Който критикува, не е медия

Патологичната нужда от похвали показва, че премиерът Борисов е навлязъл в късния си етап. “Който критикува МВР, служи на мафията, а журналисти, които обслужват мафията, не са журналисти”, отсече вчера премиерът Бойко Борисов по повод професионалния празник на вътрешното министерство. Остроумен читател на електронното издание на в. “Сега” веднага добави във форума: “Който критикува съдебната система, е престъпник.”

Властта вече не се преструва на демократична и открито показва непоносимост към всякаква критика. Предишното смешновато самохвалство на премиера е навлязло в стадия на необратимото пристрастяване към аплодисменти.
Жалките български медии вече не знаят как да му угодят. След като одържави голяма част от тях чрез задкулисно финансиране през банка, въртяща парите на държавните предприятия, след като привлече други да му слугуват в името на мутро-олигархичната солидарност, след като насочи дори европейски фондове за възпитаване на журналистическо угодничество, след като подложи на икономическо изтощение последните непослушни издания, сега му се прииска всички дружно да му запеят Одата на радостта, че ги вкарва в правия път. От мандата му остава само година, но тя е достатъчна, за да прокара най-важния си закон, от който нататък ще спре отброяването на мандати, защото веднъж завинаги ще се реши въпросът за властта.

Този закон ще има един единствен член, който ще гласи: “Който критикува, не е медия.”

Така ще бъде прокарана ясна юридическа граница между законни и незаконни издания, а медийната среда ще бъде прочистена. Ще останат всички медии, които правилно разбират свободата, да възхваляват управляващите и по-специално техния славен лидер. От най-нещастна нация българите ще станат природно щастливи, защото никой няма да им мъти главите със съмнения дали не биха могли да живеят по-добре, ако ги управляваше друг или поне същият, но по друг начин. Протестите на Орлов мост и другаде ще спрат от само себе си, а европейските държави ще пращат премиерите и министрите си да черпят опит.

Родната мутрокрация навлиза в по-висок стадий на своето развитие.

Тя има нужда не просто да бъде търпяна, а да бъде обожествявана. Лидерът й се възвисява над земното и преминава в небесната недосегаемост. “Затова казвам ви: всеки грях и хула ще се прости на човеците; но хулата против Духа няма да се прости на човеците; и ако някой каже дума против Сина Човечески, ще му се прости; но ако някой каже против Духа Светаго, няма да му се прости ни на този, ни на онзи свят” (Мат. 12:31-32). Човекът, който ни управлява, вече е в преход към властова нетленност с амбицията си да получи втори, а защо не и трети и пр. мандати. Сбъдне ли се мечтата му, горко им на медиите, осмелили се да кажат нещо против неговия свети дух. Средата, която го въздигна, отдавна показва потребност да общува пряко с небето. Първите мутри си правеха самодейни златни параклиси в дворовете още през 90-те години, а сега е актуално олигарсите да се свързват с висшите сили, като си пазаруват официално от църквата архонтски сан.

Борисов има нужда от свита недосегаеми, за да не бъде самотен в своята възвисеност. А каква по-подходяща свита от ангелите в МВР начело с архангел Цветан Цветанов.

“Колега, Цветанов, няма защо да им се гневиш”, обърна се вчера към него премиерът. “Журналисти, които обслужват мафията, не са журналисти. Не им се гневи.” Усещате ли как речта му се озарява от библейски стил? “Не се гневи на ближния за всяко оскърбление” (Книга Премъдрост на Иисуса, Син Сирахов, 10:6). Изчадията медийни трябва да осъзнаят греховете си и да се покаят, иначе… и това е писано където трябва. Както са се запътили към пъкъла, единственото им спасение ще бъде чистилището Борисово. Нищо не може да го спре, за да възтържествува истината за успешното му управление. Критиките в Европарламента, че е станал медиен душманин по подобие на унгарския премиер Виктор Орбан, му прозвучаха като празнични звънчета. Забележките на “Репортери без граници”, “Фрийдъм хаус”, Държавния департамент на САЩ, че по медийна свобода държавата се срива дори по-ниско от падението на Унгария, въобще не бяха забелязани. Публикации във влиятелни западни издания, че е обременен с тъмно минало, му се сториха недостойни за коментар.

На него му стига подбрани медийни любимки и любимци да го ръсят ката ден с благоухания, да го обгрижват по пантофи и жартиери, да ваят образа му на човек от народа и да му връщат възторзите на обществото, от което се изисква само да престане да си прави кумири, за да няма друг бащица.

Журналистиката беше първата, която вкуси свободата в зората на демокрацията. Тя е също така първата, устремила се да напусне демокрацията, за да си живурка както преди нея. Най-жалкото е, че в доминиращата си част дори се радва.

Светослав Терзиев, д-р по журналистика

В. Сега

Колажи: Владимир Дойчинов

 
Публикувано в НАЧАЛНА СТРАНИЦА, Позиция. Постоянна връзка.

Вашият коментар през Facebook

10 коментара по Който критикува, не е медия

 1. Колев каза:

  За умрелите се говори или добро,или нищо. Какво са тогава Борисов и антуражът му, след като некадърния Бойко иска за него и некадърниците му да се говори или добро, или още по-добро.

 2. 123 каза:

  Една картина замества 10 000 думи. Потвърждавам това.

 3. мариам каза:

  ВСИЧКО Е ВЯРНО И КАКВО ОТ ТОВА,ИЗХОД НЯМА.ЗА СЪЖАЛЕНИЕ ДИАГНОЗАТА БОРИСОВ-ЦВТАНОВ ЩЕ НИ УПРАВЛЯВАТ И В СЛЕДВАЩИЯ МАНДАТ.ТЕ СА УДОБНИ НА СКРИТАТА ВЛАСТ,В ПРОТИВЕН СЛУЧАЙ ДОСЕГА ЗА ГЛУПОСТИТЕ КОИТО СЪТВОРИХА ЩЯХА ДА БЪДАТ ДИСКРЕДИТИРАНИ И СМЕНЕНИ С НОВИ ЛИЦА.НА НЯКОИ ТЕЗИ ГЛУПАЦИ СА ИМ МНОГО УДОБНИ И ВСИЧКИ ПРОМЕНИ НЕ СА ТЯХНО ДЕЛО ,А НА СКРИТАТА ВЛАСТ.ТАНДЕМА Е САМО ИЗПЪЛНИТЕЛ,А ОПОЗИЦИЯТА Е СОЛИДАРНА ТЯ Е ПРИВИДНО АКТИВНА.НА НЕЯ И Е УДОБНО ДРУГ ДА ПОЕМА НЕГОДУВАНИЯТА НА НАРОДА,А ТЕ ДА КРИТИКУВАТ,ТЕАТРАЛНО.НИТО КОРНЕЛИЯ НИНОВА,НИТО МАЯ МАНОЛОВА,НИТО ВОЛЕН СИДЕРОВ,НИТО ИВАН КОСТОВ СА ОПОНЕНТИ НА НИВО НА ГЕРБ.ВСИЧКО Е ГОЛЯМ ТЕАТЪР,ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ СЕ УБЕЖДАВАМ ЗА НАЛИЧИЕ НА СКРИТА ВЛАСТ КОЯТ ДЪРПА КОНЦИТЕ НА ГЕРБ.

  • Праведния каза:

   Много правилен извод ,те винаги са в сянка и кроят поредните си пъклени дела.
   Известно е, че евреите богоборци винаги са искали да владеят света! Техният най-голям враг са Есеите и Християнството, затова и комунистите преследваха така народа ни.
   Фарисеите винаги финансират и двете страни – капиталисти и комунисти и в зависимост от това на коя страна ще отпуснат повече пари, те предварително са наясно на къде ще тръгне света и трупат огромни печалби. Този познат Ви “комунистически манифест” на евреина Кашел Мордохай Леви, познат Ви като Карл Маркс е масонска програма за завладяването на света която той преписва.
   Този подъл евреин-фарисейска маймуна познат Ви като Карл Маркс, просто заменя думата МАСОНСТВО с Комунизъм. Те се крият под всякакви имена, френски,руски,български…..тяхната Талмуда им позволява до 8 пъти да си сменят имената.

 4. ARROGANT каза:

  Време е вече Тиквата да подготвя новите “ТРИ ПЛИКА”.
  _________________________________________________

  Трите плика
  Когато един управник предавал властта на приемника си, му оставил в завещание три плика. Заръчал му, когато дойде криза да отвори първия плик – и така поред, при всяка една криза в управлението.
  След известно време се появила криза и първият плик бил отворен. Вътре имало бележка, която гласяла “Обвини бившето правителство, че е заложило капани в управлението на страната.”
  Управникът това и направил и туширал ситуацията.
  След време обаче се появила нова криза и той отворил втория плик, където пишело – “Обвини медиите, че неправилно тълкуват действията ти”. И това помогнало.
  Дошъл моментът на поредната криза и управникът отворил и последния, трети плик.
  Вътре пишело – “Подготви три плика.”

 5. БАЙ ТОШО- ЗА ПРЪВ ПЪТ СЪМ СЪГЛАСЕН С Б.Б.ЧЕ КОЙТО КРИТИКУВА НЕ Е МЕДИЯ.ПО ПРИНЦИП Е ТОЧНО ТАКА! каза:

  ЕСТЕСТВЕНО Е ЧЕ НЯМА МЕДИЯ КОЯТО ДА КРИТИКУВА ЛИЦЕТО БОЙКО БОРИСОВ!
  ЗАТОВА СМЕ НИЕ-ХОРАТА,КОИТО МОЖЕМ ДА ГО КРИТИКУВАМЕ БЕЗ ДА НИ ПУКА И ДА МУ ТЕГЛИМ ПО ЕДНА МАЙНА!
  МЕДИИТЕ ГИ Е СТРАХ ЗА ЗАПЛАТКИТЕ ИМ,А НА НАС НИ ДРЕМЕ НА Х.Я,ЗАЩОТО ОТДАВНА НЯМАМЕ ЗАПЛАТИ И НЯМА КАКВО ДА НИ ВЗЕМЕ!
  НАЙ-МНОГО ДА НИ СПРЕ ТОКА И ВОДАТА!КАКТО МЕЖДУВПРОЧЕМ ПОСТОЯННО ГО ПРАВИ НА ВАРНЕНЦИ,ЗА НАКАЗАНИЕ ЧЕ НЕДОВОЛСТВАТ ОТ НЕГО!

 6. Колев каза:

  “Който критикува МВР, служи на мафията, а журналисти, които обслужват мафията, не са журналисти”. Като се има предвид, че мафията е на власт, има си и обслужващи журналисти, то дрънканиците на Борисов са нищо повече от плод на патологичната му тъпотия. А колкото до желанието му да бъде постоянно хвален, ами няма как. Некадърноста, наглоста и простащината не са качества за хвалба. Единственото, за което може да бъде похвален, е ненормалната му привързаност за рязане на лентички и също толкова ненормалното му желание да бъде показван постоянно по медиите.

 7. Сиси боата каза:

  Казаха ли къде ще ги раздават?Пържолите де…

 8. Сиси боата каза:

  ако са вратни-вътре съм!гласувам доживот!да живей!!!

 9. Боко-Пържолата и Пожарникар на Републиката каза:

  … и не се покланяйте на други божества! Аз Съм вашият Бог и само Аз мога да ви обещая това, което никой не може да изпълни! А на послушните ша дам телешки пържолки…

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>