Публикувано на 11.07.2008 / 12:01

Ядрен физик разкрива грандиозна корупция в АЕЦ- Козлодуй, бяга в чужбина

 

 

Български ядрен физик работещ в АЕЦ «Козлодуй» прави изявление в световната видео-обменна мрежа, в което обвинява висшето ръководство на атомната централа и свързани с тях политици в подготовката и в осъществяването на мащабна корупционна схема.
Тази порочна схема води до големи рискове в управлението на работещите ядрени реактори и той като отговорен инженер, нарушава негласната клетва за мълчание, която съществува в Козлодуй.

За да не му забранят да говори в момента той е в отпуск и е напуснал страната, като публикува своите изявления в YouTube и в блога си на страниците на българския интернет портал www.Eurochicago.com

Ето и изявлението на българският адрен физик:
“Казвам се Георги Котев, на 43 години, от България. Аз съм ядрен физик и вече повече от 17 години работя като такъв в АЕЦ Козлодуй. Работата ми е свързана с прогнозирането на поведението на ядреното гориво и последващото сравняване на тези прогнози с реалното му поведение в практиката.
Преди няколко години изведнъж започнаха много странни, необосновани, противозаконни и в крайна сметка изключително вредни структурни и персонални промени, стартирани от тогавашния изпълнителен директор Йордан Костадинов, сега депутат в Народното събрание, продължени от неговият наследник Иван Иванов и поддържани и до днес от Иван Генов. Трябва да отбележа, че тези промени вървяха паралелно с процеса на въвеждане в експлоатация на нов сорт ядрено гориво, така нареченото ТВСА.
Целта на тези и други масови и безнаказани нарушения през последните 2 години бе да се прикрие драстичното разминаване с прогнозата на една от основните характеристики – продължителността на горивните кампании. При допустимо отклонение от 3% сегашната разлика е вече 8-9%, а до година сигурно ще надмине и тях. Такива разминавания са безпрецедентни в практиката на една ядрена централа и незабавно трябва да се търсят причините за тях.
В резултат на тези неочаквани и нежелани разминавания се стигна и до превишаване на друг един важен лимит, а именно предела по дълбочина на изгаряне, в горивни касети от стария сорт гориво – ТВСМ. Което може да доведе до разхерметизиране на ядрен материал.
Така, аз, съпоставяйки фактите:
1. Подмяната на стария сорт гориво ТВСМ с новия – ТВСА;
2. Безсмислените, противозаконни и вредни структурни и персонални промени;
3. Резултатите от предишните две действия (разминаванията в кампаниите и прегарянето на горивото);
стигнах до единствено възможното заключение, че това се прави с цел да се прикрият истинските характеристики на новото гориво. В подкрепа на този извод е и абсолютното несъответствие между документацията за новото гориво и реалните му характеристики.
Освен това, следва да се отбележи и фактът, че вътре в самата атомна централа е създадена атмосфера на монопол над истината от страна на ръководството и подставените от тях лица в средните нива на управлението. Несъгласните да мълчат.
Към дотук изложените факти може да се добави и изключително интересно съвпадение. Паралелно с въвеждането в експлоатация на новия вид гориво, през 2004 година, безпрецедентно бързо се създава нова нормативна уредба, благодарение, на която на точно определена фирма е издадено разрешение да внася въпросното ново гориво, в качеството й на посредник, между руския производител и АЕЦ Козлодуй.
За така изложеното и още някои други факти аз имам сериозни доказателства и съм готов да ги споделя със съответни оторизирани институции. Моите лични наблюдения, анализи и изводи ми подсказват, че най-малкото новото гориво не съответства на заявените от производителя характеристики, а в най-лошият случай на нас ни се доставя рециклирано ядрено гориво. По този начин най-вероятно се реализира огромна по мащабите си корупционна схема, заради разликите в цените между свежото и рециклирано гориво, която вероятно се изразява в десетки милиони евро годишно. Тази огромна корупция освен това е съпроводена и от безпрецедентна загуба на предвидимост в работата на двата ядрени реактора.
Шокиран от събраните от мен факти, аз се постарах да запозная къде по-подробно, къде по-малко някои български и международни институции.
За огромно съжаление, макар да не оспорват верността на моите твърдения, до сега никой не желае да се ангажира с разследването на случая и с изясняване на истината.
Като специалист и гражданин смятам, че не следва един толкова сериозен и изключително опасен проблем да се пази в тайна и да бъде пренебрегван. За да не ми бъде попречено да кажа цялата истина от няколко дни съм извън България (за своя сметка и за свой риск) и търся съдействие и помощ за справяне с този проблем.
Обръщам към всички които считат проблема за сериозен и могат да помогнат.
За контакт имейл:
[email protected]
Благодаря за вниманието!”

Afera.bg

Коментари 0 за
“Ядрен физик разкрива грандиозна корупция в АЕЦ- Козлодуй, бяга в чужбина”

  1. Ако се съди по резултата от „корупционната схема“, трябва да сме подкупили някой руснак, та да ни се достави гориво което работи по-дълго 🙂 Щото тези 8-9 процента са си към 20 милиона лв. в плюс за нас… та хайде да се уточним все пак по-добро или по-лошо е това гориво?

  2. Oсвен, че доскоро бяхте объркали Кремиковци с Козлодуй, още седи грешката, че избягал в Чикаго. Освен ако няма някое градче в Австрия с такова име а аз да не знам. На клипа в youtube се вижда къде е сниман.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *