Публикувано на 03.04.2008 / 22:06

Who the F..k is Куйо?

 

 

Куйо, както го наричат хората, които работят у нас за него, се оказа горещ картоф не само за магистратите, но и за многобройните полицаи, които го пазят. Той накара цяла една държава да се изправи на нокти, защото солидно разклати институциите й. Сигурно след грандиозния скандал в МВР, който предизвика оставки на по-високо и по-ниско ниво в министерството, ще претърпи и сериозни структурни промени заради корупцията, с която е пропито.
Общото между Куйо и Йокша е, че използват фалшива самоличност, за да се прикриват у нас. Разликата обаче е твърде съществена. Докато Йокша действа на територията на страната ни, той не може да пробие по върховете на властта. Неговият човек е само Милчо Бонев, известен повече като Бай Миле, който бе убит през 2004 г. Бай Миле разпределяше дрогата по каналния ред, той събираше и парите от нея и ги предаваше на Йокша. Йосич не можа да се сроди с политици, магистрати и ченгета, категорични са тези, които са го разработвали. Причината била в характера на сърбина. Той бил затворен и темерут. За Куйо обаче това е било лесна работа, защото той е плащал на когото трябва добре и навреме.
Куйо е човекът, който трябва да бъде окован 24 часа в денонощието с пранги и вериги, защото е особено опасен. 40-годишният мъж, който е известен у нас като сръбски наркомафиот, всъщност е черногорец. Колко пъти Куйо е пребивавал в страната ни и под какви имена днес никой не може да каже, още по-малко разбитото от него МВР. Известно е, че през 1998 година черногорецът получава статут на временно пребиваващ в страната. Три години по-късно той се сдобива с правото да пребивава у нас постоянно. Твърди се, че Куйо стабилизира връзките си с хора от високите етажи на МВР именно когато получава постоянно гражданство. Тогава започва и да изгражда мрежата за разпространение на кокаин из цялата страна. Вербува хората си по странен начин. Ако му харесат от пръв поглед. Тъй като е изключително недоверчив, ги подлага на различни изпитания. Издържат ли кастинга, негови са завинаги, твърди един от свидетелите по делото срещу наркобарона за организирне на престъпна група за разпространение на наркотици, което се гледа от Хасковския окръжен съд. От 25-те свидетели по делото само един е “пропял”. Сенат Муса е бил неколкократно заплашван със смърт от сърбина и това е причината той да поиска полицейска защита в замяна на това да свидетелства срещу подсъдимия. Пътник е Муса, няма съмнение в това, смятат хората на Куйович, които идват в съда, за да разкажат колко добър и безобиден човек е той. Един от свидетелите даже бе готов да разкаже на съда как се е запознал със сръбския главорез. Пили кафе заедно на една маса в едно заведение на един град. Той бил с немската си овчарка и Куйович го заприказвал. Оказало се, че и сърбинът има немска овчарка, която се казва Нерон. Така от дума на дума си купих суперджип. А иначе съм безработен, довери свидетелят. Той си бил оставил златния ланец вкъщи, за да не дразни магистратите. Не ги ли виждаш, голи са като църковни мишки, сподели свидетелят. Мъжът словоохотливо разказа още, че само обувките му струват 400 лева. Впрочем мъжете-свидетели като че ли бяха купили обувките си от един и същи магазин. Изглеждаха странно в еднаквите обувки, като воини от особена секта. Много приятели има Куйо у нас, твърди свидетелят. А пък повечето от враговете му са мъртви. В небитието скоро щял да отиде и Муса, защото бил вече набелязан. Към хората, които му сътрудничели, Куйо бил особено щедър. Според някои от свидетелите мрежата от сътрудници включвала широк кръг големци и такива с позиции в МВР. С бившия главен секретар на МВР Илия Илиев случаят не бил такъв. Илиев сам се вкарал в приключението с фалшивия паспорт, за който собственоръчно разписал, защото бил прост. Ега ти министерството, щом Илиев му е бил главен секретар, заключи свидетелят.
Възходът на Куйович идва с една предизвестена смърт – тази на Филип Найденов–Фатик. Фатик беше застрелян в края на август 2003 г. в центъра на София посред бял ден. Мълвата носи, че Куйович станал наследник на наркоканалите, които е държал Фатик. Така той скъсва чиракуването в този бизнес. Черногорецът организирал перфектно каналите и цеховете за производство на амфетамин, стяга редиците и запретва ръкави, като част от печалбата привежда по сметките на сръбската наркомафия.
Важна роля в живота на Фатик и Куйо играе една жена. Тя е Невена Стойчева, от която Фатик има момченце. Невена е женена за Куйович, преди Фатик да бъде разстрелян. Според запознати в този любовен триъгълник са са се случвали драми, достойни за перото на Флобер. Да си любима жена в двата рискови живота, каквито са тези на Фатик и Куйо, е твърде рисковано положение. Стойчева и вдовицата на Фатик Адриана Тюркмен са се хванали гуша за гуша заради имот. Те се съдят за къща в столичния кв. Бояна. Къщата според Тюркмен била продадена без нейно знание на Стойчева. Кой ще спечели битката за имота все още не е известно.
За стратегическия любовен избор на Куйович свидетелство е и фактът, че Невена е дъщеря на бивш началник от МВР – Ангел Стойчев. Фактът, че един от най-богатите хора в страната Румен Гайтански–Вълка е бил негов личен шофьор, е показателен за това как държавата не може да се откопчи от престъпността. Един от най-добрите приятели на Стойчев е ген. Любен Гоцев, а двамата пък са част от кръга “Монтерей” в който членуват бивши генерали от резерва. Кръгът е създаден като паралелна структура на МВР и той се произнася по всяко едно от новоназначенията в министерството. Често пъти “Монтерей” създава скандали, за да изгони един или друг неудобен от МВР. Говори се, че именно кръгът "Монтерей” уволни бившия главен секретар на МВР Илия Илиев и на негово място светкавично издигна ген. Валентин Петров. Пълзи и слух, че братята Красимир и Николай Маринови, известни като Големия и Малкия Маргини, са поръчали убийството на ген. Гоцев, защото той е пречел на бизнеса им с наркотици. Срещу братя Маргини имаше дело за поръчителство на убийствата на Иван Тодоров–Доктора, бизнесмена Никола Дамянов и ген. Гоцев, но то бе спряно поради извънредно лошите болести, от които се разболяха участниците в процеса.
Приятелите на сръбския мафиот твърдят, че той е имал и други мимолетни връзки с жени, почти навсякъде, където е замръквал в България. Истината обаче е една. Валерия е жената, която върви след Куйович и полицията по съдилищата. Тя е приела ролята на спътницата на арестанта и я изпълнява безпрекословно.
Стройната мрежа от сътрудници, която Куйо успява да изгради за кратко у нас, е перфектна, твърдят още запознатите с делата на мафиота. Изключителната прецизност, с която е осъществяван трафикът на наркотиците, се дължал и на факта, че Куйо бил изряден платец. Затова в неговата организация царял мир, а хората от високите етажи на властта нямали нищо против да му покриват гърба. В добре изплетената мрежа от хора, работещи за сърбина, са били заплитани имената на Константин Димитров, известен като Косьо Самоковеца, и Златко Баретата. Каква ще е съдбата на Куйо е трудно да се предвиди. Според едни той ще се спомине без време в затвора, за да отнесе тайните си на оня свят. Според други ще се измъкне, обжалвайки по различни съдебни инстанции, има и трета версия – ще се разболее страшно много и съдът ще го пусне да се лекува. Както това стори с Маргините и тяхната добре организирана група за мокри поръчки.Фани Чоджумова

В.”Новинар”

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *