Публикувано на 07.05.2008 / 13:13

ТИМ-аджиите – най-богати в държавата

 

 

 

 

 

1.ТИХОМИР МИТЕВ, ИВО КАМЕНОВ, МАРИН МИТЕВ 2,5 МЛРД. ЛЕВА
2 160 428 000 лв. е сумата, която събират като обща пазарна капитализация листваните на борсата дружества от групата ТИМ, контролирани от триото бизнесмени. Акциите им в сравнение с миналата година са скочили със 188 232 000. Основните дружества в групата са "Химипорт", Централна кооперативна банка, "Зърнени храни България", "Св. св. Константин и Елена", БРП. Извън борсата остават трите авиокомпании на варненските предприемачи, някои от морските им хотели, медийният бизнес, които, ако се прибавят към сумата, тя би скочила над 2,5 милиарда лева.
2. ВАСИЛ БОЖКОВ 1,5 МЛРД. ЛЕВА
Човекът, за когото се смята, че контролира най-голямото индивидуално богатство в България, е Васил Божков. Неотдавна бившият президентски съветник по икономическите въпроси Димитър Иванов, който от много години работи в Лондон, без да споменава името на бизнесмена, изчисли, че той владеел 3,45% от 41 милиарда брутен вътрешен продукт. Определи го като "най-заможния българин". Неслучайно Васил Божков с НОВЕ холдинг е начело и в предишните две класации на СЛАВА. Факт е, че бизнесменът акцентира на сектора инфраструктура в дейността си, която обхваща и много други браншове – туризъм, хазарт, застраховане, недвижимости, транспорт.
3. ИВАЙЛО МУТАФЧИЕВ И ЦЕКО МИНЕВ, ПЕТЯ СЛАВОВА И ЦВЕТЕЛИНА БОРИСЛАВОВА отличници сред банкерите
783 милиона лева е пазарната капитализация на най-голямата банка, останала българска собственост – ПИБ, според предвеликденската справка от борсата. В определени моменти сумата надминаваше значително заветните 1 милиард лева. Банката е контролирана от нейните основатели Ивайло Мутафчиев и Цеко Минев, които имат и инвестиции в туризма.
Същото важи и за двете най-състоятелни банкерки в България. Петя Славова (I Bank) и Цветелина Бориславова, чийто останал дял в СИБанк според цената, на която миналата година бе продаден контролният пакет в трезора, може да бъде пресметната на около 100 млн. евро или 200 млн. лева.
4. ХРИСТО КОВАЧКИ 700 МЛН. ЛЕВА
Според експерти в сектора оценката на контролираните от бизнесмена Христо Ковачки дружества е някъде около 700 млн. лева.
Неотдавна самият той определи само сръбските си инвестиции на над 100 милиона евро или над 200 милиона лева. В неговата група влизат ТЕЦ-ове, мини, топлофикационни дружества, консултантски компании, а също търговска верига и важен пакет в Общинска банка и Общинската застрахователна компания.
5. ВЕТКО АРАБАДЖИЕВ 600 МЛН. ЛЕВА
На около 300 млн. евро се оценяват вложенията в туризма на председателя на Съюза на инвеститорите в туризма Ветко Арабаджиев – собственик на първата българска верига луксозни хотели Виктория груп. Той обаче е притежател също на предприятия в хранителната промишленост, на нова авиокомпания и започва да разгръща сериозно портфолио в областта на недвижимостите.
6. БРАТЯ БОБОКОВИ 600 МЛН. ЛЕВА
489 864 000 лева е пазарната капитализация на основното дружество в групата на братя Бобокови – "Монбат". "Приста ойл" е другото им най-известно предприятие. Те първи започнаха експанзия на инвестициите си и в чужбина, като атакуват главно близки държави на Балканите и в бившия СССР.
7. ВЕСЕЛА КЮЛЕВА 525 МЛН. ЛЕВА
Близо 510 млн. лева бе оценката на застрахователния бизнес заедно с премията от фамилната банка, която получи като сума по сделката за продажбата му вдовицата на Емил Кюлев – Весела. Наследницата на ДЗИ получи сериозни пари и за две от основните сгради в центъра на София, които принадлежаха на семейния тръст.
8. БОРИСЛАВ ДИОНИСИЕВ 450 МЛН. ЛЕВА
На 929 млн. лева се оценяват на борсата дружествата на групата "Софарма", контролирана от Борислав Дионисиев, който държи 98% от "Електромашинари холдинг".
9. МИТКО СЪБЕВ 400 МЛН. ЛЕВА
Митко Събев е големият бос на петролния бизнес. Като съпритежател (47%) на най-голямата верига бензиностанции "Петрол" в страната, превърната в бизнесгрупа с капитализация 799 018 000 лева, той може да се похвали със значителен ръст в капитала – миналата година той е 521 млн. лева или близо 300 млн. по-малко.
10. НИКОЛАЙ МИХАЙЛОВ 250 МЛН. ЛЕВА
251 866 000 лева е пазарната капитализация на хита на борсовата година – фирмата за пътно строителство "Трейс груп". Николай Михайлов контролира атрактивния бизнес, който се очертава като изключително апетитен в условията след присъединяването към ЕС, когато за броени години в България се очаква изцяло да бъде оформена, а където се налага – подменена – пътната инфраструктура.

Frognews.bg поднася интересно допълнение към този списък:

 

 

 

150 млн. лв. от ДДС е прибрал единият от Топ 10 на най-богатите българи, класирани от сп. "Слава". Той бил разследван повече от година от икономическа полиция. Предишното ръководство на МВР обаче стопирало акцията. В един момент дори президентът Георги Първанов е бил помолен да съдейства за уреждане на въпроса с ДДС-измамите. Това съобщиха за Frognews.bg източници от вътрешното ведомство. Те са учудени как е възможно такива хора да попадат в класации, които би трябвало да носят престиж и да олицетворяват бизнес прогреса.

Интересно е да се знае обаче, че името на богаташ от челната десятка е замесено в разследването по делото срещу братя Маргини. Знае се, че той лично е притискал бизнесмен и юрист да върнат 400 000 паунда, взети за сделка с противогази за Ирак.

Нереална била и оценката на богатството на вдовицата на застреляния банкер Емил Кюлев – Весела. Според слухове в банковите среди, в момента текат дела за имоти на Банка ДЗИ, към които имат претенции различни собственици. Не били уредени и дяловете на Кюлев в хотел „България", за които се водят спорове още от времето когато той и собственикът на Мултигруп Илия Павлов бяха живи.

Други двама от челната класация пък имали проблеми с обслужването на кредитите към големи банки. Ставало дума за стотици милиони. Дори единият от тях преотстъпил част от голям имот в столицата на една от банките кредиторки, да го ползва за офиси като това бъде приспадано от дълговте му.

Известен банкер от списъка на отличниците милионери пък дължал около 300 млн. за придобити терени и имоти в столицата и някои курорти, които все не изплащал. Фирми и собственици вече водели дела срещу него. Твърди се също, че в момента по този повод били изострени и отношенията му със столичния кмет Бойко Борисов, който го натискал да си плати общинските терени, които уж щял да купи още миналата година. Засега скандалът се прикривал, но можел да избухне всеки момент, защото на терените вече започвало строителство на бизнесцентрове, а старите сметки не били уредени.

Поне трима от милионерите са главни герои в поредица скандали и съдебни дела започнали около собствеността на Ортодоксалната банка „Св. Никола", Нефинвестбанк, шашми с данъци и прехвърляне на собствености на футболни клубове, фирми и имоти, акционерни дружества, приятелския кръг „Орион" и пр. За една от водещите бизнесменки-милионерки пък се разказват легенди в секретните служби, за които тя е работила дълго време. Стари ченгета припомнят, че красавицата е изпълнявала задачи по установяване на близък контакт с чужди бизнесмени и дипломати. Част от срещите й в хотелрски стаи били записани…

Пикантните истории около челниците на капиталистическия труд не са една и две. Някои от тях описват израстването на амбициозни, но със скромни възможности жени до високи постове, включително и министерски. Кариерата им минавала през уикенди на яхти в Монако и френската Ривиера, както и в круизи с любовници от политическия и бизнес елита. Други пък стартирали от секретарското бюро, за да достигнат зашеметяващи финансови висоти.

Първият българин, влязъл с чуждите класации на мултимилионерите, бе Илия Павлов, основател на Мултигруп. Богатството му бе оценявано на над 1 млрд долара. Преди четири години обаче той бе убит. Неговият колега Емил Кюлев също влеме з световните списъци на новобогаташите от Източна Европа. През 2005 година той също бе застрелян.

След атентатите срещу тях в класациите влязоха техните вдовици и наследници Дарина Павлова и Весела Кюлева. Делата по разкриване на извършителите и поръчителите на убийствата обаче така е не помръднаха и на сантиметър…

Това е тъмната страна на големия български бизнес. Историите около богатствата на част от милионерите са обществена тайна, но за тях не се говори и пише открито, завършва Frognews.bg

 

Коментари 0 за
“ТИМ-аджиите – най-богати в държавата”

 1. Всички изброени „бизнесмени“ произлизат от БКП и ДС, които всъщност ги назначиха за такива и им връчиха да въртят заграбените от всички нас пари.
  Всички по-богати от средното „бизнесмени“ в България, всички партии, всички медии и т.н. водят началото си от Партията-Майка, затова у нас няма никаква промяна вече почти 20 години.
  Всичко може много бързо и лесно да си дойде на мястото ако във властта влязат хора, които нямат нищо общо с БКП, ДС и техните след 10-то ноемврийски мутации.
  Докато не се проведе пълна лустрация и декомунизация ще тънем в блатото на 3:5:8 или нещо още по-лошо.

 2. Този сайт е пълна порнография и преписва материалите от разни псевдо списания като Слава. Само да кажа че Васил Божков е най-богат защото той си е едноличен собствени на всичко. А ТИМ и самите там момченца Тишо,Иво и Маррин незнаят кой седи над тях.

 3. Kakvo da pitame kato e qasno,che tezi vsichkite sa ravno bedni momcheta i momicheta ot predi 10-ti Noemvri, bashtite i maikite sa bili na po 150-200 leva zaplati! Nishto nqamat nasledeno ot dedite si….qasno e sled 10-ti ot kade idvat parite ot edno mqasto kasata na BKP, vsichkite sa bushoni ,zaici za otstrel….te si znaqat,no sa sas siromashka psihika i zamugleno ot parite saznanie ,smqatat se za nevidimi za kurshumite! Bankerkite sa posredstveni kaki s beden rechnik i ulichna viziqa……za kakvi ekspertki ide rech? AMA MOLQA VE????Mmochetata i te taka! Tujna konchina!

 4. ПРОДЪЛЖАВАЙТЕ ТАКА, ЩЕ ПРЕПОРЪЧАМ ТОЗИ САЙТ НА ВСИЧКИТЕ СИ ПРИЯТЕЛИ И ПОЗНАТИ! ВСЕКИ БЪЛГАРИН ТРЯБВА ДА ЗНАЕ ИСТИНАТА И ДА СИ ПОМИСЛИ ДАЛИ ЩЕ БЪДЕ БЕЗУЧАСТЕН СВИДЕТЕЛ НА ГАВРАТА С БГ НАРОД ИЛИ НАЙ-НАКРАЯ ЩЕ ВЗЕМЕ ДА ИЗМЕТЕ ТИЯ БЕЗБОЖНИЦИ И ДА ГИ НАТИКА В ЗАТВОРИТЕ!

 5. Имаме ли правосъдие?! Защо не се самосезира прокуратурата ,аджеба от къде ги имат тия милиони тези бандити?! Преследват Сидеров.Акъла ми не го побира как може в тази бандитска държава с най-големите крадци ДОГАН и СИМЕОН, да съдят Сидеров и жена му за такава простотия?!Не съм член на Атака ,но на 26.05.08 г. ще бъда в София ,за да изразя възмущението си от нашето правосъдие.Повечето от управляващите трябва да бъдат в затвора. Там им е мястото!!!!!!!!!!!

 6. Ето я главата на организираната престъпност! Къде ще я търсят другаде? Я да ги метнат с проверки и дад доказват всеки лев как са придобили. Но горките затова не спят спокойно и покой скоро няма да намерят.

 7. Парите са в ръцете ей на тая шепа хора! И как? Не знам – сигурно са по-умни, по-трудолюбиви, по-а,бициозни от останалите нас?! Едва ли! Живеят ли спокойно? Едва ли? В тази държава стана да имаш и да нямаш едно и също! Да си ги харчат със здраве!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *