Пуническа война заформят адвокати и прокурори

 

 

Истинска война се разрази във вторник между адвокати и прокурори на „Делото Славков”. На финала се стигна до искане на отвод на председателя на съда. Искането бе мотивирано първоначално от адвокат Тодор Касабов. Според него съдия Петър Митев недопустимо е отправил защитата към правото й на искания на въззивна инстанция. Касабов изтълкува това препращане към ползване на законно право като аргумент в тезата си, че съдията е предубеден и делото на практика е решено. Но само не са произнесени присъдите, както се изрази по-късно друг защитник.

Осемте адвокати видимо вкарваха в затруднение съдия Митев. След заседанието  видният варненски адвокат Борислав Ралчев дори посъветва неформално колегите си да не прекаляват с излишни въпроси към свидетели и да не ги подтикват с питанията си да се самоопределят като участници в ОПГ.

 

Иначе делото се точи безславно.

 

С много обструкции и от двете страни. Декларативният тон на някои адвокати видимо подразни и част от „публиката”. В същото време адвокат Милен Ралчев имаше нелоши попадения. Знаков адвокат като Бранимир Балачев отчетливо преследваше други цели – да изкара прокурорите от равновесие. И на няколко пъти успя. Риторичните му похвати водеха и до разправии – кой на кого бил казал „глупаци”, а кой само се бил (прокурор Якимова?) съгласил с това „изглеждане”.

Ходене по мъките бе разпитът на свидетеля Иван Фирков Янков. Той се занимавал с доставки на „материал” от Сандански и с разфасоването му в опаковки с логото на „Организацията”. Диоптрите му уж бяха (по негови думи) само 0.5 и 0.7, което никак не е много, но го изкараха полусляп. Търсиха се в движение очила. Свидетелят Янков беше изключително потиснат. Разказа как е бил бит по време на задържането на 13 май 2008 г., около 20.30 часа край сладкарница „Неделя”. Красьо Дългия му плащал по 600 лева на седмица, за да пакетира дрогата, прибавяйки „мешилки”. Той подробно разказа за свое пътуване до Сандански, преди да го заловят. Не пропусна и доста аджамийските инструкции по мобито с карта, предоставена от Дългия.

Янков изказа съжаление, че е „натопил” Николай Хаджимихайлов-Найка, но същото не се чу за Дългия.

 

Оказа се, че не му е предявена заповед за задържане по време на ареста. А в колата двама полицаи са го „съветвали”, че ако каже и за „другия”, ще има по-малка присъда. Янков заяви, че не е работил под ръководството на Иван Стоянов Славков, когото не познавал.

 

След почивката се проведе разпитът на Румен Георгиев Панев. Той бил охранител на Веселин Златков Жеков в периода от 2004 до 2006 г. После за една седмица пазил и Дългия. Дълги досадни спорове между адвокати и прокурори предизвика обсъждането на установъчните данни на някой си Венци Плажа. Всъщност основното при разпита на Панев бе заявлението му, че е работил за Близнаците. Въртял е наркотици със Сашко Цанев. По време на задържането му открили 2 грама кокаин. Не скри, че е употребявал кокаин. Оказал съпротива по време на задържането си, защото приел, че полицаите са всъщност хора на Близнаците, които го били заплашили по телефона преди това. Свилен Николов познавал покрай закупуването на автомобил. В един момент избухна суперскандал. Свидетелят отказа да отговаря на повече въпроси. Не помнел – от побоя му „станало нещо в главата.”. Въпреки това този свидетел бе много по-конкретен и речовит. По време на неговия разпит се заформи разправията за отвода на съдия Митев. Всичко се точеше толкова тегаво, че някои от чакащите навън свидетели се уговориха да пият по една водка за разпускане след края на съдебното заседание.

Адвокатите поискаха да останат насаме с подзащитните си. Искането им бе удовлетворено – но в присъствието на полицаите. След това започна канонадата за отвода. После пък съдия Митев се събра на „тайно съвещание” със съдебните заседатели. Половин час по-късно той обяви с определение, че оставя без разглеждане искането за отвод.

 

Адвокатите готвят нов удар за сряда. Сутринта в 9.15 те ще искат среща с ръководството на ВОС, за да протестират срещу начина на водене на процеса.

 

Те щели да настояват за осигуряване на справедливо и безпристрастно водене на процеса. От своя страна прокурорите стоят на своето – всички били поискали споразумения чрез адвокатите си. И чак след непостигането на съгласие по някои параметри, петима от „мегаделото” решили да отидат на процес. Адвокат Милен Ралчев остро протестира срещу „рамкирането” на процеса от страна на прокурорите.

Очаква се споровете кога какво може да се иска и прави в определена фаза на процеса да продължат и в сряда. Ако не гръмне още по-голям скандал. Защото в един момент Иван Славков също подхвърли от място, че и той бил чул (като свидетеля, който бил „чул” друго) за някакви 150 000 долара, които били дадени на някого си, за да бъдел той затворен. Чу се дори реплика – „И аз съм чувал, че прокурорка взема рушвети, но не е доказано”.

 

Безпощадно ясно стана, че този процес ще се превърне в грандиозен скандал, ако нещата вървят по този начин.

 

На това място вероятно трябва да се каже, че съдия Петър Митев всъщност показва завидни нерви. И в повечето случаи само предупреждава за изгонване от съдебната зала. Абсолютно режимно поведение спазват и полицаите от „Охрана на съдебната власт”. Но накрая нервите на един от тях не издържаха и той влезе в спор с подсъдим. Съдията не беше в залата в този момент.

Досега в процеса не са изнесени кой знае какви шокиращи данни за скандални нарушения от страна на прокуратурата по време на досъдебното производство. Но скандално и шокиращо случващото се в съдебната зала. А процесът е само до третата свидетелка – Гарине Агоп Кеворкян. След нея в сряда ще бъде разпитан и Добромир Досев. Ако изобщо се стигне до съдебно заседание – всъщност скандалът се чака още сутринта в кабинета на председателя на Окръжния съд, г-жа Ванухи Аракелян. Всички са в очакване.

 

Любомир Живков

www.versia.bg

 

 

 
Публикувано в Мишена. Постоянна връзка.

Вашият коментар през Facebook

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>