Публикувано на 23.04.2008 / 17:38

Четвърта, пета и шеста власт

 

 

Първите три власти са ясни, разделението им е чисто теоретично, чрез мрежа от назначения, услуги и компромати един човек с “пост” може да повлияе на всеки служител в държавния апарат, а ако онзи се опъва – да издейства да го уволнят или пенсионират, въпрос на пари и желание. Пример: бившия шеф на Пътното в Търново, който не желаеше да работи с “Биндер” ООД.

Четвъртата власт

са, естествено, медиите. Те имат силата да мятат големи обеми кал и да посочват за кого НЕ трябва да се гласува, на бутафорията, наречена избори. И въпреки търговско-гласоподавателните инициативи на Агент Сава (Доган), все още медийната паплач определя мислите и емоциите на данакоплатеца. Пример: Бойко, цар на всички българи.

Разделението вестници/телевизия е излишно да го правим, защото електронните и печатните са в хомосексуална връзка от десетилетие. Сутрин телевизиите четат заглавията на вестниците, вечер вестникарите гледат телевизия, вземат интервюта от едни и същи хора и никой, ама никой, без да сте сами на шише ракия, няма да ти каже Истината. Пример: шефа на детския хор към Радиото от 20 години опипва момиченцата, а Те го канят всяка година да държи високопарни речи и да обяснява как преизпълнил петилетката за четири. Иво Сиромахов и Мартин Карбовски са единствените, които пишат, но няма кой да ги вземе насериозно. Кучетата си лаят, кераванът си върви.
Последните години четвъртата власт придоби и “силов” елемент в лицето на Маргарита Михнева и “Господари на ефира”. Като стане някое безобразие хората викат телевизия, не ходят в Милицията, щото си знаят какво ще стане, Дежурния ще им се посмее и ще ги прати да си ходят.

Петата власт

Внимание, тук започва новото. Петата е колективния разум, наречен Правец 84 или за по-кратко Интернет. Всичките му проявления: чатове, коментари, форуми, блогове, енциклопедии и сайтове за запознанства са отдушник на бедния жален български гражданин. Тук Демокрацията съществува, но е само вуртуална и не струва пукната пара. Онлайн има демокрация, а офлайн – бюрокрация. Ако се питате какво вършат 100 000 държавни служители на оригиналните си windows-и – ами четат форумите и чакат някой колега да се обади, че има рожден ден и да извади бутилката.

Петата власт активно комуникира с четвъртата. Ако интернет един ден спре, вестниците ще излязат празни, радията ще пускат само стара музика (с тъпия зов на rafter.data.bg), а Иван и Андрей ще мълчат като риби на телевизора, щото Мирон ще е в душевна криза и няма да е успял да им подготви репликите.

Впрочем, справянето с реалността на родните медии е нелека задача и тружениците на информационния фронт нерядко изплакват болката си анонимно, в интернет. Кой го тормозела Шефката, кой му свалят от печат гръмките разкрития, коя информация не е достатъчно жълта, че да стигне до тиражиране. Анонимните влечуги са толкова много, че чак сам Зюмбюлев запретна ръкави и ги заклейми.

Петата власт бавно, но славно преминава от празни приказки към реална власт. Примерно в коментарна война се решава бъдещето на катедра “Социология” в ЮЗУ. Накратко: деканът Воденичаров кара напълно незаконен трети мандат (щото дават само по 2) , издава дипломи на политици и записва лично студенти срещу съответната сума. Светла Енчева надига вой и сега се бори за оцеляването си като преподавател. Преди тези трудни колективно-кокълни неща се решаваха на домсъвети, комитети и от ЦК на БКП, сега саморазправата става по сайтове.

Шестата власт

е властта на павето. Всеки от нас, независимо колко години комунизъм е претърпял, има една капка достойство, малка капка, но все пак достойнство. Ако нямаш дъщеря, която да бъде изнасилена или блъсната от пияния Ставински, със сигурност имаш баба, която да бъде измамена и мутрите да й вземат апартамента. Ни Мавриков, ни Първанов ще ти помогнат. Тихият Божи гняв те обзема и просто полудяваш. Вземаш един “Макаров” и приклякаш в храстите пред дома на шибания нотариус, дето е заверил шибания несъществуващ договор на бабето. Ей това е шестата власт.

Илюстрацията не се получи много точна, защото е известно колко близки са сем. Първанови с Главната на 24 часа, а с Тошо Тошев от другия таблоид са “служили” заедно на тихия доноснически фронт..

Блогът на Свилен Милев

Коментари 3 за
“Четвърта, пета и шеста власт”

 1. Ха-ха във връзка със заглавието на Боко-Тиквениковите Филми „Под Прикритие“ и „Четвърта Власт“ – се замислих какви са видовете власт и потърсих – което ме отведе на тази страница – Благодарение на попадането ми тук видях картинката с Гошето Първанов по прякор Mr. „ABV“(Това е нещо като Англеското „Mr.One-Two“ от филма Rock-n-Rolla) 😀 😀 и така успях да я видя и да си я сваля – тази картинка която толкова отговаря на съвременните събития – сега точно 5 години и 11 Месеца СЛЕД НАПИСВАНЕТО НА СТАТИЯТА – ЕВАЛА АФЕРА – You Really made my day 😀 😀

 2. Ako deistvitelno imashe malko ot goreposochenoto dostoinstvo – njamashe da se ljushkate kato podgoneno stado a stiahte da dadete otpor i sreden prust na tezi koito sega vi kradat, ..at i t.n. …… A kolkoto do tohija bozhi gnjav – na nikoi ne mu puka…. Dokato gi turpite komunistite – ste se duha supata.

 3. THE WRITER`S UNION OF BULGARIA.ПИСАТЕЛИТЕ – ПРОРОЦИ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО. ПИСАТЕЛ Е ТОЗИ, КОГОТО СМЯТАТ ЗА ТАКЪВ ! П О К А Н А.Съюзът на писателите в България (от всички народности) http://www.worlduni.narod.ru, най-учтиво ви кани на редовните си сбирки: всеки понеделник от 18 часа, в Посолство на Мира, ул.”Бенковски”№25; вторник от 18 часа читалище”Райко Алексиев”, 3-ти етаж, на Руски паметник, срещу Болница МВР; и всяка събота и неделя от 17 часа на адрес: София,ул.”Шипка”№6,(ка-
  фенето). За повече информация:тел. GSM 0889-200141, 02/9782780, Борис Ташков-02/9274072: 02/8725822:Руси Стойков, Йоло Денев; 02/8896618, 9541476, 8733786.
  Екип:
  Михаил Вашкевич (автор) тел. 0889-200141.
  Валери Рибаров (водещ и координатор) тел. 02/9782780.
  Никола Статков (водещ и коментатор) тел. 02/8733786.
  Йоло Денев (водещ и балансер) тел. 02/8896618,9541476.
  Днес 23.04.2008г., в гр. София, на ул.”Шипка”-6 се проведе среща на учредителите на “Съюз на писателите в България – от всички народности”. На срещата присъстваха: Валери Рибаров, Петко Маличев, Христо Мижоров, Йоло Денев, Никола Статков, Руми Лякова, Вълчо Камбуров.
  Срещата премина при следния дневен ред:
  1.Организационни въпроси. Докл.:В.Рибаров
  2.Финансови въпроси.Докл.:В.Рибаров
  3.Разни.Докл.: Всички участници

  По първа точка от дневния ред г-н В.Рибаров каза следното:
  Първо.Назначава Никола Статков, Йоло Денев и Михаил Вашкевич за временни председатели на Съюза.
  Второ.Съюзът ще възникне с Акт за Дарение между неговите учредители и този, който се появи като даригтел с такова желание.
  Трето.Като нови учредители на срещата присъстваха Руми Лякова и Вълчо Камбуров, които изявиха желание да се регистрират в сайт “Животът”.

  По втора точка от дневния ред г-н В.Рибаров обоснова работата на Съюза като социална общност, работеща в интерес на своите членове.

  По трета точка от дневния ред думата взеха:
  Г-н Вълчо Камбуров подкрепи, изложената от г-н Рибаров позиция.

  Г-н Йоло Денев прочете свое стихотворение.

  След станалите разисквания се взеха следните решения:
  1.Да се влезе в процедура за съдебна регистрация на Съюза, която да бъде разработена от г-н Рибаров.
  2.Г-н Петко Маличев се назначаваот г-н Рибаров за Директор на Виртуална Академия на Съюза.
  3.Г-н Рибаров да изработи проект за Акт за дарение, с който да запознае учредителите на Съюза.
  4.М.Вашкевич да докладва на следващата среща за финансовите опирации, които е провел от името на Съюза.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *