Публикувано на 04.02.2008 / 21:39

4 години се влачи дело срещу брутална акция на Бойко Борисов

 

 

31 март 2004 година, 21, 15 ч., ул. “Фантазия” 33. Малка жилищна кооперация. Тихо и спокойно е, докато внезапно от мрака с щурм кооперацията атакуват две дузини барети с черни маски. Чупят всичко по пътя си. Влизат наред в апартаментите и въпреки, че никой не оказва каквато и да е съпротива мачкат, удрят и всяват респект. На първият етаж живее Антонио Тунджев, който в момента на нахлуването на баретите  в апартамента му, вечеря със съпругата си. За щастие децата му ги няма вкъщи. С гръб е към вратата. Веднага става, вдига ръце и казва “Спокойно, спокойно” на ченгетата. Те обаче не са спокойни. Завират пушки в главата на ошашавената му съпруга и почват тараш из жилището.

В същото време на следващия етаж се повтаря същата процедура с живеещият там Николай Янчев – Калипсото, който отнася бой само защото си е позволил да каже на баретите “Мога да ви бъда баща, кажете какво търсите”. 

 

Баретите чупят наред без дори да правят някакъв обиск.

 

В мазето на кооперацията тренират гардовете на Атонио Тунджев, никой от тях не проявява и мисъл за съпротива. Въпреки това обаче са изкарани с шутове навън, проснати са на паважа заедно с Тунджев и показно са ритани и блъскани в главите в продължение на минути. През това време, естествено са с белезници. Целият квартал е осветен, по покривите има снайперисти. Повечето от съседите мислят, че ще се снима филм.

 

Филмът е обаче на тогавашният главен секретар Бойко Борисов.

 

Тунджев и шестимата му гардове са задържани заради отвличането на варненския бизнесмен Рубин Коцев. Операцията е замислена от варненската РЗБОП, но не в този и вид. Замисълът е всички да бъдат арестувани в ранните часове на следващия ден. Във Варна обаче пристига Бойко Борисов с гръм и изземва всички оперативни планове на бопаджиите. Последните остават само неми свидетели на екшъна, който разиграват баретите на ексглавния секретар на МВР. Варненски антимафиот, участвал в събитията, коментира за afera.bg, че и той е бил възмутен от бруталните и напълно безсмислени действия на баретите, и от Бойко Борисов. “Опитахме се да обясним, че всички могат да бъдат задържани много по-тихо, още повече, че никой от тях не оказваше съпротива и нямаше защо да бъдат пребити като животни на паважа, но никой не ни чу”, каза още той. На практика са задържани 10 варненци, Антонио Тунджев, шестимата му гардове, служители на охранителната фирма “Монолит Интернешънъл”ООД, Валентин Христов,  и чеченеца Пашата.

 

Неизвестно защо Пашата не е привлечен като обвиняем и набързо е екстрадиран от България, което веднага поражда съмнениято,

 

че най-вероятно той е един от “певците” в групата. Антонио Тунджев и останалите са обвинени, че са отвлекли варненския бизнесмен Рубин Коцев. След като Николай Янчев – Калипсото отнася шамарите и е задържан, и пуснат, той се заканва люто да съди МВР. Още повече, че няма нищо общо със случая и не е привлечен като обвиняем съм делото.  Янчев завежда дело и наема варненския адвокат Павел Димитров да го защитава. По това време Павел Димитров няма и хабер, че три години по-късно ще съществува политическата партия ГЕРБ, на която ще стане лидер във Варна. Делото четири години обаче продължава да виси и да се протака, а

 

Павел Димиров е в абсурдната ситуация – да бъде председател на местната организация на ГЕРБ и да съди МВР за безумни действия, ръководени именно от Бойко Борисов.

 

За afera.bg Николай Янчев каза, че делото наистина се влачи и необяснимо дълго време. На въпрос защо, той отговори усмихнато – “Ами нали знаеш кой е адвоката. Тия дни трябва да го задвижа.” Задвижвайки го или не обаче, при този адвокат очевидно резултатът от това дело ще бъде печално предизвестен. Рубин Коцев е отвлечен на 17 март 2004 година на метри от дома си на ул. “Малко Балабанов” 26. Девет дни по-късно, съдружникът в шипинговата компания “Ахиелос Маритайм ентърпрайз” ООД, както и съсобственик на комплекс “Хоризонт” е освободен край Девня. Междувременно откупът, който е поискан за него варира от 1 милион до 2 милиона в общественото пространство. На пресконференция синът му Благомир  отрича да е искан какъвто е подкуп, както и че е платен. Рубин Коцев, въпреки че е любопитен обект, който върти много пари не е отвлечен обаче зсамо заради това, че е богат. Той и съдружникът му държат монополни позиции на пазара за въглища в България. Техни партньори са руска бизнес група, която е свързана с "Нефтохим", Нефтинвест банк. Общата им фирма "Ахилеос Маритайм ентърпрайз" пък е собственик на 4 % от Нефтинвест банк. Рубин Коцев е собственик и на "Овер сийз БА", "Арго Рап", "Овърсийз – Хоризонт" и "Балкан нутол" ООД, в която 51 % има италианецът Паоло Моро. В "Ахилеос Маритайм eнтърпрайз" и "Овърсийз – Хоризонт" пък  е съсобственик с Чавдар Ангелов. Към онзи момент шипинговата фирма оперира с четири кораба въглевози под словашки флаг – "Берген", "Боден", "Норден" и "Линден". Последният кораб е  бил задържан в Румъния от бивши партньори на Коцев и Ангелов от южната ни съседка Турция. По време на похищението на Коцев, съдружникът му Чавдар Ангелов е категоричен, че няма такива интереси, които биха го направили мишена.

 

Истината обаче е по-различна. Рубин Коцев дължи много пари на турските партньори в бизнеса.

 

Турците се свързват с български “авторитети” и молят за помощ за да си вземат парите от Коцев. Едва след три години Рубин Коцев признава в ефир, че за него са платени откуп от 500 000 долара. “Събрах 500 000 долара с помощта на партньори от Москва”, казва Коцев.  Не обелва и лаф обаче за кофти отношенията си с турците и че им е длъжник.

Междувременно делото водено срещу Антонио Тунджев зацикля. Въпреки че той лежи дълго в ареста и променят мярката му за неотклонение едва на третия път, по време на съдебните заседания става ясно, че събраните доказателства са нефелни. Така или иначе, на финала делото е прекратено.

 

 

Тунджев е пуснат, но кой всъщност прибира парите от откупа?

 

Месеци след като е на свобода, Антонио тихомълком напуска сам страната и се установява първоначално в Нова Зеландия, а по-късно, според запознати в ЮАР. Изтегля там и цялото си семейство. Важната съдбовна крачка той предприема след като разбира, че прокуратурата е на път да възобнови делото за отвличането на Рубин Коцев. Тогава и заминава. Гардовете му, които бяха помлени по време на “ювелирната” акция на Бойко Борисов още са със стресови травми. 

По времето, в което е задържан, Антонио Тунджев е дясна ръка на Иво Гела и двамата минават за представителите на Североизточна България на Георги Илиев, а по-късно на Къро и Таки. Гела и Антонио всъщност израстват в уличните дела първо около Максим Капонов – Мазута, а по-късно са неотлъчно до Христо Асенов – Бацата. Няколко години по-късно те се скарват тежко с Бацата, но според източници от ъндърграунда това е пълен цирк и постановка, за да може Асенов да остане в сянка и да се отегли безпрепятствено в порядъчния бизнес. Като един от най-близките приятели на Георги Илиев, Бацата е натрупал доста пари и е време да ги легализира. Източниците от кримисредите

 

се съмняват в истинския разрив между Бацата, Антонио и Гела, и поради факта, че ако наистина е имало такъв, то Георги Илиев надали е щял да остави учениците на Асенов безнаказани.

 

Разделяйки се с Бацата, Гела и Антонио стават на практика регионалните наркобосове. Имената им не са тайна за никого, но полицейски акции срещу тях не се водят за наркоразпространение. След гръмването на скандала с отвличането на Рубин Коцев и задържането на Антонио Тунджев между двамата настъпва охладняване.

 

 Оказва, че Антонио е действал на своя глава и Гела няма нищо общо с отвличането.

 

Отношенията им се вледеняват, част от бизнеса на Антонио е “сторниран”. Той от своя страна се чувства предаден от приятеля си и демонстрира, че е натопен и изпържен да опере пешкира.По-късно, след злополучната история с отвличането на Рубин Коцев, Иво Гела елегантно се отегля от бизнеса с наркотици и заминава за Москва, където върти легален бизнес, пътувайки често до България. Миналата година той заминава и за ЮАР, специално за да се срещне с Антонио Тунджев. Каква е бил мотивът му да замине специално на крака при Антонио знае само той.  Обажда му се по телефона, но

 

Антонио го отрязва с думите: “С теб съм приключил. Нямаме какво да си кажем повече”.

 

Ченгетата така и не успяват, въпреки фанфарните  пиарски акции на Бойко Борисов да изкарат читави доказателства за да заковат групата за отвличането на Рубин Коцев. Официално не става ясно и кой лапва откупа от 500 000 долара. Но пък края на сагата “Рубин Коцев” слага начало на поредицата от успехи на антимафиотите срещу т.нар. нарко “Монопол” във Варна.

Дали някой е откупил свободата и пътя си към новия живот със споразумение с ченгетата е въпрос на тълкувание.

Днес единственият, който още търси правата си срещу истеричната спецакция на бившия главен секретар Бойко Борисов, е варненецът Николай Янчев. Очевидно и той обаче е уморен от липсата на правосъдие.

Защото авдокатът му  Павел Димитров днес вече не е онзи редови адвокат, а трябва да обвини в съда шефа си Бойко Борисов.

Умряла работа.

 

Веселина Томова

 

 

 

 

 

Коментари 0 за
“4 години се влачи дело срещу брутална акция на Бойко Борисов”

  1. Павел Димиров е в абсурдната ситуация – да бъде председател на местната организация на ГЕРБ и да съди МВР за безумни действия, ръководени именно от Бойко Борисов.
    Време е вече и Павелчо да полежи за корупция.

  2. Г-жо Неселина Томова /справка 31.01.08 – 18.57 часа в реубриката Ви „Разследване“ – коментари/ , малко журналисти в Бьлгария могат да се похвалят с Вашите постижения. Г-н Бареков, имате вече интересен и достоен сьбеседник в сутрешния блок на бТВ. Хайде да научим повече. Явно прочетенето е плод на огромен труд. Е, ако не г-н Бареков, то г-н Коритаров сьс сигурност би дал трибуна на тази достойна жена. Да оставим емоциите, искрено се надявам на свободното слово в Република Бьлгария. Нека всички да разберем ИСТИНАТА. Време е. Спокойна вечер на читателите!

  3. Колежке Димов, вьзхитена сьм от Вас! Будители са нужни на народа! А колкото до момчетата, не им се сьрдете, завьршили са Симеоновската, а не Магнаурската школа. Както е известно на всички, там се набляга на аритметика – действие сьбиране. За тях мрАсник=мрЬсник, но 1000 евро не са равни на 1000 лв. или пьк на 1000 рубли:)

  4. личи си от всякъде, че М.Ненков е полицай….Мрасник=мрЪсник;сам=сЪм;сагласен=сЪгласен;сащтото=сЪЩото;расхожда=раЗхожда;спокоино=спокоЙно;престапният=престЪпният;испалнявал=иЗпЪлнявал;савет=сЪвет;Бих го посЪветвала да изкара опреснителен курс по граматика!!!Чак не ми се вярва,че има толкова неграмотни хора и е нормално такЪв човек да е станал полицаЙ!!!

  5. На всички знайни и незнайни полицаи, които пишат коментари, предпочитайки да го правят анонимно – мил пардон! Ако не харесвате разследванията и анализите, моля – страниците са открити да го направите персонално, подписвайки се!

  6. ЗДРАВЕИ ВЕСИ ! ЕДНО НЕ МИ Е ЯСНО ОТ ЦЯЛАТА СТАТИЯ, ТОВА ЧЕ АНТОНИО Е ‘МРАСНИК’И ГАДЕН ШПИОНИН САМ САГЛАСЕН, НО ФАКТИТЕ КОИТО ВИЕ ИЗЛАГАТЕ В ВАШИЯТ САИТ СОЧАТ ДРУГО. КАКВА Е ИСТИНСКАТА ПРИЧИНА АНТОНИО ДА НЕ ПРИБИРА И НА МЯСТО ДА ‘ПОМАГА НА СЛУЖБИТЕ,А В САЩТОТО ВРЕМЕ ТОЯ ‘ЕЛЕГАНТНО ‘ИЗЛЯЗАЛ ИГРАЧ ОТ ЦЯЛАТА СХЕМА ИВО-ГЕЛАДА СЕ РАСХОЖДА СПОКОИНО В ГРАДА И ДА УЧАСТВА АКТИВНО В ПРЕСТАПНИЯТ ЖИВОТ НА ВАРНА. А КОЛКОТО ДО Г-Н БОРИСОВ, ТОИ СИ ИСПАЛНЯВАЛ СЛУЖЕБНИТЕ ЗАДАЛЖЕНИЯ.А КОЙ ПРИБРА ПАРИТЕ, АКО ПРИЕМЕМ ЧЕ Е ИМАЛО ТАКИВА Е ПОД ??? МОЯТ САВЕТ Е МИСЛЕТЕ И ПРАВЕТЕ АНАЛИЗИ ПРЕДИ ДА ПИШЕТЕ . ПОЗДРАВИ !!!

  7. син сьм на един от приятелите на Бо.Бо.,който като ходи на работа си слага качулка на главата.През май,2004 ми предстое6е абитуриентски бал.на 31 март 2004, тате трьгна спе6но за Варна,каза че с Бо.Бо. ще вземат парите на някакви варненски мутри и ще ми купи костюм и обувки,като се вьрне.Но,…“тате си дойде с празни рьце“ и …счупен палец на десния крак.Така и не отидох на бала. А сега ми предстои сватба. С мама се чудим, дали Бо.Бо.изльга тате,или тате изльга нас? Сега тате работи при Р.П.Има ли вероятност той да намери 500000-те $ от ва6ата статия,след посе6тението му вчера вьв Варна?Помощ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *