Миро Найденов – ветеринарят комбинатор

Земеделският министър Мирослав Найденов днес се оплете в опита си да прикрие проверката на ОЛАФ. Информацията за това, че ОЛАФ го разследва за злоупотреба с еврофондове, Найденов нарече инсинуация. После странно защо, МВР излезе с официално уточнение – проверка наистина имало, но само за скандалните договори на агроведомството за поддържане на страници във Фейсбук и Туитър. Самият Найденов пък призна, че разследване има, но то не се отнасяло за него, а за министерството. Като че ли някой друг подписва документите на земеделското ведомство!?

Разследване на БГНЕС показа странни политически и бизнес метаморфози на ветеринаря – министър, незнайно защо останали извън полезрението на някои служби и МВР, самоотвержено защитаващо сега този истински комбинатор. В село Черниче, община Симитли, Бойко Борисов и Мирослав Найденов тези дни дойдоха да наградят “Евросело на 2012 г.” заради най-големия брой усвоени средства по програмата за развитие на селските райони 2007 – 2013 г. След това председателят на Винената партия в Черниче Иван Лулейски подари на Борисов бутилка вино и значка на единствената регистрирана в страната Винена партия. “На вас ви подарявам само значка, но министър Найденов иска да стане член на партията ни”, издаде Лулейски. “Той, Миро, все иска да става член на други партии”, отвърна премиерът, явно съзнавайки колко истина има в неговите думи. Защото ветеринарят – комбинатор наистина минава през близко сътрудничество с БКП, СДС, ДПС, НДСВ и сега с ГЕРБ.

Като че ли знаменитата песен от преди години на клуб НЛО “Ах, мили мои, партии любими, аз ще бъда с таз, която е на власт” с пълна сила важи за сегашния земеделски министър.

Мирослав Найденов е роден на 14 декември 1968 г. в село Челопек, община Враца. Има наследствена къща там, сега превърната в луксозен дом, наречен от хората в селото “слънчев”, заради слънчевите батерии. Завършва ветеринарен техникум в Ловеч, където е комсомолски секретар и убеден привърженик на управляващата тогава партия. След 1989 година рязко сменя идейните си приоритети и започва яростни публични изказвания срещу БКП. Изкарва се репресиран, става един от лидерите на Студентския стачен комитет в Тракийския университет в Стара Загора, където следва ветеринарна медицина.

След като завършва висше образование д-р М. Найденов се завръща във Враца, където 1994 – 1995 работи като участъков ветеринарен лекар в селата Челопек, Паволче и Косталево. Там наема двама ветеринарни техници да извършват вместо него туберкунализацията на кравите, като по този начин нарушава Закона за ветеринарното дело. Защото тази процедура трябва да се извършва от дипломиран ветеринарен лекар. Регионалната ветеринарномедицинска служба (РВМС) заплаща по 1,50 лв. на глава, а в района са били регистрирани 1000 крави. Найденов определя по 250 лева на техниците, а оставя за себе си 1000, тъй като неговият подпис бил върху документите.

В същото време Найденов обикалял по къщите и изнудвал местните селяни да заплащат на двойни цени манипулациите на редица ваксинации, независимо, че те са безплатни. В РВМС постъпват редица жалби и директорът на РВМС д-р Любомир Маринов назначава комисия за проверка на ветеринарната дейност на Найденов.

Комисията потвърждава описаното в жалбите и предлага Найденов да бъде освободен от заеманата длъжност. Ръководството на РВМС проявява снизхождение и освобождава Найденов “по взаимно съгласие”, вместо полагащото му се “дисциплинарно уволнение”.

Тогава Найденов злостно напада СДС, защото не му помогнали. А междувременно започва бизнес с търговия на коли второ употреба от Австрия, внася и бракувани рентгенови апарати и медицински консумативи с изтекъл срок на годност. В началото на 2000 година се пробва в политиката, като прави неуспешен опит да стане член на ДПС. Но заради неточно адресирана молба, тя не е удовлетворена. По-късно, обаче, той става член на тази партия. Но междувременно е преминал през НДСВ, благодарение на която е назначен за директор на РВМС Враца. Там след ред нарушения е освободен, след като чрез своя фирма продава на РВМС Враца около 300 000 спринцовки за многократна употреба с повече от 10 години изтекъл срок на годност. От това време остава един спомен от април 2000 година, когато фирма “Bayer” организира в Банско презентация на нови ветеринарномедицински лекарствени препарати. В презентацията участват ветеринарни лекари и гости от цялата страна.

По-късно на тържествената вечеря, след пиянски запой д-р Найденов под смаяните погледи на присъстващите размахва картата си на служител от ДС и акомпанирайки с акордеон запява “Партизан за бой се стяга”…

Успява обаче да се внедри в ДПС в Смолян с протекциите на своя баджанак, притежател на хотел и ресторантски комплекс в Пампорово. Впрочем съпругата на Найденов – д-р Нина Дариткова – Найденова е сестра на д-р Даниела Дариткова – депутатка от ГЕРБ и председател на Комисията по здравеопазване. В Смолян той успява да осъществи връзка с Ахмед Доган и Нихат Кабил, тогава министър на земеделието и горите. ДПС изиграва решаваща роля за назначаването на Найденов за Главен секретар на НВМС, длъжност, която до този момент не е съществувала. Навсякъде Найденов демонстрира тесните си връзки с Нихат Кабил и съпругата му Риза. Ски спортът е любимо занимание на двете близки семейства и те отсядат често в хотела на баджанака на д-р М. Найденов.

Като главен секретар Найденов е запомнен с арогантна демонстрация на недосегаемост, разхождайки се по коридорите на НВСМ с два пистолета под мишниците.

Своеобразен връх е активното му участие в аферата с вноса на 20 тона замразени пилешки бутчета и скандала с другия внос на 75 тона замразено 20-годишно ирландско говеждо месо, 20 тона от което преработено в месни продукти от “Булимпекс” ЕООД гр. Ямбол. Върху документите за внос ясно личат подписите на Найденов, показани в предаване на БНТ, за разлика от по-късната афера с разрешението за продажба на парцела върху дюните край Несебър, където са подписите на заместничката му Светлана Боянова. Ирландското месо обаче прелива чашата и ген. директор на НВМС тогава д-р Жельо Байчев решава да уволни Найденов, но оставката му вече лично е поискана от Ахмед Доган, чрез министър Нихат Кабил. Мирослав Найденов обаче успява да излезе чист от тази афера с помощта на адвокат Николай Пенков. Изчезват важни документи, уличаващи Найденов. А самият адвокат по-късно е издигнат от ветеринаря – комбинатор на поста административен секретар на кабинета на министъра на земеделието и храните.

Мирослав Найденов пак остава безработен, но не за дълго. Успява да се уреди на поста управител на ОП “Екоравновесие”, София към Столична община и да се сближи с Бойко Борисов. От член на ДПС скоро се записва в ПП “ГЕРБ”, откъдето започва и политическата му кариера.

От този период е останало само името “г-н 10%” заради хвалбите му, че от отпуснатите 3 млн. лева за издръжката на “Екоравновесие” София, за него са останали 10% или сумата от 300 хил. лева.

Интересна е ролята и на съпругата на Найденов. Д-р Нина Дариткова – Найденова е родена в Смолян. Със съпруга си са състуденти. Работи като частно практикуващ ветеринарен лекар в собствена ветеринарна клиника “Компаньон”, построена на ул. “Войнишка” 14 във Враца. С проформа сключен договор срещу наем отдава помещението на втора фирма и чрез нея извършва кастрация на бездомни кучета, за които община Враца заплаща по 50 лева на регистрирано куче. За един работен ден се кастрират между 5 и 10 кучета, което прави 250 – 500 лева дневен хонорар, изплащан от бюджета на общината. В същото време д-р Н. Дариткова – Найденова е общински съветник от квотата на ГЕРБ, председател на Комисията по земеделие към Общинския съвет – Враца.

Ветеринарната клиника на д-р Дариткова е изградена върху общинска земя с отстъпено право на строеж. Клиниката е построена на два етажа, като за втория е кандидатствано с проект за разширение – изграждане на операционна зала, вместо което е построен жилищен етаж, състоящ се от офис, стая, спалня, кухненски бокс и дневна. В София кастрациите на бездомните кучета се извършват от ОП “Екоравновесие”, на практика от съпругата на Найденов. Таксата в София за куче е 20 лв., докато във Враца – 50, в която се включват наркоза, игли, конци и др. Всички консумативи обаче се доставят от “Екоравновесие” София чрез други фирми безплатно. Няма официален регистър за кастрираните кучета. Изготвят се протоколи, приемани от общинската администрация във Враца на юнашко доверие. Във Враца има и други ветеринарни клиники, но никоя не се осмелява да кандидатства за кастрациите на бездомните кучета.

В резултат на това луксозен джип БМВ е закупен на името на фирмата на д-р Н. Дариткова – Найденова, който е взет уж с кредит на ДСК, клон Витоша срещу ипотека на втория етаж на ветеринарната клиника, (който е жилищна площ) за 150 000 лева.

Кредитът е погасен два месеца след изтеглянето му през 2009 година. В действителност автомобилът е бил закупен с парите от дарения по време на предизборната кампания на ПП ГЕРБ и “узаконен” с изтегления проформа банков кредит. Това става след назначаването на М. Найденов за земеделски министър. Найденови притежават още един джип и нова лека кола БМВ, но за да не се дразнят врачани от високия им стандарт, “разумно” преотстъпват джипа на депутатката Даниела Дариткова, сестра на Нина Дариткова – Найденова.

Когато става министър Найденов се прочу с налагането на стандарта “Стара планина”, който очевидно не сработи, както и с безумните си изпълнения за цените на хранителните продукти, за които водеше непазарни разговори с големи вериги магазини. Според запознати създадената Агенция за безопасност на храните обслужва близкото обкръжение на Найденов, известно като “ветеринарната мафия”. Според експерти се провежда твърда политика за ликвидиране на държавния ветеринарен контрол на суровините и хранителните продукти от животински произход и прехвърляне на тази дейност в частни лаборатории. Специалисти в бранша твърдят, че тази агенция няма бъдеще.

Има още много данни за нарушения и конфликт на интереси във ведомството на Найденов, незнайно как останали извън полезрението на съответните контролни и правоохранителни органи. Найденов, например, не намери и конфликт на интереси в скандалния договор за представяне в социалните мрежи Facebook и Twitter на Програмата за развитие на селските райони, зад който стои фирма на две бивши пиарки на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) 25-годишната Кристина Спасова и с година по-малката от нея Лора Димитрова. Същевременно земеделският министър отрича да си купува медиен комфорт с раздаване на средства за информационно обслужване на МЗХ.

Да си припомним и последните фрапиращи случаи с несебърските дюни и не само с тях, а и със заменките на земи от горския фонд, които случайно или не, не успя да преустанови. И крилатите му думи, че дюни има, но по документи няма и неговият въпрос: Дюни ли си, или не са. В крайна сметка остава въпросът, Борисов, който многократно е заявявал, че ще се пребори с корупцията и вече се раздели с повече от дузина министри, защо не посяга на Найденов. Дори в края на 2011 година премиерът се скара остро на финансовия си министър Симеон Дянков и го заплаши, че “много бързо ще се оправи с него”. Повод за ядосания коментар на министър-председателя станаха думи на Дянков, с които той изрази нескрито неодобрение към дейността на колегата си Мирослав Найденов, министър на земеделието и храните, и отправи неясни предупреждения за оставането му като член на правителството. Оттогава от страна на Дянков “ни вопъл, ни стон” по отношение на земеделския министър.

Не е ясно, обаче, какво определя отношението на Борисов към Найденов. Както се видя, той очевидно знае за “многопартийността” на Найденов. Тогава какво го държи на този пост, след като от доста време политици и общественици искат оставката на земеделския министър. Сигурно той не спори с премиера, както е направил последният засега отстранен министър Сергей Игнатов, за което си и плати и може би справедливо, но не е само това. Може би разковничето е в думите на Мирослав Найденов, споделени пред група експерти, представляващи “банка кадри” на ПП ГЕРБ за област Враца.

“Знаете ли как убедих Бойко Борисов да ме направи министър на МЗХ?… Казах му, че България трябва да усвои едни 5 млрд. лева от Европейските фондове, а вие го разбирайте, както искате…!”, казал Мирослав Найденов.

Агенция БГНЕС

 

 
Публикувано в Мишена, НАЧАЛНА СТРАНИЦА. Постоянна връзка.

Вашият коментар през Facebook

5 коментара по Миро Найденов – ветеринарят комбинатор

 1. васи каза:

  В Пловдив се намира най-голямата лаборатория за анализ на храни на министъра, която се ръководи от неговия приятел д-р Светозар Василев. Доскоро той беше шеф на агенцията по храните в Пловдив, но се “оттегли” по лични причини, като остави след себе си д-р Севова, с която са в много близки отношения и има бизнес със съпруга и. Тя пък препоръчва на производителите на храни да ги изследват в лабораторията на Василев. Тека са затворили кръга и всички по веригата се облагодетелстват. Последната им идея е да затворят всички лаборатории на агенцията по храните и да вземат и официалния контрол – така ще доят и производителите и държавата.

 2. 88888 каза:

  Значи ли това,че разследващи телевизионни предавания,трябва да учредят награда”Остап Бендер”

 3. баба каза:

  Миро и аверите му от аферата с 20 г.говеждо месо с луда крава ние изядохме на създърма,вместо да са в затвора създадоха Агенцията па храните и овладяха вноса и производството на храни и зеленчуци чрез тяхни частни лаборатории за изследвания и спедиторски фирми за внос.Схемата им работи и момчета вече са милионери.Освен това обръча им от фирми краде от всичко в министерството на земеделието.

 4. djani каза:

  Откъс от новелата ми “Живот в кучкарника”. Визира личните ми впечатления от Миро, 3 години преди да стане министър…

  “Знайно е, че „Начальник больше знает, потому что болъше получает”. Дори и за такива децентрализирани структури като общините, челният опит е винаги в столицата. Още повече, че там се бе появил юнак-ветеринар, на който общинските одежди бяха отеснели и жадуваше да се развихри на национално, а защо не и на европейско ниво. За момента обаче се подвизаваше, все още като управител на общинска фирма с гръмкото название “Екоравновесие”, но по същество, най-обикновен кучкарник с 20-30 щатни служители. Следейки медиите и публикациите в Интернет пространството, наблюдаваше циклофреничната му активност и жажда за популярност. По думите му излизаше, че е най-големия реформатор и полагайки титанични усилия, почти е освободил столицата от кучешката напаст?
  Директорът – все още несъстоял се политик ги прие в кабинета си и ги заля с информация за това, как окончателно ще реши проблема с помощта на европейските институции, фондация „Четири лапи” на г-жа Бардо и гражданското общество. За това как провежда политика на отвореност и откритост с медиите и чрез тях популяризира дейността, как ще построи още три кучкарника по 800 хил. лв. всеки, за нарастващите нужди на столицата. Строителството на новите кучкарници нещо не се вързваше с ясната тенденция за намаление на популацията, наблюдавана под неговото вещо ръководство, но това бяха маловажни подробности. Може би европейски, а защо не и световен принос, бе извършеното по негова обществена поръчка преброяване на популацията. Беше възложено на също толкова поръчков специалист от БАН. От бюрото си, по незнайно какви статистически методики и формули бе преброил всяка улична животинка и бе докарал цифрата до така лелеяния размер. За час стъкмистика – 12 000 лв. От нея се виждаше, че „титаничните” усилия на новия управител-лаладжия се бяха увенчали с успех и бе намалил за година-две наполовина количеството и. Независимо, че същинската работа се вършеше от помощника му, а той се мотаеше само по медиите и по партийни мероприятия, беше си назначил млада дама за прес секретар. Явно много пара отиваше директно в свирката!”

 5. гюро каза:

  Освен че размахва картата си от Дс, и пее патриотични песни, той много добре играе и кючек.Изобщо той е душата на компанията, особенно на празненствата в ловните хижи, където доставя и студентки от икономическия -Свищов, за да се развличат министрите от напрегнатата работа.Не става дума за секс услуги, всичко е по взаимно съгласие, особенно когато виното и ракията са безплатни.В края на краищата и порядъчните първокурснички могат да си изгубат ума, когато станат обекти на желания на министри.

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>