Полицаят от Сен Тропе и пиратите

Днешният ден донесе нов чутовен успех в борбата с организираната престъпност у нас. Какво мислите: хванаха братя Галеви? Не. Осъдиха Трактора? Не. Цветанов си подаде оставката? Не… Софийски и кърджалийски БОП-аджии прекратиха незаконно използване на филми, музикални видеоклипове и телевизионни програми, предлагани чрез интернет страниците http://filmi-bg.org, http://tv-seriali.net и http://xvideo7.com, съобщиха от нашата полиция, която ни пази. Да, от незаконно гледане на сериали също ни пази, така е.

Вчера от домашен адрес в Крумовград са иззети „три преносими и една стационарна компютърни системи”, чрез които са били администрирани сайтовете и „са нанесени огромни щети на българската и международната индустрии, както и на творците”, твърди прессъобщението на полицията.

А сега помислете – от Крумовград (?) са нанесени огромни щети (!?) на българската и международната индустрия?!? Колко огромни – няколко милиарда вероятно на българската и поне стотина милиарда на световната индустрия, щом са огромни. Ето кой значи бил виновен за световната криза!

ГДБОП живее в някакъв въображаем свят с измислени анимационни герои и злодеи – това е ясно. Оттам постоянно ловят по някой Зайо Байо, когото обявяват за „нанесъл огромни щети” на Асен Блатечки и световната индустрия. За това какви точно щети и как са изчислени – ни дума.

Защото и малоумен може да сметне какви точно са щетите от това, че няколкостотин човека в един от най-бедните и западнали краища на България са гледали ТВ сериали, които се излъчват безплатно (!) по телевизията (или не се излъчват изобщо у нас), и филми, които няма как да се видят, защото в града и околностите, включително в областния град Кърджали, киносалон няма.

Но все пак да предположим какво е загубил световният кино и ТВ бизнес от това – 10 лв., 100 лв., 1000 лв.? Ето това са огромни щети, наистина.

Полицаите-смехурковци, които пишат прессъобщенията на ГДБОП, са като завършили „Полицейската академия” от едноименния филм, популярен през 80-те. В стремеж на всяка цена да преувеличат каква огромна престъпна техника е заловена, те скрупульозно изброяват конфискуваните „компютърни системи”, „хард дискове” в терабайти, „монитори”, „записващи устройства” и прочее джунджурии, които са просто… съставните части на един най-обикновен компютър.

Цялата тази дейност е отчитане на реално нищоправене – което чрез бюджета плаща всеки един от нас. Не само защото споделянето на файлове между потребители без търговска цел не е незаконно и реално никой не може да бъде осъден за това.

А заради прахосването на пари и неглижирането на основната дейност на тези служби – а именно да се борят с престъпността. И то не с коя да е престъпност, а  с организираната. Терористи, бомбаджии, убийци. Атентатори като този в Бургас…

Само че как да стане това, след като точно преди терористичния акт в Бургас бяха арестувани двама служители на самата ГДБОП. И единият от тях е точно служител на отдел „Терор” – само че вместо да си върши работата и да ни пази от терористи, той изнудвал местен бизнесмен…

Ясно е, че при това положение ГДБОП и полицията като цяло не са решение на проблема, а самите те са част от проблема. Вместо да си върши работата, звеното за борба с организираната престъпност ни праща смешни прессъобщения за безсмислени акции. Безсмислени, защото „борбата срещу пиратството”, която то симулира, е като опит да запушиш с пръст кофа без дъно – отвсякъде се лее все повече и повече.

Пример за това безсмислие – а и за очевидна некомпетентност – е предишният „голям” успех на ГДБОП.

Преди няма две седмици, на 19 юли пресцентърът на МВР съобщи, че е ударил и преустановил достъпа до сайта http://data-bg.org, „който се намира в топ 10 на българските торент–тракери”. На челната страницата на сайта върху траурно черен фон беше поставено гордо съобщение, че сайтът е спрян „заради многобройни нарушения на авторското право”.

Само три часа (!) след публикуването на тази информация проверка на БГ Татко установи, че тракерът си работи – спряна е само челната му страница, но всички вътрешни си работят и можете необезпокоявани да си изтеглите каквото пожелаете. След шумните съобщения за удара и конфискации на оборудване администраторите бяха възстановили отново сайта само за минути – и в пристъп на добро чувство за хумор дори бяха запазили черната начална страница с полицейското предупреждение, че сайтът е спрян…

Крюшо*, време ти е да се пенсионираш…

*Крюшо е фамилията на полицая от френската филмова комедийна поредица „Полицаят от Сен Тропе”, чиято роля бе изпълнена блестящо от покойния френски комик Луи дьо Фюнес. Поредицата може да намерите в по-добрите торент тракери…

Ники Русиновски

http://bgtatko.bg

 

 

 
Публикувано в НАЧАЛНА СТРАНИЦА, Скандално. Постоянна връзка.

Вашият коментар през Facebook

5 коментара по Полицаят от Сен Тропе и пиратите

 1. Гергьовденче каза:

  Цветанов явно е много добър футболист, щом Бойко още го държи.

 2. Гергьовски каза:

  Бойко обещал на Цветанов Веско Маринов да пее на следващия му рожден ден, ако не си подаде оставката. Всичко е толкова просто.

 3. Гергьовден-2012 каза:

  Абе както се казва,перифразирйки бгтатко, ако влезеш със Цветанов в банята,излизаш жив и здрав, но вече оперативно интересен.По-интересно е обаче, ако Цветанов влезе в банята с всички които ги направи “оперативно интересни”, като на какво ще прилича Цветанов излизайки. Вероятно от многото теляци, ще е като треньор по кърлинг.

 4. БАЙ ТОШО-ДА ЖИВЕЕ ГДБОП! каза:

  УРА ДРУГАРИ! :)

 5. Праведния каза:

  Крумовград, къде се намира това населено место?
  Вероятно името е в чест и почитание на Хан Крум.На бате Бойко кога ще именуваме град или някое неизвестно село като Банкя например.
  А титана на правната мисъл Цецо Цървула няма ли предложение да го увековечим и него завалийката такъв преуспял глупак във властта , рядко се среща.
  Какво ни занимават с авторското право и разстройството на бобените зърна,идват избори заемайте удобната поза наведени напред и дупетата нагоре и давайте съдържателни предложения за бюстове паметници , имена на видните ни партийни ръководители да останат в историята ,да се помнят ,децата да се радват и вземат за пример.

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>