« Върни се назад Публикувано на 27.11.2022 / 17:04

БАРЕКОВ СЕЗИРА ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР ЗА ЗЛОУПОТРЕБА С КОДА НА ИЗБОРНИТЕ МАШИНИ

 

Както обещах вчера, днес сезирах Прокуратурата на Р България за възможната злоупотреба с кода на изборните машини на лицето Кирил Петков, огласена в българския парламент. Надявам се, наистина се надявам, още утре да бъде привикан на разпит заедно със свидетелите! И без това лицето Петков става все по-нелеп в обясненията си из медиите и се оплита като “пате в кълчища”.

До

Иван Гешев,

Главен прокурор на Р България

СИГНАЛ

От Николай Тихомиров Бареков, ЕГН **********, електронен адрес: n………@gmail.com

Уважаеми г-н Гешев,

Изказването на заместник-председателя на парламентарната група на „БСП за България“ Георги Свиленски по време на обсъждането на промените в Изборния кодекс подрива националната сигурност в държавата и официализира досегашните подозрения, че е възможна интервенция в машинния вот. Поради тази причина категорично смятам, че следва да бъде извършена обстойна проверка по случая, резултатите от която да бъдат публично оповестени.

В изказването си г-н Свиленски твърди, че бившият министър-председател на Р България Кирил Петков е предложил да оттеглят закона (предложението за връщането на хартиените бюлетини), в замяна на което ще им предостави „кодовете за машините”.

Твърдението не само е направено от трибуната на Народното събрание, но и е направено от досегашен парньор на ПП „Продължаваме промяната”, което още повече дава повод за съмнения, които следва да бъдат потвърдени или отхвърлени от държавен компетентен орган.

Въвеждането на технологиите породи недоверие у голяма част от обществото относно прозрачността, проследимостта, коректността, точността и ненамесата на нерегламентирани фактори в изборния процес, а подобно твърдение създава условия за тоталното поставяне под съмнение на единствения метод за гласуване в секции с над 300 избиратели. Не е за подценяване и фактът, че на последните избори липсваше контролно преброяване на разписките от машините, въпреки решението на ЦИК.

Манипулацията на народния вот е първостепенно конституционно престъпление – чл. 10 от КРБ ясно гласи, че изборите, националните и местните референдуми се произвеждат въз основа на общо, равно и пряко избирателно право с тайно гласуване.

В тази връзка, моля да бъде взето под вниманието на Прокуратурата на Р България твърдението на г-н Свиленски и да бъде извършена обстойна проверка на случая, резултатите от която да станат обществено достояние.

Д ата: 27.11.2022 г.

Град: София

С уважение:

Николай Бареков,

гражданин и лидер на

“Будна България”

«