Публикувано на 15.06.2019 / 8:51

ТЪРПИМ УПРАВЛЕНИЕТО НА МАЛООБРАЗОВАНИ И КРАДЛИВИ МЕРЗАВЦИ

КОСТА КОСТОВНие се държим като роби, а не като граждани.

                                    Румен Леонидов

                                    „Уплашеният човек”

 Интелектът винаги ме респектира и надделява над всеки друг аргумент. Във времето остава нетленното – словото и красотата, които се промъкват през полуотворения прозорец на ежедневието и ни спасяват от пошлостта.

Предпочитам услужливия разум пред разумния слугинаж. Предпочитам разумния пред паметливия, защото паметта лъже, а разумът е по-достоверен от фактите. Истината не винаги е във фактите, а в светлината на разума.

 Тази светлина идва от дълбоките умове, посяли семената, които подхранват разума.

 Мълча пред високия интелект. Прибирам шпагата и спускам предпазителя ако срещна високо слово и бистрота на ума.

 В това мълчание наточвам мозъчните си гънки и събуждам в себе си Човека.

 Когато отвори очи, започва да повдига въпроси.

 Защо сме мълчали и продължаваме да мълчим?

 Какво сторихме за обществото, че си позволяваме да искаме от него да будува вместо нас?

 Колко от нас имаха воля и дързост да се опълчват срещу системата с циничния стоицизъм на Константин Павлов или с вътрешната емиграция на Борис Христов?

 След „Нима това е човек” на Примо Леви, колко от нас са доказали воля и съвест при нечовешко изпитание?

 Днес, както и преди, 99.99% сме конформисти и кухненски революционери, ползваме се от системата и мълчим за нейните недостатъци.

 Какво сътворихме ние, моралистите, диванните бунтари, кухненските четници, демократите, които искахме промяна, а извоювахме тази уродлива форма – ни тоталитаризъм, ни демокрация – а тоталитарна демокрация или демократична диктатура, за по-кратко – демократура.

Прав ли е Карл Шмит, консервативният политически теоретик, че либералната демокрация е фикция и политическото функционира най-успешно в условия на диктатура, че политически ред може да има само при деспотичен суверен, че диктаторите са по-съвместими с демократичното управление, защото изразяват волята на едно сплотено мнозинство, че базисните идеи на либерализма – човешки права, върховенство на закона, толерантност – са лицемерие и само прикритие на диктатурата на елитите, а не на народа. За това си мисля, когато наблюдавам бъллгарската демократура?

По-добри или по-крадливи са днешнитe политици, по-добри ли са днешните журналисти, учители, лекари, прависти?

По-пълни ли са нашите библиотеки, повече книги ли четем, каква музика слушаме?

По-почтени и по-честолюбиви ли сме от вчера, щом мълчим и лапаме безропотно политическия тюрлюгювеч, който ни поднасят?

 Получихме свободата, която искахме и я консумираме докато танцуваме чалга.

 Това ли е промяната, която искахме?

Търпим  управлението на малообразовани и крадливи мерзавци, по-крадливи от старите партийни кадри, които от страх пред самодържеца, крадяха с мярка.

 Ако днес имаме свободен избор, защо избираме все същите полуидиоти?

 Или някой ни лъже, че имаме избор?

 Не е ли страшно, че идиотизмът сред българските политици придобива епидемични размери и патологичният процес ще се развие така, че след полуидиотите ще дойдат пълните идиоти.

 А пълните идиоти вече са на прага и напират отново да ви управляват.

 Ако направим равносметка за политическите процеси от началото на прехода, не мислите ли, че българската политическа класа деградира до затворена олигархична ложа на недосегаеми величия  с маниакални идеи, които ние всички обслужваме.

 Ето и най-трудният въпрос: по-добре ли сме сега, когато държавата се ръководи от деспотичен, нарцистичен, самодостатъчен, самонадеян, нагъл и коварен хитрец, в условията на свободен избор и парламентарна демокрация, отколкото тогава, когато нашият избор нямаше никакво значение в условията на неизбежен, геополитически предизвестен социализъм?

 Или сме могли да имаме друга съдба?

 Днес има достатъчно банани, портокали и шоколад, караме „западни” коли, обикаляме свободно света и си въобразяваме, че свободата ни е направила различни. Така, неусетно се превърнахме в бананова република, гарнирана с чалга и гей-паради, управлявана от безродни и безкнижни политици. Изнасилихме демокрацията и и се роди копеле – диктатура на простотията.

 Ако някой не ни подари Свободата, ние няма да посегнем за нея. Свободата не работи там, където не са готови за нея. Подарена е като да спиш с проститутка без да платиш.

Кражбата, далаверата, корупцията се превърнаха в приемлива обществена норма, в ценност, която измести нравствените добродетели и деморализира българите до степен, че не припознават моралните добродетели като ценност, необходима за да бъдеш добър гражданин и успешен политик.

Жална ни майна ако избираме все същите уродливи какавиди – бивши и настоящи!

Всички сме виновни за днешна България, която не е тази, която сме мечтали.

 Не сме я заслужили още.

 Какво свършиха днешните “демократи”, които се изживяват като вестители на свободата и демокрацията? Ибрикчийстват, заглаждат езици върху дланта на Борисов. Слушат прехласнати Ахмед Доган, който всеки път им говори така, сякаш е пред група от анонимни алкохолици. Опозиционните конформисти са постоянното присъствие в самодейния политически театър и в сценария на бездарната политическа пиеса именувана „Докато съм жив, няма да умра”.

 Какво правят българските синьогриви демократи, за да не се възпроизвежда българската “генералната мерзост”?

 А „тримата глупаци , които станаха ортаци”?

 Вкупом всички ненужни станаха.

 Колкото по-нагоре се катерят, все повече оголват задника си. Накъдето и да се завъртят, все той е отпред.

 От клоаката на властта, някои политически артефакти поемат към Брюксел, вместо да се потулят в подмолите на собствената си негодност за политически прелом. Ще ни помахат за сбогом, като плъхове, които напускат потъващия кораб. Искат от народа доверие, за да продължат да мишкуват сред политическата номенклатура, бременна от неприкритата си властова похотливост.

 За 30 години, от „синята мъгла” не се роди нито един достоен, почтен политик, отговорен към щенията на този изтерзан народ, който предостави цялото си доверие, за да го дадат без бой на безродния български „Цар”, с републикански чип. Той се оказа прокоба, защото след неговото кратко „царуване” дойде пълният погром и безвремието на Безпросветните. Те отгледаха доморасли, глухи за народната воля демокретени, които възседнаха институциите и за народеца не остана ни хляб, ни справедливост.

 А са необходими личности с чест и достойнство.

 Никой от нас не е светец, но всеки има неотменимо достойнство и добродетели.

 Стефан Цвайг писа: “Който не може да стане Еразъм, става епископ.”

 Достатъчно е да бъдем просто Човеци.

Проф. Коста Костов

http://www.fakel.bg/

Коментари 30 за
“ТЪРПИМ УПРАВЛЕНИЕТО НА МАЛООБРАЗОВАНИ И КРАДЛИВИ МЕРЗАВЦИ”

 1. Професоре ,ние от Четвърти километър нямаме нищо против да ни управляват идиоти ,защото сме дебили .

 2. До Симеон Трети – Населението от 2-3 млн., напуснало България, е не по-малко дебилно, господине. През последните 10 години повечето от тях гласуваха за бай ху–вия сбироток, щото били мразили комунистите и били десни. Чунким през годините на прехода десните бяха десни – всички на държавна работа и крадене до посиране. А заминалите хич да не ми разправят колко са добре по кухните и автомивките на западните търтеи. Не обиждайте хората, предпочели да останат в болната си държава, при болните си майки и все пак да се борят както могат. А за българите, дали живота си, наистина жалко, сега такива няма. Затова пък кафенетата и кръчмите от сутрин са пълни с мъже в работоспособна възраст. Мъже….

  1. Това, което прави индивидите годни да живеят заедно, да вървят в определена посока, да постигат цели – ценностите, нормите – в България не работи. България е рядък пример на съчетание между личностна и социална деградация. България не умира просто защото смъртността е по-висока от раждаемостта и защото емиграцията е по-голяма от имиграцията. Такива периоди са преживели ред европейски страни – Ирландия, Гърция, Италия. И демографската ни криза не е причина, а следствие. България умира от безсмислие. Каквото и да правиш в тази страна, то няма смисъл. Затова, що има жизнеспособно, то бяга. За местата, в които има и смисъл…

 3. Професоре, прост народ – слаба държава! Но нямаме дори и такава. Вашият анализ е образцов, защото показва пълната ни трагедия плод на 80 процентовото , че и повече, дебилно население, останало на територията. Около 400 хиляди /администрация и рода/ от него са пряко зависими от герберската върхушка, лапайки с тях. Останалите просто се борят да оцелеят и се примиряват с всичко в името на това. Смятам, че подобен народ не само няма да оцелее, но е и обречен. Жалко за великите българи, отдали живота си за свобода от турско и фашистко робство. Оказва, че саможертвата им е била напразна. И това най-много боли…

 4. Ако може Кунева да не си подпира брадата като Професора, пардоньъ, Професора да не имитира разбираща задълбоченост са тая подпряна брадица ала Кундица.

  Едно време дезиденкта Сладка Димитровова зема от Жифката едностайка и ски ква дезидентка се изпръцка от нея, Днес Цецко-дезидента, анти Борисквски се опръцка с с шестица ама не по аритметика а по тухлено строителство

  Много точно, казаното от професора, е! ама и още толкова е изтъркано, щом Видиските бабини ми Кули са пръкнали Боеца който ги мели същите Бинго попадения- ама поне не е арчил на БКПто парите и на ГЕРБ заплатите.

  Жално е да гледаш образован човек, умен, начетен, а тръгнал с 30 години по-късна да пише за вчерашния, днешния и утрешния ден, Просто жалко.

  Що некаже какви ги мля срещу Луканов, Костов, Олещарски, Посергов, а са тръгнал да коментира.

  За Бога Братя Не четете, това което знаете- би казал Премиер Попов

 5. Ей!Ама как ги намира, все по-тъпи от него!А това никак не е лесно!

 6. Добре написано, професор Костов! Но, след но, какво, как и защо? Всеки средно интелигентен българин си дава сметка какво става. И какво като четем, вашите добре написани възгледи за живота тук. Тази прекрасна страна ще се оправи, когато всеки започне да спазва, да се бори да всява ред и чистота, там където е Някой! Вие правите ли го?

 7. Днешният съвременен Чернобил, за който ние мълчим: ГМО храни, недостижимо за повечето хора здравеопазване, западащо образование, обезлюдяване на градове и села ( в нашия вход по времето на лошия соц живеха 47 големи и 19 деца. Сега сме 23 големи и 3 деца.), мизерни пенсии и заплати, шокираща престъпност, неморално богати и примирени бедни, Системата, която убива всичко и всички….И къде са общочовешките християнски ценности? Да сте чули наш или европейски ръководител да говори или да се придържа към тях!

 8. Култът към личността е преминал в култ към БанКата, с една буква различаваща се от БанДата.

  Професорът ми звучи като Желю Желев, който преписа фашизмите и олайваше маалатъ кое било фашизма и кое комунизама,.
  Желю не вида и на йота че става на въпрос на БАНКизма и неговата вишша форма Развитият Банкиз-Застарахователизъма когато законотворчеството, Съдораздаването, Средставата за производството са в ръцете на една над партийна банкова структура. А тия от долу са онези които първи лапат лайната а на нас ни остявят урината и дияриите.

  Ай че гнусотия

 9. Професора е прав,само че не отчита простия факт че живеем в епохата на модерното робство. Роби сме на банките и поредното правителство от невежи алчни крадци. Не си правете илюзии че има разлика между ГЕРБ , ДПС и БСП абсолютно еднакви са и работят в екип.Просто професора не отчита или му е неудобно да признае че да си гражданин а не роб трябва да имаш някаква елементарна икономическа независимост иначе добре смазаната държавна машина те смачква и изплюва. С доходите в България на средно статистическо семейство хората гледат да си платят сметките , да стигнат докрая на месеца и да си изхранят децата и нямат енергия да се борят и тепърва да стават “граждани”

  1. За съжаление политическата логика отдавна е изгубила контрол над икономическото задкулисие в страната ни. Затова и когато по някакво чудо чрез граждански натиск се приемат институционални механизми, които да утвърждават поне някакви демократични стандарти, цялата псевдодържавност се гъне и съска, като змия. За последните 30 години се сриваме тотално. Нямаме качествено образование, нямаме работеща социална и здравна система, производство и услуги с ниска добавена стойност, духовен и морален упадък и на последно място ниски доходи и масова бедност. Хората са заети да мислят за оцеляването си и политическата култура е на изключително ниско ниво, а масовите медии промиват мозъците ни с пропаганда като непрекъснато ни повтарят, че черното е по-скоро бяло. Всичко това води до отслабване на съпротивителните сили на обществото, на ленност, безкритичност…

 10. Винаги съм вярвал ,че в България има достатъчно умни хора ,които знаят правилната формулата ,която ни трябва . И съм се чудел кое им пречи и ги прави слаби в обединяването на интелекта и познанието им в съставяне и произвеждане на работещ механизъм за коренна промяна в страната ни . Какво още трябва ; нима е толкова сложно след като такива некадърници намериха начин да унищожат държавата ни. А „капацитетите“ правят само анализи и дори нямат никакви предложения и визия за решения . Какво още ?

 11. Браво за точността, контраста и разделителната способност!
  Също както един мн добът СТ скенер, който с добра раделителна способност, контраст и точност изобразява тумора и метастазите…

  Разликата обаче е там, че ако всеки ден Професора прави и на нас болните ни съобщава картината в обществото и в същото време ако всекидневно пациент е облъчван целотялово, то този пациент ако има лимфатичен канцер по цялото тяло, след 10-на фракции ще започне да получава дози които ако нелекуват то поне задържат акспанзията на канцера, докато думите на Професора на третата фракция ще ни омръзнат и на сайте ще закачат като интелигентен говорител следващия нелекуващ даскал.

  Ако талигентите не стиснат денс тебешире, утре камъка а в други ден сопите, да си наврък в петата точка и дипломите, и публикациите и микрофоните.

  Ай сиктир с тея интерпретатори, вземали заплати от същите ония уроди за които пишат и са си копували лукчета против астма….

 12. Комплименти на автора ! Ужасяващ коментар и дисекция на българските реалности! И безнадеждност! Може би трябват още 50 години за да дойдат нови поколения , ако България я има още. Защо Путин не беше българин, та да подпука разните пожарникари, корумпета, некадърници , служби и агенциики, и цялата останала паплач…

  1. По време на евроатлантическото развитие в България са закрити над 1000 училища!

   «Ние ще хвърлим всичкото злато на САЩ, цялата сила на САЩ за измамване и оглупяване на хората от социалистическия свят. Незабелязано ще подменим човешките ценности с фалшиви. КАК? Ще намерим единомишленици в тези страни и Русия. Ще разгърнем грандиозна по мащаби разложителна работа, ще изтръгнем социалната същност на литературата, ще насърчаваме автори, които втълпяват в човека култ към секса, насилието, садизма, предателството – тоест безнравствеността.»
   «Нужни са писания, осмиващи естествеността и почтеността като архаични отживелици. Простащината, наглостта, лъжата и измамата, пиянството и наркоманията, животинския страх сред хората, безсрамието, доносничеството и още много пороци заложени в човека трябва да се раздвижат. Така ще разклащаме поколение след поколение, ще предизвикваме ерозия и развращаване на младежта. Ще създадем човек с консумативна психика на елементарен потребител.»
   «Всичко това ще извършим под девиза: ЗАЩИТА ПРАВАТА НА ЧОВЕКА И ГРАЖДАНСКИТЕ МУ СВОБОДИ!»
   Алън Дълес 5-ят директор на ЦРУ (1953-1951)

   1. петият директор е бил между 4 и третия защото е бил шеф от 53 до 51 година-

    когато преписваш то поне имай силата да съблюдаваш съкоординацията

 13. СПОКОЙНО БЪЛГАРИ! ЩЕ СЕ КРАДЕ САМО ДО 2020 ГОДИНА, КОГАТО СПИРАТ ЕВРОПЕЙСКИТЕ ФОНДОВЕ И НЯМА ДА ИМА КАКВО ДА СЕ КРАДЕ. ДОТОГАВА ГЕРБЕРАСТИТЕ С ПОТ И КРЪВ ЩЕ ДЪРЖАТ ВЛАСТТА. ДО ТОГАВА ВЕЧЕ ЩЕ СА ЗАВЪРШИЛИ С ПОКУПКАТА НА ЧАСТНИ ИМОТИ В ЗАПАДНА ЕВРОПА И ЩЕ СА СИ ПРЕХВЪРЛИЛИ ДЕЦАТА И ЩЕ СЕ ИЗНЕСАТ ДА ЖИВЕЯТ ТАМ, ОСТАВЯЙКИ ТЕ ТЕБ БЕДНИ БЪЛГАРИНО ДА ВЕГЕТИРАШ ТОТАЛНО. ТАКА ИЗБЯГАХА ЦВЕТАН ВАСИЛЕВ, ГАЛЕВИ. ВЕТКО И ТАКА ЩЕ ИЗБЯГАТ БОКО И ЦЕЦО И ДОМУСЧИЕВ И ПЕЕВСКИ И „ТРЕЙС“ И „ТИМ“ И „СИК“ И ….

 14. Великолепни думи и безрезервно правдиви оценки, колега!

  Точно такива хора като Вас днес са необходими на България, за да преодолее тоталната криза, в която е изпаднала благодарение на „старанието“ на най-свидните изчадия на БКП и ДС!
  Аз съм твърде далече, но с целия си дух съм с Вас!

  1. Исая, какво има тука общо с БКП и ДС. Защо отвличаш вниманието от това, което казва автора. Той говори за идиотизма, а ти за ДС. Или ти си за “ синята мъгла“- ибрикчийте, които винаги са против БКП и ДС. Е това разделение доведе полуидиота -нарцис на власт, за който говори автора.

 15. Полуидиоти избират полуидиоти, какво чудно има тук. Докараха ни до оскотяване, оглупяване, видиотяване, тотална апатия. Останаха само словоблудците да се упражняват върху народната снага, но ефект не може да има от това. Сиво, та чак черно, и какво?! Всички си знаем хала и все чакаме чудеса и чудотворци. Затова и се хващаме на всякакви шментификатори и поклонници на Пунта Марата.

 16. НЯМАМ ДУМИ.ПО-СИЛНО И ПО -ДОБРЕ НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ КАЗАНО.ЗА МЕН Е ЧЕСТ ДА СЕ ЗАПОЗНАЯ С АВТОРА И ДА БЪДЕМ ПРИЯТЕЛИ ВЪВ ФБ АКО ТОЙ ПОЗВОЛИ.

  1. Бъди предпазлив – той е почитател на нежната мъжка дружба!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *