Публикувано на 10.02.2008 / 15:10

1 000 000 от синтетична дрога към върховете

 

Един от висшите ексшефове на спецслужба в МВР е готов да се разприказва пред Комисията “Куйович”, научи от свои изключително надеждни източници afera.bg. Далаверата била свързана само с една разработка на спецченгетата, при която било засечено, че от наркобизнеса у нас “нагоре” са изтекли 1 000 000 евро, а двама антимафиоти са “замели” по 100 000.

Представителите на БСП в комисията, а и в посветените среди от мнозинството в парламента са като попарени и силно уплашени, че допускайки това висше ексченге да говори в Комисията “Куйович”, скандала ще се стане невъобразим. Именно и поради това, комисията започна със силно орязани функции – засега от МВР е постъпила единствено справка за незаконно издадения паспорт на Будимир Куйович.

Това е и единственият документ, който анкетната комисия по случая реши да изиска от Инспектората на МВР. Комисията засега отказва исканията да опозицията да бъдат изслушани бивши висши шефове на спецслужби у нас, като бившият шеф на ГДБОП Ваньо Танов, бившият главен секретар на МВР Илия Илиев и бившия директор на НСС Иван Чобанов.

Както е известно, бившият директор н ГДБОП Ваньо Танов при напускането си на спецслужбата рязко заяви, че в България има чадър над сивата икономика.”Винаги съм казвал, че организираната престъпност е функция на политическата корупция, на корупцията във "високите етажи", каза още Танов при хвърлянето на оставката си. Той огласи директно и, че ГДБОП е изчерпана да работи “по високите енажи”, макар това да не зависело от хората, работещи в службата.
"Разделям се с професията, на която съм отдал половината си живот, с болка за пропилените възможности на правоохранителната система да работи в интерес и полза на обществото", написа Танов в специално писмо.

От МВР отказаха да коментират писмото с мотива, че не са сигурни в достоверността му. Никой от висшето ръководство на вътрешното министерство, нито от прокуратурата обаче се реши да направи проверка по изявленията на бившия шеф на антимафиотите в България. Според източници от ГДБОП Ваньо Танов е “объркал мача”, давайки добро на някои разработки, които пък са вгорчили живота на бизнесмени, ползващи се от чадъра на високопоставени среди в МВР.

Веселина Томова
Интервю по темата с ген. Атанас Атанасов четете в “Интервю”

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *