Публикувано на 13.03.2019 / 13:48

224 606,84 ЛВ. САНКЦИЯ ЗА ОБЩИНА -ВАРНА ЗАРАДИ НАРУШЕНИЯ В ОБЩЕСТВЕНА ПОРЪЧКА! ШЕФКАТА НА ПРОЕКТ ОБЛАЖВА ФИРМА, СТРОИЛА ПЪТЯ ДО КЪЩАТА НА ГЕРБ ПОРТНИХ И ЛАПНАЛА 12 МЛН.ЛВ. ОТ „ВИК“, КЪДЕТО Е ТЪСТЪТ НА ГЕРБ ПОРТНИХ. АЛО, ПРОКУРАТУРАТА, ОЩЕ ЛИ СТЕ В СТРЕЛЧА?

община варна иван портнихС Решение № РД-02-36-1581/11.12.2018 г. на Заместник министъра на регионалното развитие и благоустройството и ръководител на Управляващия орган на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г.,  по сигнал за нередност е наложена финансова корекция на Община Варна в размер на 224 606,84 лв.

Финансовата корекция е по проект „Интегриран градски транспорт на Варна“ – втора фаза. Това става ясно от Решението на административен съд – Варна от 05.03.2019 г.

Наложената финансовата корекция  е заради нарушения при организирането на обществена поръчка за  пътни ремонти.

Видно е от Решението на административен съд – Варна, че изпълнители на ремонтите по булевардите „Приморски“, „Цар Освободител“ и ул. „Първи май“ са фирмите „Инжстройинженеринг“  ЕООД, и ЕТ „Станка Василева“.

Възложените ремонтни дейности на „Инжстройинженеринг“  ЕООД и ЕТ „Станка Василева“ от община Варна,  са на обща стойност 5 292 887.77 лв. без ДДС или 6 351 465.24 лв. с ДДС.

След подаден сигнал  е извършена проверка от МРРБ.

Управляващият орган (МРРБ) е констатирал, че приложените критерии за възлагане на поръчката са неправомерни, което е довело и до неравно третиране на участниците в търга, а като резултат и на неправомерен избор на изпълнител.

Наложената финансова корекция от Министерството на регионалното развитие и благоустройството е в размер на 10% от стойността на всяка от трите обособени позиции по обществената поръчка, или общо 224 606. 84  лв. с ДДС.  При наложени финансови корекции средствата се плащат от  бюджета на Община Варна и няма да бъдат възстановени при последващи плащания по договора за безвъзмездно финансиране по проекта „Интегриран градски транспорт на Варна “ – втора фаза.

Община Варна е осъдена да изплати и  5 731.28 лв.  адвокатско възнаграждение направени от Министерството на регионалната развитие и благоустройството в хода на административното дело.

Ръководител на проект „Интегриран градски транспорт на Варна“ – втора фаза е Бистра Димова, която е и началник отдел „Програми и проекти“ в Община Варна.

Не е тайна за варненската общественост, защо точно тези фирми години наред печелят обществените поръчки на Община Варна.

Една малка подробност, асфалтовият път, който води до имота на варненския кмет е построен от частна фирма. Частната фирма не  коя да е, а ЕТ „Станка Василева“ с управител Димчо Василев. Която е спечелила обществена поръчка за близо 12 млн. лв.  с ВиК-Варна.

Към онзи момент тъстът на Иван Портних – Красимир Маринов, е бил представител на общината именно във ВиК-Варна. Фирмата, построила частния път до имотите на  Портних е ЕТ „Станка Василева“. Тя е спечелила две поръчки за асфалтиране и ремонти на дружеството  и двете за по 6 млн. лв.

Виж: Решение от 05.03.2019 г. на адм. съд – Варна и сключените договори с изпълнителите:

TRAN1 Протокол от заседание на комисията

TRAN2 Договор за обществена поръчка за строителство

TRAN3 Договор за обществена поръчка за строителство

TRAN4 Договор за обществена поръчка за строителство

TRAN5 Решение на Варненски Административен съд

Ало, прокуратурата, още ли сте в … Стрелча? КОЙ не ви дава да пипате във Варна – Боко и Шиши ли, или тугедър?

afera.bg

Коментари 7 за
“224 606,84 ЛВ. САНКЦИЯ ЗА ОБЩИНА -ВАРНА ЗАРАДИ НАРУШЕНИЯ В ОБЩЕСТВЕНА ПОРЪЧКА! ШЕФКАТА НА ПРОЕКТ ОБЛАЖВА ФИРМА, СТРОИЛА ПЪТЯ ДО КЪЩАТА НА ГЕРБ ПОРТНИХ И ЛАПНАЛА 12 МЛН.ЛВ. ОТ „ВИК“, КЪДЕТО Е ТЪСТЪТ НА ГЕРБ ПОРТНИХ. АЛО, ПРОКУРАТУРАТА, ОЩЕ ЛИ СТЕ В СТРЕЛЧА?”

 1. Всичко е тип-топ, тия 10% корекция са за да, се покаже, че им е налжена някаква глоба, и не са се измъкнали безнаказано, всичко предварително е договорено, не искам да съм пророк, но почти 99% съм сигурен, че тази велика глоба, ще бъде намалена със 50%, след обжалване и така ще остане към 100 хил.лв., което при бюджета на община Варна – бълха го ухапала, нали са прибрани комисионната по поръчката, която със сигурност е доста над тази прословута „глоба“.

 2. Че то вии вьв ВАРНА сте аматьорчета кви са тия СМЕШНИ 200 хиледи ,вьв витрината на ГЕРБ Община БУРГАС СА УСВОЯВАТ ДЕСЕТКИ МИЛИОНИ
  ,САМО по програма интегриран градски транспорт сумите надхвьрлят 130-140 МИЛИОНА ЛЕВА за закупуване на полско-германските автобуси “СОЛАРИС“ на
  много кратно ЗАВИШЕНИ ЦЕНИ
  Примерно на саита на фирмата автобуса 1 бр се продава за 260-270 хиледи евро ,а обшинарите го купуват сьщия на цена от 480 -510 хиледи евра
  Така РАЗЛИКАТА САМО от 1бр автобус “СОЛАРИС“ е между 220-250 хиледи евра или горничка от 1/2 милион лева еи така от вьздуха умножете го 100 и няколко броики автобуси и сами си направете сметка за ква ЯКА ПЕЧЕЛИВША СХЕМА става вьпрос
  Разбира се проверка даньчни ИКОНОМИЧЕСКА и НАП за фрмите на ГЕРБ НЯМА ,ТЕ са заети да хващат “мега престьпници“ дето тропат хора и взимат по 1,5 лв и НЕ ИЗДАВАТ касови бележки или дебнат някоя баба с незакона сергия с 2 стрька марула и врьзка чесьн за да я глобят

 3. няма ли и за община Враца да излезе нещо за глоби ,поради един проект?

  1. Преди месец излезе Решение за корекция от близо 200 000 лева за поръчката, свързана с ремонта на сградата на общината. И какво от това? Готвим се за нов мандат. Врачани да плащат.

 4. Очевидно. В този живот правосъдие няма да ви догони. Но когато дойде време да пукнете, последната ви мисъл ще бъде, че седем милиона българи ви мразят и презират. Айде.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *