Агент на ДАНС „разработва” висш министерски кадър, крие важни справки за СРС от прокурор

След като изтича срока на СРС-то и са изготвени няколко справки от въросния агент до прокуратурата, всички материали, включително и дисковете с разговорите са предадени на прокурора. Той обаче решава да преслуша още веднъж разговорите, на което има законно право и остава доста изненадан. В справките от агент Миланов, които би трябвало да са съвестно изготвени на база тези разговори, липсват важни моменти, които умело са били прикрити. Не са описани някои от доста интересните контакти на Кинанов, като са спестени забележете и разговорите между самия Миланов и Кинанов, които се оказва, че се познават и подържат контакт.

В редакцията на АФЕРА се получи сигнал, който разкрива потресаваща схема за прикриване на корупция на висши управляващи чрез форма на „разработка” от служители на ДАНС.

От сигнала става ясно, че с конкретния казус и схемата са запознати както в прокуратурата, така и в среди на ДАНС, но никой до този момент не си е мръднал пръста за да предприеме каквито и да е действия.

АФЕРА публикува сигнала с настояване незабавно премиерът Бойко Борисов, вездесъщата ГДБОП, която радва народонаселението с ежедневни фойерверки, както и ДАНС, вместо да търсят кой е източника на информация, да свършат най-после онова, за което са призвани.

Схема за покровителстване и прикриване на нарушенията на лицето Ангел Кинанов

 Като човек работещ в прокуратурата на РБ, до мен достигна следната информация, с която разбрах, вече са запознати някои служители на ДАНС. Въпреки това никакви действия не са предприети, тъй като виновните служители, за които ще ви разкажа по-надолу, все още изпълняват необезпокоявано задълженията си.

Срещу лицето Ангел Кинанов, бивш зам. изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие”, а към момента директор на дирекция в министерството на земеделието и храните, се водят няколко разследвания в прокуратурата, за различни сериозни нарушения, извършени от него.

Преди около година, по разкриването на едно от тези негови нарушения, покуратурата започна работа съвместно с ДАНС. Нещо което се е правело и в много други случаи, като прокурора възлага определени задачи, а служителите на ДАНС ги изпълняват и регулярно изпращат резултатите от действията си към наблюдаващия прокурор по случая. Във въпросния случай се стигна и до използване на СРС, като беше подслушван телефона на Кинанов, а за това подслушване отговаряше служителя на ДАНС Тодор Миланов, от звеното занимаващо се с борба с измамите с пари от европейските фондове. Процедурата е следната, за да се облекчи работата на прокурора, цялата информация от въпросното СРС се преслушва от агент Миланов, след което той изготвя справка от по-интересните разговори. Информацията се получава в ДАНС на дискове, съдържащи всички проведени разговори от Кинанов, като дисковете идват 2-3 пъти на седмица. След като изтича срока на СРС-то и са изготвени няколко справки от въросния агент до прокуратурата, всички материали, включително и дисковете с разговорите са предадени на прокурора. Той обаче решава да преслуша още веднъж разговорите, на което има законно право и остава доста изненадан.

В справките от агент Миланов, които би трябвало да са съвестно изготвени на база тези разговори, липсват важни моменти, които умело са били прикрити. Не са описани някои от доста интересните контакти на Кинанов, като са спестени забележете и разговорите между самия Миланов и Кинанов, които се оказва, че се познават и подържат контакт.

Оказва се, че двамата са доста близки, като от естеството на почти ежедневните им разговори, може да се заключи, че се познават отдавна и са в добри приятелски отношения! Това обаче агента на ДАНС нито е отразил в справките си от СРС, нито пък е споменал устно на прокурора, като се надявал той да не преслуша записите. От тук може да се предположи, че Миланов не само се е опитал да прикрие Кинанов, но вероятно го е информирал за работата по въпросното разследване. С голяма част от това разследване Миланов е подробно запознат, тъй като лично е работил по случая, съвместно с прокурора.

Познанството между Миланов и Кинанов вероятно датира от времето, когато Кинанов работи в ДФЗ, институция за която отговаря Миланов, от страна на ДАНС. Вероятно по това време двамата са станали близки и Кинанов е успял да привлече агента на ДАНС на своя страна, срещу определено заплащане.

Предвид множеството сигнали за нарушения срещу Кинанов, който работеше заедно и бе много близък с добре известната Калина Илиева, за него не е било проблем да отдели определена сума и за агент Миланов, а може и би за някой от неговите началници.

Един от тези началници е вече известния Александър Билев, чието име вече няколко пъти се споменава във вестниците, покрай различни скандали. Въпросният Билев е протеже и изключително близък до добре известния Веселин Марков, който наскоро напусна ДАНС. Билев е издигнат от Марков до шеф на звеното занимаващо се с финансови нарушения, включително пране на пари, ддс измами и измами с еврофондове. Излиза обаче, че вместо да работи срещу престъпниците, ДАНС ги покровителства и хора, като Кинанов и Калина Илиева излизат безнаказани от почти всяка ситуация.

Описаната по-горе схема, вероятно не е единствена, като това е добре познатия полицейско-ченгеджийски стил, когато едно лице под предлог, че се разработва, всъщност е добре покровителствано.

Дали случайно агент Билев дава работата по разследването на Кинанов, точно на агент Миланов, без да знае, че двамата се познават много добре. А защо това не е съобщено на прокуратурата, като такъв сценарий по принцип е възможен и се практикува, но със знанието на наблюдаващия прокурор. Дали това не е обичайна практика в работата на агент Билев, чийто подчинен бе и Росен Миленов, служителят на ДАНС, който преди време излезе пред медиите и съобщи за множествтото нарушения и незаконни послушвание извършвани в агеницята. По това време изтекоха и някои доста интересни записи на разговори между лица от управлениято на държавата, като тези записи вероятно никога са нямали да видят бял свят.

Подобен е и случая с Кинанов, но този път прокурора си е направил труда да преслуша записите и цялата предстъпна схема, с участието на агентите Миланов и Билев е излязла на яве.

Разбира се, нищо не е предприето  спрямо тях, тъй като въпросният Билев се ползва с голямо доверие от важни хора, хора като Веселин Марков, който години наред отговаряше за работата на ДАНС и преди това НСС, по линия на икономиката и финансите в страната.”

Към настоящия момент Ангел Кокинов е шеф на Дирекция „Управление на собствеността и държавно участие” в Министерството на земеделието. Той зае тази длъжност след отстраняването му от шефско място във Фонд „Земеделие”.

Afera.bg

 

 
Публикувано в НАЧАЛНА СТРАНИЦА, Разследвания. Постоянна връзка.

Вашият коментар през Facebook

Един коментар по Агент на ДАНС „разработва” висш министерски кадър, крие важни справки за СРС от прокурор

  1. Праведния каза:

    А ама той Цървулан и прокурори подслушва.Един приятел ми беше казал,че всички окръжни прокуратури ги е закачил.Е разбира се със съгласието на началниците им.А после си разменят Цървула и началниците информацийки нали повечето шефове на такива прокуратури са му соло ташаци.Клюкарски истории.А закачането е незаконно , ама карай да върви кво сега прокурорите да не са нещо повече от обикновените граждани и да са имунизирани от подслушване.

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>