Публикувано на 07.05.2008 / 16:25

Чрез пенсионизъм – към европеизъм

 

 

КОГАТО, под оглушителен медиен шум Република България стана равноправен член на Европейската Общност, без да е покрила нито една клауза както се полага, (01.01.2007.!), никой не се сети, че ЕО следва да поеме сериозни гаранции на екуализация по отношение на милион-два пенсионери. Нещастни трудови ратници на вседържавен строй, за който никой от тях не подозираше, (Бе забранено и да помислят!), че изведнъж ще рухне. Оказа се; (От това едва ли се интересуват европейските комисари, посещаващи страната да похапнат на корем – животът всекиму е труден!); че независимо от клаузите на безброй международни конвенции за човешки права и свободи, ратифицирани, както от правителството на покойния Тодор ЖИВКОВ, така и от многобройните правителства от 1989. насам; социалната осигуровка на тези остатъчни безпомощни люде, бе и остана в ръцете на държавата. Която не се посвени да ги сегрегира по европейски, чрез закон, в две основни групи:

Пенсионирани преди 1999. година, и

Пенсионирани подир 1999. година.

Първата група, около 2 000 000 души, (Устойчиво намаляват!), получава пожизнени трудови пенсии, пресмятани върху база около 90 евро.

За втората група пенсиите биват пресмятани върху база около 130 евро. Останалото е методика.

Някакви особени съображения? Нищо друго – освен политически презумпции. Нищо друго, освен дребен балкански сметкаджилък. Предназначен, още по-добре да напълни гушите на ръководителите на всевъзможните посткомунистически имитационно-демократични партии и

партийки, общо над 300 на брой, докато кабинетът остава чист.

Освен, че е изключително несправедливо, подобно положение е изцяло нетърпимо, и отдавна е изправило нашите бедстващи бащи и майки пред дилема – или пред кофите с боклук – или далеч от материалния свят. Безочливо сегрегиране напомнящо първите стъпки на твърде добре уреденото пенсионното дело в Нацистка Германия. Предшестващо

концлагерните методи за избягване на социални катаклизми. Да напомняме ли, че само за първото тримесечие на 2008. самоубийствата в Стара Варна надхвърлиха цифрата сто?

Налага се мнение, че практически Република България оцелява, както се види, за сметка на орязване на неизвестно где пропадналите тоталитарни фондове. Включили в себе си отчисления от трудови натрупвания, не само от времето на тоталитаризма, но и всички онези многобройни осигурителни фондове безпощадно национализирани и укрупнени, (1947.!), от начинаещата комунистическа власт на Георги ДИМИТРОВ.

Отчаяно прегладнели старци подхвърлят, че включването на покойния Огнян ДОЙНОВ в екипа на съмнително изчезналия Робърт МАКСУЕЛ, би могло да бъде свързано именно с управление на изпарилите се тоталитарни, а всъщност всенационални пенсионни фондове.

И наистина. В началото на осемдесеттях години на миналия век, на борда на своята моторна яхта „Southern Breeze“, Роберт МАКСУЕЛ доста дълго гостува на Тодор ЖИВКОВ, на котва в морето недалеч от Евксиноград. А той бе, както е известно, съвършен експерт по пенсионно осигуряване.

ПРЕЗ МАРТ 2007., един самотен петчленен инициативен комитет, базиран в град Варна и оглавен от инж. Петър Стоянов ПЕТРОВ, сезира главния омбудсман на Република България г-н Гиньо ГАНЕВ, представяйки подписка от 452. жалващи се пенсионери, между които

висшисти и преподаватели от висши учебни заведения. Хора, за които новите методи на бизнес-организация и печалбарство са недостъпни, а възрастовата граница от 35 години, подир която мнозина остават на улицата, е невъзвратима. Да не говорим за фокусите, които местното Бюро по труда прилага, за да докаже, че безработицата в региона със всеки изминат час успешно намалява.

Омбудсманът, мъдър мъж и държавник, бивш председател на Народното Събрание, си позволява да отговори уклончиво: Това не е в неговите задължения; В Народното Събрание специализирана комисия, (Без да бърза!), се труди по проблема; Предстои „широка обществена дискусия по проблема“.

Демоде комунистически практики, целево предназначени за забаламосване на обществеността, на която й е отнет не само хляба, но и думата. И напомнят, че около два милиона българи отдали себе си за да бъде изградена промишлена България, а понастоящем безсмислено разорена, на този свят – са напълно излишни. И, че тяхното место е пред кофите за смет – и никъде другаде. Ако все още са живи.

В ОТКРИТО ПИСМО до министъра на социалните грижи г-жа Емилия МАСЛАРОВА, един изтъкнат варненски икономист доцент Д. Стоянова, призовава министърката да предприеме спешни мерки и „да слезе на земята“, като осъвремени пенсиите на останалите живи от последните два милиона наивници на България. Налице е уравниловка +- 10%, която държи пенсионерите от преди 1999. на прага на бедността (За България

около 75 евро за месец!) Писмото така и не се видя в медиите, макар да е „открито“.

КОНСУМИРАЙКИ КОНСТИТУЦИОННИ ПРАВА И СВОБОДИ, инж. Петър ПЕТРОВ, заедно с група граждани, изпращат жалба до Европейския Съд в Страсбург (№ 19208/07), за която все още няма данни за отговор.

Поразена от прогресиращ ганстеризъм, намалена раждаемост, масова дребна престъпност, пренаселени градове – потънали в боклуци, спекула и коруптивност, тежък екологически импакт, предстояща енергийна криза, безмилостна шосейна произшественост, неуправляемо национално образование, безпардонно разпродаване на подземните и

надземни блага, малка България не престава да подтичва, за да влезе в крак с изискванията на Европейската Общност. Която не престава да … помага. Кому? Дали това ще стане някога ясно? Може би. Но, не и за онези – които си отиват …

Богомил Костов АВРАМОВ-ХЕМИ

Коментари 0 за
“Чрез пенсионизъм – към европеизъм”

 1. НО ДА – НИКОЙ НЕ СЕ ОТЗОВА – НИКОЙ НЕ ПОДКРЕПИ АВТОРЪТ – ОСВЕН С УПРЕК – СЕГА НАДЛЕЖНО ИЗТРИТ, С ПРЕМАХВАНЕ ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ. ПЕНСИОНЕРИТЕ – НЕ СА ПРОБЛЕМ НА НАЦИЯТА. ТОВА Е НАЦИЯ БЕЗ СОЦИАЛНО-ЕТИЧНИ ПРОБЛЕМИ – НО С КРИМИНАЛНО УЗАКОНЯВАЩИ СЕ. ПРОБЛЕМЪТ Е – КАК ДА БЪДЕ ИЗСТИСКАНА ТАЗИ НАЦИЯ ДО КОРЕН, И ПРОГОНЕНА ЗАД ГРАНИЦА. НЕЩО – КОЕТО НЕ Е ЗА СЪЗАКЛЯТНИЦИТЕ НА ТАЗИ ЗЕМЯ! НЯМАЛО „ПЕНСИОНИЗЪМ“ – ЕТО КРИТЕРИАЛНОСТТА – КОЯТО ДОРИ НЕ Е РЕСТОРАНТЬОРСКА. ЕТО КОЕ ДРАЗНИ – НАХОДЧИВОСТТА НА ПРОФЕСИОНАЛИЗИРАЛИЯТ СЕ АВТОР. И ПО-ТОЧНО КРЕАТИВНОСТТА.

 2. БЯХ ДОБАВИЛ ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПЕНСИОНЕРИТЕ В ПАНАМА – СЕГА Е ПРЕМАХНАТА. ЧУЖДИЯТ КУЙТУЛУК – ЦЕНЗУРИРАН – ГОРКО НИ!

 3. НИМА НЕ Е ПРЕДЕЛНО ЯСНО – БЪЛГАРИНЪТ-ПЕНСИОНЕР СЛЕДВА ДА ПОЛУЧАВА:
  ПЕНСИЯ „А“ – ЗАДЪЛЖИТЕЛНАТА СОЦИАЛНА ПЕНСИЯ ЗА БЕЗУСЛОВНО ВСЕКИ ЖИТЕЛ НА СТРАНАТА;
  ПЕНСИЯ „В“ – ПЕНСИЯТА ЗА ТРУДОВ СТАЖ.
  КАКВО ТОЛКОВА ИМА ДА СЕ ХИТРУВА – ДА НЕ Е НЕФТЕНО ЗАМЪРСЯВАНЕ – МОРАЛНО-ФИНАНСОВО Е …

 4. СТРАННО – НИКОЙ НЕ СЕ ВЪЛНУВА ОТ ПРОБЛЕМА. СЯКАШ ТЕЗИ МЛАДОЦИ ЩЕ УСПЕЯТ НЯКОГА ДА СЕ ПЕНСИОНИРАТ – НИКОГА! ДОРИ НЕ ЗА СТОТИНКИ. ЩОМ СЪВЕСТТА ИМ Е РАЗСТРЕЛЯНА …

 5. ИСКАМ ДА СИ КУПЪ ВИАГРЪ – САМУ 80.00 ЛЕВЪ – ПУДПУМАГЪ ОСВЕН УНЪЗ РАБУТЪ И МОЗЪК И КРАЙНИЦИ И КРЪВМНУТУ И ПРОЧИЕ. ПЪК ПЕНСИЯТЪ – 129.98 ЛВ. УТГУВОРЕТИМИ ЩО ДЪ СТОРЯ, БА ПЕНСИОНИСТИ ? дъл ний лукс дъ си жив и дъ ти съй искъ ба!

 6. ЗНАЧИ – НЯМА „ПЕНСИОНИЗЪМ“ – А!?! КАТО ТИ ДОЙДЕ НА ГЛАВАТА – ЩЕ ДА ВИДИШ! ЦЯЛ ЖИВОТ НЕ ВЪРВИ ПО ВОДА – ИДЕ СТАРОСТ. И, АКО НЕ РАЗТРОПАМЕ ТАЗ’ ДЪРЖАВА ДА СЕ ГРИЖИ ОСВЕН ЗА ОЛИГАРСИ – КАТО ТЕБ, НО И ЗА НАИВНИЦИ КАТО ОСТАНАЛИТЕ – НАС, ПРОСТО МЪДРОСТТА НА ЖИВОТА ЩЕ КАЛДИСА НА ТВОЕТО РАВНИЩЕ. КОЕТО ОЗНАЧАВА НИЩО ДРУГО ОСВЕН НАЦИОНАЛНО ПРЕДАТЕЛСТВО КЪМ РОД И РОДИНА. ЩОТО ДОРИ ПРОСЛОВУТИТЕ КОСМОПОЛИТИ – ПАК СИ СЕ ЗАВРЪЩАТ В СВОЯТО СИ РОДИНА …

 7. ЗНАЧИ – НЯМА „ПЕНСИОНИЗЪМ“ – А!?! КАТО ТИ ДОЙДЕ НА ГЛАВАТА – ЩЕ ДА ВИДИШ! ЦЯЛ ЖИВОТ НЕ ВЪРВИ ПО ВОДА – ИДЕ СТАРОСТ. И, АКО НЕ РАЗТРОПАМЕ ТАЗ’ ДЪРЖАВА ДА СЕ ГРИЖИ ОСВЕН ЗА ОЛИГАРСИ – КАТО ТЕБ, НО И ЗА НАИВНИЦИ КАТО ОСТАНАЛИТЕ – НАС, ПРОСТО МЪДРОСТТА НА ЖИВОТА ЩЕ КАЛДИСА НА ТВОЕТО РАВНИЩЕ. КОЕТО ОЗНАЧАВА НИЩО ДРУГО ОСВЕН НАЦИОНАЛНО ПРЕДАТЕЛСТВО КЪМ РОД И РОДИНА. ЩОТО ДОРИ ПРОСЛОВУТИТЕ КОСМОПОЛИТИ – ПАК СИ СЕ ЗАВРЪЩАТ В СВОЯТО СИ РОДИНА …

 8. НЯМА ОТЗИВИ – НЯМА ПЕНСИОНЕРИ – ПЛОСКОСТЕН СВЯТ – ТОВА Е ПОСТФРИДМАНОВАТА ИДЕЯ – СВОБОДА НА ИЗБОР – НО ДО 35 ГОДИШНА ВЪЗРАСТ!
  ПЕНСИОНИЗЪМ = ДИГИТАЛЕН ФАШИЗЪМ!

 9. Към горното следва да добавя, че наистина Българските пенсионери са тежко ощетени. Ето какво ни представя една адвокатска фирма за имиграция в Република ПАНАМА – 2008.

  ДЕРЕДЖЕ НА ПЕНСИОНЕРИТЕ В ПАНАМА-2008.
  N. B.: При доказан ежемесечен доход 500 USD.
  НАМАЛЕНИЯ
  Като регистриран пенсионер в Панама, Вие ще имате право на:
  50% намаление на всички филми, театри, концерти, спортни прояви и др. Под.;
  30% намаление за автобус, кораб и влак;
  25% самолетни билети;
  50% хотелски п рестой от Понеделник до Четвъртък;
  25% в ресторантите;
  15% в бърза закуска;
  15% в болница (ако не ползва болнична застраховка);
  10% за лекарства по рецепта;
  15% за зъболекар и очен лекар;
  20% за професионални и технически услуги;
  50% за крайната вноска при жилищен заем;
  25% за електкричество до 600 квт;
  25% за водоснабдяване до 30 USD.

  Discounts:
  As a qualified „pensionado“ (retiree) in Panama, you will be entitled to:
  – 50% off entertainment anywhere in the country (movies, theatres, concerts, sporting events, etc.)
  – 30% off bus, boat & train fares
  – 25% off airline tickets
  – 50% off hotel stays from Monday through Thursday
  – 30% off hotel stays from Friday through Sunday
  – 25% off at restaurants
  – 15% off at fast food restaurants
  – 15% off hospital bills (if no insurance applies)
  – 10% off prescription medicines
  – 20% off medical consultations
  – 15% off dental & eye exams
  – 20% off professional & technical services
  – 50% off closing costs for home loans
  – 25% off residential power up to 600 kw
  – 25% off residential phone service charges
  – 25% off residential water bills of up to US$30

 10. ПРЕДСТОИ НОВО ЗАБАЛАМОСВАНЕ С „ПОВИШЕНИЕ“ НА ПЕНСИИТЕ ЧРЕЗ УРАВНИЛОВКА. КОЯТО ЩЕ ОБЛАГОДЕТЕСТВА ЕДИНСТВЕНО ОНЕЗИ – С ПО-ЕДРИ ПЕНСИИ. ХА БРЯ!

 11. От Гората – не виждаме дървото – иначе как би забелязал статията – ДУРГАРЮ БРЯ!

 12. Няма такова понятие или дума „пенсионизъм“. Явно автора е или от младите учили-недоучили, или самият той е пенсионер, та нещо не му спори.

 13. Много ми е жал за тези хора, които построиха държавата и бяха лъгани толкова години, че ги чака светло бъдеще!:( Не мога да повярвам как стана така, че затънахме още повече?! Държава, която не се интересува от възрастните и децата си е обречена на гибел! Докато не се махнат завинаги тези, които излъгаха народа си и продължават да издевателстват, още няколко поколения ще си заминат от този свят огорчени и тъжни, а младите завинаги ще се изселят! Бог да прости България!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *