Публикувано на 18.05.2008 / 11:30

Съдията по делото Стависки: Разбира се, че съм повлиян от това, че е шампион!

 

 

Разговор с Мелкон Мелконян – съдията от Бургаския съд, които потвърди присъдата на фигуриста Максим Стависки. Бургаският окръжен съд осъди на две години и половина условно световния шампион Максим Стависки. Съдът присъди и пет години изпитателен срок за шампиона и му отне правото на управлява автомобил за четири години.

Обаждам се да ви предам една покана на г-н Красимир Горсов, бащата на Мануела. Миналата неделя той и съпругата му ни гостуваха в Дарик и се роди идеята да ви поканят вас да видите Мануела в болницата.

– Такава покана е абсурдна за приемане.

– Защо?

– Защото каквото имам аз да кажа по това дело, съм го казал с решението. и нито дума повече няма да добавя.

– Те не искат вие да променяте позицията си, те просто искат да ви поканят да видите дъщеря им в болницата.

– Не, категорично не. Защо трябва да я видя, аз знам какво е положението на момичето. На мен ми е известно, има достатъчно документация, че тя е в кома. Това, което го искате, е невъзможно. Абсурд.

Да ви поканя да се включите пряко по телефона в неделя сутринта в предаването на Мартин Карбовски.

– Не. Казвам, че каквото съм имал да кажа, съм го казал. повече нито дума няма да добавя.

Ще ви обясня защо семейство Горсови искат да ви поканят. Вие пред вас имате едни факти и едни документи. Само че зад тези документи и листа има съвсем човешка, конкретна история.

– Това ми е много добре известно. Това не е първото дело, което гледам. Аз имам над 40 години съдийски стаж. Има неща, които не искам да коментирам , не мога да кажа, защото ще уязвя някои хора. А аз съм съпричастен към болката им.

Как ще коментирате присъдата по делото на Кембъла – пет години затвор, затова, че шофьорът е карал в пияно състояние и е убил един човек?

– Как да коментирам като има други обстоятелства по делото, които не са ми известни.

Идентични са ситуациите, много си приличат, с изключение на това, че Стависки е бил с друга кола и има още едно лице, което е в кома.

– Това, че колата е друга, няма никакво значение. Тук става въпрос – преценяват се и личностните качества на човека допуснал това произшествие.

Вие преценявате личностните качества на Стависки?

– И това, най-вече, разбира се. Вие знаете, закона изисква един човек да бъде пратен ефективно в затвора, за да може той да бъде поправен. Аз и моите колеги считаме, че той няма нужда да отива в затвора, за да бъде поправен. Той си е достатъчно поправен и е осъзнал вината си. Защо е нужно да отиде? Не мога да разбера на семейство Горсови по-топло ли ще им стане, ако той отиде в затвора.

– Как разбрахте вие, че той е осъзнал вината си и е поправен?

– То личи в цялото му поведение.

В съда или в медиите?

– И в съда, и пред медиите. Аз в медиите не съм го виждал много. Но пред съда – за мен е важно това.

– Това че е известен, оказва ли влияние на присъдата?

– Не може да не окаже, чистосърдечно си признавам. Вие какво искате – в неделя да викаме "Осанна", в петък – "Разпни го". Беше национална, знакова личност. Герой на България. И изведнъж какво – дайте да го обесим.

Това е много страшно. Вие сте повлиян от това, че той е бил шампион.

– Как няма да бъда повлиян, разбира се, че ще бъда повлиян. Не го отричам.

Ако не беше той. Ако беше обикновен строителен работник и беше направил същото престъпление – присъдата каква щеше да е?

– Недейте да приемате, че всичко трябва да бъде под една летва за всеки. Не може така. Не може един рецидивист, десет пъти осъждан, и един човек, случайно попаднал на някакво местопроизшествие да бъде еднакво съден.

– Не става дума за рецидивист и за човек, случайно попаднал на местопроизшествие, а за човек, предизвикал смъртта на едно младо момче и причинил кома на друго момиче.

– Така е. Но има хора, знаете ли с колко наказателни постановления, преди да допуснат такова произшествие. А този човек няма. Няма допуснати транспортни нарушения. Не искам да коментирам повече.

Последен въпрос – ако този човек не беше Максим Стависки, а беше обикновен човек, присъдата такава ли щеше да бъде пак?

– Зависи какъв работник е бил. Ако някой много проявен и дисциплиниран водач. разбира се, ако е бил осъждан за това, или за друго произшествие. Нямаше да е еднакво, разбира се.

Максим Стависки симпатичен ли ви е?

– Въобще не го познавам. Виждал съм го визуално един път в съдебната зала за половин час. какво да ми е симпатичен или не.

Казвате, че личностните качества определят?

– Как да не определят. Вие не мислите ли така. Не мислите ли, че личностните качества имат значение.

– Пред съда не трябва ли всички да са еднакви?

– Да, обаче когато определяш конкретното наказание, всички тези обстоятелства трябва да ги претеглиш.

 

Дарик радио

Коментари 0 за
“Съдията по делото Стависки: Разбира се, че съм повлиян от това, че е шампион!”

 1. Егати и държавата, ако и всичким станем съдии, както всички сме футболисти и политици, на бира пред телевизора или компютъра. Ако Ставииски беше брат ви или баща ви надали щеше да пишете глупости тук. Айде сега да отречем и Левски, щото морала му позволявал да прави деца наред където минел по села и паланки.

 2. Позор за правосъдието в България тази утрепка 40 години е раздавала правосъдие по свое усмотрение а не според законите на РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ Загубих вяра в правосъдието и намразих фигурното пързаляне

 3. abe vie ludi li ste kak shte go osadiat ta Vesela le4eva e roda na \albena a maksi e zavriania zet neka si go gledat ruskoto piande To v tazi darjava piandetata ruski se tolerirat i drugarite na4alo s Milanov ot parzalkata na slavia nali e dobliakal samo rusnazi na slavia

 4. Съдията е получил огромен подкуп и е раздал справедливост!!!
  Този цирк в България се играе вече 20 години!!!
  Жалко за страната и народа-собствените и юристи я окрадоха и съсипаха!!!

 5. РАЗБИРА СЕ ЧЕ ЛИЧНОСТНИТЕ КАЧЕСТВА ИМАТ ЗНАЧЕНИЕ. ПРИСЪДА С ПРИСЪДА НЕ МОГАТ ДА СИ ПРИЛИЧАТ, А И НЯМА КАК, ПРОСТО Е НЕВЪЗМОЖНО. НО ЗА ХОРИЦАТА, КОИТО ИЗПИТВАТ МЪКА Е НЕОБЯСНИМО…ЖУРНАЛИСТИТЕ НЯКАК МНОГО СТРАННО ПОСТАВЯТ НЕЩАТА ПОД ОБЩ ЗНАМЕНАТЕЛ…СЪДИЯТА НЕ Е ПРАВ САМО В ЕДНО, А ИМЕННО ЧЕ ТОЧНО ПОРАДИ ЛИЧНОСТНИТЕ СИ КАЧЕСТВА СТАВИСКИ ТРЯБВАШЕ ПОНЕ ЗА ЕДИН МЕСЕЦ ЕФЕКТИВНО ДА ЛЕЖИ, ЗА ДА СИ КАЖАТ ПРОСТОСМЪРТНИТЕ, А ЕТО ЩОМ ТОЙ ГО ОТНЕСЕ, КАКВО ОСТАВА ЗА НАС..ТОВА Е ПРЕВЕНЦИЯТА..ТАКА КАКТО МУ СЕ СЛУЧИ НА УЕСЛИ СНАЙПС…

 6. КАК МОЖЕ ДА КАЖЕШ….“На сем.Горсови по-топло ли ще им стане ако , той отиде в затвора „.?!?!?!?!?!? ТОЗИ НЕ Е СЪДИЯ , А АЛЧЕН ПРОСТАК !!!

 7. Тоя продажник-съдията и онзи червей Ставински трябва да ги обесят за топките в центъра на Бургас!!!

 8. Добре че братът на съдията – великият писател Агоп Мелконян – си отиде преди 2 години. Колкото беше талантлив и непримирим с подлостта, толкова Мелкон е подлога на червенюгите! Позор!

 9. ВСИЧКО ТОВА Е АДСКИ ГАДНО.НЕ ВИ ЛИ МИНАВА ПРЕЗ УМА ЧЕ ЗАД ТОЗИ СЪДИЯ ВЕРОЯТНО СТОИ НЯКОЙ НА ПО ВИСОКО НИВО
  СПОМНЕТЕ СИ МИЛИ ХОРА ЧЕ ТОЧНО ПРЕДИ ДА СЕ ГЛЕДА ПЪРВОТО ДЕЛО ПУТИН БЕШЕ ТУК СЕЩАТЕ ЛИ СЕ КАКВО ИСКАМ ДА ВИ КАЖА.ТОВА СА ИЗРОДИ .АЗ НЕЗНАМ ТЕЗИ ХОРА НЯМАТ ЛИ СЪВЕСТ.АКО АЗ СЪМ НА МЯСТОТО НА ГОРСОВИ ЩЕ ХВАНА ПУШКАТА И ЩЕ СТРЕЛЯМ ДОКАТО ГИ ОЧИСТЯ.ДЕТЕТО МИ ЩЕ ЛЕЖИ В КОМА ВЕЧЕ ГОДИНА А ТЕ СИ ГЛЕДАТ ЖИВОТА.ИМАМ СИН НА 17 ДА ГО ПАЗИ ГОСПОД.НО КАКЪВ Е СМИСЪЛА ДА ЖИВЕЯ АКО СЕ СЛУЧИ НЕЩО СЪС СИНА МИ.НЕДАЙ БОЖЕ.СТРЕЛЯМ НА МЕСО А ПЪК ПОСЛЕ ЩЕ ГО ИЗЛЕЖАВАМ ТОВА Е

 10. Желязна логика!
  Изтръпвам,като си помисля,че този тип четиридесет години „правораздава“.Елементарна та справедливост изисква,да не го допускат до съдебната зала.Интервюто давадостатъчно основание да то лишат от правоспособност да съдииства.
  Но кой?Позор за Темида!

 11. Мили Боже, не мога да повярвам какво чета?!?!??! Това ми е непоносимо! Честно, все мислех, че има някаква съвест поне у правораздаващите, но този съдия си е направо расист!!! Той определя престъпления, влияеки се от личните качества на подсъдимия! НЕ НЕ НЕ НЕ, отказвам да приема този човек за съдия, за юрист, за човек, за каквото и да е! Благодаря на човека, взел това интервю! Вече зная къде живея – сред вълци, пристрастни!

 12. Всичко е изпил тоя сволач, как да даде пари?! По- добре да не го бяха съдили, само се излагат!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *