Публикувано на 06.07.2008 / 19:40

С един куршум два заека

 

 

На з юли призори половин София и околностите изживяха шок и ужас. Хората не знаеха дали започна трета световна война, дали идва Апокалипсиса и ще доживеят ли все пак следващия ден.

Както знаем, гръмна склад за боеприпаси в Челопечене, но не знаем как точно се е взривил. Вече се разбра, че помещението не било пригодено за склад, а за място за преработка на стари боеприпаси като капацитета на “склада” е няколко пъти по-малък от складираното там оръжие.

Много са въпросите, които възникват:

защо този капацитет е надхвърлен многократно и защо в такова помещение са складирани огромен брой боеприпаси

защо това огромно количество от взривоопасни материали се е охранявало само от трима пазачи. Не е нужно да си военен специалист, достатъчно е да си гледал филми, за да ти стане ясно, че в нормалните държави подобни складове се охраняват с изключителна охрана и там пиле не може да прехвръкне.

Защо са извършени съкращения на служители в този склад сямо няколко дни преди да се случи взрива.

Дали не става въпрос с един взрив да бъдат решени два проблема? Никой вече не може да каже точно какво е имало вътре, и още по-точно какво е нямало и не се ли освобождава по този начин апетитен терен?

Всички ние бяхме свидетели на абсолютната дезинформация, неориентираност и абсолютните глупости, които изтекоха по ефира на всички телевизии.

Излезе министърът на отбраната и каза, че Генералния щаб не му бил докладвал нищо дълго време и че щял да предложи за уволнение зам-началника на Генщаба, но какъв е смисъла от това?!

Съгласен съм, че министърът не е виновен, тъй като от твърде скоро е на този пост, но във всяка нормална страна той щеще моментално да подаде оставка пред премиера. Не, че това щеше да оправи нещата и успокои хората, не, че щеше да им оправи счупените стъкла и порутените къщи, но щеше да е жест на честта.

Всички ние бяхме свидетели на коментарите на кметовете от мястото на събитието и те бяха единодушни, че никой не е идвал при тях, освен журналистите. Излезе един депутат и наговори куп глупости, че обстановката била овладяна, но това изобщо не попречи, пет-шест часа по-късно гърмежите да продължат.

Правителството пък излезе и заяви, че Летище – София губело хиляди евро поради факта, че било затворено няколко часа. Никой обаче не каза какво губи българския народ.

От Гражданска защита сътвориха идиотския бисер – софиянци, не се безпокойте, отровния облак вятъра го носи на северозапад, извън София! Абе, байно, на Северозапад говеда ли живеят и ако са наистина говеда не е ли още по-лошо, тъй като после ги ядем?!

Като погледнем по-метафорично може и да се запитаме – а не става ли дума за един малък Чернобил? По-възрастните си спомнят Чернобилската авария, след която правителството дълго мълчеше и се чудеше как да каже, че всички ние сме били облъчени. Децата ни и до ден – днешен умират от последиците от Чернобил.

Журналист попита министъра може ли да гарантира, че в тази “гъба”, извисила се в небето след взривовете при Челопечене няма отровни вещества и, че не сее радиация. Чест му прави, че каза, че не може да гарантира.

Аз обаче ви гарантирам, че е имало отровни частици и елементи, които вече са погълнати от нас, или са напоили майката – земя – на кого ли обаче му пука?!

Отдавна българският народ е свикнал с него да си правят всякакви експерименти. И си мисля, че най-доброто, което може да се направи оттук нататък е, не да се води дознание кой е виновен – то и без това е ясно, не да се търсят скандални връзки със Златко Баретата, тъй като както е известно той е дежурния виновник – може би и за земетресението в София, а да се съберат всички опасни бойни, отровни вещества и оръжия и да бъдат складирани на едно място.

За да спим спокойно, нека всички те бъдат складирани на едно място, където ще има най-малко прежалими щети. А няма по-добро място за тази цел от Народното събрание. Или, както един българин го нарича празноговорилницата.

Тогава, когато всичко бъде складирано там, всички ние ще спим наистина спокойно и ще очакваме с трепет – дай боже пак да гръмне, че с един куршум да си решим двата проблема – хем няма да има кой да ни лъже, краде и да ни прави на идиоти повече, хем ще се отървем от всички партии, които загубиха доверието ни, но продължават да ни управляват най-нагло.

Дай боже да дочакаме този гръм!

Бог да пази България!

 

 

Веселин Данов

В. "Народно дело"

Коментари 0 за
“С един куршум два заека”

  1. А защо няма изготвени специален предварителен план за действие в райони, близо до такива съоръжения? Нима не е най-важното това? Не стига, че никой нищо не знае в тази държава, не стига, че всички лъжат, не стига, че продължаваме да вярваме като последни наивници, ама защо и търпим и се свиваме като мишки и не смеем да държим сметка на никой за тяхната престъпна безотоговрност?! Защото сме най-робското племе на света, защото и ние самите сме безотговорни към собственото си здраве и живот! Едва ли има рецепта за излизане от това тресавище, но на много хора им дойде до гуша само да четат и пишат

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *