« Върни се назад Публикувано на 03.12.2022 / 21:07

АТАНАС БОСТАНДЖИЕВ ОТ „GEMCORP“ – ОТ ЕВТИНОТО САКО В БУРГАС ДО ПОЛОВИН МИЛИАРД ПАУНДА. ЗАБРАВИ ЛИ БОЙКО, ЧЕ Е ДАВАЛ ЛИЧНИЯ СИ ТЕЛЕФОН НА БОСТАНДЖИЕВ, ИЛИ ПЪК КИРО – ЗА ВЕЧЕРИ НА МАРИНАТА В СОЗОПОЛ

Атанас Бостанджиев от “Gemcorp” – от евтиното сако в Бургас до половин милиард паунда уставен капитал.

И още: Забрави ли Бойко, че е давал личния си телефон на Бостанджиев, или пък Киро  – за вечери на марината е Созопол?

За да разбереш един път, трябва да го изминеш. И тъй като всички ние гоним нашите пътеки, рядко имаме време за чуждите истории. Не такъв обаче е случаят с Атанас Бостанджиев и скандалът с “Gemcorp”. Който касае всички нас.

Какво не знаем?

Извън медийните и публични информации, разбирането на скандала Gemcorp се крие в детайлите. Защото, Дяволът именно там живее, казват по-мъдрите.

Основно лице в скандала “Gemcorp” е бургазлията Атанас Бостанджиев, като широката публика научи това име сравнително скоро, но реално то отдавна се върти из нечистотиите на родния финансов елит и живот.

Бостанджиев е роден в Бургас, а понастоящем е собственик на марината в Созопол. Същата, на която се е виждал и с Кирил Петков, който пък обича да прекарва летата си в близкото черноморско село Лозенец. Любопитно е, че Атанас Бостанджиев придобива марината в Созопол по същата онази схема, по която най-големите мошеници в България придобиха едни от най-големите държавни предприятия  в края на 90-те – началото на 2000 година.

Става дума за бонове от РМД, същите, които станаха печално известни след бруталния грабеж на народно имущество през 90-те.

На мнозина и до днес не им е ясно, как момчето с евтиното сако от Бургас, току-що пристигнало в София, успя да вземе в заем, с който днес да притежава една от най-големите частни марини в държавата. Но както ще видите по-нататък това е една от най-малките загадки с лицето Бостанджиев.

Пристигнал в София, той бързо се увъртява около бъдещия шеф на “Alpha Finance” Иван Ненков и неговия гуру Иво Прокопиев. В тяхната компания той прекарва не една или две безгрижни нощи из модерните заведения на столицата, в частност в “Black label”.

Бостанджиев перспективно заминава за Щатите, като завършва образованието си в Маями, а впоследствие се връща в Европа и започва работа в “Merill Lynch Frankfurt”. В “Merill Lynch Frankfurt” пък расте в кариерата и продължава в “Merill Lynch London”.

Именно в Лондон Атанас Бостанджиев се сдружава с царските юпита Милен Велчев и Красимир Катев. В последствие те ще се занимават в ролята на министри на финансите на Република България, като и двамата към днешна дата са тежки милионери. Още нещо в годините ще събере Бостанджиев с Велчев и Катев, както и с приятелите му от “Alpha Finance” – Ненков и Прокопиев. Става дума за приватизацията на “Булгартабак” и БТК, откъдето всичките споменати до тук изкарват милиони през следващите години.

Тук е любопитно да се спомене, че именно около приватизацията на “Булгартабак” Атанас Бостанджиев неколкократно провежда лични разговори с тогавашния премиер Бойко Борисов. В последният дори му дава личният си номер с думите: “Може да ми звънкаш по всяко време”.

Интересно е, че Борисов днес като че ли не помни тези свои срещи, докато шумно крещи: “Вижте аферата “Gemcorp””!

Усложливо е забравил Баце това, което не му е приятно да помни.

И тук не оставайте с погрешно впечатление, че “Gemcorp” не е далавера, напротив!

“Gemcorp” е брутална далавера, която Слава Богу не мина, просто защото Киро и Асен не са много умни. А ако беше минала, щеше да е много интересно, какво щеше да каже любимият им американски президент Джо Байдън за това, че един бивш служител на руската банка ВТБ оглавява след театрален скандал в Москва уж американска корпорация с капитал от над £500 млн.

Между другото тук трябва да споменем, че след “Merill Lynch London” Бостанджиев заминава на работа в Ню Йорк, в “Goldman  Sachs”, откъдето случайно или не също си тръгва със скандал. За да отиде на работа в Москва.

В по локален план бихме могли да посочим, като случайност факта, че мандатоносителят на ПП Константин Бачийски е в някакъв смисъл собственик на марината в Несебър. Действителен собственик е неговият брат Петко Бачийски, но един вътрешен глас подсказва, че Бачийски и Бостанджиев се знаят отдавна, а може би дори са се виждали в Маями. На някоя лодка, например.

Ако трябва да обобщим тази на пръв поглед хаотична информация, на очи се набиват два извода – локални спекуланти трупат милиони на гърба на българина, а чужди служби използват използват въпросните палячовци, за да налагат личните си интереси в различни сфери на националната сигурност в България.

Що се отнася до това, как едно амбициозно момченце от Бургас станал огромен финансист, то разковничето на този въпрос е именно в горните два извода.

Към днешна дата Атанас Бостанджиев, когато не дава интервюта по официалните български медии, отмаря в луксозната си къща в Челси, Лондон.

Баровски викториански имот, а около него за съседи все световни звезди от шоубизнеса. Всъщност Бостанджиев има още две къщи в Лондон на обща стойност няколко милиона паунда, преди време той закупи и държеше и луксозен офис в новопостроена баровска сграда на ул. “Оборище” в София. Там съсед пък му беше, а може би още е, съпругата на друг бизнесмен с официална проамериканска визия, Красимир Гергов, онзи същият, за когото се твърди, че е създал bTV, след като срещнал една от щерките на Мърдок в Лондон.

Иначе баровецът от “Gemcorp” в социалните мрежи го играе семеен тип. Във Фейсбук е пълно с мили снимки от почивки и луксозни събирания по цял свят, на които Бостанджиев усмихнато позира със своята дългогодишна съпруга Мария Салабашева и многото им деца. Обича да кара кайт, също както и аверите му от ПП, Евгени Ангелов и Даниел Лорер.

И вече както всички знаем, когато не карат кайт, се опитват да “врътнат” държавата.

Вместо ние да ги “врътнем” с по една тояга в ръка.

Андрей Червенков

«