Публикувано на 25.04.2008 / 20:58

Царят на празните приказки

 

 

Разкритията на Гюнер Тахир през 2003 г. за корупция във въпросната програма на партията на Доган сериозно разтревожиха зам. – председателя на партията. Тогава Тахир заяви, че “таксата” за един студент е 5 бона. Парите се плащали по вече отработена схема, като в нея били включени няколко предани човека на областната структура на партията в Кърджали. Двигател на корупционната схема бил именно Лютви.
Мечът на рушветчийството карал наред, без значение дали родителите са бедни и дали пък от кандидата за безплатно образование няма да излезе бъдещо светило на политическата или икономическа мисъл, което безрезервно ще подкрепя спонсора си. Твърденията на отритнатия от Доган Гюнер Тахир накараха момчилградския депутат да даде пространни изявления за това, колко демократична била процедурата; през колко сита минавали кандидатурите и как Тахир нямало какво друго да прави, освен да дрънка глупости срещу бившите си съпартийци.
Само, че Гюнер Тахир не е бай Осман от момчилградския пазар, а човек, който е бил навътре в корупционните схеми и определено не си измисля. С рязък ход, свързан с “откупване” към въпросните разпространители – журналисти, според него, на “гнусните лъжи”, историята е потулена. Естествено, той не се бърка в джоба. Работата по трансфера на парите е поверена на тъста на г-н Местан – ексдепутата Хасан Али, който в момента има много силни позиции в тютюневия монополист “Булгартабак”. / По времето на Иван Костов, комисията “Андреев” отвори част от досиетата на политическия елит. Оказа се, че Хасан Али е сътрудничел на бившата Държавна сигурност./
Въобще, около известния със сложния си изказ и напудрено изразяване на иначе прости неща народен представител, винаги се заформят някакви “дребни скандали”, които той тихомълком унищожава в зародиш.
Историята с катастрофиралия му “Мерцедес” също е показателна за отношението на народния представител към обикновените хора. В центъра на Момчилград, автомобилът му е ударен от “Форд”, движещ се по улица с предимство. Застрахователната компания “Евроинс” веднага изплаща щетите му, защото “клиентът им е известна личност”. Веднага след това обаче Лютви Местан ангажира кърджалийския адвокат Даниел Дуков за да заведе дело срещу шофьора на “Форда” – 17 годишно момче. Местан иска и от него още 4 500 лв. обезщетение за нанесени “материални и морални щети”. Перипетиите около докарването на допълнителни доходи от депутата, роден в момчилградското село Чорбаджийско, веднага се разчува. Тя стига и до ушите на медиите, а копие от съдебния иск се разнася из заведенията. И тук Лютви усеща идващата буря – нарежда на адвоката си да отмени съдебния иск.
Наред с по-дребните “провинения” на Лютви истинската тема номер № 1 в ДПС – централата на “Ал. Стамболийски” 45 А обаче е апартаментът му в центъра на Кърджали. Жилището е в нова тухлена кооперация, намираща се до сградата на Община Кърджали. Имотът е на втория етаж и е все още не е обзаведен.
Близки до партията бизнесмени твърдят, че жилището му било подарено от строителен предприемач. Срещу подаръка за около 40 000 евро /по пазарни цени в момента/, заместникът на Доган му “помагал” в “сложните търгове” в образователното министерство за ежегодните ремонти на училища в Кърджалийска община.
Звездният миг на Лютви изгрява след като сключва брак с Ширин – дъщерята на депутата от ДПС от ранните години на демокрацията Хасан Али. Заради брака по сметка, Местан оставя първата си съпруга. Отритнатата дама също не е случаен – щерка на бившия председател на Окръжния комитет на БКП в Момчилград. От брака си Местан има две деца – син и дъщеря и дори вече внук. Те обаче са забравени съвсем съзнателно от баща си и той дори не иска да контактува с тях. Куриозен и шокиращ е случаят разказващ се като виц в ДПС за бащинските чувства на Местан към сина му от първия му брак Денис. Преди 2 г. Денис звъни на баща си за да му съобщи радостната новина, че има син, както и че е станал дядо. Неохотно бащата честити на сина си, но на въпроса дали ще разреши бебето да носи името му, депесарят отговаря: "Не, оправяй се както искаш".
Истинската стихия на Лютви са националните медии, където той обича да използва думи от сорта на: “химера”, “конвергенция”,” артикулация” и пр, които в родния му Момчилград едва ли някой би разбрал. Лютви се чувства в свои води – едно на ръка, защото няма да се пръкне някой за да иска точно обяснение на термина/който и той едва ли знае/ и друго – там той просто се чувства по-авторитетен и далеч, далеч от простотията извън жълтите павета. Въпросите, разнищвани от видни световни политолози, футуролози, политически анализатори намират място в медийните изяви на Местан. И ако Лютви каже, че “днес ние, сме много по-близо до оформянето контурите на нашата трансатлантическа идентичност”, бъдете сигурни, че това е било точно така.

 

24chasa.blogspot.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *