Регистрация
Публикувано на 12.10.2017 / 20:00

ТРИ МЕСЕЦА МЪЛЧАХ ЗА СЛУЧАЯ „Д-Р ГАГОВА“. ПРОКУРАТУРАТА ИСКА ВЛАДО ПЛАЦЕНТАТА ДА НЕ ВЛЕЗЕ В ЗАТВОРА! ОСВОБОДИХА ГО, А ПРИ ПРАВИЛНА КВАЛИФИКАЦИЯ ЩЕШЕ ДА ОСТАНЕ В АРЕСТА ДО 8 МЕСЕЦА!

Д-Р ГАГОВАТри месеца мълчах за случая „д-р Гагова“, но днешните репортажи с Владо Плацентата ми дойдоха повече.

Адвокат съм на д-р Гагова от деня на побоя. Същия ден бе извършена съдебно-медицинска експертиза, която установи счупване на носа (направена бе незабавна операция), тежки хематоми по устата, скулите, тилната област и т.н. В експертизата вещите лица изрично записаха, че след разпит на свидетели, ще дадат заключение дали е налица изпадане в безсъзнание, за да се определи телесната повреда като средна. Въз основа на тази експертиза, бе повдигнато обвинение за причиняване на лека телесна повреда на медицинско лице.

От първия ден на разследването сме конституирани като пострадали и съм направил искане да се спазват правата на д-р Гагова по НПК. Неколкократно е говорено с разследващия полицай за преквалификация на обвинението и разпитват ли се свидетелите.

Когато наближи края на двумесечния срок за задържане и беше неибежно освобождаването на обвиняемия, поисках от СРС да вземе процесуални мерки за защита на пострадалия, предвидени в НПК.

Тогава научих, че обвиняемият е изпратен за изследване в Психиатрията към затвора в Ловеч, за което никой не беше счел за необходимо да ни уведоми, с предполагаема цел да бъде освидетелстван като невменяем. Слава Богу, вещите лица не се подведоха.

СРС свърши работата си (засега единствен) и наложи мерките за защита на пострадалия. По време на двете заседания, поставих на двама прокурори въпроса за разпита на свидетелите и нова съдебно-медицинска експертиза, за да се установи реално претърпяната средна телесна повреда. Освен свиване на рамене и условно обещание да се предаде на наблюдаващия прокурор, друго не последва. Всъщност, последва – освободиха Владо Плацентата, поради изтичане на максимално възможния срок за това обвинение!

При правилна квалификация, щеше да остане в ареста до 8 месеца!

Днес научавам, че СРП щяла да внесе обвинителен акт до две седмици!

Как, господа прокурори, мислите да го направите, като не сте ни призовали и не сте ни предявили материалите от предварителното производство?

Как, като не сте ни дали възможност да представим доказателства, а именно свидетелите, които са видяли изпадането в безсъзнание и вие упорито не рзпитвате?

Как, като не сте назначили допълнителна съдебно-медицинска еспартиза, която да установи деиствителната телесна повреда?

Искате да остане обвинението за лека телесна повреда, за да приложите чл.78А НК?

Искате повторение на процеса с шведа?

Искате Плацентата да не влезе в затвора, въпреки наличието на поне още три висящи наказателни производства? Поискахте ли актуално свидетелство за съдимост, за да проверите дали вече няма влязла в сила осъдителна присъда?

Защо не извършихте своевременно необходимите следствени действия, за да преквалифицирате деянието, а допуснахте да изтече срока на задържане?

Кой взе това решение и по какви мотиви?

Имате ли намерение да зачетете правата ни по НПК?

Така ли изразявате „възмущението си“?

Нали знаете, че посегателствата срещу магистрати се преследват по същия текст от НК? Така ли ще постъпите, ако пребият някой от вас?

Чакам да спазите НПК, за да не търсим ПЕРСОНАЛНА отговорност от всеки работил по делото и неизпълнил задълженията си по закон!

Това знам как да го направя! И имам желание, за разлика от вас!

ИВАН ПЕТРОВИван Петров

Адвокат, прокурор на столична апелативна прокуратура /1995 -2008/

 

Коментари 14 за
“ТРИ МЕСЕЦА МЪЛЧАХ ЗА СЛУЧАЯ „Д-Р ГАГОВА“. ПРОКУРАТУРАТА ИСКА ВЛАДО ПЛАЦЕНТАТА ДА НЕ ВЛЕЗЕ В ЗАТВОРА! ОСВОБОДИХА ГО, А ПРИ ПРАВИЛНА КВАЛИФИКАЦИЯ ЩЕШЕ ДА ОСТАНЕ В АРЕСТА ДО 8 МЕСЕЦА!”

 1. ТЪРГОВИЯТА КОЯТО СЕ ПРАВИ С ПЛАЦЕНТИТЕ И ВСИЧКИ ДРУГИ ОРГАНИ КОИТО СЕ ПРИБИРАТ ОТ АУТОПСИИТЕ НЕ ТРЯБВА ДА СЕ СПОМЕНАВА КАМО ЛИ РАЗСЛЕДВА.ТЯ СЕ ВЪРШИ ПОД РЪКОВОДСТВОТО НА НАИ-ВИСОКО ДЪРЖАВНО НИВО И НИКОИ НЕТРЯБВА ДА Я СПОМЕНАВА.

 2. АЛОО Иван Петров знаеш ли колко плаценти и роговици и други резервни части се изнасят нелегално от БЪлгария БЛАГОДАРЕНИЕ НА ТАКИВА ДОКТОРИ КАТО ТАЗИ ГАГОВА .. ОТ КОГА ДОКТОРИТЕ СТАВАТ СОБСТВЕНИЦИ НА ПЛАЦЕНТИ ЗА ЧЕРЕН БИЗНЕС ..АКО Я БИЛ МНОГО ПРАВИЛНО Е НАПРАВИЛ <<>ВСИЧКИ В ТАЗИ МРЪСНА ДЪРЖАВА КРАДАТ КАТО МУТРАТА ОТ БАНКЯ И НЕ ИМ ПУК ЗАЩОТО ЗАКОНА ГИ ЗАЩИТАВА >

  1. Преди да плюеш по лекарите дай доказателства за това което пишеш. Иначе прилича на това една лелка каза на баба ми.

   1. ,,Doktoricite,,v BG,sa,,s manja za velichie,,pred pacientite…inak,mnogo chesto,,ponamirisvat,napot,v dvigenie ,pokray tjah..Magetedoktori,v goljamata si chast ,u nas,seizgivjavat ili,,macovci,,s lanci ili cinici,zaradi komplexi I lipsana gelanie da vniknat v problemite napacienta..,no ima I,,istinski lekari,,..

   2. дОКазателство ..Ако можеш да обясниш свалянето на роговици от трупове ..сигурно си правят чорба от тях докторите .
    Много сте прости и за това живеете в държава на мутрофашисти които ВИ лъжат постоянно.Яжте на мутрата мекия и мълчете ..

 3. На цацаратурата и хареса да се облажва от случаи като на шведския урод.

 4. Всеки, който е завършил право без значение колко е кадърен не може да стане разследващ полицай ! Има разбира се изпити, които се държат за такова място, но те не са никакъв проблем за преодоляване от правилните хора !

 5. Нека се провери защо досъдебното производство и прокуратурата работят за оневиняването на „специалните“ хора, а потърпевшите остават със причинените травми, дефекти и омерзението от несправедливото правосъдие!
  Като лично преживял подобна трагедия – разбирам, съпреживявам и съчувствам на потърпевшата госпожа. Надявам се тя да се възстанови напълно и да получи овъзмездение за всичко преживяно!
  Подкрепям автора в битката му за справедливост и в търсенето на персонална отговорност от всички, които не изпълняват изискванията на закона – това също е вид престъпление!

 6. Еееее, прокурорите от Софийска районна прокуратура се излагат, като правят всичко това по такъв нескопосан и орязан начин! Дано се вземат в ръце и си свършат работата качествено и съвестно!

 7. Адвокате не я жаля докторката защото в тази болница се вършат безобразия. Малко им е това което им е сторил този човек защото те са едни бездушни търговци в това шейново, заслужават живи да ги дереш.

  1. И все пак, не може да се действа така, нарушавайки Закона по такъв грозен и престъпен начин!

 8. Каква жена, какви пет лева, та те целите им фамилии работят по канцелариите в мвр, там са до девето коляно, даже нарочно не се пенсионират та да могат да вкарат и правнуците си ако могат, и племеници и тн :)
  https://www.blitz.bg/obshtestvo/i-sprugata-na-arestuvaniya-v-plovdiv-politseyski-shef-raboti-v-sistemata-na-mvr_news550098.html?fb_action_ids=311941565951401&fb_action_types=og.comments
  Е такава проверка трябва да направят ще е по забавно от това което е при депутати и тн Тези са направили вид автономия на цели сектори от родове :D Братовчет му сигурно адвокат племеника съдия роднина прокурор кума му митничар и тн :D Това искам да кажа да ме разберете по правилно! Примерите може да са различни в различно разбъркване на местата. Но винаги е така ти после чакай правосъдие в съда и да си невинен ще си виновен :) Ако успеят да го осъдят което ме съмнява всяко дело което е бил намесен имаш право да искаш преразглеждане че в много възможно да си опраскан! Това трябва да е всеки полицаи задържан който е правил разследващи функции и заради него си бил осъден или криминалист! Трябва да почне да се гледа че тези както разкриват престъпления така и монтират там нищо не се прави и хората с години са като чувал картофи по съдилища! И после съди държавата! Там трябва да има промени че тези като цяло си правят каквото искат даже да си пребит нищо не можеш да направиш и да почнеш винаги ти си виновен даже си се пребил сам за да правиш номер на полицията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>