« Върни се назад Публикувано на 03.01.2023 / 13:25

ИЗМЕКЯРЪТ ЕЛЕНКО НА ДРУГИЯ ИЗМЕКЯР РАДЕВ

Еленко Божков: През недалечната 2019г.:

“Сигналната, тревожната лампа за използването на американско ядрено гориво в българска атомна централа е запалена още от 1994-1995 г. Тогава се правеха опити да се използва американско гориво в малките блоковете на „Козлодуй“ ВВЕР 440, които още не бяха спрени. До експерименти у нас не се стигна. Още тогава обаче се видя, че в други блокове, където това е опитвано, резултатите са плачевни. С течение на годините САЩ продължиха опитите си да натрапват американско ядрено гориво в различни централи, където има руски ядрени реактори. Последните примери са от Чехия и Украйна. В Украйна смениха горивото от 6 ядрени блока в две атомни централи. И резултатите не са добри както в Украйна, така и в Чехия. От технологична гледна точка се наблюдава ефект на изкривяване, наречен ефект на банана. Вследствие на високите температури в радиоактивната зона на реактора се получават деформации и изкривявания. А понякога – и пукания на циркониевите тръбички, в които са хапчетата с ураниевия концентрат, което е опасно. За да овладеят тези проблеми, експертите намаляват концентрацията на урана в горивото и то става изключително неефективно и с по-кратък живот.”

Линк:

https://duma.bg/elenko-bozhkov-sasht-prodalzhavat-da-natrapvat-yadrenoto-si-gorivo-n204299?fbclid=IwAR1D76vx_bI53dA5N61HR95vxFx8kMcuQ4RHuIQpZNyI27TgehELzaV3ar0

Владислав Наков

Бележка на АФЕРА: 2022 година подписва със същата Уестигхаус и си плюе на сурата. Измекярът Еленко на другия измекяр Радев.

 

«