Регистрация
Публикувано на 11.09.2018 / 18:01

УЖАСЯВАЩО! НАД 70% ОТ ОБВИНЕНИТЕ В ОПГ СА СЕ ОКАЗАЛИ НЕВИННИ. СЪЗНАТЕЛНО СЕ ПОВДИГАТ ОБВИНЕНИЯ НА ХОРА, ЗА КОИТО НЕ СА СЪБРАНИ ДОСТАТЪЧНО ДОКАЗАТЕЛСТВА ЗА ПРЕСТЪПНА ДЕЙНОСТ

ЦАЦАРОВЦАЦАРОВНад 70% от обвинените в ОПГ са се оказали невинни

Над 70% от обвинените от Прокуратурата на България в ръководене и участие в организирана престъпна група (ОПГ) са се оказали невинни. Това показват данни на Прокуратурата на България, изискани от „Студия Трансмедия“ по реда на Закона за достъп до публична информация. Според обобщените данни в периода от 2012 до 2017 г., което съвпада с мандата на действащия главен прокурор Сотир Цацаров, прокуратурата е повдигнала обвинения по чл. 321 от Наказателния кодекс (НК) на 2332 лица.

Съдът е постановил осъдителни присъди  за 652 от обвинените. Въпросният текст от НК гласи дословно:

 Чл. 321. (1)  Който образува или ръководи група, съставена с цел да върши престъпления в страната или в чужбина, се наказва с лишаване от свобода от една до пет години.

(2) Който участвува в такава група, се наказва с лишаване от свобода до три години.

Макар и в една календарна година да не е възможно да се извърви пътят от повдигане на обвинение до произнасяне на осъдителна присъда и посочените данни да се отнасят за различни казуси, статистиката дава обща картина на някои съществени проблеми в работата на държавното обвинение. На първо място това е неспособността на прокуратурата да събира качествени доказателства. Но проблемът всъщност може да е значително по-страшен и да представлява съзнателно повдигане на обвинения на хора, за които не са събрани достатъчно доказателства за престъпна дейност.

Наказателни адвокати, с които „Студия Трансмедия“ разговоря, са резервирани към статистическите данни. Общото мнение е, че картината е още по-тежка, а в графата на осъдените влизат и обвиняемите, които са сключили споразумение с Прокуратурата. В повечето случаи това са хора, на които е повдигнато обвинение за участи в ОПГ заради разпространение на наркотици и са дребни дилъри по нарко веригата. В свое интервю за „Студия Трансмедия“ такова мнение изрази и адвокат Николай Хаджигенов.

Бивш служител на Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС), с когото „Студия Трансмедия“ разговаря, обясни повдигането на обвинения в ОПГ като механизъм за най-лесно сдобиване с разрешение за използването на специални разузнавателни средства (СРС). По думите му съдиите често гледат с по-голям респект към искането за издаване на разрешение за използване на СРС, когато става дума за обвинение в ОПГ.

Повдигането на обвинение, включително и за участие в организирана престъпна група, е практически безконтролно. То не подлежи на съдебен контрол до момента, в който прокуратурата не внесе обвинението си в съда. Или обвиняемият не поиска сам внасянето на обвинението.

Предвид ужасяващата статистика на прокурорската успеваемост в съда това ясно дефинира проблема за липсата на справедливост в правораздавателната система в България.

Статистическите данни дават и ясно обяснение за все по-големия брой дела за обезщетения, в които е въвличана България. Защото единствен път за получаване на справедливост остава търсенето на отговорност от прокуратурата по реда на Закона за отговорността на държавата и общините за вреди, причинени на граждани, както и Европейският съд по правата на човека.

Липсата на персонална отговорност на причинилите страданията на несправедливо обвинените е механизъм за защита и възпроизвеждане на тази порочна системата, погазваща право и справедливост.

Мирослав Иванов

http://www.transmedia.bg

Коментари 6 за
“УЖАСЯВАЩО! НАД 70% ОТ ОБВИНЕНИТЕ В ОПГ СА СЕ ОКАЗАЛИ НЕВИННИ. СЪЗНАТЕЛНО СЕ ПОВДИГАТ ОБВИНЕНИЯ НА ХОРА, ЗА КОИТО НЕ СА СЪБРАНИ ДОСТАТЪЧНО ДОКАЗАТЕЛСТВА ЗА ПРЕСТЪПНА ДЕЙНОСТ”

 1. Ко са прайте ,ве,туй е румънска измишльотина от 10 години,после обвинителите отиват европейски депутати и всеки си пита патката,глей историята ,не географията е казала една румънска прокурорка…

 2. А има и дела, по които има влезли осъдителни присъди, но в действителност осъдените са невинни- такава е истината. Сега се чака резултатът в Страсбург. Например делото „Килърите“-образец на монтирано, режисирано, скалъпено от милицията наказателно дело. Един поръчал убийство на дадено лице на друг, другият-на трети, третият наел двама, които уж извършили престъплението, но изчезнали и не могат да бъдат открити. Всички те- известни и неизвестни и неоткрити-образуват ОПГ ?! Така се създаде нова правна формула в наказателното правораздаване- откриват се „поръчителите“, без да бъдат разкрити физическите извършители. Т.е. „разкрива“ се акцесорното престъпление, без да се разкрие основното. Беззаконие, облечено във власт, каквото даже и в Латинска Америка не съществува. Може би такива случаи е имало по времето на Берия.

 3. “(Боже)…Подкрепи и мен ръката,
  та кога въстане робът,
  в редовете на борбата
  да си найда и аз гробът !
  Не оставяй да изстине
  буйно сърце на чужбина,
  и гласът ми да премине
  тихо като през пустиня !“

 4. Аз ако съм един съдия, ще й искам на прокуратурата да ми представи като доказателство оригинал на Протокола от учредителното събрание на организираната престъпна група по чл. 321 от НК, или да ми яде съдийския.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>