« Върни се назад Публикувано на 04.12.2022 / 8:48

БИТКА ЗА 5 МИЛИОНА Е НА ПЪТ ДА РАЗЦЕПИ ОБЕДИНЕНАТА ВЕЛИКА МАСОНСКА ЛОЖА В БЪЛГАРИЯ. ДА ТЕ ОСВЕТЯТ КАТО МАСОН ПРЕД „ПРОФАН“

Битка за 5 милиона лева е на път да разцепи Обединената велика масонска ложа в България

Броени часове преди общото събрание на Обединената велика ложа на България, родните масони са в недоумение с кои очи ще се погледнат и как ще продължат напред след скандалите по върховете на ръководството им, разтърсили братството, споделят с притеснение, тъга и болка членове на близо петхилядната организация.

Пари и имущество на стойност около 5 милиона лева са на път да разцепят ложата, която вече са напуснали уважавани нейни членове, сред които професори, лекари, политици и други успели и уважавани българи. Други също обмислят да се махнат оттам, разочаровани и огорчени, за да не нарушат масонските си принципи и доброто си име. Защото, по думите им, напоследък нито се чувстват свободни, нито братя, а безмълвни свидетели на чужди „строежи” и амбиции, ескалиращи във все по-зачестяващи скандали и недоразумения.

„Каквото и да ти говорят, става дума за пари”

Или за близо 5-те милиона лева, които братята са събрали помежду си, за да помагат на добри каузи, както повелява мисията им.

Заради тях в последните месеци те са станали свидетели на невиждан конфликт между Великия майстор Николай Божилов и Ковчежника на ложата Александър Керезов.

Повод за раздора станал начинът, по който да се управляват и влагат средствата, разкриват техни сподвижници. По думите им Божилов се е обградил от 20-30 души, които ласкаели самолюбието му и куп други „качества”, тотално неприсъщи на ценностите на масонството, в основата на които стои желанието за духовно развитие.

Навярно всичко това е дало криле на Великия майстор да се конфронтира с Ковчежника на Обединената велика ложа Александър Керезов  – изключително уважаван масон с близо 30-годишен стаж в братството. На едно от последните им събирания Божилов отхвърлил бюджета, съставен от успешния икономист с десетилетен стаж като финансов директор в един от големите български холдинги. Юристът по образование предложил свой, алтернативен бюджет. По думите на наши източници, това се случило с голям скандал помежду им.

Но най-големият скандал тепърва престоял

Три дни по-късно Великият майстор позвънил на шефовете на компанията, в която работи Ковчежника, и ги призовал „да му дръпнат юздите”, защото „му скачал на бюджета и му пречел на ложата”.

Това само по себе си е фрапантно нарушение на устава на братята, разкриват запознати, тъй като никой нямал право да посочва друг като масон, освен ако самият той не реши да се обяви като такъв. Нещо, което Керезов не бил направил в службата си, защото не смятал за нужно.

„Най-тежкото наказание в масонството е осветяването”, коментират те и споделят, че Ковчежника им бил изключетилно огорчен, че неговият Велик майстор го е осветил пред шефовете му, които го засипали с въпроси за ложата, чиито финанси ръководи.

След жалба от страна на Керезов последвал съвет на сановниците по въпроса осветил ли е Великият мастор свой брат-масон пред „профан”.

„До този съвет се стигна, защото не се съгласих с бюджета и с предлаганите финанси, които не мога да защитя”, заявил Ковчежника. Последвали обвинения в лъжи и крясъци, които втрещили присъстващите.

В разгара на скандала Александър Керезов обявил, че има запис, от който се чувало как той бива осветен от Великия майстор пред светските му шефове, и го пуснал от телефона си, носи мълвата от инфарктния съвет.

„Оставям на вашата съвест да решите казуса”, казал на братята си Ковчежника и напуснал сбирката.

На следващия ден Божилов отстранил Керезов от ложата.

Неочакван обрат

Малко по-късно настъпил неочакван за мнозина обрат. Броени дни преди общото събрание на Обединената велика ложа, което ще се състои на 3 и 4 декември, и на което се предполага, че немалко братя ще я напуснат, Божилов повикал Керезов и му се извинил. Нещо повече – двамата се снимали заедно, сякаш нищо не е било – сякаш няма запис, няма скандал, няма напрежение сред братята.

Членовете на близо 5-хилядната организация още не могат да повярват, че след всичко случило се Александър Керезов заявил, че се е заблудил за действията на Великия майстор и че подава оставка като Ковчежник на организацията. „Той е изключително достоен човек. Няма брат, който да каже лоша дума да него. За разлика от други…”, коментират потресени те и продължават да се чудят какво е провокирало това неочаквано обръщане на 180 градуса.

А сега накъде?

„Много достойни братя напуснаха масонството заради недостойни лидери”, споделят членове на Обединената велика ложа на България, които, крайно разочаровани от случващото се, със свито сърце очакват предстоящото общо събрание. Мнозина вече били готови с оставките си, тъй като не били склонни на безропотно следване и изпадане в зависимости.

„Събрахме се с идеята да правим благотворителност и милосърдие, а не битки за пари и скандали, както се случва в последно време”, споделят огорчени масони, чието чувство е, че Великият им майстор е недосегаем, след като техният градски съд отказал да разгледа действията и поведението на Николай Божилов, оправдавайки се, че не е в неговата компeтентност.

Атанас Драганов

«