Публикувано на 11.03.2008 / 21:22

Шуробаджанаци изядоха САПАРД

 

 

Шуро-баджанашки връзки са оплели в змийско кълбо чиновници от фонд "Земеделие", консултантски фирми и бизнесмени, изплюскали милиони евро по земеделската предприсъединителна програма на Европейския съюз САПАРД. Резултатът: едва 200 души от 60 хиляди регистрирани земеделски производители в България са прибрали над 1 милиард и 264 милиона лева субсидии от европейската програма като са ползвали контактите си с висши чиновници във фонд "Земеделие". Които са оцелели на постовете си през мандатите на три правителства – дясно, центристко и лявоцентристко.
Близо 80% от одобрените по САПАРД 2834 проекта са минали през ръцете на… 3 консултантски фирми. Случайно или не, техните собственици се оказват с преки или косвени бизнес връзки с някои от висшите чиновници във фонда, както и с ръководители от земеделското министерство през последните 7 години, включително и с бивши министри на земеделието.
Разследването на "Политика" установи, че голяма част от парите по САПАРД са раздадени в нарушение на правилата за отпускането им. Например, една и съща фирма е вземала субсидии по повече от един проект в една и съща област за период по-малък от 5 години – нещо, което е строго забранено от ЕС.

Финансирането на проекти по САПАРД е в ресора на зам.-директора на Държавен фонд "Земеделие" Владимир Карамишев. На негово пряко подчинение е отделът "Европейско финансиране" във фонда, който определя дали субсидиите по осъществените проекти трябва да бъдат изплатени. Случайно или не, в същия отдел работят двама братовчеди, а трябва да ги контролира съпругата на единия от тях. Втора година и.д. началник на "Европейско финансиране" е Петър Михайлов, а на експертна длъжност в същия отдел е братовчед му Христо Панайотов. И съпругата на Михайлов – Даниела Златкова, е чиновник във фонд "Земеделие". Тя пък работи в отдела за вътрешен одит, т.е. звеното, което трябва да проверява и свършеното от мъжа й. "Политика" бедуспешно се опита да разговаря по цялата тема с Владимир Карамишев.
ЕС да спре парите от еврофондовете за България и Румъния заради покачващите се разходи при разпределянето на средствата от земеделските фондове, поиска на 8 юли германският евродепутат Манфред Вебер от Християн-социалния съюз. Вебер, който е говорител и експерт на Европейската народна партия по въпросите на вътрешните работи и сигурността, настоя за финансови санкции срещу България заради поръчковите убийства, ширещата се корупция и източването на държавни средства.
През първата половина на годината вече избухна един евроскандал за пари от САПАРД, след като Европейската агенция за борба с финансовите нарушения (ОЛАФ) засече в България кражбата на 7,5 млн. евро по програмата. Доскорошният шеф на фонд "Земеделие" Асен Друмев пък е заплашен от 10 години затвор, ако обвиненията на прокуратурата срещу него издържат в съда.

Два дни след ултиматума на германеца Вебер, във в. "24 часа" гръмна новината, че за да спре корупционните практики новият шеф на фонд "Земеделие" Димитър Тадаръков е подхванал чистка на чиновниците, свързани по роднинска линия. И дал на роднините срок до 10 юли да изберат кой от тях ще остане на работа във фонда и кой ще напусне. Пред "Политика" Тадаръков отказа коментар на решението си да спре практиката на пълно обгрижване на цели семейства от страна на фонд "Земеделие", но заяви, че предстоят разкрития. Най-вероятно след 18 юли изпълнителният директор ще обяви публично на пресконференция разкрития за сериозни нарушения в работата на фонд "Земеделие", който изпълняваше ролята на агенция за разпределяне на средствата по САПАРД.

Да свиеш гнездо под европокрив

Въпреки категоричния отказ на Тадаръков да оповести имената на роднините във фонд "Земеделие" пред отделни медии, няколко от тях се появиха през седмицата във в. "Труд". Според източници на "Политика" информацията може би е изтекла от кабинета на "свързан със случая зам.-директор на фонда".
Сред съобщените имена обаче липсва човекът, от чийто подпис зависи отпускането на европарите – и.д. шефа на "Европейско финансиране" Петър Михайлов. Който освен че е свил семейно гнездо в агенцията по САПАРД пряко ръководи и братовчед си Христо. Съпругата на Михайлов Даниела Златкова пък е натоварена с неблагодарната и тежка работа да одитира мъжа си. В момента Златкова е в отпуск по майчинство.
Петър Михайлов заема началническия пост като временно изпълняващ длъжността повече от две години. Той е човекът, който разполага с всички списъци на кандидатстващите с проекти по програма САПАРД, с които отдел "Европейски схеми" във фонда вече е сключил договори "на зелено". Михайлов посочва кой от 40-те експерти на негово подчинение трябва да провери как е реализиран проекта и слага парафа си под оценката, осигуряваща получаването на субсидията от бенефициента.Михайлов постъпва на работа във фонд "Земеделие" през 2001 г. с конкурс. Но сравнително бързо стига до сегашната си ключова позиция. Нагоре по чиновническата стълба пряк началник на Михайлов е зам.-директорът Владимир Карамишев.

 

Млад, но с лоби в Брюксел

Роденият през 1974 г. Карамишев е във фонд "Земеделие" още от създаването му през 2000 г. по време на земеделския министър Венцислав Върбанов от кабинета "Костов". И двамата са от един край на България – Плевенския, а за Карамишев казват, че по това време трайно симпатизирал на земеделските идеи, изповядване от партията на Върбанов БЗНС-Народен съюз – част от управляващата дясна коалиция, разбира се.
В момента 33-годишният зам.-директор на фонда бил олевял в политическия си уклон. Негови колеги свързват тази промяна с друг виден представител на Плевенския край – вътрешния министър Румен Петков. В БСП обаче смятат, че Карамишев се ползва с подрепата на още един плевенски социалист – депутатът Радослав Илиевски, бивш кмет на Долна Митрополия. По време на кметския мандат на Илиевски майката на сегашния зам.-директор на фонд "Земеделие" е управлявала захарните заводи в Долна Митрополия."Карамишев е във фонда от времето, преди дори да стана депутат в 39-то Народно събрание ("царския парламент" – б.р.). Той е най-добрият специалист в тази област. Зад него стои Брюксел, а не аз", обясни пред "Политика" Радослав Илиевски.
Червеният депутат има и своя версия за това как младокът е израснал професионално за 7-те си години във фонд "Земеделие": "Самообразовал се е на курсове, ходил е на семинари. Имал е достатъчно време да си създаде лоби на Запад и да изучи тънкостите на занаята."Според Илиевски няма никакви оплаквания "черно на бяло" срещу Карамишев или за начина на раздаване на парите по САПАРД, които да са постъпили в земеделската комисия на парламента. Депутатът е категоричен, че цялата отговорност се носи от шефа на фонда. "Сигурно Карамишев има принос (за лошия имидж на фонда – б.р.), защото не е сезирал съответните органи и солидарно трябва да поеме отговорността, ако умишлено е затаил факти", обобщи Радослав Илиевски.

Знакови далавери

Драстичен пример за порочното раздаване на пари по САПАРД е субсидирането на 7 проекта на фирма "Ролес" и разклоненията й. От април 2002 г. до юли 2005 г. тя е получила общо няколко милиона лева от предприсъединителната програма. Акционери в "Ролес" и разклоненията й са Всеволод Комитов и Стефан Стойков. В годините назад обаче професионалните пътища на Комитов са се пресичали с… Владимир Карамишев. През 2003-а двамата се срещат във фирма "Компенсационен фонд "Зърно". Карамишев е председател на директорския борд, а Комитов участва като съдружник чрез "Ролес".Само за две години – от 2002 г. до 2004 г., фирмите на Комитов вземат субсидии по САПАРД 7 пъти в една и съща област. Нарушението на "Ролес" и разклоненията й минава без съпротива от контролните органи във фонд "Земеделие".

На същия принцип в грубо нарушение на правилата за субсидиране по САПАРД силистренският социалдемократ и бизнесмен Стефан Райчев е усвоил над 30 милиона лева с 15 проекта по програмата. Чрез 9 фирми – негови, на жена му Росица Иванова и на дъщеря му Галина Райчева. Райчев е собственик на прочутата фирма "Меком" АД, която според свидетелствата на силистренци владее половината град. На парламентарните избори през 2005-а Райчев беше четвърти в силистренската листа на БСП като представител на Политическо движение "Социалдемократи". Наскоро името му беше замесено от медиите в скандал с покупката на камиони по САПАРД от друга фирма, върху които обаче се мъдреше логото на "Меком". Собственикът на камиона наивно обясни, че марката била просто реклама на фирмата на Райчев.

Дикме едва връзва двата края

Дали преди да олевее бившият привърженик на десните земеделски идеи Владимир Карамишев не е минал и през либералната идеология? Защото случайно или не, той запази поста си и при земеделския министър от ДПС Мехмед Дикме.

Консултанти – отличници

Cтройната схема за лапането на парите по програма САПАРД е пряко обвързана с консултантските фирми, разкриха пред "Политика" наблюдатели на шеметното усвояване на 1 264 308 095 лева по 1654 проекта. Експертите определят като отличници по бройка консултирани проекти три фирми – "Елана консулт", "Сибол" и фирмите на бизнесмена Марио Башев. След като бенефициентите внесат проектите си, ги връхлита телефонен терор.

Загрижени представители на консултантски фирми им обясняват, че в документацията им има значителни пропуски, които могат да бъдат отстранени, само ако експертите им се намесят в коригирането на проекта, разбира се срещу съответната 5 и 6-цифрена сума. Достъп до постъпилите проекти във фонд "Земеделие" имат ограничен брой лица, които са ръководени от зам.-директора на фонда Владимир Карамишев.Някои от фирмите вече са придобили толкова силна увереност, че са незаобиколим фактор при получаването на европари от агенцията, че дори не си правят труда да разговарят, а изпращат циркулярни писма с ултимативен тон до бедефициентите.
Рационализацията е въведена от фирма "Елана" на бизнесмена Камен Колчев. След като предупреждават, че "изискванията на отдел "Европейско финансиране" стават все по-високи и трудно изпълними", консултантите обещават: "Елана" предлага помощ във финалната и най-важна фаза от развитието на проекта – подготовката на документацията и заявката за плащане на субсидията". И за да ликвидират всички колебания на бенефициента, предупреждават: "Разходите по тази услуга са несравнимо по-малки в сравнение със субсидията, която можете да загубите!" В резултат на красноречивото си послание фирмата е консултирала над 80 проекта.В същото време през април 2006 г. "Елана Фонд за земеделска земя" гръмко оповестява, че е купила 30 хиляди декара, с което имотите й от фонда са се увеличили до 70 хиляди декара. Над 90% от закупената земя е концентрирана в 8 области на Северна България.
Холдингът се хвали, че 70% от капитала е на институционални инвеститори. Пълна загадка остава какво общо има с всичко това европрограмата за субсидиране на дребни и средни производители САПАРД, чиито пари прибира консултанската фирма на холдинга "Елана".Трите фирми на Марио Башев – "Еврофонд консулт", "Фютчър консулт" и "Център за обучение по програмите за европейско финансиране", пък разчитат на личен чар и изнудват бенефициентите директно. 100 000 лева поискаха представители на този консултант от бизнесмена Емил Желев, разкри "Политика" скандалния опит за рекет заради парите от САПАРД. Кумът на Башев е зам.-директорът на фонд "Земеделие" Владимир Карамишев.Безразборната дейност на близо 400 консултантски фирми е основното ядро на корупционните схеми във фонд "Земеделие".

Услугите на консултантите не са лицензирани и никой не контролира начина, по който те стават част от един или друг проект и в крайна сметка прибират значителни суми от европарите. "Министерството на земеделието и горите и ДФ "Земеделие" не определят фирмите, които консултират проектите по програма САПАРД. Право на всеки потенциален бенефициент е да избере консултантска фирма, с помощта на която да реализира проекта си или да подготви документацията си сам, без чужда помощ", гласи отговорът на пресцентъра на земеделското ведомство на въпрос на "Политика" как кандидатстващите по програмата откриват своите консултанти.
В същото време в самото министерство от 6 г. съществува Национална служба за съвети в земеделието, чиято задача е да съветва безплатно земеделските стопани. Службата има 28 клона в страната, в които работят 141 души. Според твърденията на министерството те са консултирали 1102 проекта по САПАРД, Инвестиционни програми на фонд "Земеделие", гаранционен фонд за микрокредитиране и др., без да се конкретизира колко точно са проектите за европарите. Одобрените проекти по САПАРД за 6,5 години са 2834, а платените – едва 1654. В същото време парите на земеделците изтичат в джобовете на консултантски фирми с нерегламентирани връзки с чиновниците от фонд "Земеделие.

 

Ива Николова

В.”Политика”

Коментари 0 за
“Шуробаджанаци изядоха САПАРД”

 1. Има ли някаква идея-как да се компесират щетите нанесени на обикновенните хора,които си сложиха главите в торбите с това кандидатстване по САПАРД????
  А те са много и сега се мъкнем по съдилища и…….

 2. Земеделският ОКТОПОД на България.
  Най-голямият крадец в ЗЕМЕДЕЛИЕТО е Венцислав Върбанов.
  Ето накратко какво открадна от Министерството:
  1. Мелниците: Плевен-фирмата на братовчед му Тони Тонев „Агробизнесинформ“ АД прави оценка, а кумът му я купува, липсват 9000 тона първокласна пшеница, Мелница София -разграбена по негово време, 370 милиона стари пари изразходени за реклама на брашно, мелница Червен бряг подарена на братовчед му.
  2.Ловни стопанства: „Доброжанска гора“ АД, ловната резиденция на Тодор Живков“Огняново“, „Сютка“АД, „Баташки Снежник“ АД.
  3.Парите на фонд „Земеделие

 3. Zatvorete gi do jivot da rinat lainata na kravite za 300 lv. na mece4 pak 6e ce izmaknat nyma pravocadie .Naroda e kazal „ti go plue6 to micli 4e pocata go poci“ 4RVENI CADICTI , kafyva 4uma tazi partiy da ce zabrani c zakon Boricov 4ui me…..napravete dopitvane do BG naroda.

 4. Lyva raka decen djop dokoga,byx zemedelcki proizvoditel do predi 5 god.cega raboty kato cluginy v Portugal zaradi tezi 4erveni idioti to xe krade krade he c laji4ka a c fadroma – IDIOTI 4ERVENI -zatvor do jivot tova e moyta pricada

 5. Кой заграби мелниците и горите в България? – министър Венцислав Върбанов посредством близки и роднини ето как протичаше процеса.

  Заграбването на мелниците, силозите и зърното, което се съхраняваше в тях.

  Мелница „Плевен“
  Тази мелница беше едно много-добро предприятие от хранителната промишленост на България. То е проектирано и построено по най- модерните технологични изисквания за времето си. Разполагаше със съвременни железобетонни силози в които можеше да се съхранява 100 000 тона зърно. Освен това мелницата която обработваше зърното, позволяваше получаването на високо качествени брашна. Всички процеси бяха автоматизирани, ръчен труд не участваше в целия технологичен процес. Може би това бяха предпоставките, които засилваха апетита на министъра на земеделието да приватизира мелницата и силозите чрез РМД, съставено от негови поставени лица. Основен акционер в това РМД е Васко Денчев, кум на министъра, той е собственик на 55% от предприятието. При продажбата офертната цена е намалена с 200 000 лв. и мелницата, заедно със силозите е продадена 2 971 000лева. А зърното което е собственост на предприятието е на стойност 5 милиона лева. РМД става собственик на активи, които са на стойност 8милиона лева. Тези сгради, силози, машини, транспортни средства се придобиват от хора които министърът е назначил в борда на директорите и е дал указание да направят РМД, в което неговият кум държи мажоритарния дял от предприятието. Създадена е схема за източване на държавното имущество, от поставени лица. Тази хора ще изпълняват разпорежданията на министъра, въпреки че предприятието вече не е държавно. Организираната престъпна схема, се използва от държавни служители, на отговорни постове за разпределение и заграбване на държавното имущество. При този случай плевенската мелница, министърът има пряк интерес, мелницата да е под негов контрол защото: първо той е от този край и второ майка му и брат му се занимават със зърнопроизводство и търговия на хляб и хлебни изделия.
  Затова интересите на държавата са пренебрегнати и на първо място са поставени личните интереси. Държавата губи обект на стойност 8 мил.лева, а РМД печели предприятие което струва 8 мил.лева за 2 971 000лева, от които половината платени с компесаторни инструменти.

  Софийската мелница

  Най-голямата и най-модерната мелница на Балканския полуостров е продадена за 25мил. долара вместо 50мил. долара. При това само 50% от сумата платени кеш.
  Как се осъществява заграбването на тази мелница. Схемата е малко по- различна от тази на плевенската мелница. Голямото източване започва още докато мелницата е държавна. Министърът назначава за директор Пламен Грозданов, който е негов съпартиец от БЗНС и за зам. директор по търговските въпроси Любомир Ников също негов съпартиец. За 10-11месеца този екип е похарчил 370милиона стари лева за дарения, спонсорство, реклами, повечето от които се вливат в частния бизнес на господин Ников. Този човек работи с голям замах, сключва договор за бартер, брашно срещу трактори „Беларус“ . Сделката е прекарана през офшорната фирма „Ованес Мелик- Пашев” регистрирана в Кипър. Така машините излизат с около 4000-5000долара по-скъпи. Така в двора на мелницата пристигат 45 трактора срещу 3000тона първокачествено бяло брашно. Естествено за тракторите няма купувачи и те години наред ръждясват в двора на мелницата. Върхът на търговските способности на двамата ръководители от БЗНС е покупката на брашно срещу кръглата сума 160 милиона лева. Това брашно държавното предприятие го изкупува от мелница „Плевен“ с което се освобождават парите на РМД Васко Денчев нарочен за кум или братовчет на министъра. Това брашно е било с лоши качества и за него не се намират купувачи, стои в складовете на комбината. Но за благодарност към министъра съпартийците от БЗНС купуват джип „Тойота“ с всички екстри за 118 000 лева. След финансова ревизия се доказва че Софийската мелница е навъртяла загуба за 1,5милиарда стари лева за 10месеца, а предишната година печалбата е била 163 милиона стари лева. След това източване на тези пари, мелницата се продава 55% на фирма „Крапс“ ООД- собственост на Пламен Найденов и братя Джанкови. Преди това 20% са купени от фондовете при първия кръг на масовата приватизация. Пет процента са закупени от работниците а 20% остават държавен дял, които по- късно се продава на фондовата борса. Комбината е закупен с блокирани банкови сметки, заради необслужен банков заем от 3,7 милиарда лева към Булбанк. Повечето хора разказват за далаверите на това ръководство и са наясно с схемите за източване на комбината. Те са и доказани от финансовата ревизия но както в повечето случаи, където става въпрос за много пари, нещата се замазват и виновни не се намират.

  Мелница „Напредък“ АД- Червен бряг.

  Една от големите мелници в северна България. Мелничарството в този край е с традиции от стари времена. През 1999год. по времето на министър В.Върбанов собственик на мелницата става неговия братовчет Данчо Кънев. Фирмата му „Кондор и сие-мелници“ става собственик на 92,36% от мелничния комбинат в гр. Червен бряг. А останалите проценти са на министерство на земеделието. Кой е новият собственик на комбината, ето какво съобщава пресата:

  Магистратите отново нищят бившия шеф на ОИТ – Плевен

  Прокуратурата предлага административно наказание за Данчо Кънев(съдружник на министър В.Върбанов в МОЛ-Екобилдинг)

  Надежда СИМЕОНОВА
  Магистратите отново ще нищят бившия шеф на Областната инспекция по труда (ОИТ) в Плевен Данчо Кънев. Въпреки че предложението на прокурор М. Бешков от Софийската районна прокуратура (СРП), вписано в постановление от 26 януари 2009 г. и изпратено до Софийския район съд (СРС), е Кънев да се освободи от наказателна отговорност, като му бъде наложено административно наказание за нарушение на Закона за държавния служител (ЗДС), все пак отново ще се търси някаква справедливост. Предложението се налагало от обстоятелствата, че за престъплението, за което бившият шеф на ОИТ – Плевен, е привлечен към наказателна отговорност, се предвижда лишаване от свобода до 3 г., той не е осъждан за извършено престъпление от общ характер (т. е. реабилитиран е по право) и в резултат на деянието му не са настъпили имуществени вреди.
  „BG Север“ пръв през декември 2004 г. осветли обстоятелството, че тогавашният началник на ОИТ заема поста неправомерно и в нарушение на ЗДС, тъй като има участие в няколко търговски дружества.
  Бившият шеф на трудовата инспекция в Плевен е бил криминално проявен и регистриран в информационната система на МВР за различни тежки умишлени престъпления от общ характер, става ясно от изложението на постановлението. Данчо Кънев дори е бил осъждан, но впоследствие реабилитиран по право за престъпление по чл. 233, ал. 1 от Наказателния кодекс (Чл. 233, ал.1 – „Който без съответни лиценз, регистрация или разрешение изнася, внася, трансферира, транспортира, транзитира, извършва брокерска дейност с оръжия или с изделия или технологии с двойна употреба, както и когато такива дейности са осъществени в нарушение на забрани, ограничения или санкции, наложени от Съвета за сигурност на Организацията на обединените нации, от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа или от Европейския съюз, указани в акт на Министерския съвет или произтичащи от международен договор, по който Република България е страна, се наказва с лишаване от свобода до шест години и с глоба до двеста хиляди лева“). За това престъпление е наказан с „лишаване от свобода“ за 8 месеца, като в последствие наказанието е било отложено за изпитателен срок и глоба в размер на 800 лв.
  В прокурорското постановление се потвърждава и изнесената в „BG Север“ информация, че когато е заемал поста директор, Кънев е бил съдружник в частни фирми, дори е фигурирал като едноличен търговец. ЕТ „Кондор – Данчо Кънев“ е регистрирана още през 1989 г. с предмет на дейност довършителни строителни дейности. Две години по-късно – през 1991 г., с решение на Софийския градски съд стартира дейността на скандалната „Кондор и сие“ ЕООД, чрез която още по времето на Венцислав Върбанов чрез сложни машинации неговият братовчед Данчо Кънев приватизира мелничния комбинат „Напредък“ в Червен бряг. 12 дни след като Кънев заема длъжността директор в ОИТ – на 12 август 2003 г., е направена промяна в регистрацията на фирмата. Но противно на всички очаквания той не е заличен от ръководството, а точно обратното – вписан е като едноличен собственик със сто процента участие. Според регистрите шефът на ОИТ е съдружник с 50% участие и в създадената през 1996 г. „Булкозметик“ ООД, занимаваща се с производство на парфюми и тоалетни продукти. Производство на мелничарски продукти е дейността пък на „Жи енд кей“ АД, регистрирана през 1998 г. от Търговищкия окръжен съд. В нея делът на Кънев е 30,06%. С него обаче на практика той си осигурява лидерството сред останалите собственици, се вижда от разпределението на капитала на дружеството. 33,46% от фирмата притежават група физически лица, останалите акционери, които са четирима, са с минимално участие. „Кондор и сие – мелници – Червен бряг“ е създадена през 1999 г. отново за производство на мелничарски продукти. От регистрите става ясно, че шефът на плевенската инспекция по труда притежава 92,36% от предприятието. За да подсигури още повече финансовата си обезпеченост, два месеца преди формално да смени частния с държавния сектор Данчо Кънев става едноличен собственик на „Конкорд – БГ“ ЕООД.
  На 21 юли 2003 г. Кънев кандидатства пред ИА „Главна инспекция по труда“ за длъжността директор на ОИТ – Плевен. Той попълва и задължителната декларация по чл. 8, ал. 3 от ЗДС („Не може да бъде назначавано за държавен служител лице, което е: едноличен търговец, неорганичено отговорен съдружник в търговско дружество, управител или изпълнителен член на търговско дружество, търговски пълномощник, търговски представител (прокурист), ликвидатор или синдик“), като в нея не декларира участието си в частните фирми. Според прокурорското постановление след съставянето и предоставянето на декларацията с невярно съдържание Кънев е предприел действия „за промяна на подлежащите на вписване в Търговския регистър обстоятелства, свързани с качеството му на управител, по отношение на само част от горепосочените търговци. В останалите такива продължил участието си като управител, включително до настоящия момент“.

  Шеф на инспекция по труда ръководи седем частни фирми
  От Дарина Шолева, Плевен
  Последна промяна в 18:32 на 30 ное 2004, 348 прочитания, 0 коментара
  Директорът на плевенската Областна инспекция по труда (ОИТ) Данчо Кънев участва в ръководството на седем частни дружества в противоречие със Закона за държавния служител, съобщи регионалният седмичник „ВГ Север“. Справка в „Апис регистър плюс“ потвърди информацията, а Кънев също не я отрече.
  Според данните в регистъра Кънев е собственик на ЕТ „Кондор-Данчо Кънев“, която е регистрирана през 1989 г. и се занимава с довършителни строителни дейности. Две години по-късно с решение на Софийския градски съд започва да функционира „Кондор и сие“ ЕООД, която приватизира мелничния комбинат „Напредък“ в Червен бряг.
  Десетина дни след като е назначен за шеф на инспекцията в Плевен, Кънев иска промяна в регистрацията на дружеството и е вписан като негов едноличен собственик. Пак през този период, след юли 2003 г., става едноличен собственик и на „Кондор-БГ“, и на „Кондор 4“ ЕАД.
  Освен това държавният служител участва с 50 на сто в „Булкозметик“ ООД и с 30% във фирмата за производство на мелничарски продукти „Джи енд кей“ АД. Аналогична е дейността и на друга негова компания „Кондор и сие-мелници – Червен бряг“, създадена през 1999 г. В нея директорът на трудовата инспекция притежава 92.36%. Останалите са на Министерството на земеделието. С още двама съдружници Кънев стопанисва и „Дани М“.
  „Признавам, че имам фирми. В част от тях наистина съм акционер, но те си имат прокуристи или управители. Други пък изобщо не извършват дейност и затова не смятам, че съм подвел работодателя си в лицето на държавата и не съм нарушил закона“, коментира за „Дневник“ Данчо Кънев. Той уточни, че едно от дружествата – „Джи енд кей“, е регистрирано с една цел – да приватизира мелницата в Червен бряг. Директорът на ОИТ заяви, че преди година и тя е продадена. „Не смятам, че работя тенденциозно и притеснявам компании с дейност, близка до тази на фирмите ми.
  Вярно е, че в съда падат част от актовете, които правят трудовите инспектори. Затова е съдът, да решава спорове“, каза Кънев по повод обвинения на местни предприемачи. Те твърдят, че Кънев им дължи пари, но вместо да им ги върне, непрекъснато проверява фирмите им. Предприемачите обаче отказват да им бъдат цитирани имената, защото се притесняват проверките да не зачестят още повече.
  Председателят на Главната инспекция по труда Тотю Младенов каза, че е запознат със случая и в момента тече вътрешна проверка. Той отказа повече коментари, докато не приключи проверката.
  Трудовите инспектори контролират условията във фирмите, договорите, могат да глобяват и дори да затварят заводи за тежки нарушения на законодателството.
  Когато има политически чадър над високопоставен чиновник, всички служби работят за него и той е неуловим. А когато има и някоя роднинска връзка, престъпленията стават бетонирани и никой не може да ги разкрие. Така е и с този директор на ОИТ- Плевен. Той е сложен на този пост, да краде и събира пари за избори и за себе си. От друго не се интересува. Личните интереси над всичко. Времето и обществените процеси, които се развиват съдействат интересите на престъпниците, да се защитават от полиция, прокурори и съдии.
  Днес всичко се продава служби, влияние, ходатайство, предприятия, заводи, полиция, прокурори, съдии. Но трудно се намират доказателства за извършените престъпни деяния, защото всичко се върши на четири очи, с поставени лица, със силни адвокати, хора които майсторски замазват престъпленията. Няма осъдени и наказани хора по-високите етажи на служебната иерархия на властта.

  Мелница „Нова Загора“

  Тази мелница се намираше в голям зърно производителен район. Мелницата притежаваше силози и плоски складове за съхранение на 60 000 тона зърно и
  съвременно оборудване за производството на висококачествени брашна. Близостта на мелницата до бургаското пристанище, повишаваше стойността на обекта и го правеше много атрактивен за наши и чуждестранни търговци на зърно.
  Как се извърши приватизацията на мелница „Нова Загора“

  . Ивайло Дражев Атанасов, 34-годишен бургазлия, купува на 30 декември 1997 г. 50% от мелницата в Нова Загора чрез фирмата си „Интрейд“. Дражев става председател на съвета на директорите на предприятието „Българско зърно“. Как точно Министерството на земеделието го избира за купувач, какъв е бил търгът и колко е платил бургазлията за удоволствието да стане мажоритарен собственик на мелницата, не е ясно./служителите говореха, че е доставил две чувалчета банкноти в министерството/ Справката, която се предоставя от дирекция „Приватизация“ на ведомството на Венцислав Върбанов, не дава подобни сведения. Самият министър казва, че всичко е в съда и прокуратурата, и не желае повече да обсъжда сделката. В справката обаче е отбелязано, че с анекс към договора купувачът се задължава да погаси финансовите задължения на предприятието към Централната кооперативна банка в размер на 2 214 356 483 лева до 31 ноември 1998 г. Държавният фонд за реконструкция и развитие, който гарантира заема, го изплаща на банката и „Българско зърно“ вече дължи парите на държавата. Председателят на съвета на директорите Дражев обаче не си плаща задълженията. Няма пари/ те са дадени за подкупи/. Към края на миналата година той дължи освен главницата още 309 814 496 лв. просрочени лихви, твърди Министерство на финансите. Оказва се обаче, че бургазлията не е толкова зле с парите. Морето и неговите трудови хора. Той намира възможност за добра сделка в собствения си град. На 9 декември 1998 г. община Бургас продава 80% от предприятието „Фина механика“ на Дражев. Най-голямата хапка от предприятието е основната административна сграда в центъра на морския град. 8 етажа, 3 225 кв. м. разгърната застроена площ на бул. „Стефан Стамболов“ 126. Според приватизационния договор цената на сделката е 1 010 000 000 лева. По банковия курс през декември 1998 г. това прави 594 118 щатски долара. Председателят на общинския съвет в Бургас и лидер на сините в града Васил Илиев (а също и неуспял кандидат-кмет на СДС) непрекъснато повтаря, че Ивайло Дражев Атанасов и кметът Йоан Костадинов са близки приятели и има доста съмнителни неща в продажбата на „Фина механика“. Ако Дражев и Костадинов са близки, това най-вероятно е по линия на разпуснатото вече червено „генералско“ движение. Неотдавна бургаската телевизия „СКАТ“ показа материал от създаването на движението през октомври 1998 г., където един до друг седят кметът и съдружникът на Дражев в неговите фирми Георги Киров. Друг известен „генерал“ Младен Червеняков, бивш министър на правосъдието, е адвокат на бургазлията. Опозицията на кмета твърди, че той е продал на много ниска цена предприятието, че е мътен изборът на купувач на „Фина механика“ и че много рядко общините продават на изплащане, какъвто е случаят. Недялко Динев, местният лидер на „Гергьовден“, обяви, че организацията вече мисли за оставката на кмета. Общинският съветник Христо Порточанов заяви, че ще иска ревизия на общинските фирми. Според самия Костадинов обаче всичко е чисто. Общинският съвет е този, който взима решения за приватизация и именно той е включил през 1997 г. „Фина механика“ сред обектите за продажба. Пак местният парламент е определил и способа – преговори с потенциални купувачи. Общинският съвет е приел оценката на предприятието. „Надзорният съвет на общинската агенция по приватизация с решение N 33/03.12.98 г. е обявил за купувач „Фина механика“ АД-Бургас (едноименна фирма на Дражев – б.р.), предложило най-добра оферта, с което дружество се продава,“ аз бях длъжен да сключа договор“, казва кметът. Той твърди, че подписаните от Дражев документи съдържат клаузи, обезпечаващи изпълнението на договора и гарантиращи интересите на общината. „Визираната в договора цена е изплатена изцяло. Категоричен съм, че…щета на общината не е нанесена“, казва още Костадинов. Как обаче е изплатена? В договора пише, че в деня на подписването Дражев плаща 303 000 000 лева – 30% от цената. След 9 месеца плаща 20%, а след 12 месеца – 50%. Купувачът внася първата вноска. За да изплати задълженията си към общината, на 28 декември 1999 г. Дражев продава административната сграда на „Фина механика“ на Националния осигурителен институт (НОИ). Тогава той получава първата сума от 700 000 лева (стари 700 000 000) и я дава на общината. Обгрижване на старите хора сградата, в която доскоро се е помещавало Районното управление на НОИ в Бургас, е прекалено малка и съвършено неподходяща за целите му, твърди шефът на дирекция „Администрация и имоти“ в института Георги Станчев. Той надълго и нашироко обяснява за двата асансьора, пред които ставало стълпотворение от пенсионери, самоделно направените бюра на служителите и огромния архив, който заемал цял етаж от бившия Окръжен съвет в Бургас. „Три години водехме разговори с общината и търсехме подходяща сграда, но оттам ни казваха, че не разполагат с такава“, оплаква се Станчев. Преди няколко месеца обаче Дражев предложил сградата на „Фина механика“, управителният и надзорният съвет на НОИ я харесали и сключили договор за сумата 2 231 250 долара или 3,7 пъти повече, отколкото „Интрейд“ е платил на общината за 80 % от всички имоти на „Фина механика“. Както и да се смята, НОИ можеше да спести за пенсии в Бургас 1 637 132 долара, ако беше купил сградата директно от общината. Директорът Станчев твърди, че не знае какво съдържат документите, с които Дражев е станал собственик. В договора между Дражев и общината обаче пише: „Купувачът учредява залог на дяловете си в полза на продавача пропорционално на незаплатената част от цената по този договор“ и „Купувачът учредява в полза на продавача и ипотека върху имотите“. Тези ограничения обаче не нарушават съня на шефовете на НОИ. Вариантите са два. Или общината по необясними причини е свалила залозите и ипотеката, за да бъде продаден имотът. Или НОИ е купил имот, който е хем заложен, хем ипотекиран. Какво щеше да прави общината, ако Дражев беше взел 700 000 марки от НОИ и беше изчезнал, без да ги върне? А какво щеше да прави институтът, ако общината си беше поискала той да й плати ипотеката? Когато е купил „Фина механика“, Дражев се е задължил в срок от 3 г. да не извършва или да не допуска да бъде извършена промяна на основния предмет на дейност на дружеството. На всичко отгоре той е подписал, че за своя сметка ще направи инвестиции в дружеството поне за 1 250 000 000 лв. в срок от 5 г., за които ще се отчита на общината, няма да съкращава персонала, ще му осигури труд и заплати. Измаменото камилче е държавата Връзката между Националният осигурителен институт и мелницата в Нова Загора е сложна. Когато Дражев става собственик на „Българско зърно“ АД, той сключва договор за съхранение на 3000 тона пшеница на ГУ „Държавен резерв и военновременни запаси“. Освен това Дражев купува към 15 000 тона зърно от „Зърнени храни“ ЕАД за над 1,5 млрд. лева. Само че забравя да плати, твърдят от държавната фирма. Същевременно Бургаският общински хлебозавод става основен клиент на мелницата. Съхраняваното и купено, но неплатено зърно Дражев праща в родния си град. Хлябът, произведен в този завод е доста по-скъп от замесвания в другите сродни предприятия в крайморския град. На 2 август 1999 г. министърът на земеделието Венцислав Върбанов издава заповед N 42 – 524, с която едностранно прекратява договора за продажба на 50% от капитала на мелницата в Нова Загора поради неизпълнение на договора. Същия ден е сключена нотариална сделка, с която Дражев си продава зърнобазата на една от другите свои фирми „Фина механика“. Като председател на борда той е представил в нотариата протокол от заседание на съвета на директорите, който според министър Върбанов е с невярно съдържание. Дражев продава терен от близо 45 дка с всички постройки върху него: 3 производствени склада за зърно, навеси за стока и машини, административна сграда, трафопост, кантар, бункер, ремонтна работилница за 393 425 лева. Т.е. Дражев би трябвало да ги извади от единия си джоб и да ги вкара в другия. Месеци по-късно обаче държавното ръководство на национализираната мелница твърди, че и тази нищожна сума липсва в касата. Липсвала още пшеницата от Държавния резерв. Не става ясно защо Върбанов прекратява сделката чак през август, след като още през януари 1999 г. държавната фирма „Зърнени храни“ обявява пред органите, че Дражев не си плаща задълженията. Всъщност, когато земеделското ведомство се сеща, че се е замесило в голяма далавера и е време да излезе от нея, то вече е помогнало с пасивността си от мелницата да се изнесе всичко, което има някаква стойност. Оттогава насам земеделският министър пише писма до главния прокурор Никола Филчев да се намеси в случая, като обявява, че Дражев е нанесъл вреди на държавата в размер на 4,1 млн. деноминирани лева, но белята вече е направена. Венцеслав Върбанов обаче не е първенец в съревнованието „Кой ще помогне на Дражев да източи държавата“. Муравей Радев, който е правоприемник на Държавния фонд за реконструкция и развитие чак в края на септември 1999 г. се сеща, че трябва по съдебен път да предяви искания към „Българско зърно“ за неиздължените главница и лихви от договора с ЦКБ. Към 31 август 1999 г. това са 1 475 163 456 лева. Страшно много пари. Радев пише молба до съда да наложи възбрана върху всички недвижими имоти, движими вещи, вземания и банкови сметки на длъжника. Въпреки това през ноември Дражев успява да продаде целия транспортен парк на дружеството отново на собствените си фирми „Интрейд груп“ и „Фина механика“ за 10 996 лева. Пари от тези сделки в касата също липсват, установява проверката на държавното ръководство на фирмата. Тъй като съдебната ни власт е известна със своята експедитивност, възбрана върху сградата на „Фина механика“ в Бургас е вписана чак на 22 декември 1999 г. след изричното искане на ликвидатора на мелницата. 6 дни по-късно Дражев продава тази сграда на НОИ. Значи сделката вероятно е невалидна. На януари 2000 г. ликвидаторът Владимир Йорданов праща писмо до изпълнителния директор на НОИ Николай Николов, Муравей Радев, Иван Нейков и Венцеслав Върбанов, в което разказва случая. „Моля за вашето съдействие за спиране и анулиране на тази сделка с оглед защитаване на държавните интереси“, пише ликвидаторът. Въпреки това НОИ продължава да плаща вноски за купуване на сградата. До 1 март институтът (държавата) е платил на Дражев 3 462 000 лева. Чак преди около месец Нейков праща писмо до НОИ да спре разплащането, защото сделката е оспорима, казва директорът на „Администрация и имоти“ в НОИ Георги Станчев. Не е ясно срещу какво държавата е помогнала на Дражев да я измами. Сега освен писмата до главна прокуратура, които вече месеци залежават, се готви и разглеждане на случая в парламентарната комисия „Антимафия“. Но каквото и да последва от това, едва ли ще потекат обратно пари от джоба на Дражев към държавната хазна. Същевременно пенсионерите в Бургас, както в цялата страна взимат минимална пенсия от 46 лева. Дражев обаче е помислил и за тях. Той отдавна е регистрирал Доброволен пенсионен фонд „Нова България“. Заповядайте на далаверата! каре Дражев безспорно е активен човек. От 1993 г. до сега той е регистрирал фирмите: „Интрейд“, „Интрейд – Турист – Сървисис“, „Интрейд груп“, „Интрейд газ“, „Интрейд Инвест“, „Интрейд Спорт“, „Българско зърно“, „Българско вино“, „Българска риболовна компания“, Доброволен пенсионен фонд „Нова България“, „Фина механика“, „Търговска къща“. 13 фирми. Те се занимават практически с всичко – туристически услуги, хотелиерство, ресторантьорство, търговия, производство, рекламна, комисионна, спедиционна, лизингова, складова, импресарска, информационна, програмна дейност, производство на филми, видео и звуко записи, покупки, строеж и обзавеждане на имоти с цел продажба, покупки на ценни книжа, сделки с интелектуална собственост, издателска и печатарска дейност, семейни тържества, разработване и продажба на пенсионни схемиза допълнително осигуряване, добив и търговия с енергийни ресурси. Това обаче не е всичко. Дражев е и политически активен. През 1994 г. той Софийски градски съд вписва в регистрите си „Партия Нова България“, а Ивайло Дражев Атанасов е член на ръководството. В началото на тази година, когато държавата издирва предприемача за стари дългове, Бургаският съд преобразува неговото дружество „Българска риболовна компания“ в „Българска корабостроителна компания“. Значи Дражев няма намерение да ходи в затвора, той планува да строи кораби. Дали ни чака втора серия? ИНТЕРВЮ Дражев: Министърът е подведен, съдията краде, а ликвидаторът е подставен – Г-н Дражев, как се получи така, че купихте 80 % от едно предприятие за 600 000 долара, а продадохте една сграда от него за 2 200 000 долара? – Направили сме ремонти, имаме инвестиции за 2,5 милиона лева във „Фина механика“. Имам записано на видеокасета как изглеждаше сградата, когато я купихме. Състоянието беше трагично, сега има нови инсталации, гранитогрес, нови асаньори, кожи – никаква връзка със старата сграда. – В договора, който сте сключили с общината, пише, че се учредява залог на дяловете и ипотека, докато не платите цената. – Сградата е обособена част от „Фина механика“, ние купуваме дялове и те са наша собственост от момента на договора. Върху всички обособени части на предприятието имаше възбрана, докато изплатихме последната вноска. Ние спокойно можехме да освободим залата още с първата вноска. До момента, в който сме продали сградата, сме превели над 65 % от сумата. Последната ни вноска към общината беше около триста и няколко хиляди лева. – Ликвидаторът на мелницата в Нова Загора пише друго. – Ликвидаторът е пряко замесено лице, срещу което имаме сигнал в Главна прокуратура и в най-скоро време ще поискаме задържане под стража. Когато той влезе в мелницата с една нищожна заповед на принципала, са изчезнали над 4000 т. зърно и транспортни средства. Ликвидаторът изпълнява една поръчка на лица, срещу които има заведени искове. Лица, замесени в присвоявания в мелницата в момент, когато аз съм бил мажоритарен акционер. Става дума за длъжностни лица и пълномощници, които в определен момент са били свързани и с мен. – Как сте продали сградата на НОИ, след като е имало възбрана върху нея заради исканията на Министерство на финансите срещу вас? – Ние сме представили удостоверение за актуално състояние в момента на имота и за липса на възбрани с дата 29 декември 1999 г. Защото някои беше споменал, че можем да очакваме такива удари под кръста. – Тогава защо НОИ е спрял плащанията? – НОИ съвсем коректно си заплати част от сумата. Заради шумотевиците по вестниците спря. Но в договора има неустойки. Но както разбрах тия дни, НОИ съвсем коректно ще си плати сумата. – Обещали са ви? – Би трябвало да си изпълнят задълженията. Утре им слагаме табелката на сградата. – Обвиняват ви, че сте сключили договор за съхранение на зърно от Държавния резерв… – Ние заварихме на съхранение около 1000 тона хлебна пшеница. В последствие Държавният резерв си прехвърли по партида от друг съхранител още 2000 тона и до 30 ноември Държавен резерв е удостоверил, че зърното е там. Те даже не бяха си платили наема. После прословутият ликвидатор не допусна самия Държавен резерв до мелницата. Той влезе с взлом в зърнобазата. „Българско зърно“ е продало зърнобазата на „Фина механика“ срещу заплащане. Но онзи магистрат, който явно получава пари, това е очевадно… – Кой е той? – Председателят на ройонния съд в Нова Загора. Златев. Този същият един месец не вписва нотариалната сделка, въпреки че няма абсолютно никакво право. Наложи се Окръжният съд в Сливен да задължи новозагорския да извърши вписване. В тази зърнобаза съхранявахме зърното на Държавен резерв. – Земеделският министър твърди до Главния прокурор, че решението на борда на директорите за продажбата на зърнобазата е фалшифицирано. – Не може да е фалшифицирано, защото има изповядване на сделка. Министърът си затваря очите. Има дела и в районните и окръжни съдилища… – Миналата година за смях на цяла Нова Загора председателят на съда се возеше на Москвич със синя лампа, сега се вози на Мерцедес. – Вие на каква кола се возите? – Аз съм частник от 10 години. Возя се на Мерцедес. Но съдията откъде има пари да си купи апартамент, да е съдружник в едно радио? Много ми е интересно. Ние сме потърпевша страна от действията му. – Колко тона зърно сте купили от „Зърнени храни“? – Сключили сме договор за 15 000 тона зърно. – Взели ли сте го? – Да. Не сме го взели това зърно. Имаме искови молби срещу изпълнителния директор, когото сме избрали тогава, лицето заигра с други хора. И водим арбитражно дело със „Зърнени храни“. – Но не сте платили тези 15 000 тона. – Те имат претенции. Но сега се прави тройна експертиза. Ние сме получили с около 3000 тона по-малко евентуално. От самото това зърно в един момент през лятото на 1999 г. те със самоуправство влизат една вечер, изгонват охраната и вадят 4000 тона зърно и си го преместват в някаква база. Помощник им е същото това лице, което сме отстранили като изпълнителен директор. – Как сте продали транспортния парк през есента, след като Върбанов е прекратил сделката и вие не сте били собственици? – Върбанов няма право, т.е. юридическият отдел. Прекратяване на договора може да има само по съдебен ред. Все едно аз да си прехвърля дела на Министерство на земеделието на мое име с моя заповед. – Министерство на финансите казва, че не сте си изпълнили задълженията към ЦКБ, т.е. към ДФРР. – До Нова година, въпреки че не сме на територията на предприятието, всеки ден сме внасяли пари към Агенцията за държавни вземания. – Твърди се, че сте близък до Генералското движение… – Все едно да кажа, че в.“Сега“ е близък до в.“Работническо дело“. Много смешно. Аз имам близки от много политически партии. Това незаконно ли е? – За какво са ви 13 фирми? – Те са с различен предмет на дейност. – Значи бизнесът ви добре върви. – Напъваме се, но засега не върви. – Пенсионният фонд? – Тепърва му подготвяме документи. Внасяме капитала, още няма лиценз. Така сградата на „Фина механика“в гр.Бургас бургаският бизнесмен Ивайло Дражев купува суперизгодно с помощта на общината и веднага след това я продаде за много повече пари на НОИ.

  Заграбването на българските гори.

  Голяма част от територията на страната е заета от гори. България разполага с много красиви гори, планини, върхове.

  Кой и как ограби българската гора? Има ли надежда? Kой ще ни помогне?
  /Кратка историческа справка, без претенции за всеобхватност на проблема/
  Периода от 1991 – 2003 г. е разделен на три периода в зависимост от социалната и политическата обстановка в страната.
  – 1991-1996г. Дърводобивът е монопол на държавата. Част от приходите влизат във Фонд “Лесокултурни мероприятия и строеж на горски пътища” /ЛКМСГП/. Властимащите ощетяват държавата с големи суми чрез предоставяне на поръчки от гореспоменатия Фонд на частни фирми на по- високи цени от пазарните. Частни фирми строят горски “магистрали” на неподходящи места неизползваеми в момента, за което вземат многократно повече средства /Клисура/; ДЛ се задължават да закупуват техника и да правят застраховки в посочени фирми на по-високи цени от пазарните. Закупуват се негодни бронебойни жилетки на високи цени, с което се създава опасност за живота и здравето на горските стражари. Започва и приватизация “под масата” – част от “Мургаш”ООД става притежание на съпругата на В. Карамфилов – Първи зам. – председател на Комитета по горите по това време. Започва и развитие на гражданското общество.
  – 1996-2000 г. Започва раздържавяването на горското стопанство чрез приемане на Горската стратегия от 1996г и съпътстващите промени в Закона за горите от 1997. Горските поделения са разделени на две a) дърводобивни фирми /ЕАД/ образувани с капиталите и активите на горските стопанства и б) контролни звена – държавни лесничейства на бюджетна издръжка. Бюджета на лесничействата е намаляван всяка година и до днес. Горската полиция и вътрешният финансов контрол в Националното управление на горите са съкратени. Промените в Закона за горите от 1997 г. предоставят възможност на частни фирми да закупуват добива в цели гори и едновременно да търгуват с дървесината. Граждани имат възможност да получат гори в резултат на заявление – на “юнашка вяра”. ФПС “Зелени Балкани” и “За Земята” – НПО коректив, правят редица протести за спасяване на гори в Родопите /Каскада “Горна Арда”/ и гр.Пловдив. Зараждащото се в първия подпериод гражданско общество е с излъгани надежди за промяна, отчайва се и спира развитието си. НПО като коректив не са подкрепени активно от граждани и медии, подложени са на сериозен политически натиск.
  Резултат:
  1. Част от ЕАД-тата за кратко време фалират чрез разпродаване на активите им на безценица на конкурентните частни фирми. 2. Друга част от ЕАД – тата са приватизирани от подставени лица и РМД та за 1/1000 част от стойността им. 3. От 2000 г. добивът в държавните гори се извършва основно от няколко десетки частни фирми. Търговете в повечето случаи са фиктивни – на тях присъства само една фирма и печели търговете години наред. 4. Стотици хиляди дка гори са опожарени, чрез умишлени палежи, а дървесината изнесена зад граница от “спечелилите” търга фирми. 5. Не на последно място десетки хиляди дка гори са подарени на близки до властта лица.
  6. 1996-2000г МЗГ и съдебната власт проявяват учудваща незаинтересованост спрямо престъпленията в горите, въпреки стотиците сигнали от лесовъди, НПО и граждани. 7. Десетки лесовъди, несъгласни с престъпленията на своите началници, са изгонени от работа. Останалите са принудени да мълчат.
  Изводите: съществуват две възможности
  Теза 1. Цялото разграбване на горското стопанство е планирано от изпълнителната власт в горите- Министерството на земеделието и горите /МЗГ/, прието е от Законодателната власт – мнозинството в 38-то Народно събрание и приведено в изпълнение от МЗГ и поделенията му. Осигурена е подкрепа от Кабинета на Костов в целият процес на раздържавяването. Съдебната система е подложена на политически натиск. Липсва Гражданско Общество и независими медии, които да подкрепят активно протестите на НПО. Създадена е Дървената мафия – с ключови фигури в законодателната, изпълнителната, съдебната власти и поставени лица като изпълнители. Трупаните от едно столетие имоти от

 6. Синдикат „Промяна“ обвини земеделския министър Върбанов в корупция и
  безхаберие. Твърдението се базира на писмо на уволнени зам.-министри и чиновници.
  Като шеф на фонд „Земеделие“ Върбанов е дал на баща си гаранция от 11 млн. марки, за да си купи комбайни от фирма „Байва“, заяви Янев. Кумът на министъра, Денчев купил на безценица плевенската мелница, а от „Сортови семена“ плащали два мобилни телефона на министершата Калина.
  Янев обвини министъра, че е излъгал правителството за връщането на земята и за есенната сеитба. Аз съм едър владелец, но земята ми не е върната, заяви шефът на синдиката Димитър Диманов. 07.08.2008 20:39
  СЪД, КОНФИСКАЦИЯ- ЗАТВОР : КОМИСИЯТА КУШЛЕВ ДА СИ ВЛЕЗЕ В ЗАДЪЛЖЕНИЯТА +++++ БРАТОВЧЕДИТЕ НА ВЪРБАНОВ : +++++++ КРАДЕЦ НА ПРЕХОДА. +++++ ВЕНЦИСЛАВ ВЪРБАНОВ ++++++++++++ Работещи в националната служба за зърно пращат до ИВАН КОСТОВ писмо за груби финансови нарушения. Дадени са 205 хил. лева за покупка на коли и още 25 хил. лева за екстри към тях. С разрешение на министър ВЪРБАНОВ нов форд „Мондео“, купен за 30 хил. лева, се продава за 19 хил. лева на мелница „Плевен“, 660 хил. лева отишли за ремонт. Според данни на НСС, през март 1999 г. Министерството на земеделието, горите и аграрната реформа е обявило конкурс за изработка и доставка на ушни марки за говеда. Поръчката е била за над 1 млн. нови лева. Конкурсът печели „МАРВЕЛ“ ООД с прякото съдействие на ВЪРБАНОВ. По оперативни данни за това министърът е получил крупна комисионна, а държавата е ощетена с няколкостотин хиляди лева. От всички набъркани в сигналите за корупция висши държавни служители към днешна дата не е сменен единствено ВЕНЦИСЛАВ ВЪРБАНОВ. По данни от пресата, Министър Върбанов създава сенчест пазар на земята, който спира развитието на нормалния пазар с реални пазарни цени. Вестниците посочват, че в Добрич има създадено лоби на земеделския министър. Неговия СТИЛИЯН СТОЯНОВ става собственик на местната птицекланица. Чрез близката до агроминистъра ДАНИЕЛА ПЕЛОВСКА са приватизирани „СЕРДИКА-90“ и макаронена фабрика. Министърът дал рамо за сделките с плевенските „Сортови семена“ и мелницата в Червен бряг. ГОРАН ЛУКАНОВ, бивш управител на „СОРТОВИ СЕМЕНА“ Плевен – Агроминистърът ВЕНЦИСЛАВ ВЪРБАНОВ придоби 70% от акциите на плевенското предприятие „СОРТОВИ СЕМЕНА“ чрез своя братовчед и главната счетоводителка, която е подставено лице. Приватизационната оценка на фирмата при учредяване на РМД-то през юли 1998 г. също е осъществена от подставено лице. Тогава оценителката с един поглед изчислила, че 6-те бази на предприятието, оборудвани със скъпа италианска техника, струват 600 млн. стари лева. Тази оценка спести поне 1,5 млрд. лв. при печалба за 1998 г. 300 млн. лв. и наличие на семена в складовете за 500 млн. лв. Братовчедът на земеделския министър ЕВГЕНИ ГЕНОВ и в момента оглавява „СОРТОВИ СЕМЕНА“ като председател на борда на директорите. Жалби до премиера, президента, Главна прокуратура и Народното събрание са подадени още през 1998 г. Писмо до президента от 9 бивши агрошефове, че през 1999 г. майката и бащата на Върбанов станали собственици на машинен парк, на който би завидяла всяка бивша МТС уредил ги с комбайни „Клас“ за по 200 млн. лв., няколко трактора и скъпа селскостопанска техника. Министърът като председател на УС на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) осигурил с предимство кредити на баща си. Той издал и гаранционно писмо, което по същество било държавна гаранция за 11 млн. марки, на фирмата, внесла комбайните. Изнесените факти са подкрепени и от експертът на „Промяна“ ЯНИ ЯНЕВ. Отговорът на ВЪРБАНОВ – “Хора с болни амбиции искат главата ми. Не виждам нищо незаконно в отпуснатия от фонд „Земеделие“ кредит на моя баща.” 07.08.2008 19:53 СЪД, КОНФИСКАЦИЯ -ЗАТВОР! : СТОЯН КУШЛЕВ ДА СИ ВЛЕЗЕ В ЗАДЪЛЖЕНИЯТА-КОНФИСКАЦИЯ! +++++ ШУРОБАДЖАНАЦИ изядоха САПАРД +++++
  Вестник “Стандарт” сряда 5септември 2001год.

  Прокурори проверяват две сделки на Върбанов
  Приватизацията на две големи дърводобивни дружества в Родопите ще проверява Върховна касационна прокуратура. Това са велинградското дружество „Сютка“ АД и „Баташки снежник“ АД. Предишното ръководство на Министерството на земеделието в лицето на Венцислав Върбанов е продало двете дружества на Николай Желков Леков(съсед на министър В.Върбанов) и неговата „Българска птицевъдна компания“ в Плевен. Има данни, че сделките са извършвани в ущърб на останалите желаещи.
  Проверката ще покаже дали има нарушения. Тя ще бъде ускорена и заради напрежението около последната сделка с Николай Леков. За около 7000 лв. плевенската фирма е купила обект на лесничейство „Ракитово“ в местността Чукурска поляна.
  Там се намира малък дворец, известен като Ловния дом. Според кмета на Ракитово Георги Михайлов вилата струва повече от 200 000 долара. За проблема е информирана Окръжна прокуратура Пазарджик и новият областен управител.

  Двама БРАТОВЧЕДИ ПУСКАТ ЗЕМЕДЕЛСКИТЕ ПАРИ от ЕС, контролира ги СЪПРУГАТА на единия от тях. За спазването на реда от 7 години следи зам.-директорът на фонд „Земеделие“ ВЛАДИМИР КАРАМАШЕВ Млад, но с лоби в Брюксел
  Роденият през 1974 г. Карамишев е във фонд „Земеделие“ още от създаването му през 2000 г. по време на земеделския министър Венцислав Върбанов от кабинета „Костов“.
  И двамата са от един край на България – Плевенския, а за Карамишев казват, че по това време трайно симпатизирал на земеделските идеи, изповядване от партията на Върбанов БЗНС-Народен съюз – част от управляващата дясна коалиция, разбира се.
  . Шуро-баджанашки връзки са оплели в змийско кълбо чиновници от фонд „Земеделие“, консултантски фирми и бизнесмени, изплюскали милиони евро по земеделската предприсъединителна програма на Европейския съюз САПАРД. Резултатът: едва 200 души от 60 хиляди регистрирани земеделски производители в България са ПРИБРАЛИ над 1 милиард и 264 милиона лева субсидии от европейската програма като са ползвали контактите си с висши чиновници във фонд „Земеделие“. Които са оцелели на постовете си през мандатите на три правителства – дясно, центристко и лявоцентристко. Близо 80% от одобрените по САПАРД 2834 проекта са минали през ръцете на… 3 КОНСУЛТАНСКИ ФИРМИ. Случайно или не, техните собственици се оказват с преки или косвени бизнес връзки с някои от висшите чиновници във фонда, както и с ръководители от земеделското министерство през последните 7 години, включително и с бивши министри на земеделието. Разследването на „Политика“ установи, че голяма част от парите по САПАРД са раздадени в нарушение на правилата за отпускането им. Например, ЕДНА И СЪЩА ФИРМА е вземала субсидии по повече от един проект в една и съща област за период по-малък от 5 години – нещо, което е строго ЗАБРАНЕНО от ЕС. Финансирането на проекти по САПАРД е в ресора на зам.-директора на Държавен фонд „Земеделие“ ВЛАДИМИР КАРАМИШЕВ. На негово пряко подчинение е отделът „Европейско финансиране“ във фонда, който определя дали субсидиите по осъществените проекти трябва да бъдат изплатени. Случайно или не, в същия отдел работят ДВАМА БРАТОВЧЕДИ, а трябва да ги контролира СЪПРУГАТА на единия от тях. Втора година и.д. началник на „Европейско финансиране“ е ПЕТЪР МИХАЙЛОВ, а на експертна длъжност в същия отдел е братовчед му ХРИСТО ПАНАЙОТОВ. И съпругата на Михайлов – ДАНИЕЛА ЗЛАТКОВА, е чиновник във фонд „Земеделие“. Тя пък работи в отдела за вътрешен одит, т.е. звеното, което трябва да проверява и свършеното от мъжа й. „Политика“ бедуспешно се опита да разговаря по цялата тема с Владимир Карамишев. ЕС да спре парите от еврофондовете за България и Румъния заради покачващите се разходи при разпределянето на средствата от земеделските фондове, поиска на 8 юли германският евродепутат Манфред Вебер от Християн-социалния съюз. Вебер, който е говорител и експерт на Европейската народна партия по въпросите на вътрешните работи и сигурността, настоя за финансови санкции срещу България заради поръчковите убийства, ширещата се корупция и източването на държавни средства. През първата половина на годината вече избухна един евроскандал за пари от САПАРД, след като Европейската агенция за борба с финансовите нарушения (ОЛАФ) засече в България кражбата на 7,5 млн. евро по програмата. Доскорошният шеф на фонд „Земеделие“ Асен Друмев пък е заплашен от 10 години затвор, ако обвиненията на прокуратурата срещу него издържат в съда. Два дни след ултиматума на германеца Вебер, във в. „24 часа“ гръмна новината, че за да спре корупционните практики новият шеф на фонд „Земеделие“ ДИМИТЪР ТАДАРЪКОВ е подхванал чистка на чиновниците, свързани по роднинска линия. И дал на роднините срок до 10 юли да изберат кой от тях ще остане на работа във фонда и кой ще напусне. Пред „Политика“ Тадаръков отказа коментар на решението си да спре практиката на пълно обгрижване на цели семейства от страна на фонд „Земеделие“, но заяви, че предстоят разкрития. Най-вероятно след 18 юли изпълнителният директор ще обяви публично на пресконференция разкрития за сериозни нарушения в работата на фонд „Земеделие“, който изпълняваше ролята на агенция за разпределяне на средствата по САПАРД. ++++++ ДА СВИЕШ ГНЕЗДО ПОД ЕВРОПОКРИВ ++++++ Въпреки категоричния отказ на ТАДАРЪКОВ да оповести имената на роднините във фонд „Земеделие“ пред отделни медии, няколко от тях се появиха през седмицата във в. „Труд“. Според източници на „Политика“ информацията може би е изтекла от кабинета на „свързан със случая зам.-директор на фонда“. Сред съобщените имена обаче липсва човекът, от чийто подпис зависи отпускането на европарите – и.д. шефа на „Европейско финансиране“ ПЕТЪР МИХАЙЛОВ. Който освен че е свил семейно гнездо в агенцията по САПАРД пряко ръководи и братовчед си ХРИСТО. Съпругата на Михайлов ДАНИЕЛА ЗЛАТКОВА пък е натоварена с неблагодарната и тежка работа да одитира мъжа си. В момента ЗЛАТКОВА е в отпуск по майчинство. ПЕТЪР МИХАЙЛОВ заема началническия пост като временно изпълняващ длъжността повече от две години. Той е човекът, който разполага с всички списъци на кандидатстващите с проекти по програма САПАРД, с които отдел „Европейски схеми“ във фонда вече е сключил договори „на зелено“. Михайлов посочва кой от 40-те експерти на негово подчинение трябва да провери как е реализиран проекта и слага парафа си под оценката, осигуряваща получаването на субсидията от бенефициента.Михайлов постъпва на работа във фонд „Земеделие“ през 2001 г. с конкурс. Но сравнително бързо стига до сегашната си ключова позиция. Нагоре по чиновническата стълба пряк началник на Михайлов е зам.-директорът ВЛАДИМИР КАРАМИШЕВ.

  Прокуратурата атакува по 18 обвинения Венцислав Върбанов,
  Софийска градска прокуратура внесе отново в Софийски градски съд обвинителен акт срещу бивши земеделски министър и сегашен депутат от ОДС Венцислав Върбанов, съобщиха от прокуратурата.

  Обвиненията са за 18 тежки престъпления по служба, извършени при управлението на Държавен фонд “Земеделие”.

  В обвинителния акт срещу Върбанов се твърди, че при приватизацията на държавно имущество са причинени щети на държавата за 79 млн. лева.

  Припомняме, че депутатският имунитет на бившия министър беше свален през 2002 година по искане на главния прокурор Никола Филчев, за да бъде привлечен като обвиняем за престъпна безстопанственост.

  News.bg, 5 юли 2004 г.
  Защо до сега няма резултат или опровержение на изнесените факти може да се досетите. Плаща си с куфарче финикийски знаци и делата се бавят осем години.

 7. Кой и как ограби българската гора?- Приятелите и роднините на министър В. Върбанов.
  Четвъртък, 18 Август 2005 19:10
  {mosimage}Кой и как ограби българската гора? Има ли надежда? Kой ще ни помогне?
  /Кратка историческа справка, без претенции за всеобхватност на проблема/
  Периода от 1991 – 2003 г. е разделен на три периода в зависимост от социалната и политическата обстановка в страната.
  – 1991-1996г. Дърводобивът е монопол на държавата. Част от приходите влизат във Фонд “Лесокултурни мероприятия и строеж на горски пътища” /ЛКМСГП/. Властимащите ощетяват държавата с големи суми чрез предоставяне на поръчки от гореспоменатия Фонд на частни фирми на по- високи цени от пазарните. Частни фирми строят горски “магистрали” на неподходящи места неизползваеми в момента, за което вземат многократно повече средства /Клисура/; ДЛ се задължават да закупуват техника и да правят застраховки в посочени фирми на по-високи цени от пазарните. Закупуват се негодни бронебойни жилетки на високи цени, с което се създава опасност за живота и здравето на горските стражари. Започва и приватизация “под масата” – част от “Мургаш”ООД става притежание на съпругата на В. Карамфилов – Първи зам. – председател на Комитета по горите по това време. Започва и развитие на гражданското общество.
  – 1996-2000 г. Започва раздържавяването на горското стопанство чрез приемане на Горската стратегия от 1996г и съпътстващите промени в Закона за горите от 1997. Горските поделения са разделени на две a) дърводобивни фирми /ЕАД/ образувани с капиталите и активите на горските стопанства и б) контролни звена – държавни лесничейства на бюджетна издръжка. Бюджета на лесничействата е намаляван всяка година и до днес. Горската полиция и вътрешният финансов контрол в Националното управление на горите са съкратени. Промените в Закона за горите от 1997 г. предоставят възможност на частни фирми да закупуват добива в цели гори и едновременно да търгуват с дървесината. Граждани имат възможност да получат гори в резултат на заявление – на “юнашка вяра”. ФПС “Зелени Балкани” и “За Земята” – НПО коректив, правят редица протести за спасяване на гори в Родопите /Каскада “Горна Арда”/ и гр.Пловдив. Зараждащото се в първия подпериод гражданско общество е с излъгани надежди за промяна, отчайва се и спира развитието си. НПО като коректив не са подкрепени активно от граждани и медии, подложени са на сериозен политически натиск.
  Резултат:
  1. Част от ЕАД-тата за кратко време фалират чрез разпродаване на активите им на безценица на конкурентните частни фирми. 2. Друга част от ЕАД – тата са приватизирани от подставени лица и РМД та за 1/1000 част от стойността им. 3. От 2000 г. добивът в държавните гори се извършва основно от няколко десетки частни фирми. Търговете в повечето случаи са фиктивни – на тях присъства само една фирма и печели търговете години наред. 4. Стотици хиляди дка гори са опожарени, чрез умишлени палежи, а дървесината изнесена зад граница от “спечелилите” търга фирми. 5. Не на последно място десетки хиляди дка гори са подарени на близки до властта лица.
  6. 1996-2000г МЗГ и съдебната власт проявяват учудваща незаинтересованост спрямо престъпленията в горите, въпреки стотиците сигнали от лесовъди, НПО и граждани. 7. Десетки лесовъди, несъгласни с престъпленията на своите началници, са изгонени от работа. Останалите са принудени да мълчат.
  Изводите: съществуват две възможности
  Теза 1. Цялото разграбване на горското стопанство е планирано от изпълнителната власт в горите- Министерството на земеделието и горите /МЗГ/, прието е от Законодателната власт – мнозинството в 38-то Народно събрание и приведено в изпълнение от МЗГ и поделенията му. Осигурена е подкрепа от Кабинета на Костов в целият процес на раздържавяването. Съдебната система е подложена на политически натиск. Липсва Гражданско Общество и независими медии, които да подкрепят активно протестите на НПО. Създадена е Дървената мафия – с ключови фигури в законодателната, изпълнителната, съдебната власти и поставени лица като изпълнители. Трупаните от едно столетие имоти от горското стопансво се преливат в частни фирми с поставени лица, а печалбите – разпределяни по нивата на мафията. Добивът в горите от държавен става монопол на Мафията. Унищожени са 15 % от българската гора.
  Теза 2. С добри намерения изпълнителната и законадателната власти предприемат мерки за премахване на държавния монопол в горите и стимулиране на икономиката. Започва раздържавяване на отрасъла. За беда, без да разберат предоставят безплатно всички богатства в горите на никому неизвестни до тогава хора. Няма дървена мафия. Съдебната система не оценява проблема. НПО не са протестирали и затова не са подкрепени от медии и граждани.
  Предлагаме властимащите в периода 1996 – 2000 г. да изберат една от предложените тези и да се срещнем в Съда. От наша страна за свидетели ще поканим Инициативни Комитети, журналисти, лесовъди и ревизори с активна гражданска позиция.

  2000 – 2003 г. За предходния период приемаме теза 1 за вярна. Новото ръководство на МЗГ прави усилия да анулира по съдебен път сделките по приватизацията на ЕАДта в горите /отговорен за които е Венцислав Върбанов – бивш Министър на МЗГ/. Делата са върнати от съдебната система. Изпратени от Националното управление по горите проверки прикриват незаконни сделки, въпреки че в последствие се доказват големи стопански нарушения /случая в Доспат, Клисура, Панагюрище/. Дървената мафия все още държи монопола върху Добива на дървесина в държавните гори.
  Този период се характеризира с качествена промяна, която дава надежда за бъдещето на горите и развитието на демократичния процес в България. Политическият натиск към медиите и НПО е намаляван всяка година. Започва развитие на гражданското общество – стихийно са създадени десетки Инициативни комитети за спасяване на горите и други нарушения /Клисура, Доспат, Тополово, Новаково, “Атолука”, Оризаре, Кадиево, Първенец, четири в Пловдив, вероятно и други/. ФПС “Зелени Балкани” предприема нова тактика – разследва стопански нарушения в горите и сигнализира Медии и Власти. Опира се на гражданското общество от организирани комитети, участва в подготовката на проектозакони в горите.
  Резултат:
  Въпреки промяната на мнозинството в НС и правителството, дървената мафия остава с позиции в съдебната и отчасти в изпълнителната власти. Влиянието на дървената мафия в НС, ще проличи след гласуване на предстоящите за приемане поправки в Закона за горите и новия Закон за Горската Компания.
  Направен е сериозен пробив в дървената мафия. По сигнали на Зелени Балкани са издействани 15 административни наказания и 6 наказателни производства на недобросъвестни чиновници.
  Най значимият успех е връщането на държавните гори в Доспат и назначени съдебни дирения срещу облагодетелстваните от реституцията нарушители. За първи път задейства с пълен успех демократичната машина за контрол над властимащите. В едно и също време се обединиват медии /предаването “Открито” на Валя Ахчиева/, Инициативният Комитет в Доспат и НПО – Зелени Балкани. Съвместното разследване, гражданското неподчинение на хората в Доспат, авторитетът на НПО и медийните изяви, принуждават МЗГ след 3 години на колебания да прекратят безобразието. Незаконно реституираните гори в Доспат ще се върнат на законния си притежател – Държавата. За това гарантира министърът на земеделието и горите Мехмед Дикме.
  Граждани на Република България, Вие притежавате голяма сила. Вашата власт срещу престъпността може да се прояви единствено, чрез гражданско неподчинение и организиране на разследващи Комитети. Няма значение коя политическа сила е на власт! Нека я принудим да изпълнява обществения договор! Вземете пример от Доспатчани, Клисурци, Оризарци, Пловдивчани и много други активни граждани! Търсете за подкрепа Медиите и НПО като Зелени Балкани, За Земята, СДП Балкани. Очакваме и други НПО да се присъединят. Заедно ще изградим коалиция срещу престъпността и ще принудим властта да се съобразява с интересите на Обществото. Подкрепете ни в борбата срещу корупция и мафия! Забравете страха!
  Уважаеми Медии, четвъртата власт, Медийната, може да властва единствено с подкрепата на развито Гражданско Общество. В момента се заражда и утвърждава такова общество в България. Подкрепете го! Няколко съвместни победи срещу престъпността, подобно на случая Доспат, ще възкреси вярата на хората в държавността. Ще възкръсне гражданската непримиримост, ще бъде намалена икономическата престъпност и корупция. От това зависи доверието на чуждите инвеститури и просперитета на Държавата! Заедно ще изградим бъдещето!
  Зелени Балкани

 8. Синдикат „Промяна“ обвини земеделския министър Върбанов в корупция и
  безхаберие. Твърдението се базира на писмо на уволнени зам.-министри и чиновници.
  Като шеф на фонд „Земеделие“ Върбанов е дал на баща си гаранция от 11 млн. марки, за да си купи комбайни от фирма „Байва“, заяви Янев. Кумът на министъра, Денчев купил на безценица плевенската мелница, а от „Сортови семена“ плащали два мобилни телефона на министершата Калина.
  Янев обвини министъра, че е излъгал правителството за връщането на земята и за есенната сеитба. Аз съм едър владелец, но земята ми не е върната, заяви шефът на синдиката Димитър Диманов. 07.08.2008 20:39
  СЪД, КОНФИСКАЦИЯ- ЗАТВОР : КОМИСИЯТА КУШЛЕВ ДА СИ ВЛЕЗЕ В ЗАДЪЛЖЕНИЯТА +++++ БРАТОВЧЕДИТЕ НА ВЪРБАНОВ : +++++++ КРАДЕЦ НА ПРЕХОДА. +++++ ВЕНЦИСЛАВ ВЪРБАНОВ ++++++++++++ Работещи в националната служба за зърно пращат до ИВАН КОСТОВ писмо за груби финансови нарушения. Дадени са 205 хил. лева за покупка на коли и още 25 хил. лева за екстри към тях. С разрешение на министър ВЪРБАНОВ нов форд „Мондео“, купен за 30 хил. лева, се продава за 19 хил. лева на мелница „Плевен“, 660 хил. лева отишли за ремонт. Според данни на НСС, през март 1999 г. Министерството на земеделието, горите и аграрната реформа е обявило конкурс за изработка и доставка на ушни марки за говеда. Поръчката е била за над 1 млн. нови лева. Конкурсът печели „МАРВЕЛ“ ООД с прякото съдействие на ВЪРБАНОВ. По оперативни данни за това министърът е получил крупна комисионна, а държавата е ощетена с няколкостотин хиляди лева. От всички набъркани в сигналите за корупция висши държавни служители към днешна дата не е сменен единствено ВЕНЦИСЛАВ ВЪРБАНОВ. По данни от пресата, Министър Върбанов създава сенчест пазар на земята, който спира развитието на нормалния пазар с реални пазарни цени. Вестниците посочват, че в Добрич има създадено лоби на земеделския министър. Неговия СТИЛИЯН СТОЯНОВ става собственик на местната птицекланица. Чрез близката до агроминистъра ДАНИЕЛА ПЕЛОВСКА са приватизирани „СЕРДИКА-90“ и макаронена фабрика. Министърът дал рамо за сделките с плевенските „Сортови семена“ и мелницата в Червен бряг. ГОРАН ЛУКАНОВ, бивш управител на „СОРТОВИ СЕМЕНА“ Плевен – Агроминистърът ВЕНЦИСЛАВ ВЪРБАНОВ придоби 70% от акциите на плевенското предприятие „СОРТОВИ СЕМЕНА“ чрез своя братовчед и главната счетоводителка, която е подставено лице. Приватизационната оценка на фирмата при учредяване на РМД-то през юли 1998 г. също е осъществена от подставено лице. Тогава оценителката с един поглед изчислила, че 6-те бази на предприятието, оборудвани със скъпа италианска техника, струват 600 млн. стари лева. Тази оценка спести поне 1,5 млрд. лв. при печалба за 1998 г. 300 млн. лв. и наличие на семена в складовете за 500 млн. лв. Братовчедът на земеделския министър ЕВГЕНИ ГЕНОВ и в момента оглавява „СОРТОВИ СЕМЕНА“ като председател на борда на директорите. Жалби до премиера, президента, Главна прокуратура и Народното събрание са подадени още през 1998 г. Писмо до президента от 9 бивши агрошефове, че през 1999 г. майката и бащата на Върбанов станали собственици на машинен парк, на който би завидяла всяка бивша МТС уредил ги с комбайни „Клас“ за по 200 млн. лв., няколко трактора и скъпа селскостопанска техника. Министърът като председател на УС на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) осигурил с предимство кредити на баща си. Той издал и гаранционно писмо, което по същество било държавна гаранция за 11 млн. марки, на фирмата, внесла комбайните. Изнесените факти са подкрепени и от експертът на „Промяна“ ЯНИ ЯНЕВ. Отговорът на ВЪРБАНОВ – “Хора с болни амбиции искат главата ми. Не виждам нищо незаконно в отпуснатия от фонд „Земеделие“ кредит на моя баща.” 07.08.2008 19:53 СЪД, КОНФИСКАЦИЯ -ЗАТВОР! : СТОЯН КУШЛЕВ ДА СИ ВЛЕЗЕ В ЗАДЪЛЖЕНИЯТА-КОНФИСКАЦИЯ! +++++ ШУРОБАДЖАНАЦИ изядоха САПАРД +++++
  Вестник “Стандарт” сряда 5септември 2001год.

  Прокурори проверяват две сделки на Върбанов
  Приватизацията на две големи дърводобивни дружества в Родопите ще проверява Върховна касационна прокуратура. Това са велинградското дружество „Сютка“ АД и „Баташки снежник“ АД. Предишното ръководство на Министерството на земеделието в лицето на Венцислав Върбанов е продало двете дружества на Николай Желков Леков(съсед на министър В.Върбанов) и неговата „Българска птицевъдна компания“ в Плевен. Има данни, че сделките са извършвани в ущърб на останалите желаещи.
  Проверката ще покаже дали има нарушения. Тя ще бъде ускорена и заради напрежението около последната сделка с Николай Леков. За около 7000 лв. плевенската фирма е купила обект на лесничейство „Ракитово“ в местността Чукурска поляна.
  Там се намира малък дворец, известен като Ловния дом. Според кмета на Ракитово Георги Михайлов вилата струва повече от 200 000 долара. За проблема е информирана Окръжна прокуратура Пазарджик и новият областен управител.

  Двама БРАТОВЧЕДИ ПУСКАТ ЗЕМЕДЕЛСКИТЕ ПАРИ от ЕС, контролира ги СЪПРУГАТА на единия от тях. За спазването на реда от 7 години следи зам.-директорът на фонд „Земеделие“ ВЛАДИМИР КАРАМАШЕВ Млад, но с лоби в Брюксел
  Роденият през 1974 г. Карамишев е във фонд „Земеделие“ още от създаването му през 2000 г. по време на земеделския министър Венцислав Върбанов от кабинета „Костов“.
  И двамата са от един край на България – Плевенския, а за Карамишев казват, че по това време трайно симпатизирал на земеделските идеи, изповядване от партията на Върбанов БЗНС-Народен съюз – част от управляващата дясна коалиция, разбира се.
  . Шуро-баджанашки връзки са оплели в змийско кълбо чиновници от фонд „Земеделие“, консултантски фирми и бизнесмени, изплюскали милиони евро по земеделската предприсъединителна програма на Европейския съюз САПАРД. Резултатът: едва 200 души от 60 хиляди регистрирани земеделски производители в България са ПРИБРАЛИ над 1 милиард и 264 милиона лева субсидии от европейската програма като са ползвали контактите си с висши чиновници във фонд „Земеделие“. Които са оцелели на постовете си през мандатите на три правителства – дясно, центристко и лявоцентристко. Близо 80% от одобрените по САПАРД 2834 проекта са минали през ръцете на… 3 КОНСУЛТАНСКИ ФИРМИ. Случайно или не, техните собственици се оказват с преки или косвени бизнес връзки с някои от висшите чиновници във фонда, както и с ръководители от земеделското министерство през последните 7 години, включително и с бивши министри на земеделието. Разследването на „Политика“ установи, че голяма част от парите по САПАРД са раздадени в нарушение на правилата за отпускането им. Например, ЕДНА И СЪЩА ФИРМА е вземала субсидии по повече от един проект в една и съща област за период по-малък от 5 години – нещо, което е строго ЗАБРАНЕНО от ЕС. Финансирането на проекти по САПАРД е в ресора на зам.-директора на Държавен фонд „Земеделие“ ВЛАДИМИР КАРАМИШЕВ. На негово пряко подчинение е отделът „Европейско финансиране“ във фонда, който определя дали субсидиите по осъществените проекти трябва да бъдат изплатени. Случайно или не, в същия отдел работят ДВАМА БРАТОВЧЕДИ, а трябва да ги контролира СЪПРУГАТА на единия от тях. Втора година и.д. началник на „Европейско финансиране“ е ПЕТЪР МИХАЙЛОВ, а на експертна длъжност в същия отдел е братовчед му ХРИСТО ПАНАЙОТОВ. И съпругата на Михайлов – ДАНИЕЛА ЗЛАТКОВА, е чиновник във фонд „Земеделие“. Тя пък работи в отдела за вътрешен одит, т.е. звеното, което трябва да проверява и свършеното от мъжа й. „Политика“ бедуспешно се опита да разговаря по цялата тема с Владимир Карамишев. ЕС да спре парите от еврофондовете за България и Румъния заради покачващите се разходи при разпределянето на средствата от земеделските фондове, поиска на 8 юли германският евродепутат Манфред Вебер от Християн-социалния съюз. Вебер, който е говорител и експерт на Европейската народна партия по въпросите на вътрешните работи и сигурността, настоя за финансови санкции срещу България заради поръчковите убийства, ширещата се корупция и източването на държавни средства. През първата половина на годината вече избухна един евроскандал за пари от САПАРД, след като Европейската агенция за борба с финансовите нарушения (ОЛАФ) засече в България кражбата на 7,5 млн. евро по програмата. Доскорошният шеф на фонд „Земеделие“ Асен Друмев пък е заплашен от 10 години затвор, ако обвиненията на прокуратурата срещу него издържат в съда. Два дни след ултиматума на германеца Вебер, във в. „24 часа“ гръмна новината, че за да спре корупционните практики новият шеф на фонд „Земеделие“ ДИМИТЪР ТАДАРЪКОВ е подхванал чистка на чиновниците, свързани по роднинска линия. И дал на роднините срок до 10 юли да изберат кой от тях ще остане на работа във фонда и кой ще напусне. Пред „Политика“ Тадаръков отказа коментар на решението си да спре практиката на пълно обгрижване на цели семейства от страна на фонд „Земеделие“, но заяви, че предстоят разкрития. Най-вероятно след 18 юли изпълнителният директор ще обяви публично на пресконференция разкрития за сериозни нарушения в работата на фонд „Земеделие“, който изпълняваше ролята на агенция за разпределяне на средствата по САПАРД. ++++++ ДА СВИЕШ ГНЕЗДО ПОД ЕВРОПОКРИВ ++++++ Въпреки категоричния отказ на ТАДАРЪКОВ да оповести имената на роднините във фонд „Земеделие“ пред отделни медии, няколко от тях се появиха през седмицата във в. „Труд“. Според източници на „Политика“ информацията може би е изтекла от кабинета на „свързан със случая зам.-директор на фонда“. Сред съобщените имена обаче липсва човекът, от чийто подпис зависи отпускането на европарите – и.д. шефа на „Европейско финансиране“ ПЕТЪР МИХАЙЛОВ. Който освен че е свил семейно гнездо в агенцията по САПАРД пряко ръководи и братовчед си ХРИСТО. Съпругата на Михайлов ДАНИЕЛА ЗЛАТКОВА пък е натоварена с неблагодарната и тежка работа да одитира мъжа си. В момента ЗЛАТКОВА е в отпуск по майчинство. ПЕТЪР МИХАЙЛОВ заема началническия пост като временно изпълняващ длъжността повече от две години. Той е човекът, който разполага с всички списъци на кандидатстващите с проекти по програма САПАРД, с които отдел „Европейски схеми“ във фонда вече е сключил договори „на зелено“. Михайлов посочва кой от 40-те експерти на негово подчинение трябва да провери как е реализиран проекта и слага парафа си под оценката, осигуряваща получаването на субсидията от бенефициента.Михайлов постъпва на работа във фонд „Земеделие“ през 2001 г. с конкурс. Но сравнително бързо стига до сегашната си ключова позиция. Нагоре по чиновническата стълба пряк началник на Михайлов е зам.-директорът ВЛАДИМИР КАРАМИШЕВ.

  Прокуратурата атакува по 18 обвинения Венцислав Върбанов,
  Софийска градска прокуратура внесе отново в Софийски градски съд обвинителен акт срещу бивши земеделски министър и сегашен депутат от ОДС Венцислав Върбанов, съобщиха от прокуратурата.

  Обвиненията са за 18 тежки престъпления по служба, извършени при управлението на Държавен фонд “Земеделие”.

  В обвинителния акт срещу Върбанов се твърди, че при приватизацията на държавно имущество са причинени щети на държавата за 79 млн. лева.

  Припомняме, че депутатският имунитет на бившия министър беше свален през 2002 година по искане на главния прокурор Никола Филчев, за да бъде привлечен като обвиняем за престъпна безстопанственост.

  News.bg, 5 юли 2004 г.
  Защо до сега няма резултат или опровержение на изнесените факти може да се досетите. Плаща си с куфарче финикийски знаци и делата се бавят осем години.

 9. Докат не влязат в затвора някои от високите етажи на властта така ще ни крадат!явно е че трябвя българите да вземат сопите !иначе няма да спре ограбването!!

 10. Миролюбива натура съм.Но когато чета за тия СТРАШНИ далавери,за тия изчадия,които нямат надръстване ,имам чувството,че ако имам автомат ще ги очистя.Оглушах от новината за откраднатите картини.Защо толкова много се разтревожиха,а за тия поразии се мълчи ?!Поклон пред журналистите,които се занимават с разследваща журналистика.ДОБРЕ,ЧЕ ВИ ИМА!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *