Регистрация
Публикувано на 13.08.2017 / 9:00

ТОП 10 НА ПОЛИТИЦИТЕ НАЙ-ГОЛЕМИ ДЛЪЖНИЦИ. МАРЕШКИ – ТОП ДЛЪЖНИКЪТ, ИВАН ИВАНОВ „ПИЛЕТО“ НА ДЪНКАТА – СЪЩО

МАРЕШКИ„Харчете толкова, колкото изкарате.“ Този съвет неотдавна получи младата аудитория на конгреса на Европейските студенти демократи във Варна. При това не от кого да е, ами от самия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. В своето изложение, продължило близо час, Борисов се опита да даде на студентите няколко ценни урока за финансова дисциплина, предимно в държавнически план. Дали обаче не е време министър-председателят да извади наново записките си и да изнесе лекция на своите колеги политици, които в последните години са натрупали задължения към кредитори за над 100 милиона лева? Факт, за който „БАНКЕРЪ“ научи от регистъра на декларациите, които всеки висш чиновник е длъжен да подаде пред Сметната палата по реда на Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни длъжности.

Оказва се, че през последните години министри и заместник-министри са взели заеми на стойност около 3.5 млн. лв. от банки, физически и юридически лица. Повечето задължения са под формата на потребителски и ипотечни кредити и участие в лизингови схеми.

Сред първенците в това отношение е бившият заместник-министър на отбраната Десислава Йосифова, назначена от служебното правителство на Георги Близнашки, а впоследствие станала любимка и на земеделеца Николай Ненчев. Тя има дългове в размер на над половин милион лева.

Заеми за близо 700 хил. лв. има и бившата заместник-министърка на спорта Ваня Колева. Всъщност тя ползва кредитна линия (по която е учредена ипотека) на стойност 665 000 лева. Колева се прочу покрай близостта си със „строителя“ на ГЕРБ Цветан Цветанов, който заедно с жена си Десислава кумува на сватбата й.

Нейният шеф -Красен Кралев, пък е взел 463 609 лв. кредити

Освен това в декларацията си Кралев е отбелязал, че притежава редица имоти и земи. Tой има къща с двор от 816 ĸв. м в столичния ĸвартал „Дpaгaлeвци“, ĸyпeнa за 528 979 лева. На влог държи над четвърт милион. Πpитeжaвa и акции в три ĸoмпaнии.

Депутатите от 44-ото Народно събрание са навъртели кредити за близо 100 млн. лева.

В регистъра са публикувани декларации на 228 депутати. Десет пък са получили уведомления от Сметната палата, че не са подали своите декларации. Любопитното е, че сред тях са председателите на партиите БСП и ДПС – Корнелия Нинова и Мустафа Карадайъ. Няма да е изненада, ако тези липсващи данни променят сегашния вид на класацията.

Сто и десет депутати са декларирали задължения над 5000 лв., като част от тях не са уточнили конкретния кредитор, а само вида му.

Марешки е топдлъжникът

Около 90% от заемите (или 90.355 млн. лв.) са обявени от заместник-председателя на парламента и лидер на „Воля“ Веселин Марешки. Задълженията на аптечния бос и неговата съпруга са обслужвани по 48 различни кредита. Жена му Светлана е титуляр по по-голямата част от тях и съдлъжник по останалата. От посочените задължения 22 са към банки, а останалите – към различни физически и юридически лица, които не са разписани конкретно.

Един от новите законотворци – Борис Кърчев от ГЕРБ, дължи на финансовите институции около 410 хил. лева, по-голямата част от които са под формата на инвестиционен кредит. Кърчев има и 12 декларирани имота. През 1996 г. той започва изграждането на първата си кабелна телевизия в Симеоновград, а през 2002-ра – в Раднево и Казанлък. През 2006-а се захваща и с по-мащабен проект и създава „ТВ Тракия Казанлък“. От 2009 г. започва изграждането на кабелна телевизия и в Стара Загора, за което може би е ползвал банковото финансиране.

Съпартиецът му Дилян Димитров, който води листата в Монтана, пък има дългове за 367 хил. лева.

Опозицията също има свои представители в класацията. Става дума за Иван Иванов от БСП и Джейхан Ибрямов от ДПС. Двамата са взели заеми за около 300 хил. лв. всеки.

Запознати твърдят, че Иванов е близък с бизнесмена от морската столица Даниел Славов – Дънката.Славов беше арестуван при операция „Медузи“през март 2010 година. Разследването по нея обаче впоследствие беше прекратено. Бизнесът му е свързан със строителството. Депутатът от БСП е декларирал също така, че притежава над 10 имота и 67 ниви, лозя и трайни насаждения.

За Джейхан Ибрямов се знае, че беше заместник-министър на инвестиционното проектиране с ресор връзка с общините в правителството на Пламен Орешарски. Ведомството му обаче бе закрито почти веднага след скоропостижното падане на кабинета.

Полина Христова от „Воля“ има дългове към финансовите институции в размер на малко под 300 хил. лв., а Нели Петрова от ГЕРБ е с 284 хил. лева. Сред дамите личат имената на другата дива на Марешки – Боряна Георгиева и Гергана Стефанова, която е председател на парламентарната група на „Воля“.

Разбира се, интересни лица не липсват и средполитиците, които не участват във властта.

Румен Христов от СДС има близо 300 хил. лв. дългове към банки и физически лица. Лидерът на „Евророма“ и виден „деец“ на ромското включване Цветелин Кънчев пък е взел кредит за около 100 хил. лева.

Секретарят на партия „Възраждане“ Николай Дренчев има задължения за 350 хил. лв., а отделно е отбелязал, че е изплатил заем за близо 100 хил. лева. Неговата формация се прочу като единствената, спечелила държавна субсидия, въпреки че не влезе в парламента след изборите през март. От „Възраждане“ решиха да дарят подпомагането за благотворителност.

Няма как да пропуснем и партийния функционер на БСП Георги Гергов. Между кафетата с главния прокурор и караниците с лидерката Корнелия Нинова. Гергов е задлъжнял с близо 10 млн. лева.

Странно или не, бизнесменът не е потърсил помощта на банките, а взел парите от физически и юридически лица.

Живот по мярка

В далечна Америка един от ключовите показатели за стабилност и мощ на дадена фирма е нейната репутация. Тя е важна не само за банките, но и за контрагентите. Подобна важност има тя и при физическите лица. Какво означава това? Най-просто казано, е доказаната възможност на определено лице да обслужва редовно кредитите си до определено ниво. Колкото повече кредити можеш да плащаш чинно, толкова по-стабилен си като кариера или като корпоративна мощ и стабилност. Един вид – толкова по-предсказуем си.

В нашата България нещата, разбира се, стоят обратно. Тук несполучливият преход към пазарна икономика и в частност печалната слава на кредитните милионери обори здравата пазарна логика.

Независимо кой кой е и с какво се занимава, в един момент всеки може да изпадне в конфузната ситуация парите да изтекат неусетно от портфейла му, и то въпреки усилията, които полага.

Да живееш по мярката си. Това правят повечето хора, но когато „прескочат“ бариерата и се озоват в някой министерски кабинет или кацнат на депутатската банка, нещо като че ли се обръща в тях и започват да губят мярка.

Други пък искат винаги да блестят независимо от финансовото си положение. В тази ситуация хората на властта като че ли най-често попадат. Положението им пък дава възможност да си поискат и да получат. А веднъж вече подети от този кръговрат, те влизат и в ролята на защитени, или както казва народът, богопомазани.

www.banker.bg

Коментари 5 за
“ТОП 10 НА ПОЛИТИЦИТЕ НАЙ-ГОЛЕМИ ДЛЪЖНИЦИ. МАРЕШКИ – ТОП ДЛЪЖНИКЪТ, ИВАН ИВАНОВ „ПИЛЕТО“ НА ДЪНКАТА – СЪЩО”

 1. Бойко Борисов започва битката за живота си, богатството и всичко останало. Пеевски ли изпя пред ЦРУ? Ако и Цацаров пропее?
  Голяма битка се задава на хоризонта. Тази есен, ще бъдем свидетели на нещо, още не виждано, никога не чувано, и само във фантазии бленувано. Бойко Борисов започва битката на живота си. Естествено, може и да се парафразира като „започва битката за живота си, богатството и всичко останало“. Обаче този път врагът не е ялов като БСП, или Реформаторският блок. Врагът е топка висока, с много власт и много влияние, много тайни и много компромати. И много умен, и голяма гад.
  Той е СЪЗДАТЕЛЯ на КОЙ, на Борисов, на Цацаров, на мутрите, на олигарсите. Той е Ахмед Доган.
  Тежка битка предстои на есен. Започна преди няколко дни. Първо с информацията която се прокрадна тук-там из медиите, за активист на ДПС, който „пропял“ пред ЦРУ за всички далавери в българската политика срещу индулгенция и премахване на запор върху сметките (естествено не допускаме, че ЦРУ не знае всичко това). Повечето хора не обърнаха внимание на тази информация, а тези които я забелязаха, я отбелязаха като спам.
  Малцина допуснаха, че този активист на ДПС е Делян Пеевски.
  След това отново тук-там из медиите (предимно в тези които не са на Пеевски) се завъртя информацията, че КОЙ ударно прехвърля капитали в офшорки в Дубай.
  Източването на „Булгартабак“ върви с пълна сила. КОЙ продаде основните си марки цигари за около 100 000млн.евро на БАТ (British American tobacco), което е горе-долу колкото продажната цена на целия холдинг „Булгартабак“. КОЙ даже започна и събарянето на софийската тютюнева фабрика.
  Междувременно тръгна активното мероприятие „Суджук-гейт“, което имаше за цел да създаде димна завеса около Бойко Борисов и той целия в бяло, да излезе и да подгони корупцията.
  И така стана. Излезе той, целия в бяло и започна да громи наред. Уволни суджука (който и да беше той, не е важно), разпореди проверка на приватизацията на „Полимери“, разпореди „бостан по бостан“ да се проверява в Калиакра (всъщност в Калиакра защити интересите на Цветелина Бориславова и още няколко „привилегировани“ на които ние им плащаме преференциална цена на ел. енергията, но това е съвсем отделна тема).
  Но, Бойко Борисов има един ужасен проблем, не може да избяга от темата КТБ.
  А темата КТБ виси с пълната си тежест на 10 милиарда+160кг живо тегло Пеевски+110 кг. живо тегло Цацаров+задкулисието. И 10 милиарда. А Борисов не може да се отърве от Пеевски „просто ей така“, защото са вързани в грабежа и на КТБ, и на „Булгартабак“, и на Военно-промишления комплекс, и в доставката на българско оръжие за ислямистите (може да ги наричаме и умерени опозиционери). Освен Пеевски, Борисов има още един тежък проблем наречен Цацаров. Временно изпълняващия длъжността „закрилник на всички беззакония и грабежи на ГЕРБ и мафията“ има много информация, и знае за много зависимости на Борисов, Пеевски и компания. Засега Цацаров е лоялен и предвидим, но ако опре ножа „да кокал“, не се знае.
  Защото разследването на КТБ в Америка (въпреки, че знайни и незнайни „експерти“, журналисти и общественици се надпреварват да ни убеждават, че не може да стане и че е само пиар-акция), може да се окаже изключително голям проблем. И за Борисов, и за Пеевски, Цацаров, Искров и Орешарски. И тогава Цацаров може да се окаже непредвидим. И да изпее всичко и всички.
  И Борисов е в паника. Няма полезен ход. Наложително е да разкара Пеевски и да се разграничи от него, защото Пеевски му тежи, като воденичен камък, и в буквалния и в преносния смисъл.
  Междувременно в обществото напрежението и недоволството от Борисов и неговото правителство продължава да расте. И то с темпове, които дори враговете му не очакваха. Грешка след грешка, проблем след проблем. Като се започне от санирането и се стигне до…..Всъщност докъдето искате. Всичко е проблем. И Бойко Борисов започна с действия отчаяни.
  Нападна Доган.
  Всъщност това не е лишено от логика, защото е обществена тайна, че Доган е официалното лице на задкулисието в България. Цялото общество знае, че той е човекът който „раздава порциите“. Следвайки тази логика, Борисов знае, че ако унищожи Доган и го вкара в затвора, ще му бъде простено всичко. Абсолютно всичко. Дори и президент може да стане. И нападна Доган.
  Първо уволни Георги Гатев, човек на Доган и зам.-шеф на комисията за контрол на СРС. Да уволниш човек на Доган, без санкцията на Доган си е деклариране на война. След това на извънредна пресконференция във Варна активистът на ГЕРБ Александър Ненков, в присъствието на депутатката Десислава Атанасова-Тъпото (това и е прякор в редакцията) заяви, че партията ще сезира главния прокурор за проекта „Цанков камък“.
  „В рамките на следващата седмица ще внесем сигнал до главния прокурор. Всички отговорни институции и органи ще се заемат с този случай, за да се види от началото на идеята, през реализация кой какви договори е подписвал, как се е оскъпил проектът, за да може гражданите да знаят кой се отнася сериозно към публичния ресурс и кой ощетява обществото“.
  Това вече е истински удар срещу Доган.
  Както знаем, почетния председател на ДПС е получил пари за консултации на проекта „Цанков камък“, който стартира от 220млн.евро, и завърши на цена от 500 млн. евро. Имаше разследване на проекта „Цанков камък” по настояване на Парламентарната комисия за противодействие на корупцията и конфликта на интереси през 2010 г. През 2012 г. обаче Върховният административен съд се произнесе, че „няма конфликт на интереси за хонорара от близо 2 милиона лева по проекта „Цанков Камък“ на лидера на ДПС Ахмед Доган.
  Първата битка започна. Как ще свърши не мога да прогнозирам. Играчите са силни, всички методи са позволени, никой не очаква fairplay. Залога е всичко или нищо. За всички.
  Доган е голяма хапка. Доган е създателят и на Борисов, и на Пеевски, и на Цацаров. Той е господарят на задкулисието и ако го ударят, значи тези хора са в капан и отчаяно търсят изход. Освен това Доган е умен, опитен и обигран. Няма да се даде без бой, и това ще бъде бой „на живот и смърт“.
  Обаче не трябва да подценяваме и другия отбор, Борисов, Пеевски и Цацаров. Формално те имат цялата власт, и биха могли да успеят. При всички положения, от тази война България има полза.
  Дори само 10% от кражбите, далаверите и зависимостите да бъдат разкрити, 10% е по-голямо от 0%.
  Щом задкулисието се е разделило и се мрази, има шанс и да се разпадне, и да не е организирана система за корупция и кражби, а няколко малки групи за корупция и кражби.
  Както знаем, по-трудно е да се бориш срещу единна система, от колкото срещу различни групи и формирования които на се подкрепят един с друг. И може би има шанс да стигнем до нови избори и да си върнем държавата. Или до истинска Българска революция.

 2. ..Abe..i Ilija Pavlov,predi 20g.,,davashe /podobni/saveti v ,,Ikonomicheskija…,,v Sofia…I na negovite,,lekcii,,imashe mnogo ,,slushateli,,..

 3. За несведущите: кредите на лапащите незаконни пари властимащи са най-добрият начин за изпиране на финансови кражби и далавери. На въпроса:“Откъде го имаш този палат при заплата от 3 хиляди лева?“ Отговорът е „Ето, теглил съм кредит от 700 хиляди!“ Това е схемата, драги ми дами и господа, най-ефективната и законна при това!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>