« Върни се назад Публикувано на 25.01.2023 / 14:07

ИСТИНАТА ЗА ФАРСА „ПРЕЗИДЕНТСКА РЕПУБЛИКА & СЪДЕБНА РЕФОРМА“! МИШЕНАТА НЕ Е ГЕШЕВ, А ПОПРАВКИТЕ В НПК И ЗСВ НА „РАДЕВ, ЗАРКОВ И ДЕМЕРДЖИЕВ“ ЦЕЛЯТ КОНЦЕНТРАЦИЯ НА ОГРОМНА ВЛАСТ В МВР, ВСИЧКИ „НЕПРАВИЛНИ“ СЕ ПОДКАРВАТ ПО СПИСЪК!

Какво е общото между мантрите за президентска република и съдебна реформа и защо Румен Радев иска да си осигури едноличен режим?

Политическият фарс продължава. Мнозина се чудят – какво се случва? Защо отиваме на пети парламентарни избори за две години? Защо служебно правителство, което трябва да управлява около 3 месеца, за да осигури предсрочните избори, реално властва двойно повече. За втора поредна година държавата няма редовен бюджет, но това не притеснява никого нито президент, нито парламент, засяга само хората.

От няколко дни в медиите тече изкуствен дебат за „президентска република“. Успоредно с него, президент, а и назначените от него служебни министри – Иван Демерджиев и Крум Зарков, яростно напират за „съдебна реформа“, която трябва да се случи не за години, не за месеци, не за седмици, а за броени часове.

И понеже няма свободни медии, няма независими журналисти, няма и анализ, който да разкрие схемата, то се налага това отново да направи АФЕРА.

Никакъв контрол над главния прокурор не се цели с лансираните поправки в Наказателно-процесуалния кодекс, защото промените в НПК и съдебния закон имат много по-широк обхват. Мишената не е просто Иван Гешев, защото, колкото и да се твърди, че е всевластен, това е по-скоро удобно политическо клише.

Мишената е съдебната система и по-точно нейното овладяване, каквото всъщност целят поправките в НПК и ЗСВ.

Отстраняването на Гешев ще е детска игра пред това, че, ако минат поправките, които Радевите – Зарков и Демерджиев, бленуват. Защото те ще им развържат ръцете, а МВР ще концентрира власт, каквато не е имало дори в годините на Народната милиция.

На практика – разследванията ще се стартират и контролират от МВР, т.е. от Радев, който през Демерджиев ще може да подведе под наказателна отговорност „моделът ГЕРБ“, ще може да атакува и „шарлатаните“ от „Продължаваме промяната“ и криптонапазаруваните от „Демократична България“.

Приема в следващата седмица НС поправките в НПК и ЗСВ и на 6 февруари Демерджиев ще може да прати полиция на всеки партиен лидер или доскорошен депутат. Започват му проверка, образуват му дело, дори без санкция на прокурор, няма да се иска и имунитета му, защото такъв няма, поне докато не е вписан като кандидат за депутат в листите, регистрирани в ЦИК. Буквално за седмица-две в разгара на предизборната кампания Радев ще разчисти терена за своята еднолична власт. Ще може да пренареди политическия пейзаж така, че резултатите от предсрочните избори на 2 април да нямат значение.

Успоредно с разправата с политиците, президентът през „протестърски“ движения ще започне атака срещу главния прокурор, но не само срещу него, а и срещу заместниците му, пък и срещу съдиите.

Народът ще се зарадва, ще повярва, че има правосъдие – ще има арестувани политици, ще има извиване на ръцете на магистрати, а Радев ще се къпе в народната любов, за да изгрее след 2-ри април с нов партиен проект, който да обере вота на възторжената публика.

Планът е толкова елементарен, че чак вече има готов списък с имена на политиците от ГЕРБ, ПП, ДПС, Възраждане, БСП и ДБ, които ще станат обект на полицейски натиск още през февруари, стига до 2-ри февруари депутатите от 48-то Народно събрание да направят така, че дадат „ножа“ на своя палач.

След целия този сценарий президентската република ще се случи, при това по сценарий, който страната помни от Деветнадесетомайския преврат през 1934 година.

Галин Костадинов

«