Регистрация
Публикувано на 01.02.2015 / 17:55

ЧЕРНИЯ РОДИ. „За Черния Роди получих 3000 лева награда като „информатор”. Пазя си още някъде документа, върху който се подписах. Отдолу стоеше подписа на вътрешния министър. Пари обаче не взех. Те отидоха в бопаджията.“

черния родиВъв връзка с „актуалната обстановка“ с „разбиването“ на варненска „ОПГ – килъри“, публикуваме откъс от книгата на Веселина Томова „Бандитска Варна“, издадена през 2009 година.
Тогава мръсния МВР – цирк бе същия като днес. Много от лицата, които го играят – прокурори и ченгета, вместо да бъдат арестувани, се издигнаха в кариерата.
Днес – шест години по-късно „ловят“ и „съдят“ „ОПГ“ по същата схема. И „героите“ ПАК СА ЕДНИ И СЪЩИ. „Дежурни“ по избиване на комплекси на МВР и прокуратура, че „ловят организираната престъпност“.

„….„Симбиозата” бе перфектна. Времената се бяха сменили и онези горди гангстери, за които беше въпрос на чест някой да не каже за тях, че е „кука”, се бяха сменили с пъплещи бандитчета, които играеха своята измекярска игра – ставаха с охота агенти и „разработвани обекти” за да легитимират нерегламентираните контакти на корумпираните антимафиоти. Ченгето винаги оправдаваше контакта с това, че е оперативен, а през това заедно с „обекта” редяха мафиотски схеми срещу пари и влияние.

100 000 лева се плащаше на висш офицер от БОП като захапка за „членски внос” за да влезе в клуба на определената нарко-групировка. Оттам нататък следваха всички други екстри, а те включваха на първо място дадените курбан жертвени агнета от страна на платилия бос. Така бопаджиите удряха два заека едновременно – хем отчитаха акции срещу организираната престъпност, хем взимаха пари от мафиота, посочил „съгрешилите”, които му пречат на улицата и трябва да бъдат изчистени.

Взаимоотношенията са толкова свойски, че дори се стига дотам, че когато „агентът”, спомогнал да бъде „разкрита” значима фигура от ъндърграунда, по вътрешна разпоредба в МВР, трябва да бъде награден. Заповедта за паричната награда се подписва лично от вътрешния министър и бонуса е за „информатора”.

Бандитът – ортак на антимафиотите обаче, само проформа се подписва върху документа, че е взел сумата, а парите отиват в джоба на съответния антимафиот. Сумите за варненското ниво са дребни – 3000 лева, 5000 лева, но те никога не се получават от подземните „къртици”, а от аверите им, с които редят схемите – ченгетата. Такава е негласната уговорка между тях.

По времето на владението на улицата от Иво Гела парите, които трябва да получи като рушвет за осигуряване на полицейски чадър, шеф в БОП – Варна прибира всеки понеделник от лице с прозвище Д. Полицая, който ги носи в кеш. Особеността на Д. Полицая е, че никога не ползва автомобил, ходи пеш и срещата с висшия офицер става не къде да е, а пред сградата на вътрешната дирекция.

За да няма пробив в смазаното колело на „симбиозата” обаче, трябва съответен прокурор, през който да минават безпрепятствено всички поръчани „ювелирни” акции. Това не е толкова сложно, защото всъщност антимафиотите наистина залавят посочените им от купилия ги бос бандити, но винаги има риск някой прокурор да се усъмни в качеството на доказателствата, или на подготвяната операция на ченгетата.

Шефът на БОП – Варна Емил Михайлов не крие, че работи брилянтно с окръжната прокурорка Стефка Якимова. Всички акции на БОП – Варна минават през нея и няма нито една, която да я усъмни.
-Стефка е голяма работа. Без нея не знам какво ще правим. В прокуратурата никой не става за нищо и ако не е Стефка, направо трябва да я закрият. Оня, шефът им, /става дума за шефа на Окръжна прокуратура – Варна Пламен Иванов/ въобще не знае на кой свят се намира. Само Стефка работи, никой друг! Тя, Стефчето, от толкова работа, не може да се ожени жената… – възторжено ми разказва Емил Михайлов, докато се прибираме в ранни зори двамата през Морската градина след купон за полицейския празник, където всички бопаджи пируват до зори в крайбрежно заведение. Заедно с тях попадаме там и няколко журналисти по покана на Емил Михайлов.
Емо е достатъчно пил за да не скрива „симбиозата” между бопаджиите и прокурор Стефка Якимова. В същото време бивш прокурор, сега вече адвокат, сам напуснал прокуратурата, ми доверява как си е тръгнал, защото му било писнало да бъде подлаган на натиск:
-При мен не минаваха безумните им акции. Идват, представят някакви нефелни доказателства и искат разрешение да застана зад тях, за да ударят някого. Виждам, че това не може да издържи по никакъв начин в съда и ги съветвам да се върнат, да изпипат нещата, и чак тогава може да им бъде дадено прокурорско разрешение. А, не, бързаме, сега трябва да стане!, ревват обаче бопаджиите. До гуша ми дойде и се махнах.
Антимафиотите наистина бързат, защото поръчката е дадена и този, който трябва да бъде „скалъпен” пречи на боса, който поръчва музиката. А той също бърза, защото губи пари.

-На практика конкурентът не го наказваш ти, нито мафията. Истинското наказание идва от БОП, която работи като наказателна бригада на мафията. За Черния Роди получих 3000 лева награда като „информатор”. Пазя си още някъде документа, върху който се подписах. Отдолу стоеше подписа на вътрешния министър. Пари обаче не взех. Те отидоха в бопаджията. Как ги е взел, не знам. Роди беше ударен по същата схема, защото бе посочен от Жеков и Янко Каратиста – години по-късно признава пред мен един от участниците в платеното мероприятие.

Преди да бъде ударен Черния Роди обаче, при него отива посредник от страна на шефовете на БОП – Варна. Предлага му се да даде 20 000 лева за да „отърве кожата”. Разговорът е записан на мобилния телефон на Черния Роди. Слушала съм този разговор, който е потресаващ.

Помолих тогава Роди да съдейства, да го дадем на „Вътрешна сигурност”, или ДАНС за да направят нещо, но той махна с ръка:
-Айде пак да ме мъкнат насам-натам и накрая аз ще изляза виновен.
Малко по-късно отново го помъкнаха по арестите. Този път дори за нещо, за което вече бе лежал в затвора. До тогава обаче имаше още време.
Имената, които бяха споменати в записа са на шефа на БОП – Варна Емил Михайлов и заместника му – дясната му ръка – Добромир Досев. Роди отказва да даде парите.

На практика ченгетата играят и двойна игра – получават поръчката да бъде ударен Черния Роди от човека, който им плаща, но пробват дали могат да ощавят и Роди за да осуетят акцията.

Иначе шефът на БОП – Варна Емил Михайлов ексцентрично представя битката си срещу организираната престъпност по пресконференции с медиите. Той направи куп шумни показни акции срещу наркодилъри, които оповести като небивал успех на службата. Ударени бяха обаче единствено лица от групировката „Монопола”, която се ръководеше от Валентин Николинков – Бандита, или Аспаруховския. Конкурентната групировка, наречена „Фирмата”, оглавявана от Веско Жеков обаче не е пипната.
Емил Михайлов опиянен от жанра, който пише в антимафиотската история, обяви първи, че във Варна има две нарко – групи – „Монопола” и „Фирмата” и посочи имената на босовете – Вальо Бандита и Веско Жеков.

Обвинението за организираната престъпна група за разпространяване на наркотици е за периода 2004-2006 година. То е повдигнато в края на „мега” дознанието срещу Веселин Данов от прокурорката Стефка Якимова. Базира се на голите показания на лице, което очевидно се лута кого познава, кого е виждал, или не. По това обвинение има и още две показания – едното на Янко Каратиста, и другото на шофьора на наркобоса на „Фирмата” Веско Жеков. И Жеков, и Каратиста са под домашен арест, без ден в ареста, благодарение на „мега” прокурорката. По обвинението няма и грам пряко доказателство. То се гради единствено по спомени на „очевидци”

Когато извадих този запис, натискът срещу Мартин Демирев Георгиев стана жесток. Полицаи от Трето полицейско управление, най-вероятно инструктирани от ченге №1 на Варна, притискат Мартин Демирев като го заплашват, че „ще го скъсат”, ако му мине през ума да „смени показанията си” и каже пред проверящия прокурор от ВКП как е бил натискан и от кого, за да свидетелства.

Полицаите притискат в продължение на три часа и съпругата на Мартин без да я пускат да напусне дома си. Мартин се покрива и веднага от прахта е извадена стара преписка за намерени в мазата му четири джанти. Тя е и мотива да търсят да го арестуват за да го пречупят в ареста, ако случайно каже истината пред проверяващия прокурор от ВКП.

Черния Роди бе сломен и напълно объркан. Той не можеше да повярва, че го обвиняват в нещо толкова тъпоумно скроено, още повече по показанията на човек, който той изобщо не познава. Роди бе излежал присъда за разпространение на наркотици и непрекъснато питаше: „Как могат да ме обвиняват за нещо, за което вече съм осъден, как ще ме съдят за едно и също нещо два пъти?”

Подобно обвинение по никакъв начин не можеше да издържи в съда. Съветваха Роди да не бяга и да не се крие, а да се яви на призовката, която му бяха пратили иначе в качеството му първоначално на свидетел. Роди обаче бе сигурен, че ще го задържат и духна. По-късно името му странно се появи в два акта за повдигане на обвинение, които видях с очите си.

И двата документа бяха изготвени от дознателя Панайот Вълчев. На единия името на Черния Роди бе посочено като обвиняем заедно с цялата група по „мега” дознанието. На другия документ със същата дата и час на изготвяне, името му липсваше. Дознателят бе помолил един от обвиняемите, на когото бе връчил актовете в автомобил, да унищожи първия екземпляр, но човекът придвидливо го бе запазил.

Тогава си мислех, че Роди е сключил сделка с ченгетата и затова са извадили името му и го написах в сайта. Оказа се обаче, че Роди е вкаран в обвинителния акт и е отказал всички предложения, на които не може да се устои, дошли от „мега” прокурорката и комисар Митко Димитров чрез устата на любимия им мафиот Веско Жеков.
Извиних се на Роди с публикация. Така разбирах журналистиката – когато си сбъркал, винаги трябваше да имаш силата да признаеш, че си сбъркал и да се извиниш.. На когото и да е било – от президента, до бандита.
…..
Роди изчезна и се говореше, че е в Доминиканската република.
Един ден получих от него e-mail и за първи научих за обратната страна на медала, който си бяха окачили някои за ареста му преди години и присъдата му, която бе плод на сключено споразумение, и по която беше в пробация. Подателят бе „Познаваш ме”:
През 2006 година по поръчка на Жеков /б.а. Веско Жеков/ и Янко /б.а. Янко Каратиста/ трябваше да ги снабдя с хероин и кокаин, защото бяха закъсали. След като те се бяха уговорили с Емо /б.а. шефът на БОП – Варна Емил Михайлов/ и Досев /б.а. Добромир Досев – дясна ръка на Емил Михайлов/ за да ме подложат, хванаха ме по техен сигнал на място. Тогава и до ден днешен нито един полицай и прокурор не ме пита за кого са тези неща, а просто – давай, нали го хванахме… Защо тогава никой не ми заведе дело за организирана престъпна група? Защо никой не ме разпита за Данов, за Чубака, за никой? По пътя към ареста Досев сам ми каза в колата: „Нали знаеш кой те изпя?”. Разговорите с Янко Каратиста липсваха. Бяха пуснати съвсем други неща /б.а. има предвид СРС-та/, които нямаха никаква връзка със задържането ми. Лично Жеков след като се покрих /б.а. става въпрос по повдигнатото вече обвинение по „мега” дознанието/, чрез мои познати искаше да се свърже с мен и да ми каже, че може да ме оправи само да съм кажел за Данов. Аз не съм шпионин и не мога да лъжа и да си измислям. Пак питам защо тогава /б.а. по време на ареста му преди години/ никой не ми повдигна обвинение за група, в която са Данов и Чубака? Държа да бъда разпитан от прокурор от ВКП, а този Мартин въобще не го познавам. Аз си излежах присъдата, благодарение на Янко, Жеков, Досев и Емо Михайлов. Мога да кажа много неща, но не искам да имам повече разправии със съд, прокуратура и полиция. НИКОЙ, НИКОЙ НЕ МЕ ПИТА ЗА КОГО БЕШЕ ТОВА ПОЛОВИН КИЛО, А ЧАК СЛЕД ТРИ ГОДИНИ МЕ ОБВИНЯВАТ ЗА ОРГАНИЗИРАНА ПРЕСТЪПНА ГРУПА ПО ПОКАЗАНИЯ НА ЧОВЕК НА ЖЕКОВ, КОЙТО НЕ СИ СПОМНЯМ ДАЛИ СЪМ ВИЖДАЛ НЯКОГА. ДОРИ СЪМ УБЕДЕН, ЧЕ НЕ ГО ПОЗНАВАМ. Също така прокурор по моето дело беше жената на вратаря на „Спартак”, който бе на заплата от Жеков и Славков, и Янко, когато бяха в добри отношения. Май много съвпадения, а? Питай Емо /б.а. шефът на БОП – Варна Емил Михайлов/ като имаше 100% информация за Янко Каратиста като ходи да взема хероин и знаеше часа и мястото, защо не направи нищо, а дори им направи безпрепятствен коридор да приберат наркотиците, докъдето трябваше да отидат. Всичко е толкова смешно, еба ти пародията, нямам думи. Има ли човек, на който да разкажа всичко това и да се вземат някакви мерки, а не само да вярват на Янко и Жеков, и на някакъв измислен сол ташак на Жеков”.
Роди бе пратил нотариално заверени показания във ВКП.
Има ли човек, на който да разкажа всичко това?
Прокуратурата беше глуха за всичко, което бе свързано с боса на мафията Веско Жеков. Тя бе с тапи в ушите и за мръсотиите, сътворявани от прокурори и висши полицаи във Варна.

Тюрлюгювечът „мега” дознание бе наблъскан с подобни „доказателства” и колкото повече се трупаха томовете по него, толкова по-страшна ставаше картинката. Ако това бе разследване, по тази логика чрез подобни показания, измайсторени от близки бандити до полицията, всеки един от нас, утре можеше да се събуди като бос на мафията.
Роди на бърза ръка бе осъден на една година заради нарушената пробация.

Идвам да лежа една година, пак смрад и лайна, това дело няма ли край, докога с тези тъпотии, писна ми! Чудя се какво е това дело, такова безобразие – ужас! Тоз Жеков, еба ти връзкаря…еба ти, беззаконието… А ПОМИЯРА ЖЕКОВ КАК Я МИСЛИ, ОТКЪДЕ ТОЛКОВА ВРЪЗКИ ИМАТ ТЕЗИ ЛАЙНАРИ?”
Не само Роди, всички се питахме това – как бе възможно човекът, който оглавяваше мафията десет години да остава „последна дупка на кавала” и всичките му престъпления да бъдат прехвърлени умело върху главите на останалите, благодарение на „ювелирните” правораздавателни действия на „мега” прокурорите и комисар Митко Димитров. При предявяването на материалите по делото и адвокатът Илиян Василев щеше да реагира бурно.

В материалите по дознанието имаше данни и показания, че Веско Жеков е направил две поръчки за убийства.

Единият от тях Живко Великов, срещу когото е стреляно, слава богу, бе оживял. „Как е възможно да не бъде повдигнато обвинение на този човек?” шокиран е адвокат Василев. Дознателите мънкат: „Ами, то от нас не зависи, прокурорката така каза…”.

Предния ден преди да се яви в съда, Роди ми написа:

Веси, утре влизам в затвора, благодарение на тъпотиите на Данов. Дадоха ми една година и 11 месеца и ми групираха присъдите. Еба ми се майката, ще лежа 1 година и пет дена. Наебаха ме професионално, объркаха ми пак живота, без вина виновен. Кво да ти кажа не знам, пак по затворите, но да сме живи и здрави. Най-лошото е, че ще лежа в корпуса, строг режим. Писна ми. Какво му трябваше да се занимава с глупости /б.а. – Весо Данов/, изядох го аз без нищо. Не ме плюй. Напиши две хубави слова за мен. Видя, че аз не съм предател и никога няма да стана. Чао. Ще се видим след година. Утре в 13 часа съм пред съда”.

Беше като забавен кадър на епизод от странен филм.

Репортерите чакахме пред сградата на варненския окръжен съд. Роди се зададе отдолу, придружен от две цивилни ченгета. Беше облечен целия в черно, а зад черните очила криеше онази болка, която журналистите не подозираха. Площадът пред шадраваните бе горещ като тенекия и безлюден. Роди вървеше отсечено, с високо вдигната глава. Тръгнах насреща му и някъде по средата, срещайки се, се прегърнахме. Прошепнах му да се държи. Той само горчиво се усмихна.

Минути по-късно един от фоторепортерите ме попита: „Да не сте били гаджета?”.

Не бяхме. Това не беше демонстрация. Познавах Роди от 20 години. Още от времето, в което съдбата още не го бе запратила с един мощен шут в гангстерския свят. Може и да бе всякакъв, но той носеше много добри звънчета в душата си. Знаех нелекия му път и имах слабост към него. Виждала го бях в неподозирани човешки ситуации, толкова безсилен, че якият му демонстративен вид се пропукваше като черупка на яйце. Той беше един мъж, който никога не се оплакваше от кръста си, но като истински мъж, можеше да плаче.

Този път отиваше в затвора, вкаран в една мелачница абсолютно без вина. За разлика от всички онези истински мафиоти, които бяха „оправени” от дуото „Якимова – Димитров” със смехотворни споразумения без да лежат нито ден в ареста.

Веселина Томова

 

Коментари 10 за
“ЧЕРНИЯ РОДИ. „За Черния Роди получих 3000 лева награда като „информатор”. Пазя си още някъде документа, върху който се подписах. Отдолу стоеше подписа на вътрешния министър. Пари обаче не взех. Те отидоха в бопаджията.“”

  1. KAK MOJE,NO QVNO MOJE RODI PRIQTELIO IZOBSTO NE SE VRY6TAI V TAZI POMIQRSKA DYRJAVA!!!!KAKVO ISKAT OT NEGO NE MOGA DA RAZBERA?KYV LI NE GO NAPRAVIHA,A SEGA E I UBIEC NADQVAM SE VSICHKO DA IZLEZE NA QVE,TAQ GADNA MYRSHA JEKOV TOI STOI ZAD VSICHKO!!!!!!!!!!!!!!ZA TEZI KOITO NE POZNAVAT RODI MOGA DA KAJA NEVEROQTEN,ERUDIRAN I S VISOKA KLASA PROSTO NQKOI HORA TOLKOVA GI E QD NA NEGO,NO KAKVOTO I DA NAPRAVQT TE KATO NEGO NE MOGAT DA BYDAT,A OTNOSNO JEKOV TOI GOSPOD SI ZNAE RABOTATA SAMOZABRAVI SE TAZI GADNA TVAR!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  2. до joyo щом много знаеш говори открито, аз лично го познавам и знам на колко хора е помагал. Мога да изляза и да го потвърдя. А ти?

  3. какво го защитавате тоя изрод бе. Направо щях да се разрева накрая на статията.Най големите му трудности са като измамените от него си търсят парите. Нямате си представа с кого си имате работа изобщо.Сигурно няма човек който го познава и да не е измамен от него.

  4. Choveka e teshkar na nivo Varna . Vadi si $ pari ne go sadete.ne znam sashto iskate da badete priblegeni tam ,kadeto nikoga ne ste bili .mnogo se natiskat hora da znaqt tova ,koeto ne e v tqhna kompetenciq .vseki e nevinen do dokazvane na obtatnoto

  5. МОЛЯ, НЕ СЛАГАЙТЕ ПОД ЕДИН ЗНАМЕНАТЕЛ ВСИЧКИТЕ ОТ БОП-ВАРНА! ИМАШЕ И НАДЯВАМ СЕ И СЕГА ДА ИМА МНОГО ЧЕСТНИ И СВЕСТНИ ТАКИВА!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>