Публикувано на 02.05.2019 / 17:26

ЧИСТИТЕ ДУХОМ СА НАЙ-ДРЪЗКИ

честВчера в Клисура Президентът Румен Радев произнесе впечатляваща реч. И каза нещо, което запомних и ме накара да се замисля сериозно: „Чистите духом са най-дръзки…”. Истина. И освен истина – отговор на въпрос, който всички ние си задаваме – как така не се намери един чист човек сред политиците, един почтен, един свестен?

Преди много, много години прочетох една впечатляваща книга – „Цар Плъх” на Клавел. И там имаше цитат, който помня наизуст и до днес:

„Слушай какво, моето момче. На този свят съществува понятието чест. Когато вършиш работа с един човек, казвай му само истината и тогава той също е длъжен да ти казва истината, иначе не би имал чест. Защитавай другите така, както очакваш те да защитят теб. Ако видиш, че човек няма чест, не се свързвай с него, защото ще те опетни. Запомни, че има хора с чест и хора без чест. Има честни и безчестни пари.“

Това е отговорът – ако видиш, че човек няма чест, не се свързвай с него, защото ще те опетни, ще те омърси и ще те направи като себе си. Затова и почтените хора като видят, че политиката е превзета от мръсни духом плъхове, се оттеглят. Заради заразната атмосфера на злото и покварата на ежедневните компромиси, както би казал покойният Кристиан Таков.

Затова и в момента ГЕРБ избират само себеподобни. Един чист и свестен човек не би се чувствал на мястото си там. Би се заразил от чумата на покварата и зловещият егоизъм, превзел управляващата шайка. Затова и чистите отбягват властта.

Толкова е лесно човек да бъде покварен. Един малък компромис, един малък подарък, едно малко затваряне на очите…след това по-големи…докато те е срам да се погледнеш в огледалото. И започваш да цапаш всички около себе си, за да не се чувстваш мръсен само ти. Това е психологията на продажната власт на България.

Чистите духом ще спасят България! И ще осъзнаят, че това е не възможност, а дълг. Дълг пред Отечеството! И са я спасявали. Чисти като Левски, като Ботев, като Бачо Киро, като Васил Петлешков, като Бенковски, Райна Княгиня и хиляди знайни и незнайни поборници за България. Тяхната саможертва е абсолютна. В нея няма условия, няма егоизъм, няма преструвки, лицемерие и изгода. Свобода или смърт! Свобода или робство! Избирай….

Маските долу! Време е да видим истинското лице на властта!

Елена Гунчева

Коментари 17 за
“ЧИСТИТЕ ДУХОМ СА НАЙ-ДРЪЗКИ”

 1. Ще добавя нещо много съществено – чистите духом, НО НЕ САМО, И КОМПЕТЕНТНИТЕ!!! Много важно!!!

 2. „Дългът е това, което човек върши с отвращение и после дълго се хвали“ – много подходящ цитат за девиз на Парларето!

 3. Не се самозалъгвайте по красивите приказки и на президента и на БСП. Радев не е престанал да лансира евроатлантизма, като перспектива за България. А евроатлантизмът не се връзва със саможертвата и идеалите на нашите светини за чиста и свята република, не се връзва с народопсихологията ни, както наскоро написа проф. Л. Георгиев – това е чуждо тяло в нашия живот. Бездействието на президента при тази критична за България ситуация е равносилно на действията на мафията, окупирала страната ни.Красивите думи не помогнаха на никого. За какъв суверенитет говори президентът, като едновременно критикува и забавянето ни за еврозоната. Две взаимно изключващи се понятия. При влизане в еврозоната губим изцяло суверенитета си. Незнанието и политическата неопитност вече не могат да бъдат оправдание за Радев. Длъжен беше за тези две години да се научи да бъде държавен глава, длъжен беше да научи, какво е най-добро за народа му и да заеме позиция. Единствената радикална позиция е – с общността, или против нея. И да подкрепи позицията си с дела. Досега аз не видях никакво действие – само думи и неправилни действия, особено при подписване на международни споразумения. Интелигентният човек различава подлеца от честния човек, предателя от патриота, притвореца от скромния, можещ човек. Крайно време е, да се научим. Единственият изход за нас е площадната революция, за пълен суверенитет, за излизане от ЕС и НАТО. Всичко друго е заблуда. ЕС не може да се промени отвътре, както ни успокояват наши кандидат евродепутати. Това е създадена, неолиберална, апаратна структура. Оставането ни в този съюз е пагубно за България, както и членството ни в НАТО. Мислете с главите си, НАТО ни прави нас главна мишена при военен конфликт. Мислете за децата си и внуците си. Толкова е близко обозрим конфликта между САЩ и Русия. Те няма да водят война на своя територия. Те трябва да разтоварят натрупаното напрежение и въоръжение. Балканите са удобна европейска територия, защото големият конфликт е Европа и САЩ, а ние сме за тях аборигени и човешките жертви са коствени, необходими жертви за потушаването на това напрежение. Или ще станем роби в колонията България, или ще направим всичко възможно това да не се случи. Няма да бъде лесно, но не е невъзможно.

 4. Има такива хора, Елена, малко са, но ги има…лека-полека всеки, който работи честно и почтено в своята градина, ще даде резултат!

 5. Гунчева , истинското лице на властта никой и никога няма да види , защото не дават американските ни “освободители“!
  Тези , които ни готвят да дойдат след ГЕРБ-БСП са Б отбора на янките и няма да им разрешат да извадят всички кирливи ризи на властта!
  Гарван гарвану око не вади!
  Запомнете ми думите-ще има осъдени само тези за които е готов да се откаже Тиквата от тях и които разрешат американците!
  За съжаление!
  Но , това е животът!

 6. Президентът каза и още нещо впечатляващо.За младите които идват на тия възстановки и пазеният от родолюбците възрожденски дух.И за ония национални предатели които искат да променят историята.Такъв е националният предател харалан който беше казал пред дойче веле,че никога не е имало турско робство и че българите били със специален статут.На такива като него еврейна Паси и кривоустият Кръстев трябва да им се отнеме българското гражданство.

 7. Трътката Захариева, т.нар. външен министър, се явила на интервю за работа.
  Питат я: как сте с английския език?
  Тя: Супер! Аз съм професионалист по английски.
  -Добре! Кажете едно изречения с думата дигнити (dignity, достойнство, чест)
  Тя: Га ша ми дигнити заплатата?

 8. …ne go ochakvam ot balgarskata,,generacija,,kojato e megdu 20 i 40 g….tehnite ,,mechti,,sa v,,egednevnite…,,ideali,,na GERB…Zatova i B.B dobre gi,,izpolzva,,/pri nego njama,,vrastnici,,..P.T.mu beshe neshto kato,,oragenosec,,../..Njakade kam 50,,shte padnat ot visoko,,..,,sabugdayki,, se!

 9. Гордея се че сме градски с Елена Гунчева,възхищавам се на смелото и перо,точна е,безкомпромисна към простотиите на управляващата клика,доколкото знам е млад адвокат и това ми дава надежда,че все още съществуват светлите и чисти хора от които се нуждае България.Що се отнася за герб,най точно го е казал пудела антон тодорчов…………..ШАЙКА.

 10. Елена, те тия, себеподобните, “ Приказка за стълбата“ на Смирненски не са чували, ти за “ Цар Плъх“ им говориш. При тях всичко е една грамофонна плоча, надраскана и зациклила – просперитет,стабилност, европейски ценности, хибридни войни, фалшиви новини и после пак сначала.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *