Публикувано на 12.03.2008 / 23:10

3-ма от “Гражданска защита” “спали” докато Гергана е умирала под козирката

 

 

След проверката, разпоредена от Варненската окръжна прокуратура във на връзка с падналата козирка на сградата на бул.”Осми Приморски полк” на 2 януари 2008 г. и смъртта на 22-годишната Гергана Велинова наблюдаващия прокурор при ОП – Варна извърши преценка, че отговорни служители от “Гражданска защита” не са изпълнили задълженията си.

Служителите от Дирекция „Гражданска защита” – дежурният в дежурната част на отдел „Аварийно-спасителна дейност” – Борис Димитров, началникът на отдел „Аварийно-спасителна дейност” – Събенков и и.д.директора на Дирекция „Гражданска защита” – Област Варна – Камен Попов са занемарили работата си като не са отреагирали правилно при сигнала за бедствие – рухналата козирка на бул.”Осми Приморски полк” №80-82.

Сигналът постъпва в 22,39 часа на 2 януари 2008г. с настоятелно искане служителите от „Гражданска защита” да предприемат аварийно-спасителни действия и разчистване на отломките. От Варненската окръжна прокуратура считат, че само една сериозна проверка от страна на посочените длъжностни лица от „Гражданска защита” Варна е могла в конкретния случай да отговори на въпроса има ли пострадали или няма.

Почистването на отломките е трябвало да се извърши спешно, дзащото със сигурност не е било изключено под тях да има пострадали хора. Както е известно Гергана Велинова бе открита на втория ден след бедствието.
Окръжна прокуратура – Варна е изпратила чрез Върховна административна прокуратура предложение до Главния Директор на Главна Дирекция „Национална служба Гражданска защита” – София, за търсене на отговорност /дисциплинарна, административна/ от трите горепосочени лица.
В полицията пък продължава разследването водено срещу неизвестен извършител за това, кой е причинил смъртта на младото момиче.

Засега е установено, че метеорологичните условия и падналият сняг не са причината за рухването на козирката. Допълнителното натоварване – поставените рекламно-информационни елементи и облицовъчните плочи са утежнили конструкцията на козирката, което е довело до нейното пропадане. Рекламните пана са били над “Райфайзенбанк”, а плочите – над Първа инвестиционна банка. Козирката не е била технически изправна в момента на срутването, показва фрахтологичната експертиза. Още на 4-ти, когато под руините бе открито тялото на студентката от Несебър, са били иззети 180 парчета от арматурата. Те били силно корозирали и не са можели да понесат допълнително натоварване. Корозията е била ускорена и от образувало се корито на козирката над “Райфайзенбанк”, където се събирала вода.

Afera.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *