Публикувано на 11.05.2020 / 8:45

ТУЛУП. КОЙ ДЖУРКА ЖИВОТА НА 7 МИЛИОНА БЪЛГАРИ?

ТУЛУП. КОЙ ДЖУРКА ЖИВОТА НА 7 МИЛИОНА БЪЛГАРИ?Изтресе Баце някоя простотия, и целокупното народонаселение се юрва да търси що ли пък значи тая чисто нова и неподозирана простотия. И понеже простотията на Баце е по-импозантна от катедрала, народонаселението тръгва да я изучава и разглежда като туристическа забележителност. Ако мерим Баце според простотията му (а то няма според какво друго), на него Еверест му е до коляно, а Марианската бездна – до глезен.

Безгранична е тя, на Баце простотията, необятна, мистична някак, почти отвъдна, необозрима за човешкото око, недостъпна за човешкия ум и разум, неразбираема, величествена, страховита, дълбинна…

„Аз съм прост и вие сте прости и затова се разбираме“, гласи формулата на неудържимия възход. Тя гарантира религиозната отдаденост на разджурканата популация и еротичната преданост на медийния силаж, които Баце прелъстява и парализира със своята духовна убогост и брутален чар. Баце е искрен в своето самообожествяване, честен в своята патологична лъжливост, влюбен в своята омраза и недостижим в своята интелектуална девственост и непорочно еднокнижие.

Има си Баце домашни любимци – кученца, котенца, гълъбчета, прасенца, агънца, овце-стръвници, кръвожадни добермани и други обитатели на обществения зверилник. Те извайват и зографисват неговия строг, благ, грижовен и мъдър образ на „отмъстител, строител, обединител и спасител“ – това са цитати, ако техните автори са забравили! Социолози, политолози, журналисти, артисти, художници и прочее претенденти за „златната ливрея“ – наспорил Бог.

Всеки нормален човек с инстинкт за професионално и гражданско самосъхранение пази дистанция от тази токсична, развратна среда, от тази духовна проказа и дистанцията се измерва не в метри, а с морал и почтеност. И когато Баце изръмжа в дълбок възмут „Един от най-добрите ми приятели да напише „Убиха генерала“! Как може?!“, рекох си – кой ли пък е тоя най-добър приятел? И ето – най-добрият приятел се обади сам. Ми то била мадам В.! Която е най-добър приятел и на Баце, и на главната му конкуренция. Едновременно. Колко епицентрично! Реферат мога да напиша!

Баце не чува и с половин ухо приказките на популацията, че иска управниците да бъдат умни, интелигентни, талантливи, културни, благородни и почтени личности. Само Баце достигна до великото прозрение, че истината е точно обратната. Популацията иска, желае и жажда владетелят да е хитър, нежели умен; коварен, нежели почтен; простофил, нежели просветен; злостен, нежели културен; отмъстителен, нежели благороден. Тарикатлъкът е ценност, ехидността – предимство, а талантът да омаловажаваш, да спекулираш, да инсинуираш, да злоупотребяваш – туй е висшият пилотаж в политиката. Пунта Mара, шменти капели и шмекерлъци всякакви!

Това дава на поданика, на кучето-пазач, измамното самочувствие, че и той управлява държавичката. Плюс прекрасната възможност да се подхилква, да се умилква и ръчица да цалува.

Така си е. Някои страдат от плоскостъпие, други – от плоскоумие, обаче второто е предимство. Както каза един приятел – има дюстабанлии, има и дюсакъллии!

Пардон, отклоних се. И аз като Холдън Колфийлд обичам да се отклонявам. Ако питате кой е пък тоя, ще ви кажа само, че не е приятел на Баце, не е бил и никога няма да бъде.

Народонаселението знае, че колчем Баце връхлети в телевизора и зареве, и зафучи като разярен бик, то значи нещо ни псува тоя синковец. Ама народонаселението е любознателно, иска да разбере като как точно го псува, за какво го псува и на какво – на майка, на леля или пък на нещо друго. Друго си е човек да знае защо Баце пръска обилна пяна.

Оня ден Баце връхлетя в телевизора и дръпна гневно-назидателна реч (той все гневно-назидателни ги дърпа): „Сутрин в 7 ч. сме тук! Без събота, без неделя, без заплащане! Докато някои тулупи спат до обед и после ми пишат постове! И ми задават и въпроси, нахалниците!“.

И се втурна народонаселението да разбере що ще рече туй нещо тулуп и кои са тия тулупи, които „спат до обед“ и имат нахалството да му задават въпроси! Наглеци, бе! Ами да! Когато Баце лъже (три пъти на ден), тулупите викат „Лъжец!“. И когато мърсува (пет пъти на ден), тулупите викат „Мръсник!“. А овцете-стръвници надават вой страховит в защита на Баце, покровителя техен.

Тулуп, читателю, означава: а) дебела зимна дреха, кожух; б) скок във фигурното пързаляне – toe loop; в) дебелак, простак, гащник, тъпо парче, шкембе, изобщо – лице, достойно за презрение, напр.: „К’во гледаш тъпо бе, тулуп! Д’те е’аa у тулупа!“ – така пише в речника на жаргоните.

Със сигурност Баце няма на ум някакъв кожух, нито скок във фигурното пързаляне. Кожухът не задава въпроси, а Баце го може не двойния, а петорния политически toe loop.

Трепе се Баце за тия неблагодарни тулупи от зори до здрач за без пари; търчи „само по едно сакенце, дето го дезинфекцирам, пръскам го всеки ден, щот’ и без друго ша го фърлям“; възражда икономиката („Как сте, булки! Познахте ли ме кат’ съм с маска!?“); вика, че ген. Мутафчийски „тряя си изпере униформата“, пък оня се усмихва загадъчно като една Мона Лиза; „прави планините да работят“ при това – „без да си приписвам за чужд труд заслуги“; скинва се Баце от бачкане, а не’кви дебелаци, простаци, гащници и тъпи парчета с дебели шкембета спат до обед и после ми задават въпроси, нахалниците! („Да ги е’аа у тулупите!“, добавя off the record речникът с жаргоните.)

На всичкото отгоре тулупите имат „ментори в Русия!“, ако не знаете. И докато Баце самоотвержено джурка ваксината с кон на ледения полюс, не’кви – повтарям – дебелаци, простаци, гащници и тъпи парчета с дебели шкембета спат до обед и после ми задават въпроси, нахалниците! (Не ми се мисли какво говори Баце off the record!). Само дето не казва защо джурка ваксината с кон и на кой точно леден полюс джурка ваксината с кон, щото полюсите са два – Южен и Северен. И ако попитате Баце защо белите мечки не ядат пингвини, той не знае, щот’ е зает да джурка ваксината с кон. Ако бялата мечка (хм!) срещне Баце, ша го апне на мига като едното нищо! Колко й е на една бяла мечка да апне едно нищо!

Не се смейте!

Я се огледайте!

Кои са тези дебелаци, простаци, гащници и тъпи парчета с дебели шкембета?

Кой е тоя дебелак, простак, гащник и тъпо парче с дебело шкембе?

Кой е тоя тулуп безподобен, дето вика „Обичай ме, ако не – ще те изям!“? Кой, бе?!

Ами тоя, който 10 години джурка живота на 7 милиона българи!

А джуркам, читателю, означава „разбърквам, разбивам, размачквам, стривам на каша“. Що никой не се смее?

Велислава Дърева
в. Дума

Коментари 52 за
“ТУЛУП. КОЙ ДЖУРКА ЖИВОТА НА 7 МИЛИОНА БЪЛГАРИ?”

 1. Народът си заслужава този БАШ Тулуп, защо? Защото е мързелив, бездуховен, алчен и няма елементарна ценностна система. Простичко е.

 2. Дърева, ВИЕ сте повече от всичко, което е определение за ВИСОТА! Този Ви материал е, според мен, ВЕЛИКОЛЕПЕН и несравнимо Ваше постижение. Много повече от трилионите дълг на САЩ – БРАВО, и още веднъж!
  Честно, иска ми се да мога и аз като ВАС. Поне мъничко.
  Да сте здрава! Защото без здраве няма живот.

 3. Борисов трябва да влезе или в затвора, или в ГРОБА, за да може ние да продължим живота си нормално и свободно!!!

  1. Предлагам – първо в затвора, че и Бай Ставри е човек, а пък после Борисов сам ще поиска по-бързо да отиде в гроба!

 4. Neprimirima, briljatna, istinska publizistika! BRAVO, Velislava! NAPRAVI kniga, ste pomagame.
  Ot Botev, prez 20-te. 30-te godini
  na bulgarskata publizistika Velislava e DOSTOEN prodalzhitel.

 5. Респект ,В.Дърева!Рядко срещана порода родни анализатори!

  1. Някога, излизаше в Пловдив в-к „Комсомолска искра“. Всеки понеделник. Ако, човек искаше да прочете нещо, това бяха материалите на Велислава Дърева! Един човек, който тогава е имал достойнство, има го и днес! Който тогава е бил подлога, на първо четене се сещам за Спас Гърневски, е подлога и днес. Е, прекрасни бяха класациите на Тома Спрстранов, но това е друга тема.

  1. Браво г-жо Дърева,но пишете по просто,че сега на баце много трябва да му обясняват какво си искала да кажеш..

 6. Гнусно, злобно и типично по комунистически – пропаганден пасквил, насочен срещу неуморните усилия на българския премиер и правителството по време на криза.

  Вируси и комунисти
  са в съюз срещу България.
  Тези врагове нечисти
  трябва мощно да ударим!

  Искат с кръв да ни залеят,
  в смърт и скръб да ни удавят,
  ала няма да успеят –
  ГЕРБ от зло ще ни избави!

  1. Мартинчо, пий си хапчетата……..ГРОБ щял да ни „избави“ от кризите…..11 години управлявят и КАКВО?????? Най ниски пенсии и заплати в ЕС, умрели 90 човека за 3месеца уж от корона вирус и съсипахме индустрията и затворихме държавата/ по 300 души умират на ден от други болести?????/ Ко праим сега бе герберче сбъркано????

 7. Аз продължавам да чакам оная латерна Мая Манолова да си изпълни заканата „ще се видим в съда, г-н Борисов“ по повод неговите думи „сбирток“ и „уйдурма“ по време на изборите.

  Ама май само ще си чакам.

 8. Много точно и вярно, госпожо Дърева!
  Жалко, че за 30 години превърнаха голяма част от хората в същества, които не четат, които се възхищават от простаците и издигат в култ богатството. „Богат е, казва, па го не пита.. “ и т.н. Разбира се, че тези стихове не са включени в училищните програми. Затова един простак може да управлява, че на всичко отгоре и да му се възхищават. И затова са виновни и журналята -мисирки и мисири, които гледат простака с подмокрени гащи и светнали очички. Не зная, дали са прости или ги интересуват благините, т.е. постъпват като магистралки. Но особено важно е мнението на т.н. биг брадър – т.е. дали се изпълнява всичко, което е наредено и изгодно за въпросния брадър, не за населението на територията. А принципът на брадъра, изказан от един негов президент по повод южноамерикански диктатор е „Той е кучи син, но наш кучи син“. Това важи не само за въпросния диктатор.

 9. ПИТАНЕ ДО ПОСЛАНИЦИТЕ НА ГЕРМАНИЯ И АВСТРИЯ В БЪЛГАРИЯ
  КОПИЕ ДО МИНИСТРИТЕ НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО НА ТЕЗИ СТРАНИ
  Уважаеми господа,
  По време на брифинг на министър-председателя на РБългария г-н Бойко Борисов в Министерски съвет , излъчен на 10.05.2020 г. по редица български ТВ-програми той заяви, че постоянно живущите в Германия и Австрия български граждани се завръщат в родината си за да се лекуват тъй като в тези две държави здравеопазването било много по-лошо от нашето – дори за един преглед се чакало по два месеца.
  Вижте записа на: https://eurocom.bg/show/sedmichnik-s-vlado-bereanu/8029
  Във връзка с това заявление на премиера на РБългария бих искал да ви попитам дали това отговаря на действителното състояние на нещата.
  Предварително благодаря за отговора Ви.
  11.05.2020 г. Подпис:

 10. Исая,тапии/ваучери/ за тунела към Сомалия от Копейкин не приемаме !!!

  1. Кольо Вейронов, Дълбока грешка е да ме свързваш по какъвто и да е начин с Костя Копейкин!
   А, сгреших, има все пак един, ама няма да се хабя заради това чак от Австралия, а ще го поръчам на един от малкото ми останали приятели в България – да размаже Костя на земята като рядко и миризливо лайно, а с полученото да намаже дебело филията на Бащицата на нацията!

   И, понеже сега сме в директна комуникация, да те питам: Кой е този Емил – на Партията Тиквена Мил, който беше написал, че аз, ти и Веселина Томова сме едно и също лице, което се крие зад различни псевдоними?! Щото аз съм си аз, нямам пари за Бугати Вейрон и, Слава Богу!, на 72 г. още ме броят към мъжете…

 11. Велислава, както винаги – брилянтна, уникална и истинска. Браво!
  Относно ваксините – никой не може да ме задължи ПРИНУДИТЕЛНО ! С измислени ваксини ( фармацевтичните мафии ще трупат милиарди) за неясна болест. Джеф Безос („Амазон“) е станал трилионер …говори ли ви нещо за „пандемията“ и тези, които щедро спечелиха от нея?

 12. Това дебело банкянско лайно защо не го накарат да се извини публично в парламента на всички българи, които обижда по всевъзможен начин… помня, че принудиха проф. Иво Христов да се извини за изречената от него истина, че 80% тук са дебили

 13. Президентът на Танзания е истински политически мъж – взел проба от папая, дал и женско име и я изпратил за анализ – отговорът бил, че папаята е заразена с коронавирус. Изводът му е, че папаята, хлебното дърво (наречено Елизабет) и овцата трябва да бъдат изолирани””?!?
  Чернокoжият политически мъж казва: „Нещо става?/Something happens?”
  https://www.youtube.com/watch?v=0O17WECD6-4 Пламен Пасков

 14. Ако бялата мечка (хм!) срещне Баце, ша го апне на мига като едното нищо! Колко й е на една бяла мечка да апне едно нищо!
  Велислава Дърева- Брилянтна, както винаги, благодаря ти.

 15. Дърева както винаги – СУПЕР! Жалко, че партията й не я цени достатъчно. Но когато има нужда от нея, се сеща. Защото малко са БСП-перата, които могат да се мерят с нея, и повечето май са покойници.

 16. Калинките са безобидни, докато не влязат във властта. И са особено вредни, когато трябва да се вземат спешни и непопулярни решения. Тогава лъсва цялата им некомпетентност и безпомощност.
  Финансистът Кирил Ананиев, оглавяващ здравното министерство във времена на незапомнена пандемия, не може дори да обясни новите си правомощия.
  Законодателният „хакер“ Данаил Кирилов не може да изчете какво се променя в нормативните актове.
  Николина Ангелкова, която през годините се оплете в регионално развитие, пътища, транспорт, сега “помага” на закъсалия туристическия бранш с нелепи идеи като “уникална” апликация за свободни чадъри. И почти се разплаква, когато й искат оставката.
  Министърът на икономиката Емил Караниколов упорито бори кризата с 32 тона фурми от Обединените арабски емирства.
  Земеделският министър Десислава Танева пък успя да се забърка в скандал с търговските вериги, които директно я обвиниха, че работи в интерес на олигарси. И даже не измисли как да се оправдае
  Но над всички се извисява вицепремиерът Красимир Каракачанов – историк, който разбира от всичко – от отбрана до ДДС, за когото пазарната икономика и свободата са просто глупости и клишета.

  1. Край,зарязвам икономика и счетоводство, и ставам от утре,ГИНЕКОЛОГ.

 17. ДО МЛАДИТЕ БЪЛГАРИ!
  ИМАТЕ КЪСМЕТ, ЧЕ СТЕ РОДЕНИ В НАЙ-КРАСИВОТО МЯСТО НА СВЕГА!

  Хубаво е, че не всички млади са зомбита. Дечурлигата четат и мислят, слава богу! Днес, когато поне няколко от тях ме „нападнаха“ в квартала и ми разказаха истината, съм щастлива! Горките деца, по на 18 -20 години, гледат да свържат събитията. ЧЕТАТ КАКВОТО ТРЯБВА, КАКТО И НИЕ ПРЕДИ 30 ГОДИНИ ЧЕТЯХМЕ СОЛЖЕНИЦИН, ГОЛИ ОТОК И Т.Н.! Само че нас ни излъгаха и ни объркаха, или по-точно ние се излъгахме!

  Моля за извинение поколенията след мен! Аз СГРЕШИХ, ВИЕ НЕДЕЙТЕ!
  Поздрави, Мери!

  1. МЕРИ просто на ВИТРИНАТА за ДЕМОКРАЦИЯ им трябваха МАНЕКЕНИ-дисиденти…

   1. Kam hahara; Ima EDIN spisak ot maj 1989, podpisan ot drugarja Milko Balev s imenata na budestite disidenti. Nomer purvi e Alehander Jordanov. Namerete go.

 18. И да попитам нашия велик Вожд- нали искаше да знае коя „гадна гад е пуснала вируса“?????
  Ами, същата де, същата гадна гад, дето ще ни пусне ваксината!!!!!

 19. Моят тунел към Сомалия ще претърпи леко разширение и почвам да късам билетчета.
  За майки с деца и пенсионери специално намаление.
  За оксиженисти ,които могат да режат дебела ламарина,също …

  1. Кольо, по пътя към Сомалия, идвам чак от Австралия! Само да те питам – ще ми трябва ли декларация от Четвърти километър или да се поуча от Костя Копейкин и сам да си я измайсторя?

 20. Не споделям политическите убеждения на г-жа Дърева, ама си е завряла осторо журналистическо перо точно там, където трябва!

 21. Чудесен памфлет от Велислава Дърева. Но ако трябва да цитирам родоначалникът на тази литературна форма в България – Христо Ботев: “Свободата не ще Екзарх, иска Караджата”. Само със статии и Фейсбук няма да стане, поробени българи….

 22. По повод на „джурканата“ ваксина: в Германия имаше многохилядни протести на 9 май – в Берлин, Мюнхен, Щутгарт и др. градове. Исканията са да не се нарушават конституционните права: за неприкосновеност на тялото, т. е. против принудителната медицина (има данни, че под обществен натиск Меркел е оттеглила проекта за задължително ваксиниране, подготвен за внасяне за 15 май); за правото на протести, на свобода на придвижванията, и др. На един от митингите говори журналист Кен Йебсен, станал там особено попурярен заради търсенето на истината за коронавирусната криза. https://www.youtube.com/watch?v=dagJqcoc-n8&t=4s Дърева е написала много силен и правдив текст. Но поради това, че имме най-раболепното правителство, сме заплашени от принудителната медицина, срещу която вече има петиции и протести и в САЩ, Канада, и, предполагам, вече навсякъде нормалните хора започват да се осъзнават за действителната опасност от това.

  1. Да. Информираме се все е от руски блогъри и журналисти…
   Къде са независимите и свободни европейски медии? Има ли такива?
   Къде са независимите президенти? Има ли такива?
   Позор…
   В Русия болшинството от населението отдавна се готви за масов отказ от ваксината на Гейтс. Препоръчват му/на споменатия/ да ваксинира първо собствените си деца.
   Тук какво правим?
   Защо Бсп не излиза на улицата? Докога ще е безобидната опозиция? Нима ще чака да постъпят с българите-както с козите и със свинете?
   Президентът Радев какво смята по въпроса- ще ваксинира ли семейството си?
   Може да прозвучи всякак, но добре че е Тръмп, иначе щеше да е съвсем безнадеждно…
   /П. С. Поздравления за непримиримата г-жа Дърева!/

   1. Мария, ако се проследи по форуми, напр. в youtube, американците много се надяват на Тръмп. А. Фаучи, главният епидемиолог, който е свързан здраво с Гейтс цялата им „дълбока държава“, СЗО и т. н. и беше доскоро председател на техния „щаб“, разпуснат от Тръмп, все пак засега е една от главните фигури в дирижирането на сценария на пандемията. Да се надяваме нещо да се промени.. Но тук сме много далече от осъзнаването, струва ми се. Основните лаборатории за ваксини в Германия също са финансирани от фондацията на Гейтс. Вероятно такива ще са ваксините, които нашите нехранимайковци са поръчали чрез ЕС. (между другото, поздравления за всичките ви постове)

    1. Имаме новина от вчера за др. Фаучи. Под карантина или диагностициран, което пък трябва да говори нещо друго на „любителите на конспирацията“… Надеждата умира последна, нали знаете. 🙂
     П. С. Благодаря!

     1. Да, да, разбрах, да видим дали това означава временно дистанциране…

 23. Един тулуп пита:
  1.Защо мутрата Българоубиец плати авансово задължителната за българи ваксина?
  2.Защо на 7-ми май, парламента прие закон за насилствено ваксиниране на българите?
  3.Защо мутрата Българоуец се прави на отличник пред сащ и вече е поел ангажимента да се тества ваксината на бил гейтс първо на българите, които са несъгласни с нато?
  4.Истина ли е, че ваксината води до безплодие и от шест месеца до година води до парализа и се мре в адски мъки?
  5.Истина ли е, че се страхува от несъгласието на българите за удари по братска Русия от наша територия е довело до договорката за този геноцид над българското население?

  1. миналата година Европейският Съюз са изработили Закон чрез който не могат да бъдат ОСЪДЕНИ Фарм. Корпорации за СТРАНИЧНИТЕ поражения от ВАКСИНИ…

  2. Бойко е измислил нов похват за МАСОВО ваксиниране и чипиране
   Ваксината с Чипа на Бил Гейтс я вкарва в СУДЖУЦИ под търговска марка „Барба Ганьос“ с етикет с популярна снимка, на етикета пише произведена в Месокомбинат“Банкя“ срок на годност 2 години СУДЖУЦИТЕ които се пускат промоционално в големите търговски вериги на 70%намаление от стандартния суджук а по купените Босфор Тв, ДомусТВ ще вървят реклама на СУДЖУЦИТЕ
   Така Премиера ЩЕ направи голем шлем
   Първо ще ЧИПИРА народонаселението
   Второ ЩЕ докладва на САЩ началниците че е изпълнил провелите на ID2020
   Трето ЩЕ получи потупване по рамото и снимка с Бил Гейтс
   Четвърто ЩЕ спечели любовта на масите с достъп до евтина качествена и любима храна СУДЖУК

  3. … Имало едно време хитра и опасна Вещица, наречена Световна Заразна Организация… Помагал й да съществува злият рептилоиден Дебилл…
   (Всяка прилика с действителни лица и организации е случайна- съвсем случайна, абсолютно случайна!)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *