Аферата с циркония – 2. Румен Петков, Младен Червеняков, Борислав Ралчев…

 

 

Продължение от 27 април
В дните преди Гергьовден, депутатът Яне Янев, на когото по би му прилягало галеното Спийди /наименованието на известната куриерска служба – бел. Л. М./, раздипли някакъв скандал с цирконий. Архивите от близките години показват, че споменаване на цирконий е имало в медийното пространство, когато банкерът Васко Нинов, любимец на видни членове на столетницата, иска лиценз за банката си Балканска универсална или БУБ. Вярно е, че Янев говори за 10 тона цирконий, а Васко Нинов обявява за получаване на банков лиценз само 27 кг, което внася известно смущение. Всъщност в тези 10 тона Нинов твърди, че е и неговият цирконий, и чак когато Светослав Гаврийски поема ръководството на БНБ, цирконият на Нинов и неговата Балканска универсална банка – БУБ се изпарява и се оказва в касата на една от екипа на Нинов във вид на… оградна мрежа.
Необслужвани валутни кредити отпуснати от БУБ на фирми, регистрирани с откраднати документи за самоличност е един от способите за източване на банката, на който се натъкват следователите. Банкерът Васко Нинов бие всички рекорди по източване на родния капитал. През 90-те години няма подобна по мащабите си банкова измама, потвърдиха източници, близки до следствието. Докато го разследват, Нинов отмаря в тузарския курорт Марбея, Испания, като собственик на два имота. Как жител от село Трудовец купува два имота в Марбея е близко до ума за годините на първоначално натрупване на капитала.
"Фалиралата БУБ е ощетила държавния бюджет с 50-55 млн. долара. От тях повече от 20 млн. са щетите, нанесени на Агенция "Митници" от неплатени мита, акцизи и такси".- Това обявява шефът на Икономическа полиция при ДНСП полк. Владимир Иванов. - Натискаха ни да спрем разследването…" От началото на следствието Военна прокуратура прави осем проверки на разследващите – според зам.-шефът на ДНП тогава Павлин Димитров. Същият Павлин Димитров, който изтегли късата клечка с назначението за Главен комисар на МВР преди година в екипа на министър Михаил Миков.
След извършената предварителна проверка по далаверите на банката е образувана преписка №1391/2000 г. на Софийска градска прокуратура, ДНСП №В2757/05.5 2000 г., относно фалита на БУБ. Изготвена е справка от ген. Васил Василев, с дата 27. 10. 2000 г. Преписката на СГП е образувана по сигнали от управителя на БНБ, Светослав Гаврийски, шефа на "Литекс" Гриша Ганчев и по материали от пресата. Твърди се, че повечето от парите, които са изчезнали от банката, са изнесени именно от Васко Нинов или с негово знание и съучастие. През 1998-1999 г. до 2001 г. той използва две класически схеми: през фиктивни фирми внася огромни суми в брой в банката, като още на следващия ден дилъри ги обръщат във валута и ги изнасят в чужди сметки зад граница. Според резултатите от разследването по делото "Балканска универсална банка" средствата са прехвърляни в над 30 държави. Използвани са предимно офшорни компании.
На 8 октомври 1999 г. от МВР съобщават, че е разкрит канал за пране на пари, през който от България в Унгария са били изнесени 30 млн. долара за по-малко от 6 месеца.Ударът е най-големият успех на полицията след приемането на Закона срещу изпирането на пари. Един от шефовете на "Портфолио", доц. Стоян Стоянов е приближен на подуправителката на БНБ, Емилия Миланова, по чието предложение той е назначен навремето и за синдик на фалиралата Балканбанк.
И така, време е вече да поясня кой е Васко Нинов или както го наричат медиите "капиталистът" от с. Трудовец. Съселянинът на Тодор Живков от с. Трудовец, попада в столицата и от пиколо в Новотел "Европа" /днешният "Принцес" – бел. Л. М./ изучава за кратки срокове УНСС, както повечето хора с много пари в периода на демократичен преход. Името на Нинов се появява по страниците на печата, когато столичният хотел "Родина" е купен чрез РМД, на смешната цена за 1,9 млн лева, след като имотът е оценен на 10 млн. В РМД-то на хотел "Родина" в. "24 часа" посочва тогава като участници имената на Олга Михайлова, Михаил Михайлов /СДС/, Христо Бисеров / с въпросителна – бел. м./, Захари Желязков. Чрез контролния пакет на РМД Васко Нинов става собственик на 62 на сто от хотела.
Нищо ново под слънцето – нищо случайно, както е приказката.
Докато е шеф на банка БУБ Васко Нинов, около получаването на лиценза на банката му в печата се раздиплят истории, достойни за перото на Агата Кристи. При фалита на банка БУБ става ясно, че половината от нейния капитал се попълва от екзотично имущество, напомнящо повече складове на антикварен магазин, а не банкови активи. Сред активите на банката са колекции от икони, статуетки и монети, оценени на невероятната цена от 1, 020 млн. долара, килограми цирконий, който впоследствие се оказва фалшив, както и два изумруда, които престояват на митницата като временен внос. След като банката не успява да осигури надеждни документи за произхода им, скъпоценните камъни са върнати обратно, без да влязат в страната. Всъщност изумрудите са сламката, за която се хващат от ръководството на БУБ, за да бъде спасена банката от обявяване в несъстоятелност. Изумрудите са собственост на руския гражданин Александър Иванченко, който според публикации в пресата, бил специалист по разработване на находища от скъпоценни камъни и дълго време е работил в Горен Алтай. Вместо да му платят с пари, местните власти му се издължават със скъпоценни камъни, между които и двата изумруда. Както стана вече дума, изумрудите не влизат в страната и надеждите на БУБ за гарантиране на необходимия капитал за получаване на лиценз пропадат. Междувременно в страната се появява турчинът Яман Хаки Намли, който е задържан по искане на други европейски държави – подозрението е, че е изпрал 30 млн долара на мафията в Италия. Оказва се, че Намли е бил 6 пъти в България, като е проявил интерес да закупи банков трезор във фалит. Намли е насочен към хотел "Родина" и казиното в него, които са на Васко Нинов, намиращ се по това време в Испания. Арестът на Намли осуетява сделката…
Яне Янев говори за цирконий и то в количество от 10 тона, а в случая с любимеца на БСП, Васко Нинов цирконият е далеч по-малко като количество. Как обявен в момент на вземане на банков лиценз цирконий се оказва оградна мрежа? Как банка си служи с подобни измами пред БНБ?
Как – с чадър и връзки с хора от политиката, с влияние в спецслужбите.
Не минава и месец след като Васко Нинов напуска страната и ужилени бизнесмени подават жалби в НСБОП и прокуратурата. По едно и също време сигнали за измамите му изпращат управителят на БНБ, Светослав Гаврийски и шефът на "Литекс комерс", Гриша Ганчев. "Има две дебели папки с документи за финансовите престъпления на Нинов и искам да вкарам този боклук, където му е мястото, защото и майка му не е правила толкова добро, колкото аз" – казва тогава пред журналисти Гришата Ганчев. Оказва се, че през 1999 г. Васко Нинов чрез измама е завлякъл Ганчев с 1 807 000 лв. Как е станало това: фирмата на Нинов "Ники стар" е закупила горива от "Литекс комерс" от март до октомври 1999 г., но не плаща по-голямата част от тях. Използвани са фалшиви документи за обезпечаване по плащанията за горивата – Гришата Ганчев е разпитан като свидетел.
След спечелване на парламентарните избори от БСП в края на лятото на 2005 г. Ганчев млъква по скандалното ужилване – той е разбрал, че банкерът Нинов си има мощен покровител в лицето на министър Румен Петков. Бившият Главен прокурор Никола Филчев пък, който сам е нареждал разследвания и предварителни проверки по делата на Нинов, през 2005 г. вече е на обратното становище. Неговият пряк подчинен, Цеко Йорданов снема от издирване от Интерпол бившият изгнаник от Испания. Колелото се върти – като Виенското е: днес те издирват и бягаш от страната, утре те оневиняват и се превръщаш в чист и невинен.
Нинов завлича преди бягството си в Испания и Държавния резерв към Министерския съвет на Република България. Ето как се случва това: фирмата "Олимп груп", с шеф Страхил Димчев подписва договор за съвместна дейност с Васко Нинов, като едноличен собственик на "Ники стар". Въз основа на този договор, "Олимп груп" прави сделка с Държавния резерв, като за целта ползва банкова гаранция на БУБ. Целият контрол по сделката – изтегляне на горивото, продажбите и разплащанията се осъществява от Балканска универсална банка и фирмата на нейния шеф, Васко Нинов – "Ники стар". Уговорката е двете страни да си поделят печалбата от тази сделка, но в един момент Димчев научава, че „Ники стар" започва да бави плащанията. Нинов иска всеки ден отлагане, и отлагане, докато се стига до мига, в който той отказва да плати. "Олимп груп" поема всички задължения, разходи, включително и транспорта и ДДС. Нинов остава да дължи 5 млн лв, източени от "Олимп груп", които всъщност са остатък по дълга към Резерва. През 2000 г. шефът на Държавен резерв информира за сделката Главния прокурор Никола Филчев.
Другият начин на измама, който прилага Нинов е в случаите, когато "Олимп груп" внася бензин и дизелово гориво, като плащанията извършва чрез БУБ с платежни нареждания и мита – споделя собственикът на фирмата вносител, Страхил Димчев. Нинов не превежда получените парични преводи, въпреки че експедициите са осъществени, има товарителници на неговата фирма – митницата в Русе не получава и лев. Не е чудно тогава как в Доклада на английския консултант на митниците "Краун ейджънтс" се появява измама за завлечени от митниците 20 млн долара. Консултантите установяват, че чрез БУБ през 1999 г. са отклонени около 20 млн долара, които банката е трябвало да преведе в полза на митниците и държавния бюджет. Сумата е сбор от мита, които вносители на горива са превеждали в БУБ, но Нинов реално не ги е внасял. Когато прокуратурата и МВР започват проверки, шефът на БУБ е вече в Испания, като оставя в родината двамата си родители, заключената къща в село Трудовец, верига бензиностанции "Васкони" и фирми, от които предварително и съобразително е отписан.
Малко преди Нинов да напусне страната, на Димчев неведнъж са му отправяни заплахи, докато в един момент дори му се обаждат непознати и го съветват да напусне страната за година-две. Ядосан, Димчев отива при Нинов /според интервю на потърпевшия в печата – бел. Л. М./ в хотел "Родина" и му казва:"Абе, дебелак, ти ще ме застреляш ли мене, бе свин.. мръсна, ти кого плашиш бе… Колко услуги съм ти направил на тебе…"
„Нинов отговори, че някой друг нарочно прави интриги, за да ни скара – обяснява Страхил Димчев. – Пак ми обеща, че нещата ще се оправят, че чака да получи пари отнякъде. В крайна сметка – нищо". Според Димчев, Нинов имал две къщи в Испания, живеел там, но си идвал и тук, инкогнито. Тук го карали с брониран мерцедес…

Каква е връзката на изгнаника банкер със столетницата?

На близки свои бизнеспартньори Васко Нинов се е представял като съветник на бившия министър на вътрешните работи, Николай Добрев. В. "24 часа", в броя си от 16 декември 2000 г. изнася даже, че именно Нинов е подпомогнал БСП за предсрочните парламентарни избори през 1997 година с 500 000 щатски долара. Други 2.5 млн долара партията получава пак тогава, от гръцката "Пасок" и лицето Христос Статис. Парите били препрани именно през БУБ срещу процент, като БСП се задължила да върне заема за 3 години и с 10 процента лихва. На изборите 1997 г. социалистите са разгромени и не успяват да се издължат. Това излиза в часовия всекидневник и не е опровергано през годините. Към момента няма данни спечелилата последните парламентарни избори от 2005 г. партия на социалистите да се е издължила на оневинения Нинов. Наблюдава се точно обратното – човекът, който отговаря неофициално за финансирането на БСП, заместникът на Сергей Станишев и сегашен министър на вътрешните работи, Румен Петков пребивава много често в столичния хотел "Родина", след изборната победа на БСП, странно и без никакво обяснение е снет от издирване самия Нинов. Междувременно, от публикация за продажби на имоти в "24 часа" става ясно, че завърналият се Васко Нинов е продал хотела си в с. Добринище и е обявил за продажба хотел "Родина" в Банско.
Няма друга банка в правния български мир, която да е предлагала плащане с изумруди, вместо с пари – тя е една и неповторима – Балканска универсална банка /БУБ/. Само месец след като БНБ назначава квестори в БУБ, трезорът предлага да погаси задължението си към фалиралата Балканбанк със скъпоценни камъни, вместо с пари. Информацията потвърждава синдикът на Балканбанк, Валентин Георгиев, който уточнява даже, че става дума само за един камък, който е оценен на 4,8 млн долара. Сделката, както се досещате не се осъществява, защото, изумрудите остават на българската граница и никога не я преминават.
Какво заварва банкера от Трудовец след като се прибира в България. Според справка в АПИС от лятото на 2005 г., годината на спечелените избори от БСП, името на Нинов все още липсва в групата фирми на фамилията от с. Трудовец. Баща му Николай и майка му Дочка са зарязали къщата на село и са запретнали ръкави и се трудят с пот на челата като съдружници или управляващи, еднолично или поотделно във фирмите: "Васкони – Нинови ООД" /верига бензиностанции/, "ЕЛ – МИ ЕООД", "НИНОВ СТАР ООД", Е. Ф. И. БЪЛГАРИЯ АД /с чуждестранно участие от САЩ/, "РОДИНА – ТУРИСТ АД" /с косвено чуждестранно участие в управление на хотели и собственик "Албена инвест холдинг", както и група физически лица/, "ТЕХНОПЕН АД" / с 30 на сто участие на италианска фирма/.
На името на Васко Нинов не се води нищо. Дори и имотите, които някога е притежавал, са прехвърлени на други лица. Всяка една от фирмите му обаче продължава да работи. Действащи са и бензиностанциите в края на София. На дъщерни дружества на фирмите му се водят още и: фабрика в Бояна, хотел "Родина", /чиято тераса се срути зрелищно – бел. Л. М/, едноименните хотели в Добринище и Банско. След като се връща, Нинов се настанява в столичния хотел "Родина", част от който се водел негова собственост, преди изгнанието му. Там той започва да приема стари приятели и адвокати. /Броени месеци преди фалита на БУБ Нинов и другите членове на ръководството на трезора успяват да продадат или станат собственици на имоти, показват справки от Нотариата от този период. Имотите са скъпи, а днес, девет години по-късно са още по-скъпи. При посещението ми в Добринище, майката на Васко Нинов сподели, че синът й се кани да купи ски-влека, хижа "Безбог" и лифт в Банско. Търсеният няколко години от Интерпол банкер се завърна от „изгнание". Без проблем бе снето издирването му, следствените дела бяха спрени, и той оказва не само по-богат след изборната победа на БСП, но и по-невинен.
Неизвестно как и по каква причина, с какви законови механизми обвиненията срещу банкера за фалита на Балканска универсална банка, източване на Държавния резерв и износ на капитали от страната, пране на пари бяха снети.
Победата на социалистите върна един изгнанник в родината. Без значение бе, че висши полицаи /сред които и днешният Главен комисар на МВР, Павлин Димитров – бел. Л. М./са дали пресконференция за прекъснат канал за пране на пари и износ на 30 млн долара от страната, чрез фиктивни фирми, като сумите са били обръщани във валута от дилъри и изнесени в над 30 държави.
Два трупа остават след краткото и спорно съществуване на банка БУБ, освен убитият Мариан Първи, на когото след фалшива реституция с фалшиво пълномощно е продаден имот на бул. "Мария Луиза". Показно е застрелян и Илия Гьошев, член на Надзорния съвет на БУБ, и дилър на трезора, за когото часови ежедневник пише, че е изнасял парите на Веска Меджидиева от страната.
"Фалиралата БУБ е ощетила държавния бюджет с 50-55 млн. долара. От тях повече от 20 млн. са щетите нанесени на Агенция "Митници" от неплатени мита, акцизи и такси" – обявява шефът на Икономическа полиция при ДНСП, тогава, полк. Владимир Иванов, на нарочна пресконференция. Следва натиск да се спре разследването, правят се осем проверки на разследващите полицаи от Военна прокуратура.
След изчезването на банкера от страната остава открит въпросът – кой предупреждава хората около Нинов преди фалита на банката, за да се хвърлят трескаво да купуват, продават или прехвърлят скъпи недвижими имоти, земи на Витоша, Горна баня и в Илиенци.

Опит за финал

Слагаме точка на тази сага за цирконий, изумруди с руски произход, изчезнали банкови гаранции, офшорни компании, фалшиви активи и какви ли не чудеса около един български граждани, Васко Николаев Нинов. Лавината от публикации, преписки, разследвания и дела в съда в продължение на седем години дойде до логичния си за България завършек: БСП спечели парламентарните избори, издирваният се върна, и се оказа по-богат и невинен.
Струваше си новият Главен прокурор и експертите от ЕС, наблюдаващи България да се запознаят с този случай, в който журналисти, полиция, следователи и прокуратура дадоха всичко от себе си и разкриха най-голямата измама за пране и износ на пари. До момента, когато изпълнителната власт бе поета от социалистите и царската партия с мандат на ДПС Този факт като че ли промени на 180 градуса вижданията на полицаи и прокурори. Смяната на изпълнителната власт създаде впечатление, че следствията и проверките са били ненужни – като че ли не е имало никога канал за пране на пари, като че ли никога не е ощетявана държавата с няколко десетки милиона долара. Не зная дали заради премълчаването на констатираните документално престъпления по банка БУБ и шефа й, Васко Нинов, или по други подбуди, Павлин Димитров от ДНП вече е висш полицай и част от политическото ръководство на МВР.
Официално Румен Петков страни от Васко Нинов, неофициално Младен Червеняков „посредничи" около укротяването на гнева на истинските собственици на заграбения от Нинов хотел на бул. „Мария Луиза". Официално, човекът на най-неувяхващата част от БСП и ДПС, Стоян Александров прибира под крилото на банка Токуда, пасивите и активите от банка БУБ. Неофициално, като сътрудник на Васко Нинов по морето и „бизнеса" му е Борислав Ралчев – бивш царедворец.
Европейският съюз очаква от управниците ни промени в съдебната реформа, за да стане тя по-ефективна. Този случай показа, че в България е невъзможно да има нормално разследване и съдопроизводство, докато Прокуратура и полиция се въртят като слънчогледи към актуалната политическа сила в изпълнителна власт и си затварят очите и ушите за нарушенията на закона, с което вървят силно срещу него.
Така че, какво тук значи някакъв си Яне Янев и подадените му данни за цирконий?

Люба Манолова

www.lubamanolova.info

 
Публикувано в Разследвания. Постоянна връзка.

Вашият коментар през Facebook

0 коментара по Аферата с циркония – 2. Румен Петков, Младен Червеняков, Борислав Ралчев…

 1. Илиян Илиев каза:

  Прочетох внимателно,болезнено точно е казано.
  А колко,още има какво да се каже…

 2. Илиян Илиев каза:

  Едва ли Иван Костов има нещо общо с хотел “Родина”.
  Само Васил Нинов и сие(БСП) имат и това е беспорно!

 3. Eva каза:

  Може платина да е било.В документите винаги може да се напише друго.

 4. 00 каза:

  Айде, спрете да триете мнения, а?!

 5. Man каза:

  Може и да е мошеник – не знам, не съм проверявал. Но “двойната употреба” на циркония, която всъщност е – в сплави и съединения, използвани в ядрени реактори, например (това го знаят и хлапетата днес) е “димка”. Само да ви надушат, че се бъркате в нещо такова, и ще ви разглобят на винтчета завинаги. Нещо друго има тук, друга далавера… Точно пред избори. Апропо, цирконият е бил любимото “чудо” на фалшификаторите на диаманти. Дори бижутери не ги различават “от пръв поглед”… Така че сега умни компании правят чудесни бижута с обявени циркониеви диаманти! Е, това е то бизнес…

 6. toto каза:

  да е ясно : за Васко работят варненците Боби Ралчев и синът му Милен Ралчев,видният специалист по всичко Бранимир Балачев/ралчев и балачев са адвокати и на Иван Славков-Спартак Варна/????Далаверата върви,Люба Манолова си пише,Европа се прави на дипломатична а Васко Ниновци си правят каквото поискат.

 7. Man каза:

  Чистият цирконий на метални ленти е около $150 – $160 за килограм (поне според информацията на химиците от Лабораторията в Лос Аламос). Трудно се намират данни за количества от порядъка на 10 тона, при които цената пада, защото такива сделки никой не обявява. Циркониевият гъбест фабрикат е смешно евтин. Цирконият на прах е по-скъп, но не много. И така, било в 27 кг, било в 10 т – къде е далаверата?

 8. PAMIR каза:

  ИНФОТО КОЕТО ИЗНАСЯ ГОСПОЖАТА Е МНОГО ВЯРНО !! ЧУДНО МИ Е ОТ КЪДЕ ГО “ИМА ” ?????

 9. XXXXXXXX каза:

  Писанията на инче интересната като жена и журналистка Манолова този път навяват мисълта за климактерични топло вълни. Туй, за което вряка Янев е съвсем друга история. А защо не казва никой КЪДЕ и НА КОГО е продаден “Яневия” цирконий? А бе Любче, ДОКАЖИ СТАРАТА СИ КЛАСА:)

  Ако е за”SPEEDY”, този прякор не го ли зажоюжа преди това една друга позната симпатична женичка:)))

 10. знаещ каза:

  За съжаление /на г-жа Манолова/, Янев не говори за това, за което тя чинно е събрала background – прав е г-н Ников.
  А иначе, хотел “Родина” е на Костов, което не противоречи на поднесената “журналистическа” компилация.

 11. Ников каза:

  Яне Янев не значи нищо, всичко значи “Люба Манолова” – изтръскала от компютъра си цялата вестникарска информация за Васко Нинов, разгеле стана дума за циркония – 27 кг. Пиши за Васко Нинов, бе Люба, пиши за него като имаш информация, защо дириш повод? Ако Европейският съюз очаква съдебната реформа в България, дали тя ще стане само с твоите писания?? Всеки с нещо е полезен: ти с компютъра си, спийдито с пощата си, друг с мускулите, трети като нас, от групата записи – разхождаме се из форумите и дращим…, поддържаме температурата на общественото възмущение. Да сме полезни, да не си пречим…

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>