Публикувано на 10.04.2008 / 13:20

Цвятко Цветков: Бойко Борисов се срещаше с Маргините, Мето Илиянски и Георги Илиев

 

 

В интервю за Агенция “Фокус” Цвятко Цветков заяви: „Не приемам термина регламентирани и нерегламентирани връзки, но и главният секретар на МВР при министър Георги Петканов имаше редица срещи с хора от паралелната власт. В т.ч. и имена, които са достатъчно ясни и тогава, и сега”.
На въпрос главният секретар на МВР Бойко Борисов срещал ли се е с хора от престъпния свят, Цвятко Цветков отговори: „Разбира се, че се е срещал. Срещал се е и с Маргините. Срещал се е и с Галев и Христов. Срещал се е и с други лица от тези среди. Разбира се, тук веднага искам да направя едно уточнение. Не може да се работи по такива лица, и да не се срещаш. Сещам се и за този, който изчезна – Мето Илиянски – с него се е срещал, говоря за Борисов. С Георги Илиев се е срещал. Но тези срещи могат да имат и оправдание, ако са от професионална гледна точка направени така, че първо тези лица да бъдат профилактирани, за да се ограничи дейността им, и второ – към някои от тях впоследствие да се подходи оперативно. Един главен секретар, като най-високата професионална фигура, би могъл да си позволи по-широк диапазон на такива срещи. Но над главния секретар те не са препоръчителни”.

Атанас Атанасов се превърна в основен говорител на опозицията по две причини, каза в интервю за Агенция “Фокус” Цвятко Цветков, бивш секретар на МВР в правителството на Жан Виденов. Първо – Атанасов е ръководен кадър на ДСБ, той председателства софийската организация на ДСБ и е кандидат за поста и на самия Иван Костов. Второ, Атанасов с напускането на службата, по непроверени данни, е изнесъл достатъчно количество информация, защото още като директор на службата е искал разработки, искал ги е от хората, агентурата, и други източници, които са работили по тези разработки. Дали само ги е чел с образователна цел, или от тях са вадени информации, копирани информации, които впоследствие да бъдат ползвани, това не е много ясно, каза Цвятко Цветков. „Освен това – той също е правил контакти с хора от този тип. Най-малкото – са известни неща, свързани с лицето Поли Пантев, че службата е правила срещи с него. Второто лице, с което службата е правила срещи, е Тодор Толев. Тодор Толев, който впоследствие също беше разстрелян на ул. „Дунав” и за него се говори, че е бил посредник за евентуално решаване на въпросите от страна на Иван Костов с Майкъл Чорни за БТК и някои неща – или дял от БТК, или комисионни. За да може Чорни спокойно да си работи с БТК и мобилните оператори, които тогава бяха във владение в не малка степен на фирми, свързани с Чорни. Аз казвам само някои от примерите”, заяви Цвятко Цветков.
Той припомни още: „Атанасов беше засечен, без да има кой знае каква особена нужда, първи да изприпка на един взрив в хотел „Амбасадор” на „Симеоновско шосе”, когато се самовзривиха поръчкови изпълнители със собствените си бомби и тогава беше много учудващо какво прави директорът на НСС на местопрестъплението минути след него”. Според Цветков – Атанасов, на базата на тези си тогава връзки, и запазени впоследствие някои възможности за контакти, придобива информация, която сега се стреми да реализира.
На въпрос какво е свършил за службата НСС Атанас Атанасов, той заяви: „Аз мога да кажа, че реформи на Национална служба „Сигурност” (НСС) по негово време в известна степен имаше, но те се дължаха на налагания опит от партньорски служби – американски, английски и други. И бяха повече дело на екипа, сред който се открояваше Иван Драшков, а не – на Атанасов като директор на службата. Защото Атанасов беше един инструмент на Иван Костов. Както знаете – този инструмент се занима с Бонев, изготви един доклад за министър Бонев и Костов използва претекста през този инструмент да отстрани Бонев, за да завземе позициите на Бонев за контрол върху паралелната власт и организираната престъпност”.
Според Цвятко Цветков Атанас Атанасов има малък опит като регионален директор в Разград известно време. „След това – направо секретар на МВР и директор на Национална служба „Сигурност” (НСС). Тук искам да припомня на Атанасов един факт от неговото минало: че като районен прокурор в Разград е кандидатствал за работа в Окръжното управление на МВР (преди 10 ноември 1989 г.), но когато е разбрал, че юрисконсулт не е длъжност „заместник-началник на окръжното управление, се е отказал”.

 

Агенция Фокус

Коментари 0 за
“Цвятко Цветков: Бойко Борисов се срещаше с Маргините, Мето Илиянски и Георги Илиев”

  1. mozhe bi sme edinstvenata darzhava v sveta-reketior n.1 da stane shev na mvr,kmet i ne znam si oshte kvo…mozhe bi prezident-g-n boiko borisov sramota za men,sramota za normalnite balgari,sraqmota za balgaria!i mi pisna onaia rabota da slusham i cheta komentari kak se bori sas coruptziata,s neznaen selski bandit ili igrae tenis!? s neznam si koi.ne znam koi e vinoven takiva,kato negovo velichestvo Borisovo da ni upravliavat ama ne mi e iasno sled kato tolkova hora znaiat za karierata mu ot..do zashto si malchat i edva li ne mu „praviat kato viatara“500 godini ostaviat mnogo sledi

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *