Регистрация
Публикувано на 10.01.2019 / 11:18

УМОРИХ СЕ… ПРЕДАВАМ СЕ… ИДВА МОМЕНТ, В КОЙТО ТОВА ДА СИ ЖУРНАЛИСТ СЕ ОБРЪЩА СРЕЩУ ТЕБ

ЖУРНАЛИСТ УРУГВАЙLeonardo Haberkorn, уругвайски журналист, преподавател в университета ОРТ в гр. Монтевидео, публикува отворено писмо:

Уморих се… предавам се…“

„След много, много години днес преподавах в университета за последен път. Уморих се да се боря с телефоните, с УотсАп и с Фейсбук. Победиха ме. Предавам се. Отказвам се. Уморих се да говоря за неща, които ме въодушевяват, пред младежи, които не могат да откъснат погледа си от телефон, на който непрекъснато получават селфита.

Разбира се, не всички са такива. Но стават все повече. Допреди три-четири години призивът да оставят телефона настрана за 90 минути, дори да е само от добро възпитание, все още имаше някакъв ефект.

Вече няма. Може би аз съм се изхабил твърде много в битката. Или пък не правя нещо, както трябва.

Но едно е вярно: много от тези младежи не осъзнават колко обидно и нараняващо е това, което правят. Освен това е все по-трудно да се обясни как работи журналистиката на хора, които не я потребяват, нито виждат смисъл да бъдат информирани.

Тази седмица в час стана дума за Венецуела. Само една от 20 студенти успя да каже основни неща за конфликта. Най-основните. Останалите нямаха никаква представа. Попитах ги дали знаят кой уругваец е в центъра на тази буря. Разбира се, никой не знаеше.

Попитах ги знаят ли кой е Алмагро. Мълчание. Насила, от дъното на залата, само едно момиче измънка: „Не беше ли външният министър?“. Така е за всичко. Какво става в Сирия? Мълчание.

Коя партия е по-либерална или по „вляво“ в САЩ – демократите или републиканците? Мълчание. Знаете ли кой е Варгас Льоса?

„Да!“

Някой чел ли е негова книга? Не, никой. Съжалявам, че младежите не могат да оставят телефона дори в час. Да запознаеш толкова неинформирани хора с журналистиката е сложно.

Все едно да преподаваш ботаника на същество от планета, на която не съществуват растения. При едно упражнение, за което трябваше да излязат да търсят новина навън, една студентка се върна с новината, че по улиците все още се продават вестници и списания.

Идва момент, в който това да си журналист се обръща срещу теб, защото си научен да се поставяш на мястото на другия, развил си емпатията като основно оръдие на труда си.

И тогава виждаш, че тези младежи, които продължават да са умни, симпатични и топли както винаги, са измамени, че вината не е само тяхна, че липсата на култура, незаинтересоваността и отчуждението не са се появили у тях от само себе си.

Любопитството им бавно е било убивано и всяка учителка, която не е поправяла правописните им грешки, ги е научила, че общо-взето нищо няма значение.

Когато човек разбере, че те също са жертви, почти неусетно сваля гарда.

Лошото накрая се оценява като посредствено; посредственото минава за добро; а доброто, в редките случаи, в които се появява, се празнува, сякаш е гениално. Не искам да бъда част от този извратен кръг. Никога не съм бил такъв и няма да бъда.

Винаги съм обичал да правя нещата добре. Възможно най-добре. И не понасям липсата на интерес към всеки въпрос, който задавам и на който се отвръща с мълчание. Мълчание. Мълчание. Мълчание.

Те искаха часът да свърши.

Аз също.“

Огнян Христов

Коментари 16 за
“УМОРИХ СЕ… ПРЕДАВАМ СЕ… ИДВА МОМЕНТ, В КОЙТО ТОВА ДА СИ ЖУРНАЛИСТ СЕ ОБРЪЩА СРЕЩУ ТЕБ”

 1. Спрете да храчите по младото поколение! От това няма да станете на тяхните години! Пийте си лекарството – „Антидебилиумът“ на д-р Иво Дебилхристов. Дамите да прибавят и „Антиклимактериум“! Очаквам Томова да ме резне!

 2. Ако всички които носят светлината в себе си се откажат,то марка ще победи. А, дали точно това не желаят тъмните субекти, тези които не искат делата, а и самите те да се осветяват? Не, не трябва да се оказват и да се предават, а да се стремят да привлекат повече хора към светлината. Трудно е, но не е невъзможно. И една свещичка да свети, може да разсее мрака, страшно е когато всичко потъне в плътен мрак.

 3. „Антихристът е човекът, който ще бъде начело на световната мрежа, контролираща цялата човешка раса. Затова самата структура е заплаха“, предупреди руският патриарх Кирил. За да се стигне до тотален контрол, първо трябва достатъчно затъпяване. Много скоро тотално затъпелите ще напълнят гетата, където няма да могат да консумират ресурси както до сега, малък елит ще живее на Олимп и ще кара летящи каляски… елитът ще владее технологии, които ще се струват на затъпелите като чудо.

  1. Ма тои КИРО московски контрабандиста на цигари и марков алкохол и тои е отбора на Антихриста ,по произход КИРИЛ ГУНДАЕВ е хазарин руски юдеин по маика юдеиката ВАИСМАН/девическата и фамилия преди да се ожени за руснак,по законите на евреиската ТОРАТха евреин е само този чиито маика е евреика/ .

 4. До Иван – телефоните са, за да си свърши човек работата, или пъка да контактува с близки и приятели за важни неща, не да праскат тъпи игри и да се занимават с глупости по 24 часа. А за истината и културата средствата са съвсем други.

 5. Страшно но напълно вярно! Най-отвратителното е, че няма нито една съвременна теория за устройството на обществото и обществените отношения които трябва да се променят. Тъпнята – либералнодемократичен модел е напълно изчерпана във всички държави но по този въпрос нито дума. Ако някой иска да дава примери със страни от Западна Европа – да не си губи времето. Именно там един Брейвик, за собствено удоволствие изби над двадесет младежи и бе осъден да полежи малко в затвора – където стриктно спазват правата му в това число и да може да завърши университет! Такава демокрация не трябва на никого! За най-новия данък – „пътища“ в Германия нито дума. Това ни чака – поне в България разбити пътища навсякъде – ще си ги оправяме и ние с новия данък за да могат гостите на демокрацията от по-южните страни да им се радват!

 6. Така е ,ИСТОРИК. Все пак ще те поправя малко – не съжалявам днешната младеж, забила тъп поглед в смартфоните, Съжалявам младите умни деца, които, четат книги, учат езици, за да четат книги, свирят на пиано, цигулка и тромпет, ходят на танци (няма значение какви) и на плуване и атлетика (тенисът е снобски, тъп и еднообразен спорт, от който си мислят, че ще спечелят кинти). Преди 30 години и ние бяхме умни и работливи дечурлига и пълнейки площадите, си мислехме, че ще променим родината ни към по-добро. НИЕ СЕ ОЛЯХМЕ, НИЩО НЕ НАПРАВИХМЕ, ДАЛИ НИ ИЗЛЪГАХА, ИЛИ НИЕ СМЕ СИ ВИНОВНИ, МАЙ Е ВТОРОТО. НИЕ СМЕ ВИНОВНИ, НИЕ!

  1. Приятелко Мери, аз бях на визираната от тебе възраст преди 45 г., но напълно си права!
   По това време ние, децата, не спирахме по цял ден с игрите и белите, макар че вечер редовно ни пердашеха по дупетата, че се прибираме късно. Сега гледам цели процесии с родители, придружаващи децата си до и от училище. И то не защото ги ограничават, а защото съвсем основателно се страхуват за тях, ако ги оставят сами на улицата.
   Сега е съвсем различно и заради още нещо – какви идеали да изграждаме и възпитаваме у децата си в тази реалност?!…

 7. Телефоните са шанс да се доберат до истината и да се откъснат от политагитацията и пропагандата, интернет изигра лоша шега на много от слугинажа на червената мафия, не е лесно днес да баламосвате младите, интелигентни хора, то затова и те толкова остават на територията на продажните, престъпни крадци и мошеници.

 8. И у нас е така. Онзи ден гледах как се гърчи едно IQ 164, не знаеше какво е КАЛИГРАФИЯ, ама 164. Смееех. Билалов в шок. И IQ-то като Мис България, все някой плаща!

  1. Горкият Билалов! Вчера пак видях един умник, интелигентен на вид. Работил в ООН, с английски език, икономист, бил преподавал и съветвал. За бъдещето на България. Мъжкият вариант на Екатерина Захариева. Страхотна демонстрация на логорея! Но нямаше понятие какво е това РАНДЕМАН. Икономист?

 9. Чета и сякаш това са и моите думи. И аз се уморих от преподаването. Когато започвах преди 40 г., насреща си виждах едни запалени въглени, на които само малко вятър им трябваше, за да лумне огънят, а през последните десетина години е същото, което описва колегата Леонардо. И това е така в Испания, Австралия, САЩ…

 10. ГЕНИАЛНО ТРАГИЧНО! ЩАСТЛИВ СЪМ, ЧЕ МЛАДОСТТА МИ НЕ ПРЕМИНА НАПРАЗНО. СЪЖАЛЯВАМ ДНЕШНАТА МЛАДЕЖ. НЕКА БОГ ДА ПОМОГНЕ НА МЛАДИТЕ, НИЕ СТАРИТЕ ВЕЧЕ НЕ МОЖЕМ. А МЛАДИТЕ НЕ ИСКАТ НАШАТА ПОМОЩ И ПРЕПУСКАТ ПО ПЪТЯ НА НЕВЕЖЕСТВОТО ЗА ДА СЕ СЛЕЯТ С ЖИВОТНИТЕ. БЪДЕЩЕТО Е НА ЖИВОТИНСКИЯ СВЯТ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>