« Върни се назад Публикувано на 22.01.2023 / 15:26

ДОКАТО ГЕНЕРАЛ – ГУБЕРНАТОРКАТА ХЕРО ГОВОРИ ЗА КОРУПЦИЯ, NEXO СИ ПЛАТИЛИ ЧЛЕНСТВОТО В АМЕРИКАНСКАТА ТЪРГОВСКА КАМАРА

Върховенството на закона и борбата с корупцията оставали важни предизвикателства за България. Това казала в петък посланикът на САЩ Херо Мустафа на конференция, организирана от Американската търговска камара у нас. Довечера ще го каже и в „наведеното“ интервю по БТВ.

Мустафа отдавна се изживява като генерал-губернатор. Назначи си правителството на Кирил Петков, но то взе, че се провали точно заради грубото погазване на закони, дори на Конституцията, а за схемите им се изписаха хиляди страници текст.

Къде обаче говори Мустафа, броени дни преди да си вземе еднопосочен билет за Вашингтон, откъдето в следващите месеци ще продължи грубо да се меси във вътрешнополитическия живот на страната. Говори пред Американската търговска камара, чиито членове си плащат за такива сбирки като петъчната.

А кой членува в Американската търговска камара? – NEXO.

Да, същата корпорация NEXO, създадена от българи, която има около 120 000 инвеститори в САЩ, от които са прибрали приблизително 3 милиарда долара. Халал да са им.

Но същото това NEXO е засечено чрез британски софтуер за проследяване на търговия с криптовалути, да прави преводи към акаунти на руснаци. Нали имаше санкции срещу Русия, въведени от САЩ, а ЕС се готви да приеме „десети пакет“ санкции спрямо Москва. Или санкциите важат за едни, а за други – не. Нали са „добри (наши) момчета“, те може, пък и ако ги хванат, винаги ще се измисли обяснение.

Какво излиза сега – Мустафа ни държи тон заради корупцията, но не вижда същата тази корупция в собствения си двор. Генерал-губернатор, който нахално назначава цели правителства, говори за корупция пред организация, в която членува компания, която още преди повече от година е била разследвана от прокуратурите на осем американски щата. Къде са дремали от Американската търговска камара, че не са изключили NEXO? Нищо лично, просто бизнес, NEXO просто са си платили прескъпата такса преди две години, за да се пишат членове на Американската-търговска камара и това е – получили са сертификат на недосегаеми и на бизнес-ангели, които никога не престъпват законите. Но кой е бил посланик на САЩ в България през цялото това време? Херо Мустафа. Нали иска да бори корупцията – да ги беше проверила, да беше поискала парите им да се върнат и членството в AmCham прекратено.

АФЕРА е убедена, че до ден-два NEXO ще бъдат изключени от Американската търговска камара, но както казваме ние българите – „след дъжд, качулка“. А навън много вали.

А, Херо, по-добре да не беше отваряла дума за корупция, както са я съветвали преди четири години, когато се е готвила да ни става генерал-губернатор. Всички знаем и видяхме защо – като почнеш от онази групичка от с.Труд, минеш през ПростоКиро, Кокорчо и цялата шайка от умно-красиви, хай-тек, фин-тех и прочие ПроКО(Н)ПИта, та накрая стигнеш и до NEXO, дето си платило за членство в AmCham, където всичките са не просто „добри момчета“, а до един са същински „(анти)корупционни ангели“.

Afera.bg

«