« Върни се назад Публикувано на 19.12.2022 / 14:41

БАЦЕ: БИКОВ, МАХАЙ СЕ! КОЛЕДА Е, БЕ, ДА МУ ЕВА МАЙКАТА!

Баце стоеше втренчен в дивия амарат, който бе превзел футболния терен у двора му в Банкя и си мислеше, колко презира ниско растящите плевели. Напомняха му за Атанас Атанасов. И дедукцията на Рашков. Ниско ниво. Плачат за експерти в Министерство на финансите!

Може ли да ядем свинска трева по време на пости, питаше се той докато загряваше на 21 с главата на облечения в розов анцуг Биков. Дончев му го беше донесъл като армаган от последното си посещение в L.A. За да е секси. И респектиращ.

Каква година на плевели само, помисли си Баце, като шумно се изплю върху едно пищно глухарче.

И сняг няма! Тоя Киро опука всичко!

Затвори очи. Пред очите му се появи Барселона. Саграда Фамилия, златна купа, Ноу Камп. И милионна крещяща в еуфория публика. Той бе сам на терена, а около него всичко бе в карамфили. Все едно е умрял, ама не е. Зеленски пееше българския химн, а до него Галена го превеждаше на украински. Всички бяха усмихнати и крещяха неговото име с уста. Щото можеше и да не е с уста…

Изведнъж от тълпата се промъква испански униформен.

– Добър ден, шампионе! Аз съм от Испанската прокуратура. Ваша ли е къщата на номер…

Аааа, сиктир, бе! Тея вече и в сънищата щъкат! Нещастници долни!

Баце сведе тъжен поглед към плевелите. Какво ли е да си цял живот плевел? Да никнеш все там, дето не те щат. Те да те скубят, а ти, напук, пак да никнеш!

Трябваше да си напише биографията. Време беше. Щеше да започне с дедо си и да свърши с футбола. В двора на испанската прокуратура.

Оффф, тея американци! И тея гадни руснаци! Бяха му хакнали софтуера. На бордърлайн сваляч. Заради една тръба, бате! Заради една шибана газова тръба!

Баце погледна в огледалото. Същински див амарат! Трева, ама свинска. А в левия ъгъл краварка.

– Биков, махай се! Коледа е, бе, да му ева майката!

Васил Петев

«