« Върни се назад Публикувано на 26.01.2023 / 8:53

ИЗГУБЕНАТА ОВЦА. КОЙ ОТ ВАС?

Но Иисус им каза тая притча: кой от вас, имайки сто овци, като изгуби една от тях, не оставя деветдесетте и девет в пустинята и не тръгва подир загубената, докле я намери?

А като я намери, вдига я на раменете си радостен; и като дойде дома, свиква приятели и съседи и им казва: порадвайте се с мене, защото си намерих загубената овца.

Казвам ви, че тъй и на небесата повече радост ще има за един каещ; се грешник, нежели за деветдесет и девет праведници, които нямат нужда от покаяние.

От Лука свето Евангелие (15:3-7)

====

Имаш сто овци. Пардон, сто контролирани от волята, вярата ти или копанката ти, души. Една ти бяга обаче. Изгубва се. Защото е потеглила по „кривите“ пътеки.

Кой от вас тръгва след нея, за да я намери? Кой от вас?

Кой от вас не остава в удобното русло на останалите деветдесет и девет, които слушкат и папкат?

Кой от вас си „губи времето“ да търси загубения грешник, за да приласкае раздраната му душа, за сметка на това да живурка удобно сред деветдесет и деветте „праведници“?

Кой от вас?

Имаш деветдесет и девет праведници, които ти целуват краката, и един разбойник, който се е загубил. Кое ще предпочетеш – да ти е през уя за загубения със сложната душа, или да го намериш, за да стоплиш душата му?

Въпрос, който няма вече никакво значение в този циничен корпоративен свят, в който живеем. Свят на бездушници. Свят на безверници. Свят на безлюбовие.

Въпрос, който не си заслужава за деветдесет и девет от сто.

Но все пак – кой от вас?

Веселина Томова

«