Публикувано на 26.03.2008 / 16:49

Четвъртият от “Кристал палас” – бившият секретар на Съвета по сигурността в правителството на Костов

 

 

На една от снимките, разпространени вчера от незнаен читател, който наводни редакционните пощи, на масата, на която разговарят ген. Атанас Атанасов от ДСБ, бившият шеф на ГДБОП Ваньо Танов и журналистът Георги Коритаров, се вижда и четвърти мъж.

За него никой не попита кой е, нито пък някой от участниците в разговора в “Кристал палас” обели и дума.

Afera.bg чрез свои източници успя да разконспирира четвъртият участник в разговора.

Това е Иво Цанев, дясна ръка на лидера на СДС Пламен Юруков, който на отминалите местни избори оглави предизборния щаб на сините.

 Иво Цанев е роден през 1971 г. в Русе, откъдето е и човекът на ГЕРБ, бившият антимафиот №1 Ваньо Танов.  Завършил е политология и финанси. Бил е областен председател на СДС-Русе, а  в правителството на Иван Костов е заемал длъжността  секретар на Съвета по сигурност. През януари 2004 година Иво Цанев бе един от 29-те депутати на СДС, които поискаха оставка на ръководството, но за разлика от Иван Костов и останалите той не напусна СДС и не бойкотира националната конференция. Цанев обаче напуска парламента и четири години бе извън политиката.  След оглавяването на СДС от новия лидер Пламен Юруков, Иво Цанев се завърна на "Раковски" 134 и оглави Националния предизборен щаб на СДС за местния вот.

Преди години не друг, а тогавашният лидер на БСП Георги Първанов разкри,  че фирма на тогавашния секретар на правителствения съвет по сигурността Иво Цанев фигурира в акт за митническо нарушение през 1992 година.

"Пътищата на митническия шеф Пламен Минев странно съвпадат с тези на един ваш палав съветник – Иво Цанев. Известно ли ви е с какви митнически нарушения се свърза фирмата му от предишни години?", пита тогава Първанов.

Той има предвид акт за митническо нарушение от 1992 г., подписано от Пламен Минев – тогава старши инспектор при митницата в Свищов. Минев съставил акта срещу Стефан Стефанов, който на 9 март 1991 г. превозвал кафе за ЕФ "Цанев 90"(на Иво Цанев) от Велико Търново. Превозваната от Стефанов стока преминала през митница Русе, където била пломбирана. Стоката била поставена под митнически контрол, а на превозвача Стефанов бил издаден транспортен лист със задължението да представи вносната стока заедно с документите в митницата в Свищов за оформяне на вноса. Вместо това Стефанов закарал стоката директно в Търново на фирма "Цанев 90". По-късно тя не била представена пред свищовската митница.

Когато другият кафетърговец Пламен Юруков оглавява СДС, именно Иво Цанев стана едно от най-доверените му лица.

В компанията в “Кристал палас” Иво Цанев стои някак странно до  Ваньо Танов, който бе издигнат за кмет на Русе от ГЕРБ, тъй като именно по времето на местните избори, в което Цанев оглавява предизборния щаб на сините, СДС обявява, че няма да подкрепи кандидат –кмета на ГЕРБ в Русе ген. Ваньо Танов поради съмнения за връзките му с Държавна сигурност.

Когато избухна скандала с бившият антимафиот №2 Иван Иванов в близък до ГЕРБ електронен сайт пък бе разпространен клип с недвусмисленото заглавие “Пламен Юруков – контрабандист”, в който Бойко Борисов натъртва за съмнителната дейност на синия лидер и това как от контрабанда на кафе се купували партии.

На снимката, всъщност “светата троица” ГЕРБ – ДСБ – СДС очевидно е обединена за наличния в момента интерес да бъде сринато вътрешното министерство и така да бъдат предизвикани предсрочни избори. Пожарникарския анализ за сваляне на правителството, за който вече писа afera.bg.

Странно е обаче защо до този момент никой не прояви интерес и не каза кой е всъщност четвъртия на снимката от “Кристал палас”. Самият Цанев също не гори от желание да каже, че е бил там.

 

Яна Маринова

 

Коментари 0 за
“Четвъртият от “Кристал палас” – бившият секретар на Съвета по сигурността в правителството на Костов”

  1. ПЪРВО ПРОВЕРИ И ТОГАВА ГОВОРИ.ИВО Е СВОБОДЕН 4ОВЕК И МОЖЕ ДА СЕ СРЕЩА С КОЙТО СИ ИСКА.МНОГО УВАЖАВАН ЧОВЕК Е И НЕ САМО ВЪВ В.ТЪРНОВО А ДА ГО БИЯТ И ДУМА НЕМОЖЕ ДА СТАВА ПО СКОРО ТОЙ БЕШЕ РАЗМАЗАЛ НОСА НА ЕДИН КОЙТО ГО Е СНИМАЛ С ТОГАВАШНАТА МУ ЛЮБОВНИЦА ЕМИЛИЯ В ЕДИН БАР.А ЩО СЕ ОТНАСЯ ДО МИТНИ4ЕСКО НАРУШЕНИЕ СЕ ИНФОРМИРАЙТЕ 4Е ФИРМА ЦАНЕВ 90 НЯМА НИЩО ОБЩО С ИВО ЦАНЕВ И КОЙТО ТВЪРДИ ОБРАТНОТО ЩЕ СИ ПОНЕСЕ ОТГОВОРНОСТТА.МОЖЕ САМО ДА СЕ У4ИТЕ ОТ ИВО ЦАНЕВ И ДА МУ ЗАВИЖДАТЕ

  2. МОЖЕ ДА МУ ВИКАТЕ „ДЖУДЖЕ“ НА А.АТАНАСОВ,АМА ТОВА ДЖУДЖЕ КОГАТО СИ ПОЖЕЛАЕ ВИ РАЗКАЗВА “ ИГРАТА“.КОЛКО ЛИ ИМА ОЩЕ ДА СЕ ЗАИГРАВА И ДА СЕ ЕБ…ВА С ВАС?!

  3. какъвто шефът – такъв и началникът на предизборния щаб – контрабандисти на кафе, ма то това от времето на другаря Костов им е останало

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *