медийно присъствие я налагат като единствената възможна. Създават свят от думи и клиширани представи, който няма нищо общо с реалността и когато трябва да покажат как сами ще се справят с този проблем, катастрофират и създават още по-голям проблем. Този модел се повтаряше във всички аспекти на управлението им, което крушира най-вече поради некомпетентност и некадърност. Но да се върна на “Капитан Андреево”.

След енергична медийна кампания Кирил и Асен успяха да затвърдят две основни послания:

– Преди “Промяната” на “Капитан Андреево” не е имало държава, а отровните храни, които са пропускани там, са виновни за високата смъртност на българите.

– “Промяната” спря мафиотските схеми и безконтролното влизане на нитрати в българските домове и върна държавата на “Капитан Андреево”.

От целенасоченота повтаряне на този сюжет Кирил и Асен постигнаха следния ефект: “Капитан Андреево” е мръсотия, с която те са се справили и затова лошите са ги свалили от власт.

Истината се оказва точно обратната. След като “Промяната” поема управлението на БАБХ, на чието подчинение е санитарният контрол на “Капитан Андреево”, и го управлява десет месеца, броят на стоките, които въобще не минават през контрол, рязко се увеличава, а създаденият хаос на границата е напът да предизвика дипломатически скандал с Турция и да лиши България от правото да бъде най-голямата европейска граница, през която се осъществява контрол на стоки за целия Европейски съюз.

Днес на “Капитан Андреево” е истински ад, който продължава от месеци, а положението ще се влошава още повече, ако не се вземат радикални мерки. В момента там има между 3000 и 3500 камиона в двете посоки, които чакат с дни, за да бъдат обслужени, а ситуацията напълно ще излезе от контрол само след две-три седмици, когато започва сезонът на цитрусовите плодове и вносът към ЕС ще се увеличи в пъти. Причината е управлението на “Промяната”, както и създадената от нея медийна истерия по темата.

Правителството на Кирил Петков смени шефа на БАБХ на 31 декември 2021 г., който бе освободен от служебното правителство само преди две седмици – на 5 октомври. Тук трябва да поясним, че БАБХ е независима агенция под шапката на Министерството на земеделието, но то на практика не може да се меси в работата ѝ.

Искам да подчертая, че “Промяната” управлява процесите на “Капитан-Андреево” в продължение на 10 месеца и резултатите са налице:

– занижен санитарен контрол

– хаос на границата с Турция

– хаос в БАБХ

– задълбочаване на проблема и вкарването му в задънена улица.

Да започнем поред.

Единственото вярно твърдение на Кирил и Асен е, че от дълги години на този граничен пункт има фирма монополист, която осъществява фитосанитарния контрол на продуктите, които влизат в България и Европейския съюз. Това е фирмата “Евролаб 2011”. Впрочем на летищата София и Пловдив също има монопол от години и само една друга фирма осъществява същата дейност за храните и стоките, които пристигат по въздух, но явно това не тревожи ПП, които се фокусираха само върху “Капитан Андреево”.

За десет месеца новото ръководство на БАБХ, назначено от “Продължаваме промяната” на 30 декември 2021 г., не направи НИЩО, за да разбие този монопол. През месец май то просто отстрани “Евролаб 2011” от тази дейност, без никаква идея и план как да се организира работата на контролно-пропускателния пункт. При това го направи толкова нескопосано, че само след два месеца съдът върна “Евролаб 2011” на “Капитан Андреево”. Спазването на законите и обличането на управленски решения в законова рамка очевидно не е сред силните страни на “Промяната”, но в случая това е най-малкият проблем. Заради създадения медиен шум, обаче работата на “Евролаб 2011” на границата не е възстановена, което също е в нарушение на закона, защото е неизпълнение на съдебно решение.

Заради рекламния и политически ефект Кирил и Асен обявяват, че връщат държавата на границата, а БАБХ прехвърля дейността на частната лаборатория върху държавната ЦЛХИК (Централна лаборатория за химическо изпитване и контрол), която обаче е в София. Тук ще отворя една скоба, за да вметна, че държавата никога не е отсъствала от контрола по границата. Всички инспектори, които вземат проби, са специалисти ветеринари или агрономи, които са служители на БАБХ.

Проблемът е в това, че държавата няма лаборатория на границата с Турция. Всички проби, които се вземат трябва да се докарат с коли до София, а лабораторията там няма капацитет да извършва задължителните по регламент 70-80 проби на ден, а може да направи едва 20-22 за 24 часа, при непрекъсната работа на три смени.

Забележете какво прави “Промяната”. Отстранява частната лаборатория от границата, без да има идея как ще организира работата без нея и прехвърля дейността ѝ на държавната лаборатория в София, която е с далеч по-малък капацитет. В резултат на това от месеци насам по три пъти на ден от “Капитан Андреево” до София пътуват автомобили, които карат взетите проби. В София те се обработват за 24 часа, а през това време камионите със стоката чакат на границата. Нещата се усложняват още повече, защото, както вече отбелязахме, лабораторията в София не може да изпълни задължителния капацитет от 70 проби на ден и така започва да се затрупва с неизпълнени поръчки. През това време камионите по границата се увеличават, а някои от тях чакат по няколко дни. Стоката им започва да се разваля, а особено тежко е положението с онези, които карат животни. Според европейските изисквания те трябва да се настаняват в специални хотели, а по границата няма никакви хигиенни и санитарни условия за хората, камо ли за тях. Когато един камион с товар, от който е взета проба, влезе в зоната на КПП, той не може да излезе от нея, преди да е дошъл резултатът и да са оформени документите за влизане в ЕС. Капацитетът на зоната е 50-60 камиона, останалите чакат отвън в километрични опашки.

И това не е всичко. След като отстраняват “Евролаб 2011”, без да организират ефективно работата по фитосанитарния контрол без нея и след като виждат хаосът, който сами са създали, от БАБХ издават следната абсурдна заповед за график за вземане на проби, подписана от тогавашния изпълнителен директор Христо Даскалов на 27.05. Абсурдна, защото на практика сваля контрола за седем часа на ден.

Както сами виждате, ръководството на БАБХ, назначено от “Продължаваме промяната” премахва санитарния контрол от границата всеки ден между 15 и 22 ч.

Този график е разлепен на видно място на КПП-то. Въпреки че заповедта е за три месеца, фактическото падане на контрола между 15 и 22 часа продължава до октомври. “Промяната” прави точно обратното на онова, което говори, и освен хаоса с камионите по границата създава предпоставки за увеличаване на риска от влизането на развалени или отровни храни и заразени животни в България и останалите страни от ЕС.

Друга сериозна управленска грешка в името на медийния популизъм е отстраняването на частните хамалски услуги от границата. Досега всеки оператор, който вкарва някаква стока през границата, е работил с частни фирми, които разтоварват стоката, от която трябва да се вземат проби и я товарят отново. Тези хамалски услуги се заплащат от фирмите, които превозват стоките, а не от държавата. В името на рекламата Кирил и Асен обявяват, че ще върнат държавата и там, като назначат хамали в щата на БАБХ. Резултатът е плачевен. Назначени са 20-25 души, чиито заплати са по-големи от тези на инспекторите, които вземат пробите с около 500 лв. Това естествено създава напрежение. Товарачите в повечето случаи са от ромски произход и са на държавна работа, което автоматично сваля качеството на тази услуга. На много от тях често не им се работи и влизат в непрекъснати пререкания с инспекторите, които пък трябва да изпълняват норма за количество взети проби. Ръководството на БАБХ е заринато с доклади на инспектори, които се оплакват от проблема с товарачите, но никой не им обръща внемание. Няколко души от хамалите на държавна работа са освободени, защото имат криминално минало. Кирил Петков обявява това за връщане на мафията в БАБХ. В устройствения правилник на агенцията няма разписани правила за хамалски услуги и в началото заплатите на тези хора са оформяни като пари от такси за взети проби, които реално не са вземани. Още една шашма на “Промяната”, която отчита контрол, който не е упражнен.

Освен хаоса на границата, който завихрят, Кирил и Асен допускат още една глобална грешка. Лабораторията в София – ЦЛХИК, която е натоварена да прави пробите от “Капитан Андреево”, губи позицията си на референтна лобаротаротия за региона. Досега тя е била арбитър за оспорвани резултати от санитарния контрол от страна на целия ЕС, както и контрол на контрола на всичките ни външни граници. Тя е била оторизирана да следи онези, които упражняват контрол. Както и да се занимава с всички проби за съмнителни храни в България. Всичко това е изоставено и ЦЛХИК се занимава само с пробите от “Капитан Андреево” на които не може да насмогне. След като “Промяната” я превръщат в редова лаборатория, ЦЛХИК губи това право и днес референтната лаборатория е в Гърция. Това е напът да се случи и с “Капитан Андреево”, ако не се вземат драстични мерки, които да поправят намесата на Кирил Петков и Асен Василев. Този контролно пропускателен пункт е най-големият в Европа и втората по големина сухопътна граница в света след САЩ-Мексико. Голяма чест и възможност за България е да бъде външна граница на ЕС в този смисъл и ще бъде истинска катастрофа, ако загуби тази позиция, заради глупавото управление на БАБХ и фантазиите на Кирил и Асен.

Тук стигаме до другата голяма тяхна лъжа.

Те казват, а в предизборния им филм това се внушава от начало до край, че българските деца и семейства се тровят всеки ден, защото граничният контрол не работи.

Истината е, че “Капитан Андреево” е пункт за целия Европейски съюз.

По-голямата част от стоките, които влизат в България, отиват директно за други страни в Европа. Няма никаква разлика между качеството на плодовете, зеленчуците и животинското месо тук и в ЕС, които минават през границата от Турция.

Ако този безконтролен транспорт тровеше български деца, както казва Асен Василев, той би трябвало да трови и германските, френски и всички останали европейски деца. Не съм чул някой от тях да се възмущава по въпроса, а като знам колко са чувствителни на тази тема, отдавна да са ни затворили. Искам да кажа, че твърденията на Кирил и Асен, както и от пропагандния им филм, не се потвърждават от страните, които би трябвало да са точно толкова пострадали, колкото нас.

Тук е мястото да опишем схемата на санитарния контрол през “Капитан Андреево” преди Кирил и Асен, за да си дадем сметка за начина, по който манипулират фактите и преди да има проблем на границата с Турция.

Както казахме, КПП “Капитан Андреево” е най-голямата сухопътна граница на ЕС. Оттам минава целият трафик на внос за България и всички европейски страни. Първо през митниците, после през фитосанитарния контрол, който е на подчинение на БАБХ, независима агенция под формалната шапка на Министерството на земеделието, което практически няма реален контрол върху нея.

В България има шест акредитирани лаборатории, които да извършват тази дейност. Те са получили лиценз по всички правила на ЕС и на българската държава и подлежат на пълен държавен контрол във всеки един момент. На практика няма разлика между тяхната дейност и тази на държавната лаборатория. Образно казано, все едно е дали ще си направите кръвни изследвания или тест за Ковид-19 в  “Цибалаб”, “Кандиларов”, “Рамус” и още десетки други или от държавните.

Тук е мястото да отбележа, че ако Кирил и Асен искаха наистина да разбият монопола на “Евролаб 2011”, можеха да го направят с една заповед от БАБХ, която в едно изречение да пусне всички останали лаборатории на “Капитан Андреево”, а да забрани само “Евролаб”. Имаха пълния контрол, да да го направят, но не го сториха, което ме навежда на мисълта, че са искали да овладеят монопола, а не да го разбият, но това е само предположение. Да се върнем към фактите.

За десет месеца те дори не успяха да придвижат процедура за създаването на държавна лаборатория на място. Пуснали са единствено обществена поръчка за машини, която веднага е обжалвана и могат да минат месеци и години преди да се купи апаратурата. Тя се произвежда в САЩ и обикновено трябва да се поръча доста преди да се купи. Но освен това една лаборатория би трябвало да се направи по съответните изисквания и законодателство, проектиране, акредитация и т.н. Нищо подобно не е предприето от хората на Кирил и Асен в БАБХ, които иначе често се появяват в медиите, за да говорят срещу мафията и понопола.

Вносът на храни и животни в ЕС е определен с европейски регламент 675, който указва реда и начина, по който се случва това. Всичко в него е подробно описано и няма особено голямо поле за злоупотреби.

Всеки продукт подлежи на определен процент лабораторни проби. Например, от цитрусовите плодове трябва да се изследват 20%, но за всеки отделен вид – 20% лимони, 20% портокали и т.н.

Всеки камион от Турция, който влиза в България и съответно в ЕС, трябва да пусне регистрация в специалната система “Трейс” 24 часа преди това. Тази регистрация прозволява да се проследи цялата пратка от началото до края. Във всеки един момент, в който страна от Европа е регистрирала “отрова за децата си” ( по пропагандата на Кирил и Асен) може да проследи откъде идва тази отрова и кой я е пуснал. Инспекторите на “Капитан Андреево”, които вземат тези проби, са квалифицирани хора на държавна работа. Всеки от тях е ветеринар или агроном по образование и имат допълнителен курс за обучение в тази специфична работа. Те имат право да вземат проби от който камион или микробус решат. Освен това системата “Трейс” сама им го препоръчва. Те обаче имат правото сами да проверяват съмнителни фирми или товари, за които преценят, че си заслужават контрола, или всичко, което им се стори съмнително. Повтарям, че и досега това са държавни служители, т.е. държавата никога не си е тръгвала от контрола на границата, както твърдят Кирил и Асен.

Важно е да се знае, че всеки един от тези държавни инспектори има собствен печат, който е заверен  от държавните институции и е строго личен и проследим. Когато вземат проба от камион по тяхно усмотрение и по препоръчан избор от системата “Трейси”, те я запечатват в плик с баркод, така че да не се знае името на фирмата вносител и я пращат за анализ.  Държавният контрол тук винаги е упражняван, защото се знае във всеки един момент кой и защо взема съответната проба. Знае го и ЕС. Всичко това достига до всяка страна от Европа, която има право да изпрати оспорваните резултати от пробите до референтната лаборатория в София, а след намесата на “Промяната” – в Гърция. Сега сме напът да изгубим и най-голямата граница с ЕС, ако държавата спешно не вземе мерки, за да оправи хаоса, създаден от “Промяната”.

За финал ще цитирам само по две изречения от два одитни доклада на Европейската комисия по темата.

Първият е направен от 17 януари до 11 февруари 2022 г. преди “Промяната” да премахне частната фирма и да създаде новата организация и в него пише следното: “При одита беше установено, че съществува рамка за извършване на официален контрол на животните и стоките, които се въвеждат в ЕС през ГКП в България, и контролът като цяло се провежда в съответствие с приложимото законодателство на ЕС. Въпреки това поради съчетанието на недостатъците в организацията и в прилагането на официалния контрол, както и липсата на подходящи мерки за комбинирано използване на съоръженията в един от петте оценени ГКП, се намалява цялостната ефективност и целесъобразност на официалния контрол, чиято цел е да се гарантира, че в ЕС се въвеждат само отговарящи на изискванията пратки животни и стоки. В доклада са включени шест препоръки за отстраняване на установените недостатъци.

Вторият одит на ЕК е направен от 6 до 9 юли, след като “Промяната” е ръководила “Капитан Андреево в продължение на половин година. В него се казва следното: “Предвид значителните структурни, процедурни и оперативни несъответствия, наблюдавани по време на настоящия одит, българските органи не са в състояние да гарантират, че съответното законодателство на ЕС се прилага правилно по отношение на официалния контрол на стоки, въвеждани в ЕС чрез ГКП “Капитан Андреево”, и не могат да предоставят гаранции, че тези стоки са в съответствие с правилата на ЕС”. Докладът съдържа дванадесет препоръки за отстраняване на установените недостатъци.

Явор Дачков

www.glasove.com

 

«