« Върни се назад Публикувано на 21.01.2023 / 19:28

БРУТАЛЕН СКАНДАЛ С МИНИСТЪРА НА ИКОНОМИКАТА НИКОЛА СТОЯНОВ, АМЕРИКАНЦИТЕ ГО ОТСВИРИХА ПУБЛИЧНО ЗАРАДИ ОРЪЖЕЙНИ СДЕЛКИ

Министърът на икономиката Никола Стоянов е попаднал под мерника на американското посолство заради съмнителни оръжейни сделки. В коридорите на министерството се коментира, че той е директно назначение на оръжейното лоби.

За краткото време на своето управление министърът посети два пъти Саудитска Арабия, която е стратегически клиент за българската отбранителна индустрия. В бранша обаче недоволстват, защото до момента министърът не е успял да получи необходимите контакти за разширяване на българското присъствие на саудитския оръжеен пазар.

Според запознати това се дължи на близкото приятелство на Стоянов със санкционирания по Глобалния завод Магнитски Александър Манолев. Това е и основната причина въпреки напъните, Стоянов да не може да установи желаните от него контакти с големите оръжейни търговци в Саудитска Арабия, чиито бизнес се контролира от САЩ.

Американците показаха своето отношение към министъра на икономиката ни през октомври. По време на среща с Американската търговска камара посланик Херо Мустафа и цялата американска делегация, водена от помощник държавния секретар по енергийните ресурси Джефри Паят, се изнася демонстративно в момента, в който Стоянов получава думата.

В линка може да се види и цялата конфузна ситуация. Скандалът обаче не е докладван на президента Румен Радев, а умело е заметен под килима. Срещу мълчанието на присъстващите, министърът обещал кариерно развитие и щедри бонуси.

https://www.youtube.com/watch?v=HlnqQTfhJRU

Бодряшките му изказвания по всички медии, че инфлацията е овладяна също не кореспондират дори с данните от подчинената му Държавна комисия за стоковите борси и тържищата, която само преди дни отчете, че  храните на едро не са спирали да поскъпват през последните месеци като от началото на годината (декември 2022 г. спрямо декември 2021 г.) увеличението е с 22.8%.

 

Несериозно звучат и почти ежедневните изказвания на министър Никола Стоянов за интереса към страната ни от чуждестранните инвеститори. Въпреки твърденията, че към страната ни има небивал интерес, последните данни на БНБ показват незначителен ръст в потока на чуждестранните инвестиции в страната за януари – ноември 2022 г., спрямо същия период на 2021г. На практика в последните месеци няма отчетена нито една съществена чуждестранна инвестиция.

Въпросът е знае ли Радев за безобразията на икономическия си министър, който ще напусне поста като мултимилионер. И участва ли той в схемите или само трупа негативи в американската амбасада заради далаверите на министри и съветници.

Иван Иванов

«