« Върни се назад Публикувано на 01.01.2023 / 0:01

ЗА МНОГО ГОДИНИ! БЪДЕТЕ ГРУУВИ*, ДО ЛУДОСТ СПОНТАННИ! МАЙНАТА ИМ НА КВАДРАТНИТЕ! ТОЛКОВА ЗА КРАТКО СМЕ ТУК, ЗА ДА ЗАКЛЮЧВАМЕ ПОРТИТЕ НА СЪРЦАТА И ДУШИТЕ СИ!

Здраве, любов, кариера, успехи, деца, сватба, мир, пари, къща, пътуване, пари прим, пари прим, та прим – всичко това ви го пожелаха, нали?

Нищо от това, нищо от това няма значение, ако не бъдете грууви*!

Майната им на квадратните!

Бъдете спонтанни, до лудост спонтанни! Винаги днес и винаги сега – спонтанни!

Нека ви мислят за откачени онези, другите, квадратните. Вие спасете сърцата си и отключете портата на душата си!

Тогава всичко ще се случва с удивителна лекота, защото няма да ви интересува резултата, в който изначално сте се вкопчили, а Пътя и вълнението, изумителното вълнение на случващото се. Винаги днес и винаги сега.

Незабавно излезте от квадратчето наложено от квадратните!

Сега!

Искате да зашиете един келембаш на мръсника, който ви трови нервите, но досега не сте посмявали, защото той е фактор сред квадратните? Майната му! Бийте му един келембаш!

Искате да признаете на някого, че сте пристисквали любовта си към него, само защото квадратните смятат, че не е редна такава любов? Събудете го посреднощ, пишете му, обадете му се, изговорете му купища глупости, но отприщете сърцето си! Майната им на квадратните!

Искате да промените нещо, себе си, работата си, блатото, в което сте затънали, рутината, която ви зазижда, но отлагате безконечно, безнадеждно и отчаяно, защото квадратните ще ви оплюят, низвергнат, изолират? Майната му! Направете точно обратното на това, което очакват от вас квадратните!

Идете в зоологическата градина, крещете с маймуните, мълчете с благородния елен, купете си онази шантава дреха, която винаги сте искали да имате, но в обществото на квадратните минава за скандален кич, харчете, без да пресмятате непрекъснато, давайте, давайте, давайте, без да мислите какво ще получите насреща, разрушавайте плесенясалите стени на заробващи връзки, лицемерни семейства, професии, които са ви наложили квадратните и започнете сега и веднага онова, което сте знаели, винаги сте знаели някъде вътре в себе си, че можете, но напъхвайки ви в удобния коловоз, си мислите, че вече сте забравили.

Никакъв компромис не си заслужава, никакъв! Защото толкова за кратко сме Тук, че е непростимо единственото, което да тъпчем охотно да е душата ни.

Бъдете смели! Този живот наистина е за смелите!

Да бъдеш грууви не означава да бъдеш откачен, а да обичаш това, което правиш и което избираш.

Живеем в квадратно време на квадратни хора, време, което толкова ни е зомбирало, че си въобразяваме, че колкото сме по-квадратни толкова сме по – успешни и по-правилни.

А всъщност – умираме като необичащи се нещастници.

Бъдете винаги влюбени! Без да ви пука какво ще каже тоя и оня. Майната им!

Спонтанността изцелява, квадратността разболява.

Спонтанността се радва, квадратността пие хапчета.

Времето, държавата, системата никога няма да бъдат променени от квадратните. Лудите и грууви човеците само могат да им обърнат хастара.

Бог е Велик и защото е дал на човека правото на избор.

Направете го СЕГА!

Спонтанноста е сърце, останалото е роля, в която сами сте се напъхали и краят и е винаги печално тъжен.

За много години!

Душите ви да отприщят бентовете. Майната им на всичките!

Загърбете квадратните в квадратчетата им и с пълна пара – напред!

На хаирлия да е!

Веселина Томова

* „….Тези, които мислят квадратни мисли, са квадратни хора. В установения обществен ред квадратните са най-удобни, защото квадратчетата така добре се подреждат едно до друго. Петоъгълните, елипсовидните, всички други личности не се вместват така удобно в архитектурата на обществото. Те не са удобни за обществената сграда. Квадратните мисли се вписват в установените форми на общественото съзнание. Другите мисли не са съвместими с тях. Противостоенето бе неизбежно: „квадратни“ срещу „грууви“…“

Из „Дзен и изкуството да се поддържа мотоциклет” от Робър Пърсиг

«