Българският Уикилийкс пази яростно задника на Костов и на бизнес преплетки

Ако някой си направи труда да разрови сайтовете на българския Уикилийкс и Биволъ, със сигурност никога няма да открие нищо разтърсващо в поредната „грама” срещу Иван Костов. Ако тръгнеш да търсиш и някои „олигарси”, ще останеш силно удивен, че ги няма в схемата, за разлика от други „любимци”, които са мачкани натрапчиво, като че ли някой им иска рекет.

Тези дни един от създателите на сайта Биволъ и българския Уикилийкс Атанас Чобанов попадна в серия от публикации, които повдигат завесата на /не/ чистоплътността на „правилно” подбираните „грами”, които трябва да зомбират българите.

Защото у нас като се чуе, че някой си посланик написал нещо си на някого, или когато българинът чуе „грама” на Уикилийкс, чуждопоклоническото ни подсъзнание се очаква да козирува. Или в краен случай – да ръкопляска.

Всички онези, които внимателно са следили „сензационните” разследвания в публикуваните грами на родния Уикилийкс, още след първите месеци моментално прозряха, че в цялата тази история има нещо подозрително гнило.

До този момент никога, по никакъв повод и по никакъв начин не излезе нито една грама, нито един документ, слух или каквато и да е „истина”, дори и под формата на някой чул, а пък другия го казал – за небеизвестния лидер на ДСБ Иван Костов. И най-верния му антураж.

Като че ли през времето на криминалната приватизация на управлението на Костов посланици, дипломати, чужди служби и разузнавания са си бъркали в ушите. Да не споменем някои други по-злачни места. Няма и помен от Поли Пантев и Косьо Самоковеца,нито кой покровителства контрабандата им,  нито за битката между лагерите на Богомил Бонев и Иван Костов по онова време на всички пластове, например, въпреки че надали това е убегнало от външния поглед.

Грами за Костов и кохортата му в българския Уикилийкс няма. Няма и да има, като се има предвид пристрастията на човека, който се пъчи за разследващ, едва ли не последен, мохикан у нас – Атанас Чобанов, който преди време бе и кандидат за евродепутат на синята коалиция.

Ето какво пише в. Стандарт в своя публикация:

„Протеже на ДСБ и НСС шантажира родния елит. Атанас Чобанов пробутва всякакви слухове уж чрез грамите на Уикилийкс.Според българи в Париж Атанас Чобанов е готов да направи всичко за пари.

Държавата ни има един нов лош вестоносец. Уж на грами на Държавния департамент, с които сайтът Уикилийкс пълни пространството. Този вестоносец толкова се е вживял в ролята си, че вече се е помислил за последна инстанция. Пълна глупост.

Оказва се, че разпространяваните грами до САЩ не са нищо повече от препечатка от слухове в самата България. В полза на една определена група ченгета. Както винаги се е случвало у нас досега.

Тази групичка си има лице, което громи враговете народни – от Борисов до руската мафия. Лицето е един никому неизвестен доскоро, но сега главен редактор на известен бургаски сайт Атанас Чобанов. А зад него копчетата натиска сивият кардинал в партията на ДСБ и бивш директор на Националната служба за сигурност.

Чобанов става “журналист” покрай издаването на вестничето си “Парижки вести”. В България обаче се прочува като независим журналист и коментатор именно покрай бургаския сайт, чрез който пълни интернет с уж скандални разкрития, които никога нямат продължение, защото в голямата си част са слухове и интриги. Ако се зачетете в оригиналите на грамите, ще видите, че в по-голямата си част около всяко твърдение се прави уговорката – “предполага се”, “твърди се”. Т.е. нито един от тези факти не е проверен.

И все пак кой е Атанас Чобанов и как така всичките му опити да се представи като изцяло обективен журналист спират в точката, където става ясно, че той няма нито една критична публикация срещу сините от ДСБ?

Чобанов е софиянец, завършва 9-та френска гимназия на пъпа на София. След това е приет да учи френска филология в Софийския университет.
Типично за тийнейджърите от сой по времето на социализма става комсомолски секретар, а през 1989 г. подава молба, за да бъде приет в БКП. Може би  потресен от падането на режима на Тодор Живков 2 години по-късно той заминава за Париж, където става емигрант. Пред 1992 г. записва лингвистика в Университет Париж 10, според публикуваната от самия него автобиография. През 2004 г. Чобанов дори е научен сътрудник в споменатия парижки университет – в лаборатория към Националния център за научни изследвания Модико. Всъщност Чобанов се занимава само с лингвистични изследвания в университет по отбраната в Нантер, става ясно обаче от описанието на програмата.
На сърцето му обаче не е лингвистиката, а политиката. Още в средата на 90-те прави опити да се върне към България и да влезе в голямата игра. Без да подбира партии, той е готов да се сложи от Жорж Ганчев, през Евролевицата на Александър Томов до СДС в края на века.

В специалния сайт, създаден от група българи от цял свят – от Ню Йорк до австралийския Аделаида и бразилския Сао Паулу, Чобанов е отритнат отвсякъде поради  психическа неуравно-весеност, нарцисизъм и агресивност.

По-късно Чобанов дори прави опити да създаде свои политически формирования – “Е-партия” и Съюз на българите по света “Бъдеще”. Политиката обаче не е нито в кръвта, нито по силите на Атанас Чобанов.
Пак според “хейтърския” по думите на самия Чобанов сайт tchobanovtruth.wordpress.com “французинът” се отличава с безпринципност и готовност да направи всичко за пари, характеризира се с пълна безидейност и склонност да паразитира върху чужди идеи, които представя за свои. Политическите му възгледи били объркани, противоречиви, показват некомпетентност и непознаване на политическите проблеми. Разбиранията му са странна смесица от анархо-комунизъм и десен радикализъм. Политическото му отхвърляне го тласка в медиите.

През 2009 г. Чобанов с измамни действия успява да придобие права върху вестничето “Парижки вести”, като го използва като повод да събира спонсорства и дарения за собствената си издръжка.

Според същия хейтърски сайт Чобанов на няколко пъти се предлагал като сътрудник на българските тайни служби, но след като за това не са предложени финансови облаги, се е отказал и започнал да злослови срещу тях.
Ставайки медийна звезда в собствените си очи, той пак обръща поглед към политиката – през същата година Атанас Чобанов се кандидатира за евродепутат от Синята коалиция. Проектът му заедно с ДСБ отново е белязан с неуспех. Затова от 2010 г. Чобанов е собственик на balkanleaks.eu, което е българското псевдо копие на wikileaks. Сайтът му е създаден, за да шантажира обществото и да подсигури медиен комфорт на неговите спонсори.
Последната публикация на псевдо журналиста е от 1 април – в нея той пише, че се завеждат дела срещу Борисов, Станишев, Овчаров, Румен Петков, Симеон Сакскобургготски, Милко Ковачев и Мирослав Севлиевски. Дори в първоаприлската публикация няма дума за зулумите на Иван Костов или на някой от СДС. Както всъщност цялата дейност на Атанас Чобанов е една зле скроена първоаприлска шега.”

В сайта на Чобанов се громят и определени „олигарси”, но в същото време Атанас Чобанов е разконспириран в нежна връзка с пиарката на Винпром „Карнобат”.

На 10 април т.г. в Агенция Блиц излиза и материал: „Шефът на българския “Уикилийкс” си купил земя край морето за жълти стотинки”.

Материалът излиза в 11:57 часа. В него подробно е описана твърде нелицеприятна одисея на борещия се, иначе за справедливост, Чобанов:

„Разследващият журналист Атанас Чобанов е закупил имот във Варвара на нищожната цена от 2,8 евро на кв. метър. Това твърди бившият кмет на Царево Петко Арнаудов. “Ще ви кажа една приказка за него – когато видиш рядко л….о, по-добре го заобиколи. За мен е странно как един човек, който се бори за морала и истината, сам допуска нарушения”, коментира пред в. “ШОУ” Петко Арнаудов. Сделката с имота става по същото време, когато Атанас Чобанов громи в няколко свои публикации сделка на община Царево за продажба на общински терен, върху който трябва да бъде построен комплекс “Корал”. Същата тази сделка е извършена за цени от 7,2 евро на кв. м. – доста по-високи от тези, на които «моралиста” Чобанов купува имота си във Варвара. Тогава извърших проверка, беше ми намекнато, че няма да ме оставят на мира, ако не изпълня определени техни условия, но мен не ме е страх”, признава още Петко Арнаудов. Факт е обаче, че той се опълчва и благодарение на няколко поредни публикации в медиите името му е тотално очернено.

Никъде в пресата не се споменава факта, че в имота на Атанас Чобанов се извършва незаконно строителство: “Констатираха го моите инспектори. Направиха проверка, извършиха предписания. Изпратих сигнал до Районна прокуратура – Бургас, но оттам не се задействаха, явно бяха пуснати връзки”, разказва Петко Арнаудов.

През годините Атанас Чобанов демонстрира абсолютна независимост и не пропуска да декларира, че е неподкупен.Възмущава се от Николай Бареков, пише срещу хора от властта, пуска секретни стенограми, клеймящи борбата на управляващите с престъпността. Самият той обаче е също толкова избирателен в критиките си, както твърди за другите. Прави впечатление липсата на определени имена в “черния списък” на Атанас Чобанов. Сред тях са и хората от обкръжението на шефа на ДСБ Иван Костов, както и някои определени бизнесмени, финансирали Чобанов.
Един от последните “мокри” проекти на «бореца за правда” е свързан именно със строежа на почивен и развлекателен комплекс край Царево на мястото на къмпинг “Корал”. За тази цел той дори създава “Сдружение “Да запазим “Корал”, в което участва заедно с бизнесмени и активисти. Стига се и до показен инцидент. По време на посещението на бившия американски посланик Джеймс Уорлик в Царево Чобанов издига плакат срещу Петко Арнаудов с надпис: “Уберите посла, верните Вождя. Агент ДС”. Заради скандала Чобанов е отведен за проверка в местното полицейско управление. Това му дава повод отново да се изкара мъченик. В интернет обаче се намират хора, които да коментират, че някак си е странно журналист от Франция да пристигне в Царево специално за посещението на посланика, издигайки подобен плакат.
Чобанов премълчава личната си мотивация. Нещо повече, прави серия от “журналистически” разследвания, свързани с новия строеж “Корал”. В тях той клейми президента Росен Плевнелиев, твърдейки, че “обслужва олигархията”. Публикациите са насочени и срещу сегашния кмет на Бургас Димитър Николов. Атанас Чобанов пропуска да спомене обаче, че има лични мотиви зад всичко това.

Освен атаките срещу кмета на Царево, той взима на мушка и бургаския кмет. Това става, когато Димитър Николов отказва да налее пари в пиар-агенцията на личен приятел на Атанас Чобанов. По онова време са направени няколко срещи, но Николов решава, че няма да спонсорира хората на Чобанов.

“Действията на Плевнелиев силно и пряко обслужват интересите на бургаския ГЕРБ лидер и кмет Димитър Николов”, твърди Чобанов, без да разкрие за истинската причина за думите си.
Журналистът прави и няколко опита за политическа кариера, все болезнено неуспешни за него. Създава партии и се опитва да привлече симпатизанти през “Е-партия” и “Съюз на българите по света “Бъдеще”. Участва и във фондация “Гласуване без граници”. Опитва се да стане и евродепутат, отново без успех, като навсякъде бързо е разкрит като политически хамелеон и измамник.Самият Атанас Чобанов претендира, че се ползва и с подкрепата на сънародниците ни в чужбина, което не е така. Срещу него преди време бе пусната подписка от група български емигранти, които твърдяха, че са били изнудвани и рекетирани за пари уж под формата на спонсорство. “Името му е напълно неизвестно сред авторитетните и успели българи в чужбина. Малцината, които го познават в Париж твърдят, че Чобанов с измама е придобил права върху вестничето «Парижки вести” и го използва главно като повод да събира пари и дарения за собствената си издръжка и за любовните си похождения със скъпо платената си метреса.
Българите във Франция, които поддържат връзки с българското посолство в Париж, са наясно, че Чобанов се е предлагал нееднократно за сътрудник на българските тайни служби. Отхвърлен е от тях като безперспективен, заради ниския си интелект и алчност, изразяваща се в непрекъснато търсене на финансови облаги. След получения отказ започва да злослови срещу тях”, твърдят нашите сънародници.
Поредният сигнал срещу Атанас Чобанов е поместен на адрес http://tchobanovtruth.wordpress.com и е подписан от десетки души – български емигранти от цял свят. Подписката с излъганите от Чобанов непрекъснато се увеличава. Още щом излиза уличаващата информация, реакцията на журналиста не закъснява. Помества опровержение, в което твърди, че хората, подписали статията, били измислени. Твърди, че тя била поръчана от ченгета, които го следели. Сънародниците ни отговарят на удара: “Той реагира с присъщата си арогантност и гузно взе да увърта по фактите от своята биография, които старателно укрива. Нахалството му стигна дотам, че да обяви, че създателите на сайта, които са се подписали там “не съществуват”. Един фалшив човек обяви, че тези, които не приемат лицемерните му лъжи не съществуват. Представяте ли си каква парвенюшка арогантност би излъчвал този човек ако имаше някакъв дори и минимален шанс да се добере до така лелеяното от него депутатско кресло?…”, възмущават се сънародниците ни в чужбина….

Личният живот на разследващия журналист е също доста пикантен. Макар и самият той да проповядва «висок морал”, е изкушен от млада любовница, за която е готов на всичко – небезизвестното пресаташе на “Минков Брадърс” и “Винпром Карнобат” Ваня Милчева.

Моралистът Чобанов е щастливо женен за рускиня във Франция, има и две деца. Тайно обаче използва всеки удобен момент, за да се види с интимната си приятелка. Всичко това става при пълна секретност.
“Историята на двамата щеше да е банална, ако самата Ваня не използваше властта си над безумно влюбения Чобанов, за да го манипулира и да прокарва публикации срещу определени хора”, твърдят близки и до двамата.
Атанас Чобанов пише за няколко интернет-сайта, претендира и за правата над “Болканлийкс”, сайт, в който “изтичат” грами от “Укилийкс”. Хвали се, че поддържа връзка и с прословутия Джулиан Асанж. Случайно или не, във всичките сайтове, където Атанас Чобанов пише, не излиза и ред информация срещу фирмата на Ваня Милчева. Не се пише и за политически фигури и бизнесмени, които тя защитава и покровителства.
Хора от обкръжението на Чобанов твърдят, че връзката му с Ваня Милчева изобщо не е безкористна. Той осигурявал публикациите срещу необходимите хора, а тя от своя страна превеждала съответният “хонорар” за мократа, журналистическа поръчка.

Фирмата, в която Ваня работи – “Винпром Карнобат” е сред спонсорите на сайта на Чобанов. “Минков Брадърс” също подсигурява пари за “журналистическите разследвания” и финансира сайтовете на Атанас Чобанов, установи репортерска проверка.

За финансовите и интимни взаимоотношения между двамата говорят и поредните палави реплики, разменени в социалната мрежа “Фейсбук”:
Atanas Tchobanov: Милчева, ще почна да искам хонорари за фейсбук статусите си ;-)
Vannya Milcheva: той бюджетът за Вашите хонорари отдавна е заделен. Наско, това е поредната ти прекрасна статия, с която ми напълни душата.
Приятели на “интелектуалеца” Чобанов намират за меко казано странна връзката му с Ваня Милчева. Самата тя е перхидролна блондинка, със силикон в гърдите и устните. Запален почитател на чалгата е и се обяснява на любимия с песен на Малина, пишейки: “Има ли обичан? Ти – обожаван си!”През по-голямата част от времето Атанас Чобанов и Ваня Милчева общуват през интернет, разменяйки си изпълнени с едва прикрита страст съобщения. Русата слабост на журналиста пък демонстрира отдаденост и пълно обожание: “Един мъж ме накара да се усмихна в първите часове на работния ден…. и този мъж се казва Атанас Чобанов”, пише Ваня Милчева на стената си във “Фейсбук”.

Кариерата на властната блондинка е класика в жанра.

В миналото малкото, провинциално момиче започва работа в преродената информационна агенция “Балкан” – Balkan Media Agency. Сайтът и агенцията са купени от фирмата за производство на алкохолни напитки “СИС индъстрис”, чийто собственик е скандалният бизнесмен Миню Стайков. Главен редактор на новата медия тогава става бившият шеф на агенция «Балкан“ Дончо Иванов. Впоследствие проектът се оказва неуспешен и агенцията спира да работи.Докато Ваня Милчева е там обаче, талантите й не остават скрити за Миню Стайков. Бизнесменът не крие симпатиите си към блондинката, обръща й специално внимание, води я със себе си на делови обеди и късни вечери.В един момент Ваня вече не е обикновена репортерка в интернет-агенция, а става пресаташе в “СИС индъстрис”.Твърди се, че точно тогава стартира и стремглавата кариера на Ваня Милчева. Само за година тя излъсква имиджа си. Започва да носи маркови тоалети, демонстрира и финансово благополучие. Когато алкохолната фирма се влива във “Винпром Карнобат”, Ваня Милчева е преназначена там на същата длъжност.Освен с Чобанов Ваня Милчева се утешава и с други мъже, доста по-известни от нереализирания народен трибун. Сред близките й приятели е и кметът на Карнобат Георги Димитров. Двамата често са забелязвани заедно по време на коктейли или други официални събития да коментират по важни за обществото теми.”

Само няколко часа по-късно материалът е свален от Агенция Блиц.

Веднага след излизането на материала, самият Чобанов пише на стената си във Фейсбук: „Я, Ваня Милчева, да почерпи сега. Видя ли какво става като следваш дисидентски плофили във Фейсбук”.

В 12,30 часа пиарката на Винпром „Карнобат” вече е сменила името и снимката на профила си като е изтрила и предишни публикации, които дотогава са видими за хората извън нейните приятели и повишава защитата на профила си.

Часове по-късно самият Атанас Чобанов обяснява нападките срещу себе си като политически и че са в резултат на неговата безкористност и честна журналистическа практика. Той пише: „Не можах да разбера кой е авторът на гнусната помия срещу мен и семейството ми, избълвана в медия на Делян Пеевски, но ще стане ясно в съда. Също така не знам дали е предизвикана от предишни или от бъдещи разследвания, така че следете Биволъ…”.

Пиарката на Винпром Карнобат се покрива и преустановява закачките във Фейсбук.

Остават да висят  без отговори обаче въпросите – защо определени фигури на политици и бизнесмени никога не се появяват в българския Уикилийкс.

И кой плаща за да остават имената им табу?

Afera.bg

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Публикувано в Мишена, НАЧАЛНА СТРАНИЦА. Постоянна връзка.

Вашият коментар през Facebook

6 коментара по Българският Уикилийкс пази яростно задника на Костов и на бизнес преплетки

 1. Dionis каза:

  Tova na snimkata e gadjeto na Asen Yordanov, koito e sobstvenika na bivolite (koito v interes na iztinata paseshe edno vreme)

 2. Rosen Boev каза:

  май се изложихте с тази глупост, а?

 3. тарзан каза:

  Ние българите с африкански паспорти се разграничаваме от тоз Тодор!:)Между другото досега не му знаехме и сайтчето.

 4. Гогo каза:

  В статията за българският уйкиликс се подменя темата,сякаш,че говори Б.Б.Посочете дали изнесеното от Чобанов е истина и тогава търсете под вола теле.За повече осведоменост и да се предпазите от манипулиране прочете статията на Иво Инджев.Разбира се за крадците начиная с правителството на СДС и досега на Б.Б. той е неудобен и какъв обзор е направен от раждането му до сега за да се оплюе.Предлагам Афера да не закрива темата,защото предстои клеветите да бъдат доказани в съда.

 5. Daniela каза:

  Ах, АФЕРА, много тъжно и поръчково ми звучи статията ви…колко лесно може да се очерня човек?!Всичко друго е казано от г-н Инджев

  http://ivo.bg/2012/04/15/%d0%b4%d0%b0-%d0%be%d1%81%d1%8a%d0%b4%d0%b8%d1%88-%d0%bf%d1%80%d0%b8%d1%81%d0%bc%d0%b5%d1%85%d1%83%d0%bb%d0%bd%d0%b8%d0%ba/

 6. тодор каза:

  Много подробна информация, която личи чи е събирана от службите, дащото обхваща голям период и много подробности.Кога е събирана не е казано, но знаем от кого е поръчана, и това е човекът който най-много е описван в тези грами, човекът който е най обидчив, човекът който има властта да заповяда това нещо, и човек който е все още във властта, бои се да я изгуби, и вижда в лицето на Костов единственния си сериозен опонент.Иначе не биха били тези излияния в стил пропаганда, защото болканлиикс не е нещо оригинално, а е превод на документи от викилиикс.За документите във викилиикс можем да кажем, че се проверяват поне от три места за достоверност, представляват оригинални копия на документи, и по никакъв начин не са художествена измислица.Така че който е засегнат от тях, би трябвало да прочете винету в английски вариант, за да има възможност да направи правилна преценка откъде идва това, което чувства като заплаха, и да съобрази, че ако иска да повлияе на оригиналното издание, ще му бъде много трудно.Но от друга страна, този човек в момента има неограничена власт, и може да смаже всеки, който има български паспорт, и не е защитен по някакъв начин от друга, независима и суверенна страна.

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>