« Върни се назад Публикувано на 02.11.2022 / 8:39

ВСИЧКИ БЮДЖЕТИ СЛЕД 1989 Г. СА ПОРОБВАЩИ

Знаете ли колко пъти на ден плащате акциз? Всеки път като си купите цигари, бира или водка, или заредите колата. По времето на Адам Смит, нарекли акциза „данък на греха”. Тоест, ако пушиш и пиеш, което е „грях”, плащаш данък. Да, но днес в акцизните плащания влизат и горивата и ел. енергията. Значи е грях да караш кола и да имаш електрическо осветление.

Пушачите, знаете ли колко надплащате за кутия цигари? Около 3 лева средно акциз. Но плащате и ДДС. Ако кутията ви струва 5,50 лева, то 4,20 от тях са косвени данъци. Така казва ЕС – акцизът върху цигарите не може да е по-малко от 60% от продажната цена. За да може България да внася 1 милиард и 838 милиона лева вноска в ЕС . За 2022 г. толкова сме дали. За сравнение в бюджета за 2022 г. за българските куртурни институти в чужбина са отделени 1 милион и 160 хиляди лева. За библиотеките в страната ни – 2,4 млн лева, а за българските общности в чужбина и техните културни общества – титаничните 200 хиляди лева.

А колко давате на литър бензин като акциз? 71 ст. на литър. Плюс 20% ДДС за цялата сметка. Половината от цената на бензина идва от производствени разходи и заложена печалба, другата половина са акциз и ДДС в съотношение 2:1. От 1948 до 1989 г. у нас няма акцизен данък. Но това няма да ви го кажат от Центъра за пазарна икономика. Те ще ви кажат как трябва да се спазват Маастрихтските критерии, които никой в Еврозоната не спазва.

Да кажем нещо и за фамозния данък ДДС. Той е въведен след ВСВ в Европа. От него си патят най-вече  потребителите. На всяка кофичка кисело мляко и хляб, както и на лекарство или дреха, 20 % отиват безвъзвратно в хазната. Много смешно ми е като чуя за „социален бюджет” или „енергийни помощи”.  Ако дадеш на някого 30-40 лева за социални помощи на месец, той вече е дал между 100 и 200 на хазната под форма на ДДС. „Великият социален жест” на държавата, всъщност е връщане на трохи от това, което вече е взела. А какво е направила с нашите пари дотогава? Каквото си иска. Може да плати 4 млрд за чертежи на самолети, може да сипе милиарди във фирми на лоши строители, които връщат под масата, всичко може. Защото държавната власт винаги е по-силна от хаоса и от собствения си народ. Може да си го ограбва законно, няма нужда от чорап на главата и газов пистолет.

Тия дни темата на сезона е бюджетът. И пак няма точен анализ как се пълни този бюджет. Ето, казвам ви – от косвени данъци и от данъци на физическите лица. Тоест от ДДС – за 2022 г са влезли 16, 02 милиарда, от акцизи  – за същата година – 5,8 милиарда, от данък общ доход на физическите лица – 5,01 милиарда. При общи приходи от данъци 31,4 милиарда, излиза, че повече от половината идват от ДДС. ДДС съществува у нас от 1994 г. Защо ли в САЩ няма ДДС?

А корпорациите? Ами те, бедните са внесли 3,9 милиарда – по-малко от физическите лица. Данните са от сайта на МФ, не ги съчинявам.

Какво излиза? Че бюджета го пълним ние – гражданите с левчетата си всеки ден, купувайки храна, лекарства, дрехи, тетрадки за децата и зареждайки колата. След което поредното правителство го дава на САЩ за самолети, на измамни фирми за грабеж на ЕС и НАТО като милиардни вноски а депутатите одобряват всичко това.

Така че, няма никакво значение кой пише бюджета днес. Докато не се освободим от колониалното робство на ЕС, САЩ и НАТО, бюджетите ще са поробващи, а ние, българите – все по-прецакани.

Волен Сидеров

«